"Sen" diye hitap edilmesi

sen/siz demenin maaşla ne ilgisi var? sen demek siz demeye göre daha mı az enerji gerektiriyor?
sadece düşük ücretli çalışanlar değil yerine gelince bankacı doktor falan da diyebiliyor. Ne maaş ne eğitim meselesi bu, görgü meselesi. Ben de çok rahatsız oluyorum, yeri geldiğinde sözlü yeri geldiğinde beden mesajı ile uyarırım.

Maaşla ilgisi şu; akşama kadar aldığı maaşın çok çok üstünde efor sarfederek çalışan insanlar o kadar yoruluyor ki, bırakın kullandığı kelimeyi insanlara cevap verecek hali kalmayabiliyor. Beklentilerle verilen ücretler arasında uçurum var. İnsanlar da işini ne kadar şevkle yapabilirse, gelen müşteriye ne kadar önem verebilirse o kadar veriyor işte, Türkçesi bu yani.

Ben gün içinde 20 müşteriye hizmet verirsem çok daha sağlıklı ilişkiler kurarım, ama 100. kişiyle muhatap olduğumda ve bir çok sıkıntı sorun yaşadığımda sen demişim siz demişim bakmam, kimse da bakmaz kusura bakmayın. Bazen söyleyeceğiniz cümleyi yumuşatmak için bile hitabı samimileştiririz biz , "sizin krediniz onaylanmadı", "x teyzecim kredi kullandırımı yapamıyorum sana maalesef" iki cümleye insanların tepkisi o kadar farklı ki.

Ee çoğumuz öyleyiz ben de gidip “sen bana nasıl abla dersin nahpe” demiyorum

Aslında benim hayalim her kurumun, her işyerinin kibar ve olması gerektiği gibi davranması ama hayallerle hayatlar çakışınca kendimizi böyle avutuyoruz işte napalım :) Samimiyete sığınıyoruz, sıcak insanlarız diyoruz. Ama bizim insanımız inanın çok seviyor bu samimiyeti bayılıyor böyle kızım,abla,bacı,gardaş,hemşeri....

O zaman ben ciddi ciddi sormak istyrm. Boyle bir durumda uyarmak icin nasil davranmaliyiml ya da ne soylemeliyim?

hanımefendi neden sizinle aynı düşünmeyen her yoruma cevap veriyorsunuz? sakin olun lütfen.

ben tanımadığım insanların bana sen diye hitap etmesinden hoşlanmıyorum, kimseye de sen demiyorum yani burda anlaşamadığımız yer neresi?

siz nasıl bir yerde nasıl yaşıyorsunuz bilmiyorum ama bana normal gelmiyor, size normal geliyorsa da bu beni ilgilendirmiyor ben yorumumu yaptım daha fazla uzatmak hoş değil.

ben üstüne basarak siz diye hitap ederdim ya çok nadir de olsa karşılaşırım böyle bir durumla bir keresinde sephora'da parfüm bakıyorum spor çıkışı eşofmanla makyajsız sırt çantalı falan dolanıyorum. çalışanlardan biri geldi ne arıyorsun yardımcı olayım diye. her zaman kullandığım parfümü söyledim onun yeni çıkan birkaç kokusunu daha deneyip seçicem dedim. kadın gösterirken hala senli konuşuyor ben de bizli cevap veriyorum. biz derken? dedi kadın en son. kendime olan saygımdan o dedim. siz karşınızdakine bile saygı göstermiyorsunuz kendinize nasıl davranıyorsunuzdur kim bilir dedim alacağımı aldım gittim. pazarda markette de siz diye hitap ederim insanlara sen dediklerinde hoşuma gitmez ama çok rahatsız da olmam. söz konusu sephora olunca kadın kıyafete bakıp küçümsemeye geldiği baya belliydi ondan cinslik yaptım onu da itiraf edeyim.

Ben çalışan insanlardan çok beklenti içine girildiğini anlatmaya çalışıyorum. Gayet de sakinim.

Ben Türkiye 'de yaşıyorum, beklentilerimi de buna göre tutuyorum ama herkes farklı düşünmekte özgür. Orta halli insanlar içindeyim, kurumsal firmalarla da, esnafla da, emekliyle de çalıştım. Hemen her kesimi tanıyorum yani.

