Şükürsüz değilim ama mutlu da değilim...

M meredithgrey merhaba,
Bir süredir denk geliyorum yorumlarınıza. Konunuzu okuduğumda aklıma gelen "Farkındalığı yüksek insanların mutsuzluğa daha yakın olduğu"
Bu şükürsüzlük değil, sorgulamak hatta bence çok haklı bir isyan.
Şükürsüz olursunuz, kıskanç olursunuz, imrenen çekemeyen olursunuz, geçim bilmeyen olursunuz.
İnsanlar "Ya dur bir dakika eşşşeekler gibi çalışıyorum yaşamam gereken bu olmamalı" demez de "Aaa şekerim biz 2500 ile gül gibi geçiniyoruz." der.
40 yıl çalışıyorum elime geçenle neden borçsuz bir ev alamıyorum, adam gibi tatile çıkamıyorum, alemin emeklisi gibi dünyayı dolaşamıyorum,demez; şükür karnım tok, der.
Asla haksız değilsiniz. Sadece farkındasınız. Ne yazık ki çoğunluk aynı farkındalığı yaşamadan bir şey değişmeyecek.
Ne yazık ki şükür uçuruma yuvarlanmamızı çabuklaştıracak.

M meredithgrey merhaba,
Bir süredir denk geliyorum yorumlarınıza. Konunuzu okuduğumda aklıma gelen "Farkındalığı yüksek insanların mutsuzluğa daha yakın olduğu"
Bu şükürsüzlük değil, sorgulamak hatta bence çok haklı bir isyan.
Şükürsüz olursunuz, kıskanç olursunuz, imrenen çekemeyen olursunuz, geçim bilmeyen olursunuz.
İnsanlar "Ya dur bir dakika eşşşeekler gibi çalışıyorum yaşamam gereken bu olmamalı" demez de "Aaa şekerim biz 2500 ile gül gibi geçiniyoruz." der.
40 yıl çalışıyorum elime geçenle neden borçsuz bir ev alamıyorum, adam gibi tatile çıkamıyorum, alemin emeklisi gibi dünyayı dolaşamıyorum,demez; şükür karnım tok, der.
Asla haksız değilsiniz. Sadece farkındasınız. Ne yazık ki çoğunluk aynı farkındalığı yaşamadan bir şey değişmeyecek.
Ne yazık ki şükür uçuruma yuvarlanmamızı çabuklaştıracak.

Kalbinize, yüreğinize sağlık. Annem emekli olduğunda ikramiyesi ile şu an oturdukları evi aldılar, benim emekliliğimde bir araba bile alabileceğim meçhul. Ben büyürken eve iki maaş girerdi, her akşam mangal yaktığımızı hatırlıyorum. Balık, et korkusuzca alınırdı o iki memur maaşıyla. Peki şimdi? Kimse sorgulamıyor, dalga geçer gibi bana kocan bakkal dükkanı açsın diyor gelmiş, mühendis adam ne anlar diye düşünen, empati yapan yok. Asla bakkalları küçümsemiyorum ama esnaflık zor iş denemiştik zamanında küçük bir kafe açarak. Bana 1300 ile geçiniyoruz yazılmış, neden ? Keşke 13.000 le geçinseler, neden bu tamah? Anlayamıyorum cidden.

Bir de başkalarının kötülüğü üzerinden ilerleyen "şükürcülük" bana çok ahlaksızca geliyor.
Şükür, olması gerekene sahip olup emeğinizin karşılığını aldığınızda vardır.
Ölümü görüp sıtmaya razı olmak şükür değildir.

Bu dünyadaki en büyük ikiyüzlülük zaten. Oh onun durumu benden kötü demek şükür değil ki. Sen razı olmakla şükürü karıştırıyorsun, şükür kalpten gelir emeklerin, çabaların karşılığı alındığında.

