- 7 Mayıs 2017
- 2.052
- 2.589
- 133
Ya yapmazsa. Yeri memnun gelirse ve kalıcı kalırsa. Böyle bile iyi niyetlisiniz. Git diyemeyeceginjzi düşünürse..Kadinin hem kiziyla hem geliniyle fazlaca gorusuyorum zaten su anda. Haftada 1 kizini goruyorum mesela is sebebiyle. Hem de akrabalik baglari var tabii. Uzaktan da olsa. Kadinin bende surekli kalacagina dair suphelerim var zaten,hayatta dayanamaz yatili kalmaya. Ben git gel yapmayi teklif edecegim
Birbirlerine alisik cocuklar,sanirim ondan kaynaklaniyor. Baska bir kuzenleri daha var hatta o da 2 yasinda,hepsini duzenli bir araya getirmeye calisiyoruz. Her biri ailesinin tek cocugu,kardes kavrami bilmiyorlar,onu asilamaya calisiyoruz. Hatta ben dernege falan giderken bile iki cocukla gittigim oluyor. Onun etkisine guvenmistim acikcasi.Öyle 2-3 saat anlaşmaları başka aynı evde yaşamaları başka birşey,Birde soran olmuştur ama o 8 aylık bebeği neden size getirecek.bence hiç gitmeyin o işe.
Simdi burada sozu gecen gelin hanimin babasi benim kayinvalidenin kuzeni. Oyle bir akrabalik varBuna daha bir şaşırdım.
Kan bağı yok aralarında desen çok da şaşkınlık yaratmaz yani.
Konunuzda cevap bulamadığım sorular var.Alirlar mi hic? Baslarina bela olurmus diye korkuyorlar. Cocugumuza baksin ama bes kurus hayrimiz gecmesin derdinde gelin hanim.
Canım kızım var 8 yaşında oğlum var 2.5 yaşında birde kuzenleri var 4 yaşı Yen'i dolacak.Aman allahım üçü bir araya geldimi yemin ederim kafayı yediriyorlar bize.1 saat filan iyi oynuyorlar Sonra benim oğlanla kuzeni birbirini yiyor (kuzenleri kız)resmen.kızımda kardeşini koruyor bu sefer kavgaya oda dahil oluyor derken biz hemen evimize kaçıyoruz.Ben cesaret edemezdim o yüzden.Birbirlerine alisik cocuklar,sanirim ondan kaynaklaniyor. Baska bir kuzenleri daha var hatta o da 2 yasinda,hepsini duzenli bir araya getirmeye calisiyoruz. Her biri ailesinin tek cocugu,kardes kavrami bilmiyorlar,onu asilamaya calisiyoruz. Hatta ben dernege falan giderken bile iki cocukla gittigim oluyor. Onun etkisine guvenmistim acikcasi.
Simdi soyle ki anne baba calisiyor,yasadigimiz yerde 8 aylik bebegi tam gun alabilecek bir kres yok, bakici bulsalar maaslari asla yetmez. Cunku bakicilar su anda 3500 liraya mal oluyor sigortasiyla beraber. Karsilayamazlar. Kayinvalide disinda birakabilecekleri kimse yok,isten cikmasi lazim annenin veya babanin,o da mumkun degil ikisi de az maasla calisiyoar zaten.Konunuzda cevap bulamadığım sorular var.
Kayinvalide kovulduğunda bebek nasıl ortada kalabilir, annesi babası bebeği mi reddediyor? Bebeğin kaybı sadece ona bakacak biriyse bu zaten anne babasının telafi edebileceği bir sorun, neden bebek ortada kalsın? Kayınvalide şehir dışına çıktığında bebeğe siz bakıyorsunuz. Peki ama olay buraya nasıl geldi? Size bebeğe bakmaniz mi teklif edildi, siz mi bir teklifle gittiniz? Sosyal hizmetlerden bahsediliyor, malesef sosyal hizmetler almıyor diyorsunuz. Bebek için problem teşkil eden anladığım kadarıyla bir durum yokken annesi babasi hayatta olan bir bebegi sosyal hizmetler neden alsın?
