Siz olsanız ne düşünürsünüz

e islama göre kutsal bir yer diyorsunuz islama göre en büyük gunahlardan olan küsmek- aile büyüklerini kirmayi akil veriyorsunuz.
şu sozler direkt kutsal dediginiz dinin peygamberinin sozleri degil mi?
“Bir Müslüman’a din kardeşiyle üç günden fazla dargın durması helâl değildir. Karşılaştıklarında biri öbüründen yüz çevirir, diğeri de öbüründen... Halbuki ikisinin de hayırlısı, önce selâm verendir.”
(Buhârî, Edeb 57; Müslim, Birr 25)
“Küçüklerimize merhamet etmeyen, büyüklerimize saygı göstermeyen bizden değildir.”
(Tirmizî, Birr 15; Ebû Dâvûd, Edeb 66)
“Sıla-i rahmi (akrabalık bağlarını) koparan kimse cennete giremez.”
(Buhârî, Edeb 11; Müslim, Birr 17)

yani bu nasil sacma bir akil verme hic anlamadim.
islamla cok aram yok ama "ille de umreye gidin" diye bir hadis yokken küsmeyin, büyüklere saygili olun, akrabalik baglarini koparmayın" diye onlarca hadis var.
Oy canını yerim diyesim geldi 💙👏

Bence sen şu noktayı kaçırıyorsun; amcasının oğlu ailesi ile birlikte gidecek. Sen ise kızınla gideceksin, yani eşin olmayacak. Kayınvalide ve kayınbaban sen ve kızına göz kulak olmak zorunda hissedecek ve muhtemelen de öyle olacak. Amcasının oğlu kendi ailesinin başında durup önlerine düşebilir. Sen ve kızın ise biraz yük olacaksınız. Eşin gelseydi bence isterlerdi sizi. Herkes kendi çekirdek ailesinden sorumlu olurdu. Ben her şeyi tek hallederim deme, küçük çocukla seni bırakamazlar, içleri rahat etmeyecektir. İki yaşlı kafasına göre takılmak istemiştir.

2 küçük çocuk varmış bunu bilmiyordum. Oy oy kim ister sizi yanında ya, insanların tüm ibadetini engellersiniz o küçük çocuklarla. Nasıl tek başınıza bakacaksanız, kayınvalideniz bakacak yardım edecek tabi. Olmaz, boşa gönül koyma.

e islama göre kutsal bir yer diyorsunuz islama göre en büyük gunahlardan olan küsmek- aile büyüklerini kirmayi akil veriyorsunuz.
şu sozler direkt kutsal dediginiz dinin peygamberinin sozleri degil mi?
“Bir Müslüman’a din kardeşiyle üç günden fazla dargın durması helâl değildir. Karşılaştıklarında biri öbüründen yüz çevirir, diğeri de öbüründen... Halbuki ikisinin de hayırlısı, önce selâm verendir.”
(Buhârî, Edeb 57; Müslim, Birr 25)
“Küçüklerimize merhamet etmeyen, büyüklerimize saygı göstermeyen bizden değildir.”
(Tirmizî, Birr 15; Ebû Dâvûd, Edeb 66)
“Sıla-i rahmi (akrabalık bağlarını) koparan kimse cennete giremez.”
(Buhârî, Edeb 11; Müslim, Birr 17)

yani bu nasil sacma bir akil verme hic anlamadim.
islamla cok aram yok ama "ille de umreye gidin" diye bir hadis yokken küsmeyin, büyüklere saygili olun, akrabalik baglarini koparmayın" diye onlarca hadis var.
hadi bismillah ;) saçma akıl olmayan aklı sen ver yengeç olur mu? kadının iki bebeği varmış konuyu kitabın ortasından işine geldiği gibi anlatmış. islamda kutsal yerlere gitmeye vesile olmak da ayrı bir sevaptır. ee kutsal yere giden de bunun bilincindedir. annem gitti nisanda döndü şimdi tek hayali benimle tekrar gitmek. fikir ve yaşantı olarak uzağım o apayrı bir konu. Nasip ederse Allah bakalım. herşey yolunda olsa, kv- kp eşiminde ekonomik desteği ile umreye gitse bana da kızım gibisin diyorlarsa hususi olarak da sen gelme deseler kırılırdım küserdim.ben kırılırdım küserdim, islama uyar uymaz bilemem, küserdim. ama konu öyle değilmiş iki bebeği varmış zaten gitmek için uygun şartları taşımıyormuş. ben peygamberim falan mı dedim de çelişen görüş ile saçma bir yorum yapmış oldum. küsün mü dedim ben küserdim dedim. ancak konunun özü de bize intikal ettirilen gibi değilmiş ? çelişki yok. ancak saçma dahi olsa benim görüşüm islamda umreye gitmek isteyen birine sen gelme demek ona taş koymakda umre yapmak zihniyetine kutsallığına ters buradan bakınca. siz %100 islam temeli üzerinde yaşıyorsunuz sanırım ben yaşayamıyorum. kızıyorum küsüyorum hırslanıyorum vs henüz o olgunluğa erişemedim. yorumlarımda bu doğrultuda, riya sevmem 😝