Kalbinize, yüreğinize sağlık. Annem emekli olduğunda ikramiyesi ile şu an oturdukları evi aldılar, benim emekliliğimde bir araba bile alabileceğim meçhul. Ben büyürken eve iki maaş girerdi, her akşam mangal yaktığımızı hatırlıyorum. Balık, et korkusuzca alınırdı o iki memur maaşıyla. Peki şimdi? Kimse sorgulamıyor, dalga geçer gibi bana kocan bakkal dükkanı açsın diyor gelmiş, mühendis adam ne anlar diye düşünen, empati yapan yok. Asla bakkalları küçümsemiyorum ama esnaflık zor iş denemiştik zamanında küçük bir kafe açarak. Bana 1300 ile geçiniyoruz yazılmış, neden ? Keşke 13.000 le geçinseler, neden bu tamah? Anlayamıyorum cidden.
Yoksulluk sınırı 7.500
Açlık sınırı( yani sağlıklı bir yaşam için olması gereken mutfak masrafı-bu açıklama sizin için değildi-) 2.500
Ve gül gibi geçinilen 2.300 asgari ücret.
Ben çocuklarımı götürdüğüm doktorun, evimi planlayan mühendisin, harf öğreten öğretmenin, adıma adalet arayan avukatın, duvarımı ören, musluğumu tamir eden işçinin, ustanın 8.000 altında almasını istemem.
İstemiyorum. Emeğini seve seve vermeli insan söve söve değil. İşe hevesi, yaşamaya vakti ve isteği olmalı.
Çalışmak için yaşıyoruz ve bu insanca değil.
İlk maaşımla 20 çeyrek altın alıyordum.
Şu an 7 ardaki 13 çeyrek alım gücüm kayıp ve bu şükredilecek bir şey değil.

Enişteniz yapıyor, bizim mahalledeki bakkal da yapıyor diye kocam da yapabilir haklısınız. Mühendislik kariyerini bırakıp , eş dosttan borç , kredi alıp bakkal olmak için şahane bir motivasyon. Şahsen ben ikna oldum.
Suan esiniz kaldırım mūhedisi galiba,hem siz neden kucuk Gordunuz ki bakkallığı,yapmak isteyen yapar istemeyen yapmaz bukadar basit,fikir verdim sadece.

Suan esiniz kaldırım mūhedisi galiba,hem siz neden kucuk Gordunuz ki bakkallığı,yapmak isteyen yapar istemeyen yapmaz bukadar basit,fikir verdim sadece.

Bakkallığı küçük görmedim hanımefendi, eşime uymaz yapamaz dedim. Kaldırım mühendisi tabirini de sizin seviyenize inmeyeceğim için cevaplamıyorum. Selametle.

Şunu anladım ki okuduğunu anlamak, muhakeme etmek gerçekten herkesin harcı değil. Eşim şu an freelance çeviriler, günübirlik araçla koli dağıtım işi gibi işler kovalıyor, asla evde durayım iş bana gelsin insanı değildir, gerekirse gider limon satar parasını kazanır. Biri de kalkmış sözde öneri altında sanki bakkallar anahtar teslim bizi bekliyor gibi aklınca fikir verip cevap gelince de hakaret ediyor. Biz para basıyoruz çünkü, çünkü beyaz yaka birisi esnaflığa anında uyum sağlar nedir ki esnaflık değil mi?

2015’de kafe işletme tecrübemiz oldu altı ayda battık, mal almak, ciro tutturmak, insanlarla uğraşmak, satıcı ağzına sahip olmak bize göre değildi battık zaten. Sanki ben bilmiyorum esnaflığı. Ya sabır...

Size en iyi fikri asgari ücrete her gün et yiyen, buzdolabına yiyecekleri sığdıramayan üye verirdi, keşke üye ismi aklımda olsaydı. Padişahım çok yaşa falan diyordu en son. Ha bir de bize nankör olduğumuzu söylemişti asgari ücrete geçinemediğimiz için:KK45:

Size en iyi fikri asgari ücrete her gün et yiyen, buzdolabına yiyecekleri sığdıramayan üye verirdi, keşke üye ismi aklımda olsaydı. Padişahım çok yaşa falan diyordu en son. Ha bir de bize nankör olduğumuzu söylemişti asgari ücrete geçinemediğimiz için:KK45:

Ben de sanki hatırlıyorum öyle bir şeyler ya. El versin kapısında duralım, feyz alalım :D :D

Valla çok haklısın Almanya'dan gurbetçiler geliyor Türkiye çok ucuz diyip doldurup gidiyor, tatilini yapıyor. Eziyetini biz çekiyoruz. iş için 7 saatlik yola gidip gelmek zorunda kaldık arabayla ve 650 tl benzin yaktık bu nedir neden en pahalı benzin bizde, marketten yarım kilo peynir 2-3 ufak şey aldık mesela 2 tane elma 5 tl ve yarım poşet market alışverişi 80 lira tuttu.
Ben şükür falan edemeyeceğim neden edeyim yoksulluk sınırının biraz üstündeyiz biz aile geliri olarak. Sadece temel ihtiyaçlara bütçe ayırabiliyoruz.
Elin memleketinde genç insanlar dünyayı gezebilirken ben daha 3 tarafı denizle çevrili cennet ülkemizin sahillerini göremedim. Her zaman kötünün kötüsü var ama biz de hayata bir defa geliyoruz neden daha iyisini birileri yaşarken biz de yaşamayalım? Bahsettiğim ultra zenginlik değil. Ayda 2 kilo et peynir yiyebilelim mesela.
Düşüncelerimin yazıya dökülmüş hali çok haklısınız

