Benim büyük derdim yıllardır
Hayatımda hiç para biriktiremedim
Hep kredi kartı borcum oldu hala var
Çok abuk sabuk şeyler de alıyorum
Yani şu ara her şey aşırı pahalı ama
Ucuzken de böyleydim
Nasıl değişebilirim
Ya da bu yaştan sonra değişebilir miyim?
Zor mu

Bu arada sınırsız param var gibi algılanmasın bütçeme göre hep borçluyum işte öyle
Beynimizde bi kısa yoldan mutluluğa ulaşma sistemi var; sizinki de bu kısa yollardan biri diye düşünüyorum. Mesela bu sistemin en yaygını "yemek = mutluluk" denklemi olabilir.
Şöyle düşünün. Bi sebepten gerginsiniz, stres altındasınız, mutsuzsunuz... vücudun bu duygularla üstüne binen yükten kurtulması ve bunu olabildiğince çabuk yapması lazım ama nasıl ?
İşyerinde bi şeye sinirlenmişsiniz mesela, sizi sinirlendiren şeyi çözmeniz lazım ki tekrar dengeli ve mutlu olasınız. Ama kahretsin ki anında çözülmüyo sorun, hatta belki haftalar alacak bu konunun halledilmesi.
Öte yandan vücudun haftaları yok işte. Onun yerine ne yapacak; malesef üzerine çok da düsünülmemiş anı kurtaran bi çözüm yöntemini uygulamaya koyacak "yemek = mutluluk"
Hemen gidip gördüğü en kalorili, en kan şekerini yükseltecek gıdaya en temel içgüdüsüyle saldıracak. Ki işe yarıyo mu, evet yarıyo. Ama işte sadece o an işe yarıyo. Yerken mutluluk hormonu salgılıyosunuz, olumsuz düsüncelere ara veriyosunuz, her şey yolundaymış gibi oluyo. Sonra ay sonunda pantolonların dügmesi kapanmıyo ama mesela. Gelsin yeni stresler, yeni mutsuzluklar, yeni yeme atakları.
Psikolojik sebeplerle yemek yiyen bi insana istediğiniz kadar yaşayacağı fizyolojik ve kozmetik sorunlardan bahsedin mesela, işe yaramaz. Bagımlılık cünkü, kısa yoldan mutluluga ulasma arzusu.
Alışveriş olayında da sistem aynı "sahip olmak = mutluluk" şeklinde bi stresle baş etme yönteminiz var belli ki. Ki evrimsel olarak evet bi seyleri arzulayıp onlara ulaşmak bizi mutlu eder mi, eder.
Ama işte bu bi kısa yol halini almışsa ve ataklar halinde luzumlu luzumsuz her seye sahip olarak rahatlamaya çalışıyosak o mutluluk ay sonu kredi kartı ekstresini görene kadar sürebilir maksimum.
Çözüm ne;
1. Stresin kaynağını bulup ortadan kaldırmak. Ki asla her zaman mümkün olduğunu düsünmüyorum.
2. Stresle baş etmek için zarasız çözüm yöntemleri bulmak ve başta hiç içimizden gelmese de onları uygulamak. Ki bu yöntemi bulurken bi uzmandan destek almak aslında en mantıklısı.
Ben kendimce spor yapmayı önerebilirim mesela. Sevdiginiz şarkıları son ses dinlerken fiziksel yorgunluktan baska bi sey düsünemeyecek hale gelene kadar yorulmak suretiyle stresli konudan uzaklasmak. Ki sonunda mutluluk hormonu da salgılarsınız iyi gelir. Evet biliyorum şu an kulağa asla bi alışveriş yapmak gibi gelmiyor ama yeterince şans verirseniz gerçekten işe yarayacak.
Ne bileyim stresli konuyu birileriyle paylaşmak mesela. Üzerine konuşmak stres seviyesini azaltır, birinin sizi ilgi ve anlayışla dinlemesi, belki bi sarılma mutluluk hormonu salgılamanızı sağlar.
Meditasyon deneyebilirsiniz.
Yeni bi yemek yapmayı, bi oyun oynamayı, bi şeyler üreteceğiniz bi hobi edinmeyi düsünebilirsiniz. Yani üzerine uğrasacak ve sonunda başarıp mutlu olacağınız herhangi bi şey olur.
Özetle bağımlılığınızı sağlıklı bi alışkanlınla degiştirmek iş görür.