Okuduğum bir kaç sayfa için, sizi ve hayatinizi hic tanımadan ve kırıcı olmayacağını umarak söylemek istiyorum. Bende sizinle ilgili oluşan genel kanı etrafiniza fazla duyarlisiniz, yardimseverlige kendinizi fazla kaptirip sizi ilgilendirmeyen olaylara mudahil oluyorsunuz. Bugün 8 aylık bebeğin ailesinin işine gelir hay hay derler fakat yarin bir gün basiniza iş alabilirsiniz. Hiçbiri olmasa bile bu kadar müdahaleci davranmamalisiniz. Farkında olmadan insanların özel alanlarina giriyor olabilirsiniz.
Yok yok kayınvalide ve senin oğlan arasında dedim.Simdi burada sozu gecen gelin hanimin babasi benim kayinvalidenin kuzeni. Oyle bir akrabalik var
Sorma,degisikler. Ama benim esimin ailesi genel olarak degisik zaten. Anne baba ve kardesiyle hic gorusmez esim. Kendi tercihi.Yok yok kayınvalide ve senin oğlan arasında dedim.
Görmedi dedin ya. Degişik yani.
Simdi soyle ki anne baba calisiyor,yasadigimiz yerde 8 aylik bebegi tam gun alabilecek bir kres yok, bakici bulsalar maaslari asla yetmez. Cunku bakicilar su anda 3500 liraya mal oluyor sigortasiyla beraber. Karsilayamazlar. Kayinvalide disinda birakabilecekleri kimse yok,isten cikmasi lazim annenin veya babanin,o da mumkun degil ikisi de az maasla calisiyoar zaten.
Aslinda o dram hep var. olusmamis magduriyet degil,hali hazirda 8 aydir ortada olan bir durum var. kayinvalide surekli olarak maddi sorunlar yasiyor. Kizi harclik vermez,oglu veremez, islerine geldigi gibi cocuga baktirirlar. En ufak bir anlasmazlikta kadini kapinin onune koyarlar. Kadin Afyonun koyune gidecek parayi bile kavga dovus alabilir. Gider,ogluyla gelini bakar ki papuc pahali,kres yok,bakici yok,3 gun sonra gider geri alirlar kadini. Kadin gelmem demez,diyemez, onun da suclu oldugu nokta bu zaten. Sonuc bu kisir dongu boyle devam eder. Keske kadinin uc kurus maasi olsa da kimseye boyun egmese derdindeyim ben.Peki ama neden burada henüz oluşmamış magduriyeti onleme rolünü ustleniyorsunuz. Bebeğe bakıcı bulamasinlar, kadın ya işten çıksın ya da kayınvalidesini eve alsin. Böylece bu kadıncagizin emeginin sömürülmesine engel olunabilirdi. Sonradan gelin kaynana arasında gerçekten çözümsüz bir dram yasandiginda yardım teklif etmeniz belki makul olabilirdi.
Oluşmayan mağduriyetten kastım bebeğin ortada kalması ihtimali. Sorunun en pratik cozumu için önerim bebeğe bakmayı reddedin, gerekçe olarak kayinvalidenin bir oraya bir buraya suruklenmesine üzüldüğünüzü ve bu olaylara artık karışmak istemediğinizi soyleyebirsiniz. O gün ya anne ise gitmeyecek ya kayinvalideyi eve alacak ya da kadıncagiza ödeme yapacaklar. İse bir gün gitmez iki gün gitmez, sonunda ya işten çıkar ya çıkarılır. Bunu göze alamıyorsa kayinvalideye bir oda verirler. Bunu da göze alamıyorlarsa bedava bakıcıdan mahrum kalmamak için sizin benim aklıma gelmeyen bir çözüm yolu eminim bulacaklardır. Şu safhada sizin bebeğe bakmaniz biraz sokakta dilenen çocuklara acıyıp para vermek gibi kısır döngü oluşturuyor aslinda.Aslinda o dram hep var. olusmamis magduriyet degil,hali hazirda 8 aydir ortada olan bir durum var. kayinvalide surekli olarak maddi sorunlar yasiyor. Kizi harclik vermez,oglu veremez, islerine geldigi gibi cocuga baktirirlar. En ufak bir anlasmazlikta kadini kapinin onune koyarlar. Kadin Afyonun koyune gidecek parayi bile kavga dovus alabilir. Gider,ogluyla gelini bakar ki papuc pahali,kres yok,bakici yok,3 gun sonra gider geri alirlar kadini. Kadin gelmem demez,diyemez, onun da suclu oldugu nokta bu zaten. Sonuc bu kisir dongu boyle devam eder. Keske kadinin uc kurus maasi olsa da kimseye boyun egmese derdindeyim ben.
