Tabiki kesinlikle ben asla atlamam kahvaltıyı saat 7:30,8:00 gibi mutlaka yaparım fakat her gün yumurta iyi degil
Her gün 1 yumurta!
Yumurta yıllardır tartışma konusu, uzmanlar yıllar önce içindeki kolesterol miktarının fazla olması nedeniyle yemeyin demişlerdi. Bir yandan da ne kadar faydalı olduğu konuşulur, hatta yumurta severler bu kadar güzel, lezzetli ve faydalı bir besini biz neden yiyemiyoruz diye üzülürlerdi. Yıllar sonra araştırmalar gösterdi ki, yumurtanın içindeki kolesterol vücuttaki kolesterolü artırmıyor. Yani yumurta zararsız. Bu insanları çok rahatlatmadı, ya bir daha değişirse diye kolesterolü yüksek olanlar ve kalp-damar hastalıkları yaşayanlar yumurtadan uzak durdular. Tüm bu süreçlerde ben hep yumurta tüketin dedim ve bugün "Dünya Yumurta Günü" olması nedeniyle tekrar hatırlatmak istiyorum...
"HER GÜN yumurta yenir mi?" diye soruyorsanız ben size faydalarını anlatayım. "Yenir mi? Yenmez mi?" siz karar verin. Sadece alerjisi olanlar varsa belki günaşırı yiyebilirler. Haftada en az 3 yumurta yemelisiniz.
ÇOCUKLAR İÇİN EN GÜZEL İLAÇ
İster haşlanmış yumurta, ister menemen, ister omlet, isterseniz krep. Yumurta yemek için yüzlerce bahanemiz var. İlle de kahvaltıda yemeniz şart değil. Ispanağın üzerinde, kabağın içinde, yogurt ile çılbır şeklinde. Yumurtanın her halini deneyin ve çocuğunuzun her gün yumurta yemesine özen gösterin. Sağladığı vitaminler, mineraller ve protein sayesinde hem bağışıklık sistemine, hem hafızaya, hem kemiklere, büyüme ve gelişmeye, kaslara, gözlere, aslında tüm sisteme faydası büyük.
DİYET YAPANLAR İÇİN ŞART
İçerdiği protein sayesinde hem zayıflamayı hızlandırıyor hem de tokluk hissi veriyor. Tok kalmak için birden fazla yumurta yemek gerekmez ama her gün kahvaltıda 1 yumurta yemek veya yemeklere yumurta eklemek sizi tok tutar ve diyetinizi daha iyi yapmanızı sağlar.
KANSIZLIK VE UNUTKANLIK VARSA
O zaman yine yumurta size çare olacak. Demir ve B12 eksikliğinde görülen kansızlık ve unutkanlık, yumurtayı düzenli tükettiğinizde iyileşiyor. Yumurtada bulunan demir ve B12 vitamini diğer besinlere göre daha fazla emiliyor.
Güçlü saçlar, iyi gözler
E VİTAMİNİ demir, çinko ve selenyum içerdiği için saçlarımızı ve cildimizi güzelleştiriyor, daha canlı ve sağlıklı olmasını sağlıyor. Göz sağlığı için de B vitaminleri çok önemlidir. Yumurtada bulunan B vitaminleri gözlerimize de yarıyor.
YUMURTA SATIN ALIRKEN DİKKAT edilmesi gerekenler
YUMURTA satın alınırken kabuğunun temiz olmasına dikkat edilmeli. Çatlak ve kırık yumurtalar satın alınmaması gerekiyor. Unutmayınız ki; yumurtaların tazeliğini daha çabuk kaybedip bozulabiliyor. Ayrıca mikroorganizmaların üremesi için uygun bir ortam oluşturuyor. Ev koşullarında yumurtanın buzdolabında saklanması gerekiyor. Çabuk bozulmasını önlemek için kullanılacağı zaman yıkanmalı. Yumurtanın tazeliği en iyi kırıldığında anlaşılıyor. Taze yumurta kırıldığında yumurta akı ve sarısı tamamıyla yayılmaz ve birbirine karışmaz. Yumurta sarısı yüksek görülüyor. Bayat yumurtanın su ve CO2 kaybı nedeniyle ağırlığı azalıyor. Tuzlu suya atılacak olursa, taze yumurta dibe çökerken bayat yumurta ise yüzeyde kalıyor.
Çiğ olarak tüketilmemelidir
YUMURTA çiğ olarak tüketilmemelidir. Çiğ yumurtanın hem sindirimi güçtür hem de B grubu vitaminlerinden biyotin vücutta kullanılamaz. Yumurta kullanılmadan bir süre önce buzdolabından çıkartılması gerekiyor. Böylece haşlanırken çatlaması önlenmiş olur. Ayrıca kek ve pastalarda kabartıcı özelliğinden daha çok faydalanabilirsiniz.
Yumurtanın pişirilme süresinin iyi ayarlanması gerekiyor. Eğer yumurtayı haşlama süresi uzarsa ve yumurta bayatsa sarıdaki demir, sülfür ile birleşerek yumurta sarısının etrafında yeşil bir halka oluşuyor. Demirin kullanımı azalıyor.
Yumurta, kabuklu olarak pişirildiğinde 4 dakikada beyazı, 12 dakikada tamı katılaşıyor. Uzun süre pişirilen yumurtaların sindirimi güçleşiyor ve uygulanan pişirme yöntemine göre B grubu vitaminlerde kayıplar oluşuyor. Kayıpları önlemek için yumurtayı yağa kırma yerine, diğer yöntemler ile pişirilmesi öneriliyor.
NASIL SAKLANMALI?
Yumurta çabuk bozulan gıdalardan olduğu için buzdolabında karton ambalaıyla muhafaza edilmesi gerekiyor. Yumurta, oda sıcaklığında 7 gün, buzdolabında 1 ay süreyle sağlıklı olarak muhafaza
edilebiliyor. Pişmiş yumurta kabuğun kırılmasından sonra 7-9 gün buzdolabında saklanabiliyor.
■ Yumurta sarısı ve beyazındaki renk farklılığının sebebi nedir?
Yumurta sarısının koyuluğu tavuğun yemine göre değişebilir ve yumurtanın besleyiciliği veya kalitesi üzerinde herhangi bir etkisi bulunmuyor. Tavuk yeminde önerilen miktardan daha fazla buğday bulunursa yumurta sarısı açık, mısır bulunursa koyu olabiliyor. Bazen yumurta beyazı hafif yeşilimsi bir renkte olabilir. Bunun sebebi yumurtadaki riboflavindir. (vitamin B12) Taze yumurtadaki karbondioksit ise yumurta beyazının bulanıklaşmasına sebep olabiliyor. Her iki durumda da yumurta kalitesi ve besleyiciliğinde herhangi bir değişme olmuyor.
■ Kahverengi yumurtalar beyazlara göre daha besleyici midir?
Hayır. Yumurtanın kabuk rengi tavuğun cinsiyle alakalıdır. Kahverengi ve beyaz yumurtalar besleyicilik yönünden aynıdır.
http://www.haberturk.com/yazarlar/gunes-aksus/885047-her-gun-1-yumurta