TEK çocuğu olan anneler (2.düşünmeyenler)

Babası hayatta olmayan bir arkadaşım annesini de kaybetti. Kendisinin kardeşi yok. Ve ne dedi biliyor musun? “ bana bu cenazeyi tek başıma kaldırtmayacaklardı buna hakları yoktu”

P papatyam_83
Hiç 2. çocuk düşünmeyen ben bu konuşmadan sonra fikrimi değiştirdim. Çok çok etkikendim çok ağladım. Yaşım 34 kızım 2.5 yaşına yaklaştı. Önümüzdeki yaza gebelik planlarımın içinde.
Herkesin hayatına yön veren etkilendiği olaylar vardır benim de bu oldu.

Kendi hayatımdan yola cikarak kesinlikle 2 veya 3 cocuk şart diyorum.
Babami 17 annemi 22 yaşında toprağa verdim. Ablam olmasa ben kafayi yerdim. Kesinlikle insana en büyük miras / hediye kardeşidir.
Ablama bakinca annemden ve babamdan kalan tek hatiram o benim. Yüzü babama benzer mesela... gülüşü anneme...

Varsin iki ayakkabim az olsun. Varsin iki oyuncağım az olsun. Özel kolej olmasin. Bunlar fasa fiso... insana yürekden bağlı bir varlık gerek.

Her kendinin kendi karari ama bence tek cocuk biraz egoistlik

ben 30 yasinda ve 4.5 yasinda bi oglum su andada hamileyim zaten. gecen yaza kadar bende dusunmuyordum hic 2.cocuk. oglumun oyuncak bebegi ayagi sallamasi ona sarilip yatmasi onun bi kardese ihtiyaci oldugunu ona haksizlik yaptigim hissini uyandirdi bende. Allah korusun tarin anne babasi olarak bizler öldügümuzde kimsesi kalmayacak kimse kardes gibi olmaz. iyi gundede kotu gundede kardes lazim. banada ikinci cocuk buyutme tahammulu zor olacak biliyorum ama rabbim sabrini elbet verecektir. oglum biynu bukuk kalmasin su hayatta yalniz simdide bi kizimiz olacak insallah birbirine sırt olurlar Allah in izniyle

Yıllarca çocuk bakamam korkusuyla evlenmeyen ben ,35 yaşında evlendim hemen birtane doğurdum ama dogurma sorunlu bir gebelik geçirdim zor dayandım 9 ay 2.çocuk aslaaaa derdim hep ama kızım 8.aydan itibaren çocuk delisi.oldu çıktı arabadan kendini atıyor markette sokakta çocuk gorse ,sokakta çocuk sesi duysa çığlık atıyor cama yapışıyor ,öyleli 6.aydan sonra balkonda sağdan ,soldan gelen çocuk sesiyle yemek yedirdim ,maddi imkanım.olsa 6 tane yaparım kalabalık aileleri severim hep yanlızdim abim ablam erken evlenince ailemde memlekete yerleşince yanlız kaldım küçük yasta ,aksam olunca ışıkları yanan evlere milletin camına bakardım ne yapıyorlar acaba evde diye ,gog gurleese korkar ağlardım ,şuan yağmur yağıyor ,hkizim beşiğinde esim yanında çok şükür

Velhasıl çok zor bu isler ,ablamla aramız çok iyi ,annem hep çalıştı
o, anne oldu bana daha çok ,kızımda yanlız kalmasın istiyorum aslında ama o popo yok bende doğrucak :(
Uslu bir çocuk olsaydı belkide daha rahat evet derdim

Evet evet yanlız kalmamalı ,kuzenlerin ,arkadaşlarım var diyenler

Elden gelen öğün olmaz,oda vaktinde bulunmaz diyorum

Ben de tek çocuk düşünüyorum
Benim eşim ve bazı arkadaşlarım kardeşten çok yardımıma koşar
Kardeşimden ben sorumlu gibi bişeyim
Annemiz öldü
Ama kardeşim değil de benden büyük abi abla olsa iyi olurdu

