• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Sifir çeyiz

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Eskiden çeyiz denilen şey kız çocuğunun ve annesinin kendi el emekleri ile işledikleri,yaptıkları ,dokudukları ,ürettikleri imiş...çeyiz serme diye bir gelenek varmış.. kız gelin olmadan önce baba evindeyken gelen komşulara, yakınlara bu çeyizi sergi gibi gösterilirmiş.. yani bir nevi anneyle kızının hüner gösterme meydanı imiş bu çeyiz sermeler.Şimdi hepimiz gidiyoruz mağazaya alıyoruz 12 kişilik çatal bıçak,hazır yorgan,nevresim,tabak çanak..bunu evlilikten 3 sene önceden alsan kime faydası/ zararı var...evlenirken diğer eşyalarla beraber alsan kime faydası /zararı var? Senin yapman gereken nişanlınla oturup düzgünce konuşman.Belki zaten o da eşyaları evlendikten sonra ödenmek üzere alıyordur..evlendikten sonra birlikte çalışır ödersiniz.

Mrba canım o kadar sıkılıyor ki etrafımda anlatabilicegim pek kişi yok nişanlandım ve de bir kaç aya düğün olsun istiyor erkek tarafı fakat benim çeyizim yok :KK43: çok mutsuzum ya hiçbir şeyim yok maddi durumumuzda sıfır iyi olsa ailem yardım ederdi ama yok ne yapicam bilmiyorum sırf bu yüzden evlenmek bile istemiyorum aşırı kafaya taktım bu konuyu kredi falanda çekemiyorum çünkü borcum vardı zamanında şimdi vermiyorlar ayrıca kredi çektim aldım diyelim sonra zaten ailem ödeyemiyor eşim olucak kişiye mi öde dicem gururuma yediremiyorum bunuda sizde durum nasildi çeyizde herşeyin olmasimi gerekli bana bu konuda yardımcı olabilirmisiniz ?
bir kaç aya düğün yapmak isteyen eksikleri de tamamlasın bir zahmet

benim durumum olmasına rağmen o çeyiz saçmalığına girmedim bile neden gurur meselesi olsun ki :olamaz:

Onu bilemiyorum çalışıp gelir beyan edebiliyor ve bordro vs gosterebilmisse kredi de çekmiştir.Banka islemlerinde 18 yaş sınırı var mı ki
Olmaz mı? Hesap bile açtıramamıştım ben 17 yaşında, annem gelip imza atmıştı bilgim var diye de o şekilde ilk hesabımı açtırmıştım.

Konu sahibi bu yaşta nasıl krediler çektiniz, annenizin hastalığı nedir bilmem ama maalesef ne maddi olarak ne de manevi olarak evlenmeniz uygun değil. 17 yaş zaten çok yanlış bir yaş bunu bir kenara bırakırsak karşınızdaki kişi sizin durumunuzu bile bilmiyor bu şartlarda nasıl eş olacaksınız? Anneniz hastaysa ve çalışmanıza dahi izin verilmiyorsa siz evlenince ne olacak, evlenmenize nasıl izin veriliyor? Muhtemelen aileniz her şeyi karşı tarafa yıkma niyetinde, bir an önce de evlenmenizi istiyorlar. İnşallah bu yanlıştan dönülür tabak canaktan daha büyük sorunlar var konuda.

Son düzenleme:
23de evlendiğimi yazdım zaten okuma zahmetinde bulunsa :) biri der kitaba ayakkabıya veririm o yaşta 😄 sanki çeyiz yapacağım diye ayağıma poşet takıp gezdim komik insanlar ya part time çalıştım mis gibi okulumuda okudum çeyizimide yaptım şükür ne aileme ne eşime yük oldum krediniz borcumuz olmadı ve 2 senedir Türkiye'nin yarısını gezdik bu sayede 🤷‍♀️ herkesin kendi mantığı

ben çalışmaya başladığımda para biriktirdim döviz yaptım altın yaptım mesela. Evlenirken birikmiş param vardı max 2 haftamı almıştır eşyalar.
Hayır kimsenin evleneceğinin ne zaman evleneceğinin garantisi yok. Ya 35te evlenseydiniz. Yıllarca eşya yükü. O eşyalar eskiyecek. Bence mantıklı bir yatırım değil yine de.
bir de 17 yaşından evlilik fikri ile yaşamak evlenmeseydiniz depresyona girerdiniz ya iyi ki evlenmişsiniz 23te.

