ah canlarım. Türkiyede "psikolog" diye bir meslek tanımı yok.
artık klinik psikologların da altında çalışmak zorundayız ne muayenehanesi ne özeli
piii
yeni meslek tanımımızı okumadınız sanırım
gittikçe ezilmekteyiz..
Arkadaşım psikoloji okudu okuldan sonra özelde çalıştı ama çok zorluk çekti hatta depresyona girdim iş yüzünden diyordu, şu an kamuda çalışıyor.
Bu kadar kolay olmasına şaşırdım ben de o yüzden bilgi almaya çalışıyorum. Bilen aydınlatsın bizi iyi olur valla.
doğru yeni mezun olanları genelde sömürü şeklinde kullanırlar. ben işimden memnunum saatleri bazen çok yorucu olsa da.
malesef muayenehane açamazsınız bir psikiyatriste bağlı olarak çalışabilirsiniz o ayrı yani psikiyatristlerin muayenahane açma yetkileri var bizim yok.
bir de malesef meslek yasamız yok.
ama "klinik psikolog" ların yasası var.
tuhaf bir ülke burası. psikolog diye bir meslek yok ama alt dalı olan "klinik psikolog" un meslek yasası var :))
onun için de psikoloji lisans eğitimi üzerine klinik yüksek lisansı yapmak gerekiyor
edit: yeni meslek tanımımız resmen aşağılayıcı. biz daha iyi gelişmeler beklerken... tpd uykuda. neyse sinirlendim
Bu ilginçmiş, peki yükseğe kabul edilirsen ve bitirirsen psikolog olabiliyor musun? Yani özel muayene açabiliyorsun sadece değil mi? Devlete atanamıyorsun sanırım.
Ben de aynı durumdayım yani sanki ben açmışım gibi hissettim konuyu - ben de gerek yaşımın küçük olması gerek insanların yanlış yönlendirmesi derken iyi kötü bir diplomam var ama şimdiki aklım olsa psikoloji okumak çok isterdim ben de dedim o zaman yüksek lisans yapayım Ales'e girdim - şimdilerde araştırmalarımı yapıyorum bazı üniversiteler dil puanı istemiyor kendi bünyesinde sınav yapıyor bence sen şansını dene, bu arada dil kurslarına falan gidersin 4 sene sıfırdan uğraşmak yerine birkaç ay dil kursuna giderek açığı kapatabilirsin. Elbette sıfırdan okumak için kesinlikle geç değil boyunca çocuğu olan ve dereceyle okul bitiren 35 yaşında bir abla vardı ünide. Hatta 40ından sonra açıktan lise okumuş, önce 2 yıllık aöf sonra üstüne yine aöften 4 yıla tamamlamış kendi işini kurmuş hala ingilizce kurslarıyla kendini geliştirmeye çalışan bir ablam var. 30lar en güzel yaşlar bence azmettikten sonra her şeyi başarırsın
Bende hep istemişimdir. Bu zamana kadar bununla alakalı çok kitap okumuşumdur. Ama sistem işte bizi istediğimiz hayatlara yönlendirmiyor.Yüksek lisansı bende düşündüm ama 2.30 ortalamam var alesi halletsem ingilizce den sapıyorum.O nedenle yüksek biraz zor geliyor bana.Ama içimde kaldı işte.
Ne kadar güzel açıklamışsın çok hoşuma gitti - maalesef bizde insanlar kendini ispatlayamıyorlar bazen maddiyattan bazen hayat şartları derken nice cevherler harcanıyor.27 yaşındayım bilgisayar mühendisiyim ve bende 2. Üni olarak psikoloji okucam..psikoloji bölümüne özellikle avrupada genelde hep 2. Üni olarak geliyormuş insanlar ve kendi işlerini değilde sevdikleri ve yatkın olduklarını seçtikleri için de bu insanlar diğerlerinden daha başarılı oluyomuş ..