Üstelik çocuğumuz olursa kuzeni vs de yok
Var da yok
Yalnız bi çocuk olacak yavrucuğum

Yıllarca çocuk bakamam korkusuyla evlenmeyen ben ,35 yaşında evlendim hemen birtane doğurdum ama dogurma sorunlu bir gebelik geçirdim zor dayandım 9 ay 2.çocuk aslaaaa derdim hep ama kızım 8.aydan itibaren çocuk delisi.oldu çıktı arabadan kendini atıyor markette sokakta çocuk gorse ,sokakta çocuk sesi duysa çığlık atıyor cama yapışıyor ,öyleli 6.aydan sonra balkonda sağdan ,soldan gelen çocuk sesiyle yemek yedirdim ,maddi imkanım.olsa 6 tane yaparım kalabalık aileleri severim hep yanlızdim abim ablam erken evlenince ailemde memlekete yerleşince yanlız kaldım küçük yasta ,aksam olunca ışıkları yanan evlere milletin camına bakardım ne yapıyorlar acaba evde diye ,gog gurleese korkar ağlardım ,şuan yağmur yağıyor ,hkizim beşiğinde esim yanında çok şükür

Velhasıl çok zor bu isler ,ablamla aramız çok iyi ,annem hep çalıştı
o, anne oldu bana daha çok ,kızımda yanlız kalmasın istiyorum aslında ama o popo yok bende doğrucak :KK43:
Uslu bir çocuk olsaydı belkide daha rahat evet derdim

Evet evet yanlız kalmamalı ,kuzenlerin ,arkadaşlarım var diyenler

Elden gelen öğün olmaz,oda vaktinde bulunmaz diyorum

Ablamla benim aramda 6 yaş var.
Ben doğana kadar ablam resmen "canavar" bir çocukmuş. Yemeği, uykusu, oyunu sorunlu bir çocukmuş. Ben doğduktan sonra ablam melek olmuş...
Rahmetli annem hep derdi: bilseydim arayi acmadan peş peş doğururdum...

Demek istediğim fazla korkmayin.

Ablamla benim aramda 6 yaş var.
Ben doğana kadar ablam resmen "canavar" bir çocukmuş. Yemeği, uykusu, oyunu sorunlu bir çocukmuş. Ben doğduktan sonra ablam melek olmuş...
Rahmetli annem hep derdi: bilseydim arayi acmadan peş peş doğururdum...

Demek istediğim fazla korkmayin.
annen baban nurlar icinde yatsin canim. benimde iki kiz kardesim iyikide varlar Allah eksikliklerini vermesin

annen baban nurlar icinde yatsin canim. benimde iki kiz kardesim iyikide varlar Allah eksikliklerini vermesin

Sağol canim. Bu konuda biraz yersiz ama (tek çocuk isteyenlerin konusu) kardeş gerçekten candir. Dünya biyana ablam biyana. Hep böyleydi zaten ama annem babam öldükten sonra dahada bağlandık.
Oyy hemen arayim cadiyi... :))

Nolur akıl verin bende kalmadı....yaşım 35 ...25 de kızım oldu....çalıştığım için 2.hic düşünemedim zaten kızıma bakıcı baktı hep şükür sorun olmadan e o arada yıllar su gibi geçti ....hadi 2.konusu açılınca da çok.uzak geldi bana hep ....yav tek cocuk olup hayatini mutlu geçiren yok mu...etraftan öyle bir baskı var ki ayh kızın tek kalmasın ayh ilerde bir destekçisi sırdaşı olsun ...yav hadi dertleşelim....Ben 2.düşünmüyorum kardeşi yok diye kızım hep karalar mi bağlayacak yaaaa hayatı boyu?

