Gürün ile Sivas'ın adetleri birbirinden farklı o yüzden öğrenmek istedim. Söze oralarda tatlı yemek adı verilir Erkek tarafı yakınları kız evine gelir söz yüzükleri ayrıca yüzüğün yanında artık onlar ne uygun görmüşlerse (bilezik, bileklik gibi) takıda takılır. Ayrıca tatlıyıda erkek tarafı getirir sizde yaptığınız hazırlıklarla birlikte (pasta, börek gibi) ikram edersiniz.
Nişan artık bizde düğün ile birlikte yapılıyor.Ama siz nasıl karar verirsiniz bilemem. Düğünden birgün önce kına yapılır yine erkek tarafı kız evine gelir kına yakılır isteyen takıda takabilir ertesi gün düğünde hem erkek tarafı hem kız tarafı yakınları nişan takılarını takarlar.
Ev eşyası yine sizin konuşmanıza anlaşmanıza bağlı genelde kız tarafı yatak odasını ve mutfak eşyalarını alır, erkek tarafı geri kalanı halleder.Şimdilik aklıma gelenler bunlar başka kafanıza takılan bir soru varsa yardımcı olmaya çalışırım. Karşı tarafın şu an hala Gürün'de olpu olmadığını bilmiyorum ben genel olarak cevaplamaya çalıştım.Önceden adetler çokdaha ağırdı fakat günümüz şartlarına göre zamanla değişti.