islamda umreye gitmek isteyen birine sen gelme demek ona taş koymakda umre yapmak zihniyetine kutsallığına ters buradan bakınca. siz %100 islam temeli üzerinde yaşıyorsunuz sanırım ben yaşayamıyorum. kızıyorum küsüyorum hırslanıyorum vs henüz o olgunluğa erişemedim. yorumlarımda bu doğrultuda, riya sevmem 😝
yoo tam tersi hic yasamiyorum, hatta gayrimüslimle evlenecegim😅😅
sadece inanci yüzünden- iyi bir mümin olmak icin caba sarfeden, zorlansa da hayatini buna göre yaşama hassasiyetindeki insanlarin olmasa da olur angaryalar icin kendini bunca yorarken en net "asla yapmayın" diye cok kesin şekilde söylenen seyleri görmezden gelmeleri bana her zaman sacma gelmistir.
islamda "umreye gidin, kutsal topraklari görün" falan demiyor. Hac icin bile farz olmasina ragmen "imkaniniz varsa" deniyor, zorunlu degil. ama birileriyle küsmek, ana babaya saygisizlik yapmak, akrabayla iletisimi kesmek hakkinda coook net soylenen sozler var.
umreye gitmesine engel oldular diye esinin anne babasina küsmesi cok büyük bir celiski.
o yüzden yazmak istedim, görünce dayanamadim .
tek bu degil, seylere de gicik oluyorum:)
cok kesin bir sekilde dedikodu yapmak ölü eti yemektir, gözunuzle gorup emin olmadiginiz seyleri asla anlatmayin, gözünüzle gorseniz de din kardesinizin acigini yaymayin, üstünü ortun" benzeri tonla hadis varken dedikodu ve giybetten asla vazgecmeyen, dedikoduyla en yakınını kötüleyen ama icki icene "tü kaka pis kafir" diyen, kisa giyinenlerin - sevgilisiyle zina yapanlarin cehenneme gideceğini dile getiren kitle mesela (bulundugum sosyoekonomik cevre bunlardan gecilmiyor)
bu da sacma
5 vakit namaz kilip, kendini muhafazakar gibi tanımlayip "tövbeyle kurtulunmayacak tek günah olan kul hakkini" sirf nufuzlu birilerini taniyor diye torpille insanlarin işini çalarak yiyen, buradan kazandigi parayı helal sanan, hatta bu parayla ibadet yapan ama her ay ayri ayri kul hakki yiyen inandigi dine gore cehennemi kombinelemis insanlar da bana sacma geliyor.
yani bir dinin emirlerine tüm zahmetleriyle uymaya calisan, hergun vakit ayirip bes vakit namaz kilacak kadar, yaz sıcağında bile onun emrettigi sekilde giyinip pisecek kadar, 1 ay ac kalacak kadar, uzun zaman parandan biriktirip arabistan sicaginda kutsal topraklari görecek kadar o kitapta yazanlari benimsemis hassasiyette insanlarin- ayni kitapta celiskiye mahal olmadan çook net bir sekilde "yapmayin" denen seyleri kolayca yaptigini anlamasi zor benim icin.

Allah rızası için bir çocuk bir bebekle ne umresi. KV ve kp aklı selim insanlarmış. Eşiniz de yok yanınızda. Birde sanki çocuk kandırır gibi çocukların yaşını (birinin daha yaşı bile yokmuş) söylemiyorsunuz. Kızımla diyince 8-10 yaşında filan sandım. İnsanlar haklı o bebek orada ne yapsın.

Annemler yıllar önce gitti klimadan herkes hasta oldu. Kim gidip gelse hasta oluyor zaten. Allah korusun hasta olsanız, çocuklar hasta olsa, o kalabalıkta çocuklar kaybolsa ne olacak. Birde insanlara bu sebeple trip atıyorsunuz. Çocuklar büyüyünce kocanızla gidersiniz.