ben Allahtan tarafından bi kaza olmazsa (dikkatli korunuyorum ama bilinmez) 2. yi çok zengin olmadıkça düşünmüyorum. yani evimde yardımcılar bakıcılar olmadıkça...... şaka tabi.
bir çok sebebim var.
1. ben bu dünyaya eşek gibi çalışıp çocuk doğurup onları büyütcem diye maddi manevi kahır çekmeye gelmedim
2. dünya pek has bir noktaya gitmiyor. gerek içinde bulunduğumuz ülke koşulları, gerek yediklerimiz içtiklerimiz oldukça sıkıntılı
3. mevcuta rabbim ömür ve sağlık versin onu iyi yetiştirdiğimi düşünüyorum. 2. olursa hem ben bölüneceğim (bunu sevgi manasında söylemiyorum vakit ve nakit konusunda söylüyorum) hem diğerini gönlümdeki gibi yetiştirememekten ve arada haksızlık etmekten korkuyorum
4. her kardeşi olan mutlu olmuyor. tam tersi bir çok sorun yaşayanı birbirinin gözünü oyanı gördüm. tek çocuk olan bir çok arkadaşım var çok harika insanlar çok da mutlular. keşke kardeşim olsaydı diyeni de görmedim.

ayrıca küçük çocuklarda kardeş olgusu her zaman da olumlu sonuçlanmıyor. bir çok kardeşi ile mutlu ilişki kuran çocuk kadar psikolojik sorun yaşayan çocuklar da var.

o sebeple kendinize, maddi durumunuza, çocuğunuzun durumuna bakıp karar verin. çevre baskısı ve bundan da önemlisi mecbur hissetme zorunluluğu ile kardeş yapmak çok saçma.

Nolur akıl verin bende kalmadı....yaşım 35 ...25 de kızım oldu....çalıştığım için 2.hic düşünemedim zaten kızıma bakıcı baktı hep şükür sorun olmadan e o arada yıllar su gibi geçti ....hadi 2.konusu açılınca da çok.uzak geldi bana hep ....yav tek cocuk olup hayatini mutlu geçiren yok mu...etraftan öyle bir baskı var ki ayh kızın tek kalmasın ayh ilerde bir destekçisi sırdaşı olsun ...yav hadi dertleşelim....Ben 2.düşünmüyorum kardeşi yok diye kızım hep karalar mi bağlayacak yaaaa hayatı boyu?

bu sizin kendi seçiminiz tek kalmasınmış niye tek kalsın ki okula gider arkadaşı olur anası babası var bu milletin ağzı torba değil ki büzesin bekarsın hadi evlen evlendin çocuk yok mu çocuk oldu kardeş yapmıcan mı bitmez bunların derdi

kızının işi yoktu ömür boyu kardeş de kardeş diye ağlayacak hatta.. böyle saçma şey mi olur takmayın üçüncü şahısları onların akılları yok olsa başkasının hayatına bu kadar kolayca öneriler getiremezlerdi.
ayrıca sırdaş nedir allah aşkına sırları olmayıversin berrak bir hayatı olsun :kahve:

Bende oglumdan sonra uzun yıllar istemedim bu arada 9.5 yasinda son iki yildir onunda çevredeki çocukları kardeşim diye sevmesi ve olması gerektiğini düşündüğümüz için istedik
Rabbim nasip etti simdi yolunu gpzluyorum ama hamilelik çok zor geçiyor iki ayda kendimden geçtim neşeli olan ben simdi evde pijamalarla takiliyorum hayattan bezmiş durumdayım. Ha mutlaka bunlarda geçecek ama sonrasıda beni korkutuyor sonuçta oğlumu buyuttum rahata alıştım düzenimiz bozulucak ama olsun biz istedik Allahta nasip etti bu günlerde geçer oğlum kardeş sevgisini tadacak tek kalmicak inşallah . Tek çocuk zor ama çevrenin baskısıni umirsamayip sizin ne düşündügunuz önemli .

hayatımda hiç istemedim ve tek çocuğum.. onu kardeş duygusunun eksikliğini yaşayan çocuklar istiyor. ben tekim ama bir sürü kuzenım var, aıle baglarım çok güçlü asla ve asla istemedim , eksikliğide hiç duymadım.
hiç sahip olmadığınız şeyin eksikliğini hissedemezdiniz
Normaldir

hiç sahip olmadığınız şeyin eksikliğini hissedemezdiniz
Normaldir
Hic dogru degil bu :) heleki kardes icin hic degil.. yukarda biri cenaze isini demis icim gitti..

