Böyle durumlarda ilk başta olmasa bile ileriki yıllarda cok çatışma oluyor karı koca arasında...Onun için aileni dinle bence...Çünkü kolay degil bu, Biriniz Alevi biriniz Sunnisiniz....Bizde Bir Erkek akrabamiz vardı Alevi bir kızi sevdi, ailesi istemedi önce, sonra erkek ailesini ikna etti evlendiler....Şimdi ise erkek pişman olmus vaziyette, Çünkü adam çoculduktan sonra ve belli yasa geldiği için artık dindarlasmaya başladı ama bu kez eşiyle arasında cok çatışma oldu....Bu adam namaza başladı, Hacca gitti ama hep tek başına oldu...kadın ise cok farklı bir hayat anlayışı var....Ben demiyorum ki O, doğru veya diğeri doğru bey yanlış diyorum ki, belli hir sure sonra çatışma olabilir...Aleviye kız verilmezmiş..sebep ne benim mutsuz olmamdan daha mı önemli?
Ne içtiğim ne yediğimden lezzet alıyorum derler ya işte öyle..
Annem bağırdı küstü yetmedi ağladı namazını kılıp benim doğru yola gelmem için Allaha yalvardı.(malum kötü bir yoldayım ya) Sesli sesli söylendi gezindi evin içinde ağlayarak..
"ah emeklerim ah size cok değer verdim ondan böyle oldu..ah benim hatam ..ah bu da benim başıma gelecekti."ve bunun gibi hiç abartmıyorum onlarca ah sıraladı.
Babam ise üzerine yürüdü bağırdı masaya yumruk attı kapılara vurdu.bağırdı ama nasıl bağırmak...
Ve aileden men edileceğime,evlatlıktan cıkarılıcağıma,evlenirsem yasatmayacaklarına hatta sevdiğim adamı da öldüreceklerine dair şantajlar...
Babam Allah onun canını alsın inşallah diye de ellerini kaldırıp sesli bi şekilde dua etti.
Allah o duayı geri cevirsin diye hep dua ettim korkarak ve ağlayarak ..
Tek sucum ise onu cok sevdim ve dedimki ben ondan baskasıyla evlenemem niye anlamıyorsunuz ve tanımaya calışmıyorsunuz niye bizim kızımız kimi seviyor diye merak etmiyorsunuz ,siz benim ailemsiniz niye mutluluğumu istemiyorsunuz.dedim sustum dedim ağladım dedim susturuldum ,başına buyruk ilan edildim.İsyankar ve vefasız evlat oldum.Annem sütünü babam hakkını haram etti.bir hafta yüzüme bile bakmadılar.
Sevdiğim adamın yaşı 33 benim 27. ailesi artık evlen diye baskı yapıyor sürekli.hatta evlerinde bu mevzu şu şekilde konuşuluyor.sen evlensen 2 yıla çocuğun olsa cocuğun onbeş yasa gelince sen elli olacaksın.ne zaman cocuklarının gününü göreceksin ne zaman evlendireceksin bilmem ne ..
Daha doğmamış cocuğun hayatı konuşuluyor dede mi diyeceklermiş cocuklar ,bu hayatına artık bir yön ver.Olmuyorsa olmuyor vazgecin birbirinizden diyorlar yada aileni karsına al gel evlen biz senin herseyini yapalım diyorlar..
Sevdiğim adam benden ayrılmak istemiyor ama bıktım bu baskıdan diyor cünkü bende sahidim hergün arıyorlar ne olacak sizin bu işiniz diyorlar.
Sinir cümlesi resmen "Ne olacak bu iş " ya bilmiyorum bilmiyorum bilmiyorum..
Kafayı yemek teriminin enginlerinde dolaşıyor, sıyırmak deyiminin ufuklarında geziniyorum.
Canımdan bezdim , nasıl ayrılıcam ondan yasayamam.üstelik o da beni cok seviyor ama artık bir sonuca varmak istiyoruz. Cocuğum olsun istiyorum artık bende.
Doğru insan olduğuna inanıyorum el üstünde tutuyor bir kere cok olgun ve dürüst.
Çok insan tanıdım ama onun gibi bana karsı merhametli ve düşünceli biri görmedim,bir zaman cimriliği vardı onu da aştık. Ki o cimriliği bana karsı değildi hep kendi boğazından kısıyordu.
