Sizce çok mu geç? (Psikoloji)

Arkadaşım psikoloji okudu okuldan sonra özelde çalıştı ama çok zorluk çekti hatta depresyona girdim iş yüzünden diyordu, şu an kamuda çalışıyor.

Bu kadar kolay olmasına şaşırdım ben de o yüzden bilgi almaya çalışıyorum. Bilen aydınlatsın bizi iyi olur valla.

doğru yeni mezun olanları genelde sömürü şeklinde kullanırlar. ben işimden memnunum saatleri bazen çok yorucu olsa da.
malesef muayenehane açamazsınız bir psikiyatriste bağlı olarak çalışabilirsiniz o ayrı yani psikiyatristlerin muayenahane açma yetkileri var bizim yok.
bir de malesef meslek yasamız yok.
ama "klinik psikolog" ların yasası var.
tuhaf bir ülke burası. psikolog diye bir meslek yok ama alt dalı olan "klinik psikolog" un meslek yasası var :))
onun için de psikoloji lisans eğitimi üzerine klinik yüksek lisansı yapmak gerekiyor

edit: yeni meslek tanımımız resmen aşağılayıcı. biz daha iyi gelişmeler beklerken... tpd uykuda. neyse sinirlendim

Son düzenleme:

Allah kolaylık versin, ülkemizde her an yeni bir yasa çıkabilir, sistem baştan aşağı değişebilir durum böyle maalesef ki.
Uzaktan göründüğü gibi toz pembe değil hiç birşey içine girince zorluğu çıkıyor ortaya.

Psikolog olacaksan yüksek yap diyor yani. Bu durumda 5 sene okul 2 sene yüksek lisans etti sana 7 sene. Kolay değil gerçekten.

Amcam öğretmen, 45 yaşında sınava girip hukuk fakültesini kazandı. Ogretmenlikten emekli oldu, avukatlık yapıyor. Sizden çok daha fazlaydi yaşı, bence hiç de geç değil

Son düzenleme:
Bu ilginçmiş, peki yükseğe kabul edilirsen ve bitirirsen psikolog olabiliyor musun? Yani özel muayene açabiliyorsun sadece değil mi? Devlete atanamıyorsun sanırım.

okadar ayrıntılı bir bilgim yok bir üniversitenin psikoloji bölümünden öğrendiğim kadarıyla yazdım.

Ben de aynı durumdayım yani sanki ben açmışım gibi hissettim konuyu - ben de gerek yaşımın küçük olması gerek insanların yanlış yönlendirmesi derken iyi kötü bir diplomam var ama şimdiki aklım olsa psikoloji okumak çok isterdim ben de dedim o zaman yüksek lisans yapayım Ales'e girdim - şimdilerde araştırmalarımı yapıyorum bazı üniversiteler dil puanı istemiyor kendi bünyesinde sınav yapıyor bence sen şansını dene, bu arada dil kurslarına falan gidersin 4 sene sıfırdan uğraşmak yerine birkaç ay dil kursuna giderek açığı kapatabilirsin. Elbette sıfırdan okumak için kesinlikle geç değil boyunca çocuğu olan ve dereceyle okul bitiren 35 yaşında bir abla vardı ünide. Hatta 40ından sonra açıktan lise okumuş, önce 2 yıllık aöf sonra üstüne yine aöften 4 yıla tamamlamış kendi işini kurmuş hala ingilizce kurslarıyla kendini geliştirmeye çalışan bir ablam var. 30lar en güzel yaşlar bence azmettikten sonra her şeyi başarırsın

Ne kadar güzel açıklamışsın çok hoşuma gitti - maalesef bizde insanlar kendini ispatlayamıyorlar bazen maddiyattan bazen hayat şartları derken nice cevherler harcanıyor.
Bundan birkaç sene önce yüksek lisansla psikolog olabilirim diye sevinirken şimdi bunun o kadar kolay olmadığını gördüm - ki psikolog olarak çalışabilmek için bile klinik psikoloji alanında yüksek lisans şartı aranıyor yani sen 4-5 yıl oku sonra bir de yüksek lisans yap! (Açıkçası senin yerinde olsam ben de kızardım zaten onca sene bu meslek için okuyorsun)