Adamla nişan yapmışsınız bunları aileler konusmadı mı?
Evlenip aynı yatağa gireceksin bunu konusmaktan utanıyosun hala.
Ailen ayrı bi tuhaf evlenince nasıl bakacaksın onlara madem çalıştırmıyolar.
En mantıklı çözüm şu. Nişanlınla konusup beraber kredi çekin sen çekemiyosan o çeksin. Evlendikten sonra da hemen işe girip ödersin kendin destek olursun eşine.

Mrba canım o kadar sıkılıyor ki etrafımda anlatabilicegim pek kişi yok nişanlandım ve de bir kaç aya düğün olsun istiyor erkek tarafı fakat benim çeyizim yok :KK43: çok mutsuzum ya hiçbir şeyim yok maddi durumumuzda sıfır iyi olsa ailem yardım ederdi ama yok ne yapicam bilmiyorum sırf bu yüzden evlenmek bile istemiyorum aşırı kafaya taktım bu konuyu kredi falanda çekemiyorum çünkü borcum vardı zamanında şimdi vermiyorlar ayrıca kredi çektim aldım diyelim sonra zaten ailem ödeyemiyor eşim olucak kişiye mi öde dicem gururuma yediremiyorum bunuda sizde durum nasildi çeyizde herşeyin olmasimi gerekli bana bu konuda yardımcı olabilirmisiniz ?
Öncelikle çalışıyor musunuz? Bu önemli çünkü az çok biseyleri alınabilir. Ceyizden kastınız nedir?
Ben geleneksel olarak alınan ve kullanılmayan hiç bir şeyi almadım. Nerdeyse her şeyimi internetten aldım. Begenmediklerimi iade ettim ,eksik gelenleri firma tamamladı. Güvenilir sitelerden almak önemli. Büyük pazarlar var benim bildiğim istanbuldaysaniz işinize yarayabilir. Fındıkzade de cuma ve salı pazarları oluyo. Pandemi öncesi turistler getirirdi otobüs otobüs o pazarlara. Büyük bavullariyla gezerdiler. Oralardan da çok şey aldım ve hep uygun fiyatlı biraz da pazarlık olunca . Her şeyimi almam piyasa şartlarının %50 sinden bile daha uyguna tamamladım. Kullanmayacağım gereksiz adet olsun diye aldığım hiç bir şey yoktu.

Ceyizle gelecegin yatirimi olamaz. Insan 17 sinde gelecegini belirler. Nevresimidir catal bicak takımıdır bunlarda gelecek görmüyorum ben hepsi gecici şeyler. Kadinlarin kolunda bir bilezik olmali bu da meslektir. Para kazanabiliyorsa bir kadin birey olmayi, kendi kararlarini vermeyi basarir ama calismiyorsa hep birilerinden medet umarak yaşar. Benimde herseyim vardi ama geldigim ulkede hicbirinin bana faydasi olmadi. Hicbirini getiremedim. Benimle gelen meslegimdi. Bu sayede sıfırdan baslayip esimle ne mucadeleler verdik. Bulasik makinam olsaydi camasir makinam olsaydi bana bir yarari olmazdi. Yarindan sonra yüze vuracak kisi de insan degildir kimse kusura bakmasin. Ayrica ceyizi olupta evinde oturan kadinin da yüzüne vurulur insan insan olacak.
Çok haklısınız ama maalesef mesleği olduğu halde, çalışıp parasını kazandığı halde asla kendi kararını veremeyen, maaş kartını eşine/babasına veren ve sonra onlardan medet uman, sürekli birinin gölgesi altında yaşamak zorundaymış gibi davranan o kadar çok kadın gördüm ki bu forumda. Meslek kadar özgüven sahibi de olmak gerekiyor.

Ne mezunusunuz?
Mesleğiniz var mı?