Vazgecmek istedik kac kere olmadı . Ailemin bu kadar karsı olacağını bilsem arkama bakmadan kacardım.
Bu güne kadar kaderim dedim yasadım ,kader bi yerde benim elimde söyleyin a dostlar ne yapayım!
Amacım dertleşmek yazışmak kısmen de olsa rahatlamak ..ama umulur ki derdime bir merhem bulunur bu süreçte..
Bayramınız da mübarek olsun Allah tüm sıkıntılarımızı gidersin.
Şu mezhep çatışmasını anlamam taptığımız Allah bir ,peygamberimiz Hz. Muhammed , kitabımız Kuran-ı Kerim mezhepler işin siyasi boyutu ayrıca ailene şunu söyle sevenleri ayırmanın günahı mezhebi geçin efendim bütün dinlerde aynıdır.Aleviye kız verilmezmiş..sebep ne benim mutsuz olmamdan daha mı önemli?
Ne içtiğim ne yediğimden lezzet alıyorum derler ya işte öyle..
Annem bağırdı küstü yetmedi ağladı namazını kılıp benim doğru yola gelmem için Allaha yalvardı.(malum kötü bir yoldayım ya) Sesli sesli söylendi gezindi evin içinde ağlayarak..
"ah emeklerim ah size cok değer verdim ondan böyle oldu..ah benim hatam ..ah bu da benim başıma gelecekti."ve bunun gibi hiç abartmıyorum onlarca ah sıraladı.
Babam ise üzerine yürüdü bağırdı masaya yumruk attı kapılara vurdu.bağırdı ama nasıl bağırmak...
Ve aileden men edileceğime,evlatlıktan cıkarılıcağıma,evlenirsem yasatmayacaklarına hatta sevdiğim adamı da öldüreceklerine dair şantajlar...
Babam Allah onun canını alsın inşallah diye de ellerini kaldırıp sesli bi şekilde dua etti.
Allah o duayı geri cevirsin diye hep dua ettim korkarak ve ağlayarak ..
Tek sucum ise onu cok sevdim ve dedimki ben ondan baskasıyla evlenemem niye anlamıyorsunuz ve tanımaya calışmıyorsunuz niye bizim kızımız kimi seviyor diye merak etmiyorsunuz ,siz benim ailemsiniz niye mutluluğumu istemiyorsunuz.dedim sustum dedim ağladım dedim susturuldum ,başına buyruk ilan edildim.İsyankar ve vefasız evlat oldum.Annem sütünü babam hakkını haram etti.bir hafta yüzüme bile bakmadılar.
Sevdiğim adamın yaşı 33 benim 27. ailesi artık evlen diye baskı yapıyor sürekli.hatta evlerinde bu mevzu şu şekilde konuşuluyor.sen evlensen 2 yıla çocuğun olsa cocuğun onbeş yasa gelince sen elli olacaksın.ne zaman cocuklarının gününü göreceksin ne zaman evlendireceksin bilmem ne ..
Daha doğmamış cocuğun hayatı konuşuluyor dede mi diyeceklermiş cocuklar ,bu hayatına artık bir yön ver.Olmuyorsa olmuyor vazgecin birbirinizden diyorlar yada aileni karsına al gel evlen biz senin herseyini yapalım diyorlar..
Sevdiğim adam benden ayrılmak istemiyor ama bıktım bu baskıdan diyor cünkü bende sahidim hergün arıyorlar ne olacak sizin bu işiniz diyorlar.
Sinir cümlesi resmen "Ne olacak bu iş " ya bilmiyorum bilmiyorum bilmiyorum..
Kafayı yemek teriminin enginlerinde dolaşıyor, sıyırmak deyiminin ufuklarında geziniyorum.
Canımdan bezdim , nasıl ayrılıcam ondan yasayamam.üstelik o da beni cok seviyor ama artık bir sonuca varmak istiyoruz. Cocuğum olsun istiyorum artık bende.
Doğru insan olduğuna inanıyorum el üstünde tutuyor bir kere cok olgun ve dürüst.
Çok insan tanıdım ama onun gibi bana karsı merhametli ve düşünceli biri görmedim,bir zaman cimriliği vardı onu da aştık. Ki o cimriliği bana karsı değildi hep kendi boğazından kısıyordu.