Amcam öğretmen, 45 yaşında sınava girip hukuk fakültesini kazandı. Ogretmenlikten emekli oldu, avukatlık yapıyor. Sizden çok daha fazlaydi yaşı, bence hiç de geç değil
Benim de tanıdığım bir avukat var amca dediğim o da öyle öğretmenlikten sonra avukat olmuş şu an avukat olarak bürosunda çalışıyor

Bu ilginçmiş, peki yükseğe kabul edilirsen ve bitirirsen psikolog olabiliyor musun? Yani özel muayene açabiliyorsun sadece değil mi? Devlete atanamıyorsun sanırım.
Herhangi bir lisans diplomasına sahip olup yüksek lisans yapan birisi kamuya psikolog olarak değil lisans alanından atanır belki sonra görevde yükselme falan derken diplomayı verip kurum değişikliği yapar (bu bile zorlaştı artık) - özel muayenehane açılabilmesi için bildiğim kadarıyla yüksek lisans klinik psikoloji diploması şartı var - tabii yanlışım varsa düzeltin lütfen arkadaşlar...

bende bilgisayar mühendisi olmak isterdim... dgsden uğraştım olmadı... 30 yaşımdayım (halen şaşırıyorum gerçi). artık o gücü kendimde bulamıyorum. terardan denemem...

bana sadece zor geldiği için istemiyorum. ama sen denemelisin.... birşey kaybetmezsin.

görevde yükselmelerde zor.. gireceksin görevde yükselmenin yıl şartı var onu bekle... birde başka kuruma geçmek hepten sıkıntı... kamuda zor bu işler...

Son düzenleme:
görevde yükselmelerde zor.. gireceksin görevde yükselmenin yıl şartı var onu bekle... birde başka kuruma geçmek hepten sıkıntı... kamuda zor bu işler...
Evet işte onu parantezde belirtmeye çalıştım - ben de psikoloji okumayı çok isterdim şimdilerde yüksek lisans araştırmalarına başladım ki bazen dediğin gibi tekrardan uğraşma gücünü insan kendinde bulamayabiliyor. Sıfırdan lisansla uğraşmaktansa yüksek lisans şansım daha fazla diye düşündüm (gerçi kamuda işe yaramaz ama olsun n'apalım)

evet yüksek lisans da bir işe yaramıyor... ben yüksek lisans yaparken çevredekiler "yüksek lisanslı daktigrofraf olacaksın" o kadar diyorlardı. halen öleyim. belki çok çok ilerde işime yarar

evet yüksek lisans da bir işe yaramıyor... ben yüksek lisans yaparken çevredekiler "yüksek lisanslı daktigrofraf olacaksın" o kadar diyorlardı. halen öleyim. belki çok çok ilerde işime yarar
Benimki hele daha saçma olur sanırım
Psikoloji y.l. diplomalı tekniker falan bir de yaptığım iş masa başı yani - ama ona rağmen hala insanları gözlemlerim dinlerim hatta çoğu zaman "psikolog"luk yaptığım söylenir

amme hizmeti olur seninki daha güzel... oda kapınada asarsın dert dinlenir çözüm üretilir diye

yeni meslek tanimlamasi neki türkiyede, ben almanyada okuyorum son siniftayim, mesela burda terapist olmak icin iki sene yüksek lisans
yapip üc senede meslek yapman gerekiyor, bu meslek dedigim de parali yani 20.000-50.000-Euro arasi üc cesidi var, bu meslegide
bitirdiginiz zaman özel muayenehane acabiliyorsunuz diger türlü burda da olmuyor, yani toplam 8 sene egitimden sonra mümkün oda
parasi olana tabi, bende ilerde türkiyede calismayi düsünüyordum ama burdan gelip orda nasil olur bir fikrim yok

konu sahibine gelirsek, bence gec degil baslayin derim, hayallerinizin pesinden gidin

