yoo tam tersi hic yasamiyorum, hatta gayrimüslimle evlenecegim

sadece inanci yüzünden- iyi bir mümin olmak icin caba sarfeden, zorlansa da hayatini buna göre yaşama hassasiyetindeki insanlarin olmasa da olur angaryalar icin kendini bunca yorarken en net "asla yapmayın" diye cok kesin şekilde söylenen seyleri görmezden gelmeleri bana her zaman sacma gelmistir.
islamda "umreye gidin, kutsal topraklari görün" falan demiyor. Hac icin bile farz olmasina ragmen "imkaniniz varsa" deniyor, zorunlu degil. ama birileriyle küsmek, ana babaya saygisizlik yapmak, akrabayla iletisimi kesmek hakkinda coook net soylenen sozler var.
umreye gitmesine engel oldular diye esinin anne babasina küsmesi cok büyük bir celiski.
o yüzden yazmak istedim, görünce dayanamadim .
tek bu degil, seylere de gicik oluyorum:)
cok kesin bir sekilde dedikodu yapmak ölü eti yemektir, gözunuzle gorup emin olmadiginiz seyleri asla anlatmayin, gözünüzle gorseniz de din kardesinizin acigini yaymayin, üstünü ortun" benzeri tonla hadis varken dedikodu ve giybetten asla vazgecmeyen, dedikoduyla en yakınını kötüleyen ama icki icene "tü kaka pis kafir" diyen, kisa giyinenlerin - sevgilisiyle zina yapanlarin cehenneme gideceğini dile getiren kitle mesela (bulundugum sosyoekonomik cevre bunlardan gecilmiyor)
bu da sacma
5 vakit namaz kilip, kendini muhafazakar gibi tanımlayip "tövbeyle kurtulunmayacak tek günah olan kul hakkini" sirf nufuzlu birilerini taniyor diye torpille insanlarin işini çalarak yiyen, buradan kazandigi parayı helal sanan, hatta bu parayla ibadet yapan ama her ay ayri ayri kul hakki yiyen inandigi dine gore cehennemi kombinelemis insanlar da bana sacma geliyor.
yani bir dinin emirlerine tüm zahmetleriyle uymaya calisan, hergun vakit ayirip bes vakit namaz kilacak kadar, yaz sıcağında bile onun emrettigi sekilde giyinip pisecek kadar, 1 ay ac kalacak kadar, uzun zaman parandan biriktirip arabistan sicaginda kutsal topraklari görecek kadar o kitapta yazanlari benimsemis hassasiyette insanlarin- ayni kitapta celiskiye mahal olmadan çook net bir sekilde "yapmayin" denen seyleri kolayca yaptigini anlamasi zor benim icin.