Ahkamdan kastim su, bazi cocuklar yemek yemiyor bazisi surekli agliyor veya yaramazlik yapiyor. Bir cocukta ise yarayan yontem digerinde yaramiyor. Ama bizim cok bilmisligimiz yuzunden cogu anne depresyona giriyor ben kotu anneyim herhalde diye. Ne kadar uc orneklere gitmissiniz. Demek istedigim Restoranda bagira bagira aglayan cocugu annesi neden susturmuyor diye goz deviriyoruz ama o kadin ne halde kim bilebilir. Ogretmenlikte de boyle. Bazi siniflar var yani hayattan sogutuyor insani ve tum pedagojik egitimlere ters dusen. 15 yillik egitimcilik hayatimda ne siniflar gordum. Ve asla ben dogru yapiyorjm sen demek sunu yanlis yapiyorsun diyemem cunku benim de arada aglamak icin disari kactigim siniflarim oldu. Simdiki cesaretimi ve kendime guvenimi olusturmam yillar aldi. İnsanlar yapayacaksan niye ogretmen oldun vs diyorlar cok aciyorum. Yani evde annelerini delirten cocuklarin hepsi bir sinifa toplaniyor ve bununla basa cikamadigi icin birinin aldigi egitim ya da karakter yapisi sorgulaniyor. Ahkamdan kastim budur efendim. Yorum yapilir tabii hepimiz fikir verdik tavsiyede bulunduk. Ve su konuda konu sahibine katiliyorum benim en kalbi temiz ve iyi huylu ogrencilerim bile bundan on sene onceki ogrencilerimin yaninda terbiyesiz ve saygisiz kaliyor. Gencligin gittikce buyuklerine saygiyi yitirdigini İnkar edemeyiz. Saygi kazanilir evet ama bize eskiden ogretmene default saygi duyulur denirdi ve duyardik. Simdi ogretmenler bir de bunun icin ugrasmak zorunda.
ben öğretmenin eğitiminin yetersiz kaldığını falan düşünmedim hiç. zamanla öğrenir. yeni mezun bir öğretmene, tecrübeli öğretmenlerin verdiği tavsiyeleri doğru bulmadım.
yada tecrübeli bir öğretmenin sıfır verememe, sınıfta bırakamama konusunda hayıflanmasını.
yeni meslektaşınıza böyle bir tavsiye verilmesini ben anlamsız buldum.
hanımefendi saygı anlamında dedi ama
sıfır veremiyoruz, sınıfta bırakamıyoruz, 20 yıl önce öğretmenlik tam bana göreymiş
minvalinde yazması saygıyı değil, bunlarla sağlanan saygıya özendiğini düşündürüyor.
benim itirazım buna.
evet bugünün çocukları kesinlikle daha zor. bu çocuklar sokakta/bahçede enerjilerini atamayıp, betonlar arasında yetişiyor.
üstüne yetmiyor bilgisayar oyunlarından, videolarından şiddet içerikli bir sürü girdiye maruz kalıyor.
cinsellik anlamında bizim zamanında öğrendiğimiz pek çok şeyi çok erken yaşta öğreniyorlar.
youtube da kendilerine örnek aldıkları tipler berbat espri anlayışları olan, hayatı boş yaşayan tipler.
öğretmen bu çocuklar için nasıl o tiplerin önüne geçsin, neden çocuklar öğretmenine özensin? öğretmeninin hangi özelliği çocuğa çekici gelsin?
8. sınıfta inkılap tarihi öğretmenimiz derse padişah kostümü ile gelmişti.
öğrencilerin hepsi bayılırdık kadına.
dersi de çok eğlenceli geçerdi. aşırıya kaçan biri olduğunda sadece gülümsemesi kaybolurdu yüzünden. bazen benden daha iyi öğretmenlik yapabilirsin der konuşanı tahtaya çıkarırdı.
lisede almanca öğretmenimiz sınıfın kapısını kırdılar diye(evet kapı kıran tipler vardı) kış vakti pencereleri sökmüştü. montları toplamıştı.
kendi de ceketini çıkarmıştı.
aynı öğretmen, velileri arayıp haftasonu ben kendim sıraları temizleyip, elden geçireceğim. sizin çocuğunuzun sırası da var bunların içinde, arzu ederseniz yollarsınız dedi. ve aradığı velilerin bir kaçı hariç hepsi çocuğunu yolladı.
o sıralar elden geçirildi. pizzalar ısmarlandı,
eğlenceli ve verimli bir haftasonu oldu. hatta gelmeyenler eğlenceyi kaçırdığına pişman oldu.
bu iki öğretmende 10 yıldan fazla öğretmendi. yeni mezun biri bunları kıvıramayabilir. ama öğretmenliğin tek tip olmadıgının güzel örnekleri.
eğer öğretmenler saygı kazanmakta zorlanıyorsa bunun çözümü tehdit ve korku ile saygı sağlama yöntemi tavsiye etmek olmamalı bana göre.
yoksa işinizin ne kadar zor olduğunun farkındayım. ama bir yandan da yetenek ve özveri işidir öğretmenlik, bugün öğrencinin saygısızlığından nasıl şikayet ediyorsak, öğretmenin kendini memur zannetmesinden de o kadar şikayetçiyim kendi adıma.