Nişanlınız az çok ailenizin durumunu biliyor ve görüyordur değil mi?
Yani benim çeyizim henüz yok. İşe girip almam tamamlamam lazım. Onun için hemen evlenmeyelim vs diyebilirsiniz. O da zaten yardımcı olmak isterse dile getirir bu durumu. Utanılacak bir şey yok ortada emin olun. Karşı taraf anlayışlıysa.

konu sahibi umarim yanlis kelimeler kullanip da sizi daha fazla uzmem.

ama suradaki yorumlariniz bana sunlari hissettirdi.
bu kiz evlenmek istiyor, maddi tum durumlari da erkek ailesine bir sekilde kitlemek istiyor, bunu da boyle nasil normal gosteririm diye dusunuyor.
Yani calisip da yetiremeseniz kesinlikle olumlu seyler yazardim. Ama calismiyorum, calismama ailemem izin vermiyor deyip hem de borclu iken evlenmeye kalkmanizi aklim almadi.

Utanacak hiç bir şey yok,nişanlına anlat durumu.hem bu arada doğru insan mı değil mi onu anlamış olursun

Bunu erkek arkadaşınızla konuşun. En temel şeyleri alın gerisi evlendikten sonra da alınır. İlla kız tarafı önceden şunu şunu alacak, erkek tarafı bunları alır diye bir kural yok. Eskide kaldı onlar. Çiftler kendi arasında aikelerine danışarak karar veriyor.

Konu sahibini yaşın baya küçük anlasilan.Benim gordugum kadari ile du an keskin bir virajdasin.Ya durum bu ne cikarsa bahtima deyip, evlilik virajina son surat gireceksin ya da yavaslayip, ben ne yapiyorum diye sorup virajin kontrolunu eline alacaksın..Işin yok meslegin yok paran yok arkanda duracak ailen de yok..Elde var bir nisanli sadece..Senin yerinde olsam, nisani bozardim inan bana..Okuluna mi devam edersin yoksa bir meslek mi ogrenirsin bilemem hangisi uygunsa senin icin onu yap.Cevremde var senin gibi yoksul aile kizlari.Onlarda evlenip tum yükü erkek tarafina yikti.Ama bilesin ki evlenince köle olursun esine ve ailesine..Onlarin izni olmadan sokaga bile cikamayacaksin bence..Ha belki iyi olur rahat da edebilirsin ama seninki bir kumar oynamak su an..

Arkadaşlar çeyiz derken lif havlu vs değil hani mutfak eşyaları, beyaz eşya, yatak odası hani kız tarafının aldığı şeyleri bence kastediyor. Ben yorumlarından anladığım kadarıyla çalışmaya vs bahane bulunduğu Alys Alys ın yorumlarına katılıyorum. Evlenmek istiyor ancak tüm yükü erkek tarafına yıkmak istiyor. Çalışmalısın diyince ailem istemiyor anneme bakıyorum deniliyor ama evlenince ne olucak annesine cevap yok. Kredi borcu var buda karşı tarafa kalıcak. Bir insan neden birikimi yokken nişanlanır hadi bahanelerin gerçek ee aılen seni nişanlarken aman karşı taraf yapsın her şeyi dediyse aşırı tuhaf aslında başka bir şey demek varda kalbinizi kırmayayım

Bir müddet isteyin ama konusmaniz gerek işe girip almaya çalışın yavaştan peki durumunuz yoksa kiz tarafinin almasi gerekenleri kim karşıliyor? Erkek tarafi yapicam diyorsa söylemenize bilmiyorum ne tepki gelir

Arkadaşlar çeyiz derken lif havlu vs değil hani mutfak eşyaları, beyaz eşya, yatak odası hani kız tarafının aldığı şeyleri bence kastediyor. Ben yorumlarından anladığım kadarıyla çalışmaya vs bahane bulunduğu Alys Alys ın yorumlarına katılıyorum. Evlenmek istiyor ancak tüm yükü erkek tarafına yıkmak istiyor. Çalışmalısın diyince aşkem istemiyor anneme bakıyorum deniliyor ama evlenince ne olucak annesine cevap yok. Kredi borcu var buda karşı tarafa kalıcak. Bir insan neden birikimi yokken nişanlanır hadi bahanelerin gerçek ee aılen seni nişanlarken aman karşı taraf yapsın her şeyi dediyse aşırı tuhaf aslında başka bir şey demek varda kalbinizi kırmayayım

yani boyle bir plan bile olsa durust olsun yeterli,
bu sekilde tum maddi yuku ustlenmeyi talep eden, bunu gurur duyarak yapan erkekler de cok neticede.
ama konu sahibi bu zaman gelmeden maddi durumunu paylasmaliydi, yola o sekilde cikmaliydi karsi taraf da.

