Sevgili komşumdan gelen yemekler


konuyu ÖĞRETMEN dye buyuk harfle yazan ya da sız ogrtmen misiniz dıye soran sensın.
neden ben farklı yerlere getıreyım ki
sadece kücümseyici tavrı oldugunu elestırmenız zaten yeterlidir heralde
ögretmen diye vurgulamanızı cozemedım dogrusu
 
Köylü bir aşağılama ya da hakaret kelimesi değil, ben de neden buna bu kadar odaklanıldı anlayamıyorum. Siz köylü deyince ne düşünüyorsunuz ki bu kadar tepki verdiniz?

Bakın köylü elbette hakaret değildir ama orada öyle bir kullanım olduğunu düşünmüyorum. Devamında belirtilenlerden yola çıkarak bunu söylüyorum.
 
konu sahibinin 'Pis ve pasaklı ' diyerek o kızı aşağıladığını , küçümsediğni değil durum tespiti yaptığını düşünüyorum.'anne babalarından uzaktalar ,yaptığımdan onlar da yesin 'diye sık sık yemek tabağı hazırlayıp götürmesi düşünceli ve iyi niyetli bir davranış.Karşılığında kızın bir şeyler yapmak için çabalaması da düşünceli ,iyi niyetli bir hareket .Ve konu sahibi de kızın iyi niyetinin farkında .Yemekleri ziyan da etmiyor ,aç hayvancıkları besliyor , ne güzel.İki tarafta iyi niyetli sonuçta .Midesi getirilen yemekleri ,yağından ,tuzundan ,kokusundan, pişirilme şeklinden ya da temizlik kriterleri ona uymadığından dolayı kaldırmayabilir.Gayet doğal .Kendini baskı altında bırakarak ,işkence ederek niye , ne adına ,içini bulandıracak ,hasta edecek istemediği bir şeyi yemeğe zorlasın ki ? bunda bir mantık,mana ve günah göremedim.

Kızı temizlik konusunda çok çok yakın olmadıktan sonra ablalık olsun diye iyi niyetle bile olsa uyarmak doğru değil .Gururu ,kalbi kırılabilir, çok üzülür.Kendileri talep etmedikçe insanlara öğüt vermek herzaman doğru değil.
 

Neden çözemiyorsunuz belirttim ya .
Benim gözümde Öğretmenler çok saygıdeğer , böyle küçümseyici tavırlara girmemeli :)
Girdiğinde de ben böyle şaşırıyorum işte .
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Köylü bir aşağılama ya da hakaret kelimesi değil, ben de neden buna bu kadar odaklanıldı anlayamıyorum. Siz köylü deyince ne düşünüyorsunuz ki bu kadar tepki verdiniz?

aynen bu da ayrı bır muamma
 
Neden çözemiyorsunuz belirttim ya .
Benim gözümde Öğretmenler çok saygıdeğer , böyle küçümseyici tavırlara girmemeli :)

ya hu sadece ogretmenlere has bır sey degıldır kucumsememek.
butun insanlık icindir.
işte takıldıgım nokta bu
 
ya hu sadece ogretmenlere has bır sey degıldır kucumsememek.
butun insanlık icindir.
işte takıldıgım nokta bu

Yapmayın Allah aşkına :)
Neyine bu kadar takıldınız .
Hala alıntı yapıp neden duruyorsunuz.
Birdaha mı neden belirteyim. Benim tanıdığım öğretmenlerim insanlara tepeden bakmazlardı , böylesini görünce şaşırdım.
Açıklamam yeterince açık değil mi ?
İyi geceler.
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Katılıyorum. Pis olan şeye pis denir. "Yok pis dedin, yok köylü dedin, aşağıladın, sınıflandırdın, alay ettin vs" konularına girmek anlamsız. Ve evet bu konuda insanların suratlarına karşı en ufak bir renk verme hareketi saygısızlık olur, uyarma eleştiri vs., lakin bunu yapmayıp yemeği kabul edip teşekkürünü de ediyorsa insan sorun bunun neresinde?
 
Madem konu köylü-kentli meselesine dönmüş, yazmadan geçmeyeyim dedim.
5gün önce şehre yakın bir yere gezi yapalım dedik çıktık yola.
Farkettik ki kaybolduk, çevresi boş arazi olan yolda yürüyen köyde yaşayan bir bey ve ailesine rastladık.
Beyefediye seslendiğimiz anda gülümsedi, başındaki şapkasını çıkardı ve bize doğru yaklaşırken önünü ilikledi...
O an benim gözlerim zaten doldu.
Geldi, 'buyur beyim' diye kendisinden yaklaşık 15 yaş küçük olan arkadaşıma hitap etti..
Ben ağladım ağlayacağım, kendimi zor tutuyorum ama...
Yolu anlatması bitti, ellerini önünde bağladı, arabanın arkasına doğru eğildi, 'hayırlı bayramlar yengeler(2 hanımdık), sağolun varolun, yolunuz hep açık olsun' dedi.
Bizim haraket etmemizle arkamızdan uzunca bir süre el salladı..
Hala bizle konuşurken gözlerinde oluşan ışıltısı, nazikliği ve sevecenliği gözümün önünden gitmiyor.

O an anladım neden köylü milletin efendisi denildiğini...