Valla çok haklısın Almanya'dan gurbetçiler geliyor Türkiye çok ucuz diyip doldurup gidiyor, tatilini yapıyor. Eziyetini biz çekiyoruz. iş için 7 saatlik yola gidip gelmek zorunda kaldık arabayla ve 650 tl benzin yaktık bu nedir neden en pahalı benzin bizde, marketten yarım kilo peynir 2-3 ufak şey aldık mesela 2 tane elma 5 tl ve yarım poşet market alışverişi 80 lira tuttu.
Ben şükür falan edemeyeceğim neden edeyim yoksulluk sınırının biraz üstündeyiz biz aile geliri olarak. Sadece temel ihtiyaçlara bütçe ayırabiliyoruz.
Elin memleketinde genç insanlar dünyayı gezebilirken ben daha 3 tarafı denizle çevrili cennet ülkemizin sahillerini göremedim. Her zaman kötünün kötüsü var ama biz de hayata bir defa geliyoruz neden daha iyisini birileri yaşarken biz de yaşamayalım? Bahsettiğim ultra zenginlik değil. Ayda 2 kilo et peynir yiyebilelim mesela.

Peki gurbetcilerin ne sucu var ?
Siz türkiyedekiler sürekli suclu aramak aklinizi insanlari suclamaya yönelik kullanmak yerine üretim yapsaniz ülke bu halde olmazdi.
Alman bir insan gocunmaz kötü is yapmaya.
Alman sistemine alismis gurbetcilerde ayni sekilde.

Siz türkiyedekiler üretime yönelmek o güzel cin gibi aklinizi yeni birseyler üretmeye harcamak yerine sürekli sevmediginiz ama statüsü olan ve direk bol maasla is sevdasina düsüyorsunuz.
Orta halliyken zengin gibi yasamak gezmek giyinmek istiyorsunuz. Sürekli tüketme pesindesiniz.

Tüketen ülkeler bitmeye batmaya mahkumdur.

Ayrica verilen oylar cöpe gittigini gözünüzle gördügünüz halde hala gurbetcilerin verdigi oylara laf atiyorsunuz. Sanki onlarin oylariyla bu ülke bu hale gelmis gibisinden. Cöp diyorum cöp!
Birakin artik suclu aramayi ellerinizi kirletin ve ülkeyi yeniden insa edin.
Almanlar savas sonrasi öyle yapti sonra gurbetciler gitti yardim etti ülke nasir tutmus insanlarin elleriyle kalkindi hem yerlisi hem yabancisiyla.

Siz de üretin. Oymus buymus o zirt bu pirt bunlar bos konusmalar. Icraat lazim.
Zaten pandemi sürecinde her ülke kendi derdine düstü. Hangi ülke dis ülkelere bagimliysa o tepetaklak oldu.

Bizi türkiyeye yollamamak icin kirk takl atti alman devleti. Daha dogrusu avrupa disina yollamamak icin. Haftalardir reklamlarla karsilasiyorum youtube da dahi.. avrupada tatil yapilacak yerler konusunda.
Bircok sirket de bizleri tehtit etti isten atariz sizi diye.

Ne yapti size bu gurbetciler allah askina?
Yillardir türkiyeye euro getirdik ülkeye de katkida bulunduk.
Nasil bir düsmanlik cekememezlilik bu?
Biz mi size yurtdisi sinirlari kapatiyoruz ?

hic birsey bulmayinca direk gurbetciler suclaniyor. kiskancliktan ölüyorsunuz resmen.

sizin basinizda ki kisiyi gram sevmezdim.
sirf inada birdaha bende ona oy verecegim.
herkes hak ettigini yasarmis. siz bunlari hak ediyorsunuz.
isiniz gücünüz tüketmek kendini oldugundan daha iyimis gibi göstermek egolu olmak vs. ülkesini temsil eden her basbakan kollektifin genelini gösterir. ona bakin kendinizi görün.

Siz türkiyedekiler sürekli suclu aramak aklinizi insanlari suclamaya yönelik kullanmak yerine üretim yapsaniz ülke bu halde olmazdi.

Siz türkiyedekiler üretime yönelmek o güzel cin gibi aklinizi yeni birseyler üretmeye harcamak yerine sürekli sevmediginiz ama statüsü olan ve direk bol maasla is sevdasina düsüyorsunuz.
Orta halliyken zengin gibi yasamak gezmek giyinmek istiyorsunuz. Sürekli tüketme pesindesiniz.