Benim de hoşlanmadığım bir çok davranış var, mesela erkeklerin bacaklarını yaya yaya oturması toplu taşımalarda. Ama beklentim yok çünkü değişmeyecekler.

Uzattığımı düşünüyorsanız başka yorum yazmam sıkıntı değil. Çalışan insanlara empati yaptırmak belki biraz olsun beklentiler düşsündü amacım ama gördüm ki olmuyor.

İyi günler.

Kendisi de neyse yani orada bir çalışan.
Çık deseler çıkacak.

İş etiği denilen birşey var sonuçta. Gittiğiniz yerler bir hizmet kurumu ve kimsenin size "sen" diye hitap etme lüksü yok. Ben de küçük gösteriyorum bazen bana da yapıyorlar. Ben bazen "anlamadım" diyorum bazen de karşı tarafla konuşurken "siz" kelimesini bastırarak söylüyorum ve düzeliyorlar.

Kendisi de neyse yani orada bir çalışan.
Çık deseler çıkacak.

aynen dediğiniz gibi. ya loubutinle diorla gitsen my highness diye etrafında dönecek tipler oluyor bunlar genelde. kılık kıyafete göre üstünlük kurmaya çalışan kişilere benim de saygım kalmıyor ne yazık ki.

siz die hitap ettiğim biri bana sen demişti bende ona sen diil siz denir biraz nezaket kurallarına uy dedım ... benzerini yapın ....

bu ülkede saygı kavramı çok değişken gerçekten ben de minyonum, yani yaşımdan oldukça küçük gösteriyorum. genelde kimse bu yüzden saygı göstermez ''sen'' diye hitap eder. genelde insanların hitap şekillerine takılmasam da gerçekten sinir bozucu olabiliyor. ve bi ülkenin gelişmesi için gerçekten önce görgü kurallarını bilmek gerekiyor. maalesef böyle insanlarla çok zor.

bu ülkede saygı kavramı çok değişken gerçekten ben de minyonum, yani yaşımdan oldukça küçük gösteriyorum. genelde kimse bu yüzden saygı göstermez ''sen'' diye hitap eder. genelde insanların hitap şekillerine takılmasam da gerçekten sinir bozucu olabiliyor. ve bi ülkenin gelişmesi için gerçekten önce görgü kurallarını bilmek gerekiyor. maalesef böyle insanlarla çok zor. aslında ''abla'', çok samimi olmadıkça ''sen'' gibi kelimelerin kullanılmaması gerekiyor. ama şu da var tabi, ''sen'' ya da adla hitap edilmesi de ''size önem veriyorum'' mesajını içerebilir. bunu da gayet ayırt edebiliriz diye tahmin ediyorum...

Böyle olay anında cevabini veren insanlara bayılıyorum.. ben yapamıyorum işte bunu sonra içim içimi yiyor

Yas takintisi olan insanlar genelde abla diye hitap edenlerle yas hesabina girisiyorlar. Ama bu yasi gosterdiginden degil, hitap olarak kullaniyor sadece.

valla Türkiye'nin en yogun kurumlarından birinde çalışıyorum, muhattap olduğum kişi sayısı çok fazla ve işim çokkk stresli. gelen Allah kolaylık versin diyip gidiyor , neyse daha 1 kez bile hiçbir vatandaşa' sen ' diye hitap etmedim yaşı, cinsiyeti ,kılığı vs ne olursa olsun. Ha şöyle bir durum var karşımda sen diyen vatandaşta oluyor ama ben yine siz diyorum. Hatta geçen bir işlem sonrası benden küçük bir kadın bana bişey soracakmış , arkadaşıma kalliopeyi çağır demiş! öyle memur hanım demek , kalliope hanım bakabilir mi falan demek yok

35 yasindayim ama kucuk gösteriyorum, kuaförde filan direkt sen demeye başladıklarında ben de irrite oluyorum ama küçümseme algılamıyorsam kafaya takmıyorum.
rahatsız olduğunuz durumlarda uyarabilirsiniz bunda yanlış birşey yok

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…