Son düzenleme:
Okulu birakip ve/veya mezuniyet sonrasi baska alanlara yonelen pek cok tanidigim var. Bir cogu simdi okuduklari bolumden gayet memnun. Kimisi daha erken yaslarda bu karari verdi kimisi 30lu yaslarda. Ancak hepsinin ortak tavsiyesi 3. Uni bile olsa vakit kaybetmeden dusunduklerimizi gerceklestirmeye dair adim atmak yonunde.
Hicbiri de okurken yas geregi dislanmis degil, hem siz bir hedef koyuyorsunuz, zor olani basardiktan sonra okuma surecinde insanlarin olumsuz dusuncelerine takilmaya gerek yok. Ayrica boyle bir kararliligi gosteren kisiye ancak saygi duyulur bence.
Bu arada psikoloji konusunda cok okuyorsaniz ve cevrenizde bunun egitimini almis kisiler varsa onlardan da biraz destek alip saglam bir tezle yurtdisina basvurup hem de burs ile kabul alabilirsiniz, boyle yapan bir arkadasim vardi ama son anda lisans egitimini birakip gitmekten vazgecmisti, psikoloji okumak ile psikolog olmayi istemek bir degil cunku.
Ben de sizin gibi tekrar okumayi dusunuyorum, istemedigimiz bir alanda omrumuz gececegine 35 yasinda sevdigimiz isi yapalim dusuncesindeyim. Insan ancak sevdigi istedigi alanda uretken olabilir cunku. Hatta benimki 40a vardigimda ancak olacak sanirim :))
fakat afla donen veya yillar sonra istifa edip okumaya baslayan tanidiklarla konustugumda hicbir cekinceye gerek olmadigini birkez adim attiktan sonra devaminin geldigini soyluyorlar, su an gayet mutlular...

Burdaki arkadaş yazısında zaten yüksek lisans yapacağından bahsetmiş zaten psikoloji mezunu olarak kalmayacağı açık ve net..büyük ihtimalde klinik psikolojiyi seçicektir

Psikologların kendilerine ait ofis (muayenehane doktorda olur ) açamamaları çoooook doğru zaten bence aksi takdirde zaten bu kadar kötü bir şekilde yapılan bir meslek dahada berbat hale gelip hastaların ruh sağlığıyla oynanırdı..

Son düzenleyen: Moderatör:

Psikoterapist mi olmak istiyorsun? Psikoterapi eğitimi almıcakmısın? Klinik psikoloji yüksek lisansımı düşünüyorsun genelde sonradan okumaya başlayanlar psikoterapist oluyor çünkü yazıma verdiğin tepkiye bakılırsa doğru anlamışımda..

Psikoterapist olmak için sıfırdan mı başlamak gerekiyor yoksa klinik psikoloji alanında yüksek lisans yapınca da mesleği icra etme şansı buluyor muyuz? Bu konuda bilgi verebilir misin?

Psikoterapist olmak için sıfırdan mı başlamak gerekiyor yoksa klinik psikoloji alanında yüksek lisans yapınca da mesleği icra etme şansı buluyor muyuz? Bu konuda bilgi verebilir misin?

Psikolojiden mezun olduktan sonra klinik psikoloji yüksek lisansı yapmak ya da psikiyatri mezunu olup , psikoterapi eğitimleri ya da süpervizyonları almaları gerekir..bana kalırsa her psikoterapist öncelikle kendisi 1 psikoterapi/analiz yapmalı zaten..hatta zaten doktorada yapılmalı..

Yani her klinik psikolog ve her psikiyatr da psikoterapist değildir ..

Uff ama kaç yaşına kadar okuycaz gözüyle bakmayalım benim tanıdığım tüm başarılı ve donanımlı insanlar mesleklerinde hem çalışırken bir yandanda ömür boyu okumaya devam ediyorlar..

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…