Bunun pek çok sebebi olabilir, tartışacaksak sabaha kadar çıkamayız buradan. Psikoloji ve psikiyatri alanlarında ihtisas yapmaya ya da ilgilenmeye de gerek olmadığını düşünüyorum. En basiti adam direkt “pis”tir. Evet evet pis insanlar var. İllâki depresif bir dönemden geçmesi, hasta olması gerekmiyor, bazen kültüreldir bu hatta. Adam haftada bir banyo yapıyor olabilir. Belki sabah kalktığında yüzünü bile doğru dürüst yıkamıyor, diş fırçalamıyordur, belki hacetini giderip mabadını yıkamadan iç çamaşırını çekiyordur.
Bana soracak olursanız benimle buluşurken bile kendi öz bakımını yapmaktan aciz olan, hayatsız, ruhsuz bir adamla devam etmem. Altta yatan sebepleri bile sorgulamam. Sanki 40 yıllık kocam, bana ne ayol. İnsanın değer verdiği, saygı ve sevgi duyduğu insanla buluştuğunda eli ayağı dolanıyor. Elli kere nefesini koklayıp, sakız çiğnemesi gereken, bir kadınla buluşacak diye çiçek gibi temiz giyinmesi, yakınlaşırsak oram buram kokar diye özenle yıkanması gereken herifi niye irdeliyoruz. Daha başta böyleyse ilerletmenizi tavsiye etmem. Psikolojik sıkıntısı olsun diyelim. Rehabilite etmek işi size düşmesin.