Vazgecmek istedik kac kere olmadı . Ailemin bu kadar karsı olacağını bilsem arkama bakmadan kacardım.
Bu güne kadar kaderim dedim yasadım ,kader bi yerde benim elimde söyleyin a dostlar ne yapayım!
Amacım dertleşmek yazışmak kısmen de olsa rahatlamak ..ama umulur ki derdime bir merhem bulunur bu süreçte..
Bayramınız da mübarek olsun Allah tüm sıkıntılarımızı gidersin.
Kuzum aynen hatta ayyyyynen benim annemi anlattın büyüdükçe fikir ayrılıkları ve benim istediğim gibi ol baskıları.bende anneme babama canımı veririm cok seviyorum ekbette ama benim düşünce ve yasam tarzıma kafama uymadığı hersey onun için ben yoldan cıkmışım demek.Annemle anlaşamıyoruz ciddi anlamda sıkıntılı durumum ve evde kaldıkcada bu artacak.anlaşmazlık hat safhada .onun hiç hatası yok mükemmel bir anneyim diyor.ona candan dahi bişey paylassam şöyle yaptığn zaman sıkılıyorum niye anlamıyorsun diye.baslıyor ağlamaya laf saymaya ben şükürsüzüm ben en iyi şekilde yasatmış beni el üstünde tutmuş.ya annecim onlara kafım yok konuyu niye oraya sürüyon ben sana başka bi mevzudan bahsediyorum diyorum.anlamıyor.küsüyor,seni kendi haline bırakıyorum diyor kızıp bağırıyor günlerce cocuk gibi trip yapıyor laf sokuyor gülmüyor
Bıktım Allah önrünü uzun hayırlı etsin de bıktım.büyümüş değişmişim ona göre .aslında ben hep aynıyım küçükken geceleri beklerdim ağlamak kendimle dertleşmek için büyüdüm o a söylüyorum diye kötü oldum şimdi.
Huzursuz bir ailede yetiştim şimdi mutlu bir evliliği cok görüyorlar
O öldürürüzler falan hikaye canım. Seni korkutup sindirmeye çalışıyorlar. Burda birine bu tavsiyeyi vereceğimi hiç düşünmezdim ama kaç sevgiline diyorum. Bi kaç seneye kalmaz anne baban affeder. Çok örnekleri var bunun.
Bak sana bizim aileden iki hikaye anlatayım. Benden 11 yaş büyük bir ablam var. Zamanında alevi biriyle evlenmek istedi. Adam mühendisti, aklı başında, olgun beyefendi bir adamdı. Sırf alevi diye ailem izin vermedi. Ablam vazgeçti. Sonra başka biri girdi hayatına. Beş para etmez bir adam. Ama sünniydi. Bizimkiler olur dedi. 4 yıl nişanlı kaldılar çünkü adam işsizdi. Sonunda evlendiler ve 3 yıl sonra hüsran. Ayrılık geldi. Ablam hala der, keşke dinlemeseydim, şimdi çok mutlu olurdum diye. Annem babam da çok pişman oldu sonradan.
Aradan yıllar geçti. Ben bir adam sevdim. Benden 15 yaş büyük, kürt ve alevi. Bizimkilerin ağızları yanmış ya bir kere ufak ufak söylenseler de ses çıkarmadılar fazla. Evlendik. Çok mutluyuz. Annem şimdi eşime tapıyor desem yeri var.
Biraz cesaret lazım sana sadece. İnan senin mutlu olduğunu görünce yumuşayacaklar. Yak gemileri...
Muhakkak koyar insana ama yapacak bişey yoksa bazı şeyleri göze almak lazım.Ama işte insana koymuyor mu evlenirken ailesi arkasında durmayıpta sonradan barışmak..
Bir nevi aile kendini garantiye alıyor sanki benim gözümde..
Karşı çıkıyorlar asla asla diye bağırıyorlar kız evleniyor yinede aa bakıyorlar evliliğinde mutlu kendilerini garantiye alıyorlar resmen ay nasıl olsa evladımız o bizi affeder diyorlar..
Ben bunu hiç anlamıyorum işte..
Bizim ailedede var böyle bir örnek.. annemin kuzeni kocasına kaçtı yapma etme dedilerdide evlendi..
