• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Sürekli para harcamak istiyorum

Sizi anlıyorum, bir dönem ben de böyleydim. Hergün birşey alıyordum. Kıyafet, makyaj malzemesi, ıvır zıvır. Aldığım şeyi kullanmaktan çok artık benim olduğunu bilmek bana huzur veriyordu. Size önerim profesyonel destek almanız, konuyla ilgili kitapları okumanız. Belki de hayatınızdaki bir boşluğu satın alarak dolduruyorsunuz. Youtube'da shopaholicslerle ilgili güzel içerikler var, tavsiye ederim . Bir de benim bu alışkanlığımı bitirmemde büyük resme odaklanmaya çalısmam etkili olmustu. Ufak ufak birsürü şey yerine kendime bir hedef seçiyorum mesela tatil, mesela bir hobi; onun beni ne kadar mutlu edeceğine odaklanıp, gereksiz şeyleri almıyorum

Ben de aşırı alışveriş seven biriyim. Bir taraftan da cok cimriyim hesapliyim. Yalnizca gönlümü vok hos eden seyler, cok asiri sevdigim pahalii parfümüm, sevdigim giyim markasi vb gibi seylere para harcarim asla ucuz ivir zivir seyleri almam. 2. Cok benzer bir sey alip giydiysem bir daha almam. 5 yil once cok guzel bir trenckotum vardi derim bir daha asla almam. Zaten iyi bir markadir yeni gibidir. 3. En önemlisi. Elime grcen paranin yüzde on beşini hemen harcamadan ayiririm. Cocukken kuzenim ögretmisti, harcamadan once tasartuf kalemini ayir. Altin doviz hesabim her zaman durur ve bozdurmam, geri kalan parami harcarken de hic uzulmem. Tavsiyelerim böyle

Bence sosyal medyadan uzak durun bir süre.
İnstagramı açıyorum keşfetimde ya dolap düzenleme adi altında paket paket temizlik malzemesi,abur cubur vs görüyorum(sanki kıtlık çıkacak yada evinde deposu varmış gibi almış durmuş) yada pişirici,robot malum markanın şarjlı supürgesi,saç şekillendirme seti(sanki bunlar olmadan olmuyor,almayanı dövüyorlar). Geciyorum onları,ceketimi çok sormuşsunuz linkini bırakıyorum ,bu oje cok iyi dostum, şu kapatıcı harika,bu saç bakım ürünü şahane. Yani her adımda alışverişe yönlendiriliyoruz farkında olmadan. Reklamlarda kasım indirimleri,telefona gelen mesajlar aynı şekilde, sürekli bir alışveriş yaptırma çabası.
Hoş ben aştım bunları, genelde almıyorum ihtiyaç dışı parçalar. Büyük bir parca alacaksam bir kac yerden fiyat alırım,yorumlarına ,şikayetlere bakar o şekilde alırım zaten.
Size de tavsiyem, Online mi yapıyorsunuz alışverişi genelde yoksa mağazadan mı bilmiyorum ama bu alışkanlıktan kurtulmak için online uygulamaları kaldırın telefonunuzdan. Girip bakmayın ,mağazaya gitme durumu varsa birşeye ihtiyacınız yoksa bir bakayım ne var ne yok diyerek bile olsa girmeyin bir süre. Başka şeylerle oyalanın. İhtiyacınız olan şeyi alacaksanız da bir kac gün erteleyip buna ihtiyacım var mı gerçekten diye düşünün,o bir kac gün eksikliğini hissetmediyseniz ,gerekli değildir,hevesiniz de geçer muhtemelen.

Belli bir miktar acil bişey çıkarsa diye olsun kenarda ona tamam da ben de sürekli birikim yapanları anlamıyorum. Sonu yok ki.. yıllar geçiyor. 70 yaşında katrilyonların olsa ne ömür bitmiş sen beğendiğin o ayakkabıyı almamış, kocanla o haftasonu tatiline kaçmamış, çocuğuna o oyuncağı almamışın..
Belli oranda borçlanmak da mantıklı şu dönemde. Önemli olan altından kalkılmayacak noktaya gelmesin.