yani boyle bir plan bile olsa durust olsun yeterli,
bu sekilde tum maddi yuku ustlenmeyi talep eden, bunu gurur duyarak yapan erkekler de cok neticede.
ama konu sahibi bu zaman gelmeden maddi durumunu paylasmaliydi, yola o sekilde cikmaliydi karsi taraf da.
Ya kuzu bende özelde öğretmenlik yaptım kenara altın yapıp koymak istedim ilerde hani bir şey olursa kemdim halledeyım. Ailem biz yaparız sen paranı me ıstersen yap dedıler. Ki durumumuz ıyı buna rağmen aılem desin ki kızımız kendı ayakları üstünde duruyor gururunu yaşasınlar. Şu an aılem her şeyımı yaptı. Bakma o mutfak esyaları yok süpürge ütü mutfak aletleri derken 50 bin gitti. Daha beyaz esya ıle yatak odası en son alıncak. Her şeyı karşı tarafa yıkmak durumuda olsa bana etik gelmiyor. He cıdden durumu yoktur alınmalı ama çalışmayıp turlü bahaneler bulunup karşı tarafı kerız yerıne koymak ayrı bır olay

Eskiden çeyiz denilen şey kız çocuğunun ve annesinin kendi el emekleri ile işledikleri,yaptıkları ,dokudukları ,ürettikleri imiş...çeyiz serme diye bir gelenek varmış.. kız gelin olmadan önce baba evindeyken gelen komşulara, yakınlara bu çeyizi sergi gibi gösterilirmiş.. yani bir nevi anneyle kızının hüner gösterme meydanı imiş bu çeyiz sermeler.Şimdi hepimiz gidiyoruz mağazaya alıyoruz 12 kişilik çatal bıçak,hazır yorgan,nevresim,tabak çanak..bunu evlilikten 3 sene önceden alsan kime faydası/ zararı var...evlenirken diğer eşyalarla beraber alsan kime faydası /zararı var? Senin yapman gereken nişanlınla oturup düzgünce konuşman.Belki zaten o da eşyaları evlendikten sonra ödenmek üzere alıyordur..evlendikten sonra birlikte çalışır ödersiniz.
Benim hiç çeyizim yoktu annem el işi filan hiç yapmamis, evlenme konusunda ciddi olduğumu anlayinca çeyiz mağazalarından birkaç parça birşey aldık (onu da bana odetti),"sen yıllarca nasil rahat rahat oturur da 2 parça el işi yapmazsın "diye kendisiyle kavgalar tartışmalar...hepsi eğlenceli birer ani olarak kaldı Allah rahmet eylesin.
Bana bu çeyiz olayları biraz gereksiz geliyor maalesef

Arkadaşlar çeyiz derken lif havlu vs değil hani mutfak eşyaları, beyaz eşya, yatak odası hani kız tarafının aldığı şeyleri bence kastediyor. Ben yorumlarından anladığım kadarıyla çalışmaya vs bahane bulunduğu Alys Alys ın yorumlarına katılıyorum. Evlenmek istiyor ancak tüm yükü erkek tarafına yıkmak istiyor. Çalışmalısın diyince ailem istemiyor anneme bakıyorum deniliyor ama evlenince ne olucak annesine cevap yok. Kredi borcu var buda karşı tarafa kalıcak. Bir insan neden birikimi yokken nişanlanır hadi bahanelerin gerçek ee aılen seni nişanlarken aman karşı taraf yapsın her şeyi dediyse aşırı tuhaf aslında başka bir şey demek varda kalbinizi kırmayayım
Mutfak eşyaları neyse de mobilyalar ortak alınmıyor mu?
Bu ekonomik sıkışıklıkta maddi olarak her şeyi üstlenecek erkek ailesi kaldiysa ben evleneyim:)

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X