3 çocuğu var şimdi gelselerde görsek diyolar ama ilk başta kadının yüzüne bakmadılar..
Ben kendimi düşünüyorumda daha ilk başta arkamda olmayan ailemle sonradan zor barışırım bana çok koyar istemem öyle
Eğer aileniz müslüman bir aile ise ve sizde islamiyetle göre evlenmek istiyorsanız sizi dinimizin bu konu hakkındaki emrini söyleyeyim, Dinimizde Müslüman bir kız sadece Müslüman bir erkekle evlenebilir......Bir Kişinin müslüman olması için ise dinimizdeki her hükmü kabul etmesi lazim.....Bir arkadas demiş Kuran'imiz bir.....cok guzel söylemiş ....Eğer bir kişi Kuran'da yazan bir hükmü inkar ediyorsa dinden çıkmış olur....mesela Kuran diyor ki faiz haramdır....Biri çıkıp dese ki faiz haram değildir, dinden çıkmış olur ....ama şöyle dese " faiz haram ama biz bi kere düştük faize" bu adam dinden çıkmış olmaz, sadece günahkâr olur.....aynen öyle de sizin evleneceginiz kişinin kesinlikle müslüman olması lazim, yani Peygamberimizin getirdiği, Kuran in getirdigi herşeyi, yapamiyorsa bile kabul etmiş olmalı...Bu mevzu Faiz olur Namaz olur Oruç olur Mıras olur vs...hepsini kabul etmesi lazim...Yoksa müslüman olamaz...Sizin müslüman dışında biriyle evlenmeniz Haramdır....
Eğer aileniz müslüman bir aile ise ve sizde islamiyetle göre evlenmek istiyorsanız sizi dinimizin bu konu hakkındaki emrini söyleyeyim, Dinimizde Müslüman bir kız sadece Müslüman bir erkekle evlenebilir......Bir Kişinin müslüman olması için ise dinimizdeki her hükmü kabul etmesi lazim.....Bir arkadas demiş Kuran'imiz bir.....cok guzel söylemiş ....Eğer bir kişi Kuran'da yazan bir hükmü inkar ediyorsa dinden çıkmış olur....mesela Kuran diyor ki faiz haramdır....Biri çıkıp dese ki faiz haram değildir, dinden çıkmış olur ....ama şöyle dese " faiz haram ama biz bi kere düştük faize" bu adam dinden çıkmış olmaz, sadece günahkâr olur.....aynen öyle de sizin evleneceginiz kişinin kesinlikle müslüman olması lazim, yani Peygamberimizin getirdiği, Kuran in getirdigi herşeyi, yapamiyorsa bile kabul etmiş olmalı...Bu mevzu Faiz olur Namaz olur Oruç olur Mıras olur vs...hepsini kabul etmesi lazim...Yoksa müslüman olamaz...Sizin müslüman dışında biriyle evlenmeniz Haramdır....
Ya ben cok merak ediyorum , Mezhep ayrimciligi yapanlar sen onlarin istedigi biriyle evlensen mutlu olacagina dair garanti vereceklermi ?
Senin her türlude bir taraftan vazgecmen gerekecek , ya askin daha agir basacak Ailenden vazgececeksin , yada Ailen daha agir basacak Askindan vazgececeksin...
Yani hangi tarafta olursun ol , daima bir yanin eksik olucak, mutsuz olucaksin. Aileni secersen vicdanin sizlayacak acaba mutlu olacakmiydim keskelerle yasacaksin.
Askini secmis olsan , ki evlilik kumar isi sana daha sonra kotu olsa iyi bir evliligin olmada bu seferde ortada kalacaksin . Zor durum.
Aileni ikna et bile diyemiyorum cunku asla olacak tipler degiller...
Alevileri ne kadar tanıyosunuz da böyle konuşuyosunuz, Alevi var Alevi var tıpkı sünnilerde de olduğu gibi, aslında konu sahibinin yazdıklarında size çok güzel cevaplar var, iyice bi okuyun kafadan atmayın öyle!Aekadaslar aslında alevilik islamdan ayri bir parca değildir. Ancak bugün aleviyim diyen insanlar islamın yakinindan bile gecmedikleri için herkes bu kadar büyük tepkiler veriyor..
Allah kolaylık versin, inşallah en huzurlu olacağınız şekilde tamamlanır.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?