O öyle olmuyo işte. Arabanız varsa her sene onun masrafı artı her ay onun benzin parası, sosyal bir çevreniz varsa hadi bu akşam şuraya gidiyoruz yemeğe, sinemaya falan falan. Ufak tefek lüxsleriniz oluyor keşke olmasa ama misal bir kahveye starbucksta 8 lira veriyorsunuz. Yani bu şartlarda yine de 4000 lirayla geçinilir mi geçinilir ama tatil için 20000 kenara hayatta konulamaz. Bunun için her ay kenara 1000+ koymak lazım ki o da olmaz. Bu insanlar markette salça fiyatları karşılştırmıyordur misal. Ya da hangi market daha hesaplı diye araştırmıyordur. Bekarlığım boyunca hep böyle olurdu. Ama artık yol üstünde hangi market varsa alınıyor. Yani eminim size de ne yapıyorsunuz poarayı diyen olmuştur hayatınızın bir noktasında ve siz de insanın gelirine göre gideri oluyor cevabını vermişsinizdir. Ve cidden öyle oluyor.
Gene de eldeki birikimle bir ev alınması bana da çok mantıklı geliyor. Kaç yıllık evlisiniz bilmiyorum ama daha yeni gibi duruyor bence idealinizdeki ev durumunu 3-4 yıl erteleyebilirsiniz. İlerde de aldığınız 100000lik evi satar peşinat yaparsınız.
Ha tabi bu arada ilerde çocuk olunca onun için seçilen okulun yanına oturmak gibi o çocuğa daha uygun bir muhit bulmak gibi başka dertlerde olabiliyor. Ev araba kadar olmasa da, ay şu mutfağın tezgahını beğenmiyorum bir yaptırsak mı, kapılardan hava giriyor hadi pimapenci çağıralım, kapalı balkon mu yaptırsak diye diye masraflar katlanabiliyor.
Ve son olarak Ankara için konuşabilirim ki ev fiyatları almış yürümüş durumda, kira getirisi ev fiyatı oranı anlamsız boyutlarda. Bu balonun söneceği ile ilgili duyumlar var. Piyasayı iyice araştırıp karar vermek en iyisi. Benim şu anda ev almaya niyetli 3-4 arkadaşım bekletiyor kararını.
Nacizane düşüncem eğer şu an içinde yaşamak için standartlanınıza uygun bir ev alırsanız bir çok şeyden feragat etmeniz gerekebilir. Evliliğiniz yeniyse ve de eşiniz zaten hiç zorluk çekmediyse hayatında bu biraz gerebilir. Hayatı zorlukla geçmiş olan beni bile gererdi. Çünkü hiç mi gün yüzü görmicem diye ajite ederdim durumu. Şu kadar para kazanıyorum gene de hayallerim hayallerde kalıyor derdim. 60 yaşına kadar yaşayacağımın garantisi mi var cennetten müjdeci mi geldi derdim. Parasal mevzular evlilikleri en çok zedeleyen konulardan biri. önce evliliğinizi oturtun derim tabi yeni evliyseniz. Ama bu arada 100000lik ev almak mantıklı olur.