Kadin kiziyla beraber yasiyor,kovan kisi kizi. Ama magdur olduk diyenler de gelinle oglu. Cunku cocuklarinin bakicisinin (!) kalacak yeri olmayinca bebek ortada kalmis oluyor.Çok okuyamadım konuyu belki sorulmuştur aynı soru,
Kadın kovuluyor, bebek ortada kalıyor diyorsun.
Karşı taraf da mağdur oluyorsa kadını neden kovuyorlar?
Anlamadım mı acaba konuyu ben?
Bir de bu durumda bebeğe sen bakıyorsan, mesela soruyor musun Allah sizi taş yapar ananıza böyle davranmasanız bu işler hiç gelmez başınıza diye? Ne edepsizmiş o insanlar öyle yahu?
Yani yok gelmesin cocuk diyemiyorum,yuzum yumusak diyelim. Yuz yuze baktigimiz insanlar,ailecek gorusuyoruz hani laf da soyleyemiyorum. Birkac defa kadina soyle davranin boyle yapin diye gelini uyardim. Iki gun dinlediler,ucuncu gun yine kavga cikinca sorun oldu. Mesele hep paradan cikiyor. Kadinin kizi bekar bir anne, 2 tane liseye baslayacak cocugu var. bir de anasina bakiyor,tek maas 4 nufusa yetmiyor. Yetmeyince erkek kardesinden yardim rica ediyor,erkek kardes de karisindan korktugu icin bes kurus veremeyince evde kavga basliyor. 8 aydir ortalama ayda 3-4 yasanan bir sey bu. Bilemiyorum,ben yok da desem ki bir kere musait olmadim,cocugu isyerine goturuyorlar falan. Cozumu buluyorlar ama kendilerini kurtaracak sekilde. O gunu iceriyor cozumleri. Ertesi gune gene ayni. Bilemiyorum dedigim gibi uzaktan izliyorum su anda. Bir sey teklif etmedim bir sey de yapmadim henuzOluşmayan mağduriyetten kastım bebeğin ortada kalması ihtimali. Sorunun en pratik cozumu için önerim bebeğe bakmayı reddedin, gerekçe olarak kayinvalidenin bir oraya bir buraya suruklenmesine üzüldüğünüzü ve bu olaylara artık karışmak istemediğinizi soyleyebirsiniz. O gün ya anne ise gitmeyecek ya kayinvalideyi eve alacak ya da kadıncagiza ödeme yapacaklar. İse bir gün gitmez iki gün gitmez, sonunda ya işten çıkar ya çıkarılır. Bunu göze alamıyorsa kayinvalideye bir oda verirler. Bunu da göze alamıyorlarsa bedava bakıcıdan mahrum kalmamak için sizin benim aklıma gelmeyen bir çözüm yolu eminim bulacaklardır. Şu safhada sizin bebeğe bakmaniz biraz sokakta dilenen çocuklara acıyıp para vermek gibi kısır döngü oluşturuyor aslinda.
