Nasıl çevre ediniyorsunuz? Yapım gereği biraz fazla dışa kapalıyım ve arkadaş edinme konusunda oldukça zorlanıyorum.
Otomatik gelişiyor benim çevrem, bi çaba harcamıyorum; doğal akışında her yerden arkadaş yağıyor. Belki samimi geliyorum insanlara, belki ortak özelliklerimiz/ilgi alanlarımız tutuyor. Normalde ben de buz kütlesi gibiyimdir, hani canım isterse/içime sinerse girerim insan arasına, adam seçerim-birinin bir özelliği dikkatimi çekiyor/hoşuma gidiyorsa konuşurum; yoksa eşimgil tarafında lakabım soğuk gelin, komşularımla muhabbetim ancak ayak üstü, evde ağırlama tanışma faslı vb. yok :)))
Eşimin iş yerine arada uğrarım, bazen işim düşer, bazen ziyaret, bazen o tarafa yürüyüş yaparım vb.
Giriş çıkışta güvenliğe hep selam veririm, kolay gelsin derim, "Nasıldı bugün, yoğun muydu?" vb. sorarım. bir şeyleri dikkatimi çekerse iltifat ederim, mesela kız saç rengini değiştirmiş, hoşuma gitti "Saçların çok hoş olmuş, nerede yaptırdın?" gibi sorar, ilgilenirim. Bazen eşimin işi yoğun olur, çıkışı bekliyorumdur, boş ve muhabbette olduklarını görürsem, gider güvenliğin/danışmanın yanına otururum "Misafir olmaya geldim size, müsaitseniz tabi" diye. Yani bir köşeye çekilip dikilip beklemem, içimin aldığı insanların arasına girerim öyle.
Bu huyum sebebiyle çevrem kendiliğinden çoğalıyor. Güvenlikten kızlarla arkadaş olduk gel zaman git zaman, birlikte akşam çayına filan gittik, kafede buluştuk muhabbet-sohbet. Tabi onlardan da sıcaklık aldığım için aralarına girdim, ben selam verirken biraz soğukluk/terslik hissetseydim aralarına karışmazdım. Siz de düzenli uğradığınız-gezdiğiniz yerlerden vb. arkadaş edinebilirsiniz basit selamlaşmalarla.
Sonra kurslar, çevre edinmenize olanak sağlıyor.
Resim kursuna gidiyorum, 15 kişilik sınıfımızın 15i ile de yüzeysel muhabbetteyimdir ama bunların 5-6sı ile daha iyiyim. Bir de karşıdan beklemem, teklifi yapan taraf olurum genelde "İskeleye balık ekmeğe gidelim mi çıkışta?" derim mesela, gelmek isteyen gelir, oturur takılır muhabbet ederiz. Bilgi alış-verişi için sorular sorarım, mesela "O fırçayı nereden aldın, iyiymiş, kaça aldın? Bana da böyle bir şey lazım." "O rengi nasıl tutturdun, çok güzel olmuş" "Ya bu kızın duruşu balerinden çok taekwondodaki ap chagi hareketine benziyor, ben o tekmeyi atarken ne zorlanırdım ya" derken zaten muhabbet-ortak ilgi alanları filan çıkar.
Mesela kurstan bir kız, bisikleti ile geliyordu kursa. Ben de pek severim bisikletle gezmeyi, çıkışta kız bisikletinin kilidini çözerken, "Benim de var bi bisiklet, valla sende gördükçe imreniyorum ben de mi bisikletle gelsem kursa? Aslında bi grup olacak, hep beraber bisikletlerle gezeceksin" derken, kız bisiklet kulübünde olduğunu ve istersem beni de alabileceklerini söyledi, "Parkur nasıl, nerelere gidiyorsunuz?" derken baktım bisiklet üzerinde geziyoruz kakara kikiri.
Sessiz takılırsanız, kursa da gitseniz çevreniz olmaz, biraz konuşkan-girişken, ilgili olursanız, her yerden istemeseniz de kendiliğinden arkadaş yağar.