Ayrica verilen oylar cöpe gittigini gözünüzle gördügünüz halde hala gurbetcilerin verdigi oylara laf atiyorsunuz. Sanki onlarin oylariyla bu ülke bu hale gelmis gibisinden. Cöp diyorum cöp!
Almanlar savas sonrasi öyle yapti sonra gurbetciler gitti yardim etti ülke nasir tutmus insanlarin elleriyle kalkindi hem yerlisi hem yabancisiyla.

Zaten pandemi sürecinde her ülke kendi derdine düstü. Hangi ülke dis ülkelere bagimliysa o tepetaklak oldu.

Bizi türkiyeye yollamamak icin kirk takl atti alman devleti. Daha dogrusu avrupa disina yollamamak icin. Haftalardir reklamlarla karsilasiyorum youtube da dahi.. avrupada tatil yapilacak yerler konusunda.

hic birsey bulmayinca direk gurbetciler suclaniyor. kiskancliktan ölüyorsunuz resmen.

isiniz gücünüz tüketmek kendini oldugundan daha iyimis gibi göstermek egolu olmak vs. ülkesini temsil eden her basbakan kollektifin genelini gösterir. ona bakin kendinizi görün.

Önce sapla samanı ayırt etmeyi öğrenin sonra oy verirsiniz. Kimse gurbetçilere laf etmiyor TL’nin değer kaybetmesine insanların tepkisi. Ayrıca sekiz sayfadır lüks tatilde gözümüz yok, sadece tüm senenin yükünü, stresini atmak bu kadar pahalı olmamalı demişiz siz de az maaş alalım ama Şeyma Subaşı hayatı yaşayalım (lüksler açısından) istiyoruz anlamışssınız! Ne diyeyim önce anlama yetisi, sonra istediğinize oy verin.
Ha bir de üretin üretin diye sayıklamışssınız, biz oturduğumuz yerden kazanmıyoruz senelerdir çalışıp alın terimizle sermayeye, üretime, kimimiz eğitime, kimimiz devlete katkı sağlıyor merak etmeyin.

Son düzenleme:

O zaman siz kolaya kaçmak yerine ülkenizde üretseydiniz,gurbetçi olmayıp kendi ülkenize faydanız olsaydı..En iyi imkanlı yeri arayıp orada olmak yerine,bulunduğunuz yeri imkanlı kılsaydınız..sadece tüketmeye değil,üretmeye de gelseydiniz memleketinize

Konuya yeni gelenler için bir takım hatırlatmalar yapayım. Bodozlama giriyorsunuz okuyup anlamadan, sonra üzülüyorum.

1- TL / Döviz değer kaybı nedeniyle ülkemizin cennet köşelerinin keyfinin turistlerce çıkartılması bir miktar zorumuza gidiyor. Gurbetçi düşmanı değiliz, TL değer kaybı yaşıyor maaşlar eriyor. (Burası çokomelli alınganlar için peşin edit)
2- Yat turu, UHD Maxx Royal vb. peşinde de değiliz sadece bütün sene çalışıp tatil yapabilmek lüks olmamalı diyoruz. (Buradan da konu yine hayat pahalılığına dönüyor)
3- Kocam bakkallık mesleğini icra edermez lütfen ısrar etmeyin.
4- Asgari ücretle dolap ağzına kadar etle dolmaz, makarnayla birikim olmaz bu önerilere kapalıyım.
5- Nankör ya da şükürsüz değilim, sadece biat ve kanaat kültüründen çok sıkıldım.
5- Bakkal demiş miydim?

O zaman siz kolaya kaçmak yerine ülkenizde üretseydiniz,gurbetçi olmayıp kendi ülkenize faydanız olsaydı..En iyi imkanlı yeri arayıp orada olmak yerine,bulunduğunuz yeri imkanlı kılsaydınız..sadece tüketmeye değil,üretmeye de gelseydiniz memleketinize

Hayır öyle bir yazmış ki sanırsın Almanya ekonomisini tek başına döndürüyor, ülkeye kâr bıraktırıyor. Merkel bu kadar böbürlenmez konuşsan.

Gerçekten tuhaf bir insansınız.
Bakkal açmayı da kolaymış gibi açıversin diye söylüyorsunuz da, bir dükkan kirası, alınacak sermayeyi hesaba katmıyorsunuz. Tam bir ilkokul zekası öneriydi bari ısrarcı olmayın, saçmalığınızı bilio susun yani.

Back
X