Kendi adıma şunu söyleyebilirim.
Ben misafir geleceği zaman kızıma soruyorum,hangi oyuncaklarla oynamak istiyorsun,hangilerini paylaşacaksın,paylaşmak istemediğin varsa kaldıralım diye özellikle konuşuyorum paylaşmayı seven bir çocuk olmasına rağmen,bazı oyuncaklarıni paylaşmaktan hoşlanmıyor. Mesela bir arkadaşının küçük kardeşi var,onlar gelecekse boya kalemleri,oyun hamurları,kinetik kumlar,slime ve küçük oyuncakları kaldırıyoruz.
Birde kendi odasında oyuncak kutuları var,onlardan birşey almak istiyorsan şimdi alalım,arkadaşların gelince oradan birşey almak yok diyorum zira bir defasında bir baktım gide gele 6 büyük kutu oyuncak salona yığılmıştı. Toparlayana kadar canım çıkmıştı. O gün kuralımi koydum. Dedim bir daha asla bu kadar oyuncak salona gelmeyecek aksi halde kimseyi çağırmayacağım eve diye. O son oldu.
Yani bilemiyorum,kurallar koymak gerekiyor. Kendi adıma uyguluyorum. Aksi halde ev dağılıyor,o dağınıklıkta oyun oynayamıyorlar zaten,dikkatleri dağılıyor.
Yaramazlık çocukların doğasında var ona yapacak birşey yok,sadece biraz büyüyünce akıllanıyorlar. Benim kızım asla duvar koltuk boyayan bir çocuk olmadı. Ama arkadaşları boyadı,arkadaş çocukları boyadı. Kendi çocuğunuz yapmasa bile en az bir kez başınıza geliyor maalesef.
Arkadaşlarıyla görüstürün,sosyalleşmek iyidir ama sınır koyun. Yer belirleyin,oyuncakları belirleyin,mümkünse sizin olduğunuz odada olsunlar böylece vurma itme vb durumlar yaşanmaz anında müdahale edersiniz.
Cekmece dolap karıstırılmaması adına odaları kapatabilirsiniz,müsade etmeyecebilirsiniz.