Pis mi temiz mi bilemem ama o amca önüme neyde yemek koysa, o sevecenliği ile ben her türlü yerdim...
 

nasıl siz alıntı yapıyorsanız ben de o sekılde yapıyorum.demek ki sizin tanımadıgınız sekılde duyguları olan ögretmenlerde varmis.
acıklamanız hala yeterli degıl anlasılamadım neyse
iyi geceler
 

Tamam da bari içinde tut kimseye anlatma. Arkadaşı görmüş ona ne dedi acaba neden attığını nasıl açıkladı ? Burda yazdığı gibi büyük ihtimalle. Başkasına karşı da insanları küçük düşürmüyor mu böylece ?
Eğer farklı bir yazım tarzı olsaydı ben zaten yadırgamazdım.
Ama o yorum da iyi niyet hiç görmedim ki.
 
kesinlikle milletın efendisidr.
her türlü katılıyorum
 


bu konuda haklısın insan gercektende kırmak istemiyor benim enistemin aileside koyde yasıyor hatta cok oturmus yemek yemisligimiz var ben pis demiyim ama hijyen sartları pek iyi degilde ona ragmen oturduk yedik ama cidden gitmiyor bogazdan ne kadar denesenizde olmuyor midenize bir yumru oturmus gibi oluyor alıskın olmadıgınız sekilde yapılmıssa yemek heleki cok zor kimsenin kimseyi asaglamaya hakkı yok insan kendini karsıdakinin yerine koyar dusunur zaten o yuzde yuzune karsı hissettirmeden yapmak gerek zaten bence burdaki bicok arkadasta bu konusa hemfikir
 
ya hu sadece ogretmenlere has bır sey degıldır kucumsememek.
butun insanlık icindir.
işte takıldıgım nokta bu

Canım hanımefendinin anlatmak istediği şey, öğretmen olmak ayrı bir şeydir.
Sonuçta her türlü bilgiye aç çocuklarımıza eğitim veriyorlar, onların şekillenmesi konusunda öğretmenlerin çok büyü payı vardır.
Öğretmenlerin sadece kitap bilgileri ile değil, karakterleri ve iletişimleriyle de çocuklara örnek olması beklenir.
Sınıfsal ayrım ya da kötü hitaplardan bir öğretmenin bahsetmesi o yüzden bu kadar göze battı.
 
komşu kız gayet iyi niyetli
ama
pis!

mide bu canım
neden bazı arkadaşlar aşağılama olarak görmüş anlam veremıyorum.

bunu komşu kıza söylerse konu sahibi
kız yanlış anlayabilir
kim olsa öyle anlar.
en garantili iş yememek.yemese bile alsın
en azından sokakta ki masumcuklar nasipleniyor.
hem alamam denilmez ki.

buradan ''şunu yap'' , ''bunu söyle'' demek kolay
bu tarz şeyler nasıl söylenır ? karşındaki insan komşu
böyle şeyler herkese söylenmez ki.
 
Son düzenleme:

anlıyorum canım elbette oyledır.
ama baska meslekten olsa vurgu yapılmayacaktı
benım de demek iistedıgım bu tür seylerin sadece ogretmenlere endexlenmemesi.
herkeste olması gereken özelliklerdir yani
 
Konu pis, temiz yada köylü meselesi değil bence konu üslupla alakalı... yoksa köyden gelen yada turistlik gezilerde gidilen köylerden alınan doğal yiyeceklerin, turşuların, ekmeklerin vs vs nasıl alınıp afiyetle yenildiğini biliyoruz. Sadece üslup hoş değil. Ve çoğunun konu sahibi dahil hayvanlara verilen yemeği israf yada ayıp olarak lanse etmesi olmalıydı asıl mesele.
 
Bakın köylü elbette hakaret değildir ama orada öyle bir kullanım olduğunu düşünmüyorum. Devamında belirtilenlerden yola çıkarak bunu söylüyorum.

Neden çözemiyorsunuz belirttim ya .
Benim gözümde Öğretmenler çok saygıdeğer , böyle küçümseyici tavırlara girmemeli :)
Girdiğinde de ben böyle şaşırıyorum işte .

Yorum farkı, ben o bayanın yazısını küçümseyici veya alay edici olarak görmedim. Basitleştirmek gerekirse gelen yemeklerin temiz olduğunu düşünmediği için yemeyip köpeğe verdiğini söylemiş, bu duruma sonuna kadar saygı duyuyorum. Daha geçen gün bana çorba koyan bayan başka işle uğraşırken elini temizlemeden parmakları kasenin içine sokarak çorbayı boşalttı, Geçtim nezaketi, sonuçta kadın işini yapıyordu, yine de rencide etmemek için ses çıkarmadım. Çorbayı da içim kaldırmadı. Ama ben bu insanın pis olduğunu düşündüm, bunu dünyaya haykırmama gerek yok, evet o insan benim gözümde pis.

Bakın sınıflandırmak diyorsunuz, ama siz de insanları mesleklerine göre sınıflandırarak beklentiye giriyorsunuz. Açık konuşmak gerekirse bir insan okuduğu fakülteyi bitirdiğinde meslek saygınlığı kazanmıyor, işinin hakkını verdiğinde meslek saygınlığı kazanıyor, o saygınlığı hakediyorsa kazanıyor. Evet öğretmenlik mesleği saygın bir meslektir, tüm meslekler saygındır. Ama karşımdaki sırf öğretmen diye tanımadan ondan çok erdemli tavırlara sahip olmasını beklemem. Bu farklı mesleklerden farklı düzeyde tavırlar beklemek anlamına gelir ayrıca.
 
anlıyorum canım elbette oyledır.
ama baska meslekten olsa vurgu yapılmayacaktı
benım de demek iistedıgım bu tür seylerin sadece ogretmenlere endexlenmemesi.
herkeste olması gereken özelliklerdir yani

Tabi ki sen de haklısın, ama bazı meslekler vardır ki 'sen de mi Brütüs' dedirtir insana...
Örneğin doktorların hastayla konu dışı münasebeti, bir subayın tarihimizi kötülemesi, spikerin şiveli konuşması vs vs...
En azından çoğu kişi yapsa dahi onların asla yapmaması beklenen yargıdır bu.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…