Spora niyetlendim bi ara yaptığım şeyler şunlardı:

- tayt Takımı almak
- pilates topu bantı vs almak
-ağırlık almak
- pilates mat almak
Şu yeni çıkan pahalı suluklardean almak , spor sonrası su içicem ya😀
Sanki salon açıyorum Allah ne verdiyse alıyorum
Spora mental olarak hazırlanmak önemli 😜

Hiç eksiye düşmem sıfırdır borcum.
Kredi kartı mecburi kullanıyorum puan vs birikiyor ama ne harcarsam anında hesaptan karta aktarırım ödeme günü gelmeden borç 0 olur.
Param varsa alırım , ya da alırsam onun yerine para kazanmam gerekir.
Benim ailemin hep borcu vardı krediler kartlar vs bu yüzden taksite bile alerjim var yaptırmam.
Her ay birikim yaparım kazancım neyse bir kısmıyla döviz , o parayı unuturum.

Şayet borcum olsaydı bir an önce sıfırlamak icin yiyip içmezdim bile sanırım 😅 rahat edemiyorum.

Eskiden giyim alışverişi çok yapardım şimdi birkaç ayda bir beğendiğim bi şey varsa alıyorum, ihtiyacım yok.
Dışarıdan çok yemek yiyordum hic evde yemek yemiyordum son iki aydır eve yemek söylemedik hep evde sağlıklı yemekler yaptım resmen yarı yarıya indi boğaz param 😂

Şuan tamamen birikim moduna geçtim zaten kış geldi çok para harcamaya çıkmıyoruz bazen haftasonları Kahvaltı vs o da mesela serpme yapardık hem sağlıksız bir de diyet yapıyoruz sandviç yapıp Deniz kenarına vs gidiyoruz bu aktivite hem sağlıklı hem ucuz.

Suan para verdiğim ekstra tek şey pilates 8 seans 300₺ veriyorum sonra pertim çıkıyor hop eve.

Gelir gider tablosu yapmaya başladım ne kazanıyorum ne gidiyor , 2 ay önce elime bisey kalmıyordu şimdi neredeyse yarısı elime kalıyor kazancımın o da hop birikime

Benim büyük derdim yıllardır
Hayatımda hiç para biriktiremedim
Hep kredi kartı borcum oldu hala var
Çok abuk sabuk şeyler de alıyorum
Yani şu ara her şey aşırı pahalı ama
Ucuzken de böyleydim
Nasıl değişebilirim
Ya da bu yaştan sonra değişebilir miyim?
Zor mu :KK43:
Bu arada sınırsız param var gibi algılanmasın bütçeme göre hep borçluyum işte öyle
Konu hakkında bir şeyler okumanızı ve izlemenizi tavsiye ederim. Öğrendikleriniz doğrultusunda, kendi yeteneklerinizi ve gelirinizi siz bilirsiniz bir ilerleme kaydedebilirsiniz eminim.

Netflixte yer alan " Para Dersleri" belgeselini izlemenizi oncelikle öneririm.

Arkasından Zengin Baba Yoksul Baba, Zengin Kadın gibi kitaplar okuyarak aslında konuya biraz daha dıştan bakmanız sizin için yararlı olabilir.

Çünkü şu anda konu hakkında ana çatınız mevcut olmadığı için canı sıkılınca yemek yiyenlerin yaptığını alışveriş için yapıyor olabilirsiniz. Nasil ki diğerinin de yolu sağlıklı aliskanliklar kazanmaksa bu da aslında öyledir.

Ek olarak bakış acınızı olumluya cevirebilmeniz için " Bilinçaltının Gücü" kitabını tavsiye ederim.

Ben cimriyim😄

Beni de alisverise ikna etmeleri lazim.

Bir kiyafet alacaksam,
Aynisindan (farkli renginden falan) olmamasi lazim, suanki bedenime uygun olmasi lazim, hatta kilo alma vermeye musait olmasi lazim, utu gerektirmesin, kurutmaya girsin, rengi atmasin, kumaşı guzel hisettirsin, üreticisi sömürü kültüründen olmasin...

Evime bir sey alacaksam,
Kalabalık etmesin, ihtiyac olsun, evde ona yer olsun, diger esyalarla belirli bir uyumu olsun, garantisi marantisi olsun, kolay temizlensin, ekolojik olsun...

Aldigim ürün kisa surede deforme olursa üzülürüm, o yüzden biraz fazla para vermeyi dert etmem.

Bence az alisveris yapmanin en büyük kurali biraz standartlari yukseltmek. O durumda zaten seçenekler azaliyor, fiyatlar yukseliyor imkan azaliyor haliyle...

Back
X