Umreden amaç ibadet etmekse iki çocukla nasıl olacak? Çocukları KV bırakıp mı tavaf yapacaksınız?

yoo tam tersi hic yasamiyorum, hatta gayrimüslimle evlenecegim😅😅
sadece inanci yüzünden- iyi bir mümin olmak icin caba sarfeden, zorlansa da hayatini buna göre yaşama hassasiyetindeki insanlarin olmasa da olur angaryalar icin kendini bunca yorarken en net "asla yapmayın" diye cok kesin şekilde söylenen seyleri görmezden gelmeleri bana her zaman sacma gelmistir.
islamda "umreye gidin, kutsal topraklari görün" falan demiyor. Hac icin bile farz olmasina ragmen "imkaniniz varsa" deniyor, zorunlu degil. ama birileriyle küsmek, ana babaya saygisizlik yapmak, akrabayla iletisimi kesmek hakkinda coook net soylenen sozler var.
umreye gitmesine engel oldular diye esinin anne babasina küsmesi cok büyük bir celiski.
o yüzden yazmak istedim, görünce dayanamadim .
tek bu degil, seylere de gicik oluyorum:)
cok kesin bir sekilde dedikodu yapmak ölü eti yemektir, gözunuzle gorup emin olmadiginiz seyleri asla anlatmayin, gözünüzle gorseniz de din kardesinizin acigini yaymayin, üstünü ortun" benzeri tonla hadis varken dedikodu ve giybetten asla vazgecmeyen, dedikoduyla en yakınını kötüleyen ama icki icene "tü kaka pis kafir" diyen, kisa giyinenlerin - sevgilisiyle zina yapanlarin cehenneme gideceğini dile getiren kitle mesela (bulundugum sosyoekonomik cevre bunlardan gecilmiyor)
bu da sacma
5 vakit namaz kilip, kendini muhafazakar gibi tanımlayip "tövbeyle kurtulunmayacak tek günah olan kul hakkini" sirf nufuzlu birilerini taniyor diye torpille insanlarin işini çalarak yiyen, buradan kazandigi parayı helal sanan, hatta bu parayla ibadet yapan ama her ay ayri ayri kul hakki yiyen inandigi dine gore cehennemi kombinelemis insanlar da bana sacma geliyor.
yani bir dinin emirlerine tüm zahmetleriyle uymaya calisan, hergun vakit ayirip bes vakit namaz kilacak kadar, yaz sıcağında bile onun emrettigi sekilde giyinip pisecek kadar, 1 ay ac kalacak kadar, uzun zaman parandan biriktirip arabistan sicaginda kutsal topraklari görecek kadar o kitapta yazanlari benimsemis hassasiyette insanlarin- ayni kitapta celiskiye mahal olmadan çook net bir sekilde "yapmayin" denen seyleri kolayca yaptigini anlamasi zor benim icin.
ben tüm şartlar uygunken beni umreye hususi olarak götürmek istemeyen yakınıma küserim kırılırım dedim. bunun o ibadetin ruhuna aykırı olarak gördüm. benim fikrim ? yazdıklarınızda doğru olan kısımlar anlayamadığım benim mesaj içeriğimle bağlantısı, siz içinizi dökmek istediniz sanırım gördüğünüz çelişkiler üzerine. yazdıklarınızda katıldığım kısımlar mevcut ancak islamı yanlış yaşayan bireylerin-toplumların eleştirisini benim mesajım üzerinden yapma gayretinizi anlayamadım. Yine de kamuoyu adına teşekkürler ; )

Hanımlar konu her ne kadar umre olsa da içerik direkt dini değil, bu sebeple lütfen dini yorumlar yazmayın, polemiğe girmeyin.
Bende heryere onları da götürelim isterken arkamdan böyle söylemeleri çok bencilce geldi. Beni istememişler
Sizi istememekle ne kadar büyük bir iyilik yapıyorlar aslında.

Biri henüz 2 aylık bile olmayan diğeri 3 yaşında 2 küçük yavrunuz var, ben gitmedim ama gidenlerden duyup bildiğim aşırı sıcak olduğundan tavaf yapılan yerlerde çok güçlü hava soğutucular varmış, bir sıcak bir soğuk derken koca insanlar dahi hastalanıyormuş, soğutucular yüzünden yerler de çok soğuk diyorlar, lohusasınız hem siz üşütürsünüz sütünüzle bebeğe de geçer, hem 3 yaşındaki yavrunuz hasta olur hem de çocuklarınızı sıcak soğuk geçişlerinden koruyamazsınız.

Siz dikkat etseniz gideceğiniz ailenin çocukları hasta olsa sizin çocuklarınıza da bulaşır direkt.

Uyguna geliyor diye Diyanetten bağımsız gidecekler ama hasta olsalar hastane ve doktora ulaşabilecekler mi veya alacakları sağlık hizmeti ne kadar yeterli olacak bilemeyiz🤷‍♀️

Ayrıca hatırlar mısınız bilmem, Diyanetin organizasyonu dışında Türk vatandaşlarının kendi imkanlarıyla gittikleri Kabe ziyaretlerini Suud makamlara şikayet etti iddiaları olmuştu iddia yalanlandı, yine de bu farklı yollarla hac ziyaretine giden yüzlerce vatandaşımızın kaçak hac gerekçesiyle yaka paça o ülkeden atıldığı gerçeğini değiştirmiyor.

O yüzden bence hem hastalık hem de suudların bize yaptığı bu muamelelere maruz kalmamak için kendinizi de yavrularınızı da riske atmayın derim.

Back
X