Şuan bir tanıdığım psikoloji son sınıf ve bana diyorki sen benden daha fazla bilgiye sahipsin..ben bu forumda bile psikolog olduğunu iddia eden,daha yaptığının ne olduğunu bilmeyen ,hiçbir konuda hiçbir bilgisi olmayan insanlar gördüm..işte bu gibiler yüzünden türkiyede psikoloji komşu kızı dertleşmesi,akıl vermeden öteye gidemiyor..kendi egosunu kuvvetlendirememiş,sorunlarını aşamamış,içgörüsü olmayan ve terapiyle terapistin ruh sağlığı arasında bile ilişki kuramayan insanlar türkiyede diploma alıyor ve hastalarına "aaa sende kocana öyle yapma ama,bunu aşmak senin elinde " gibi akıllar vererek terapi yapmıyor dertleşiyorlar ve insanlar boşuna para döküyor terapiyi de gereksiz birşey görüyor çünkü aynı muhabbeti yakın arkadaşıyla da yapabiliyor..
Akıl vermenin terapide asla yeri yok..akıl vererek insanların mekanizmalarını çözemez iyileştiremez ve hastayla terapötik bağ kuramazsın..bir terapist milletin kocası arkadası hakkında asla yorum yapamaz..gerçek terapistin görevi hastanın kendi sorunlu mekanizmalarını çözüp yerine sağlıklı olanlarını yerleştirmeye çalışmasına yol gösterici olmaktır..o kadar..(sorular sorarak)
Almanyanın en ünlü psikanalistlerinden biri 40 yasında psikoloji okumaya başlamış :) şuan 60larında ve inanılmaz başarılı..
Bu iş asla yaşa bakmaz bu iş birazda yeteneğe,yatkınlığa bakıyor bence..
Benim terapistim türkiyenin en iyilerinden..42 yaşında yüksek lisans hocalığı yapıyor 30 üstü insanlara :) zamanında hocası olan kişilerle şuan arkadaşlık yapıyor ve resmen 50-60 lıkların bile üstadı kabul ediliyor..yetenek,zeka,hissiyat,kendini geliştirme bunlar önemli :)
Terapi görmesi ve sorunlarını çözmesi gerekenler başkalarına terapi yapmaya kalkıyorlar.sonrada ama terapistlerin sorunu olamazmı kalp doktoru kalp hastası olamaz mı yorumu yaparak tamamen sokaktaki vatandaşla aynı bilgiye sahip olduklarını kendilerini zerre geliştiremediklerini ispat ediyorlar..ben bu cümleyi terapistime şok içinde anlatınca güldü ve dediki malesef çok var böyle..
Sakın vazgeçme go for it!
Bundan birkaç sene önce yüksek lisansla psikolog olabilirim diye sevinirken şimdi bunun o kadar kolay olmadığını gördüm - ki psikolog olarak çalışabilmek için bile klinik psikoloji alanında yüksek lisans şartı aranıyor yani sen 4-5 yıl oku sonra bir de yüksek lisans yap! (Açıkçası senin yerinde olsam ben de kızardım zaten onca sene bu meslek için okuyorsun)ah canlarım. Türkiyede "psikolog" diye bir meslek tanımı yok.
artık klinik psikologların da altında çalışmak zorundayız ne muayenehanesi ne özeli
piii
yeni meslek tanımımızı okumadınız sanırım
gittikçe ezilmekteyiz..
Benim de tanıdığım bir avukat var amca dediğim o da öyle öğretmenlikten sonra avukat olmuş şu an avukat olarak bürosunda çalışıyorAmcam öğretmen, 45 yaşında sınava girip hukuk fakültesini kazandı. Ogretmenlikten emekli oldu, avukatlık yapıyor. Sizden çok daha fazlaydi yaşı, bence hiç de geç değil
Herhangi bir lisans diplomasına sahip olup yüksek lisans yapan birisi kamuya psikolog olarak değil lisans alanından atanır belki sonra görevde yükselme falan derken diplomayı verip kurum değişikliği yapar (bu bile zorlaştı artık) - özel muayenehane açılabilmesi için bildiğim kadarıyla yüksek lisans klinik psikoloji diploması şartı var - tabii yanlışım varsa düzeltin lütfen arkadaşlar...Bu ilginçmiş, peki yükseğe kabul edilirsen ve bitirirsen psikolog olabiliyor musun? Yani özel muayene açabiliyorsun sadece değil mi? Devlete atanamıyorsun sanırım.