Siz hayır diyebilseniz anne kaç gün götürebilir ki bebeği iş yerine. Bence biraz hayır deme konusunu calisabilirsiniz. Araya birini de koyabilirsiniz bakmak istemediğinizi söyleyecek. Yani gerceklesmesi muhtemel başka bir çözüm yoksa bunu deneyip sonucunu görmeyi bekleyin derim.Yani yok gelmesin cocuk diyemiyorum,yuzum yumusak diyelim. Yuz yuze baktigimiz insanlar,ailecek gorusuyoruz hani laf da soyleyemiyorum. Birkac defa kadina soyle davranin boyle yapin diye gelini uyardim. Iki gun dinlediler,ucuncu gun yine kavga cikinca sorun oldu. Mesele hep paradan cikiyor. Kadinin kizi bekar bir anne, 2 tane liseye baslayacak cocugu var. bir de anasina bakiyor,tek maas 4 nufusa yetmiyor. Yetmeyince erkek kardesinden yardim rica ediyor,erkek kardes de karisindan korktugu icin bes kurus veremeyince evde kavga basliyor. 8 aydir ortalama ayda 3-4 yasanan bir sey bu. Bilemiyorum,ben yok da desem ki bir kere musait olmadim,cocugu isyerine goturuyorlar falan. Cozumu buluyorlar ama kendilerini kurtaracak sekilde. O gunu iceriyor cozumleri. Ertesi gune gene ayni. Bilemiyorum dedigim gibi uzaktan izliyorum su anda. Bir sey teklif etmedim bir sey de yapmadim henuz
Çocuğunuza tek bakılsın. 2 çocuğa aynı özeni gösteremez.Arkadaslar,tekrar merhaba
Bugun ikinci konum. Neler dusundugunuzu merak ediyorum. Degerli cevaplarinizi esirgemeyin lutfen.
Simdi bir uzak akrabamiz var,evli,8 aylik bir oglu var. Kadin calisiyor,cocuguna kaynanasi bakiyor. Kaynana fevkalade hos bir insan,gorgulu,bilgili,temiz. Yasi da bir hayli var,tam bilmiyorum ama bu yastan sonra sigortali is bulmasi zor. Kocasindan ayri,nikahi hala var ama bekar kizi ve onun 2 cocuguyla birlikte yasiyor.
Sorun su ki ben bu kadinla 4-5 yildir tanisiyorum, hos sohbet bir insan. Cocuk sahibi oldugumda bana birakabilirsin bakarim bile demisti. Ama ustune kendi torunu dogunca bahsi bile gecemedi. Ben de zaten bir sure bakici dusunmuyordum. Neyse bu gunlere geldik. Kadinin oglu ve geliniyle arkadas oldugum icin an be an neler oluyor duyuyoruz. Kadincagiz kiziyla surekli kavgali. Kimdir suclu bilemem ama ugradigi muameleye gicik oluyorum. Kadinin bir maasi yok,sosyal guvencesi yok,evi yok,gidecek yeri yok,bir tek anasi varmis. O da sehir disinda. Kiziyla olan her kavgada kadin kapinin onune koyuluyor. Gelini de gel bizde kal demedigi icin 8 aylik cocuk ortada kaliyor surekli. Oglu bir ekmek alip anasina verse gelin cingar cikariyor. Kizi maasini denklestiremeyip anasi icin ilac parasi istese oglunun vermeye yetkisi yok cunku gelin izin vermiyor. Boyle tatsiz konular.
Simdi bu kadini gene kovmuslar, ben desem mi abla gel bende kal,ogluma da bakarsin, ola ki kizinla gelininle barisirsan yine gidersin evine. Hic olmadi 8 aylik cocugu da gelirken getirsin bizim evde iki cocuga da baksin diyorum ama. Cok mu aptalca? Cok mu sorun yasarim,gelin benim de sacimi basimi yolar mi ne diyorsunuz?
Ne demek bir yardimim dokundu ise ne mutlu bana. Umarım gönlünüzce olur kadın da sayenizde rahat bir nefes alir.Yok estagfurullah gereksiz olur mu? Belki o nokta acik degildir diye ayrica belirtmemiz iyi bile oldu cok tesekkur ederim
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?