Herhangi bir lisans diplomasına sahip olup yüksek lisans yapan birisi kamuya psikolog olarak değil lisans alanından atanır belki sonra görevde yükselme falan derken diplomayı verip kurum değişikliği yapar (bu bile zorlaştı artık) - özel muayenehane açılabilmesi için bildiğim kadarıyla yüksek lisans klinik psikoloji diploması şartı var - tabii yanlışım varsa düzeltin lütfen arkadaşlar...
Evet işte onu parantezde belirtmeye çalıştım - ben de psikoloji okumayı çok isterdim şimdilerde yüksek lisans araştırmalarına başladım ki bazen dediğin gibi tekrardan uğraşma gücünü insan kendinde bulamayabiliyor. Sıfırdan lisansla uğraşmaktansa yüksek lisans şansım daha fazla diye düşündüm (gerçi kamuda işe yaramaz ama olsun n'apalım)görevde yükselmelerde zor.. gireceksin görevde yükselmenin yıl şartı var onu bekle... birde başka kuruma geçmek hepten sıkıntı... kamuda zor bu işler...
Evet işte onu parantezde belirtmeye çalıştım - ben de psikoloji okumayı çok isterdim şimdilerde yüksek lisans araştırmalarına başladım ki bazen dediğin gibi tekrardan uğraşma gücünü insan kendinde bulamayabiliyor. Sıfırdan lisansla uğraşmaktansa yüksek lisans şansım daha fazla diye düşündüm (gerçi kamuda işe yaramaz ama olsun n'apalım)
Benimki hele daha saçma olur sanırımevet yüksek lisans da bir işe yaramıyor... ben yüksek lisans yaparken çevredekiler "yüksek lisanslı daktigrofraf olacaksın" o kadar diyorlardı. halen öleyim. belki çok çok ilerde işime yarar
Benimki hele daha saçma olur sanırım
Psikoloji y.l. diplomalı tekniker falanbir de yaptığım iş masa başı yani - ama ona rağmen hala insanları gözlemlerim dinlerim hatta çoğu zaman "psikolog"luk yaptığım söylenir
doğru yeni mezun olanları genelde sömürü şeklinde kullanırlar. ben işimden memnunum saatleri bazen çok yorucu olsa da.
malesef muayenehane açamazsınız bir psikiyatriste bağlı olarak çalışabilirsiniz o ayrı yani psikiyatristlerin muayenahane açma yetkileri var bizim yok.
bir de malesef meslek yasamız yok.
ama "klinik psikolog" ların yasası var.
tuhaf bir ülke burası. psikolog diye bir meslek yok ama alt dalı olan "klinik psikolog" un meslek yasası var :))
onun için de psikoloji lisans eğitimi üzerine klinik yüksek lisansı yapmak gerekiyor
edit: yeni meslek tanımımız resmen aşağılayıcı. biz daha iyi gelişmeler beklerken... tpd uykuda. neyse sinirlendim
28 yaşımdayım. Psikoloji okumak istiyorum ama bir türlü cesaret edemiyorum. 1 sene sınava hazırlanma-4 sene bölüm bitirme-2 sene yüksek lisans yapsam 36 yaşıma gireceğim. O yaşta mesleği icra edebilir miyim bilmiyorum. Çok mu geç olur acaba?
Psikoterapist olmak için sıfırdan mı başlamak gerekiyor yoksa klinik psikoloji alanında yüksek lisans yapınca da mesleği icra etme şansı buluyor muyuz? Bu konuda bilgi verebilir misin?Psikoterapist mi olmak istiyorsun? Psikoterapi eğitimi almıcakmısın? Klinik psikoloji yüksek lisansımı düşünüyorsun genelde sonradan okumaya başlayanlar psikoterapist oluyor çünkü yazıma verdiğin tepkiye bakılırsa doğru anlamışımda..
Psikoterapist olmak için sıfırdan mı başlamak gerekiyor yoksa klinik psikoloji alanında yüksek lisans yapınca da mesleği icra etme şansı buluyor muyuz? Bu konuda bilgi verebilir misin?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?