Tek cocuk isteyende cok cocuk isteyenibdr kendine gore sebepleri var.. iki tarafinda iyi kotu tarafi var.. kisiye gore ne tarafi agir basiyosa pna gore secim yapiyoruz

Selamlar,
4,5 yaşında bir kızım var ve 2. çocuk için kendimi çok zor ikna ettim. Karar sürecim ile ilgili yazmıştım daha önce. Aynı yazıyı paylaşmak istedim.
İkinci Çocuk Kararı
Hamile kaldığımda okuduğum pedogoji kitaplarından iki kardeş arasında 4 yaş olmasını ideal olduğunu okumuştum. Yani kızım 3 yaşındayken hamile kalmam gerekiyordu ve ben hamileyken bunu yapacağımdan emindim. Şimdi buradan bakınca o kendimden emin halimin tamamen cahil cesareti olduğunu görebiliyorum.

Hamilelikte 4 ay boyunca kustum ve 5 kilo verdim. Sonraki aylarda ise bir sürü hamilelik sıkıntısı ile uğraştım. Ağustos ortası doğum yaptım. Emzirme, süt sağma, tuvalet eğitimi, 2 yaş sendromu, yatak ayırma, kreş derken epey yol katettik ve bugüne geldik. Bu süreçte öğrendiğim en önemli şey uykusuzluktan ölünmüyormuş:ruh:
Gece 10 defa kalkıp, sabah toplantıya gittiğim çok oldu.
Kızım 3 yaşındayken, 2 yaş sendromunun zirvesindeydi ve ben hiç bir şekilde hamilelik düşünmedim. Hatta eşimle tek kalsın kararı verme noktasındaydık zira kızımız ağzımıza tükürmüştü.

4 yaşına girince sanki sihirli bir el değmişçesine birden büyüdü.Sanki bebeklik tamamen bitti ve bir çocuğa dönüştü. Artık iletişim kurabiliyoruz, uzlaşabiliyoruz. Hala ara sıra huysuzlukları devam etse bile 3 yaşa göre inanılmaz farklı. Kardeş istemeye başladı. Çünkü kreşte arkadaşlarının kardeşleri var.

Bütün süreç aklıma geldikçe içime fenalıklar geliyor. Üstelik bu sefer başıma neler geleceğini bilerek giriyorum bu yola. Bence ikinci çocuk çalışan anne için çok ciddi bir psikolojik kumar ve ben bunun üstesinden gelebilirmiyim bilemiyorum.

2. çocuk, kızım için ileride bir yol arkadaşı, teyze-hala olma şansı ve hatta torunlarımın kuzeni olması ihtimali demek. Yeni gelecek bebek için ise iyi bir ailede büyüme şansı anlamına geliyor.

Kardeşlerin can ciğer olma garantisi yok. Bunu en iyi kendi kardeşimden biliyorum. Benim annem öğretmendi ve 3 sene arayla iki kız çocuğu dünyaya getirirken, eminim ki herkes gibi birbilerine destek olurlar, bize birşey olunca yalnız kalmazlar avuntuları ile yola çıkmıştı. Ancak sonuç hiç de düşündüğü gibi olmadı. Anne ve babamızı 2 sene arayla toprağa verdik ve ikisinin de hem hastalık süreçlerinde hem de vefat sonrası beni yalnız bıraktı. Tek çocuk olsaydım bu kadar canım yanmazdı.

Tek çocuk çok mutlu olabilirken, iki çocuk çok mutsuz da olabilir. Bunun garantisi yok. Allah nasip eder bir evlat daha büyütebilirsem çocuklarıma eşit değil, adaletli bir ortam sağlayarak büyütmeye çalışacağım. Kardeşlik bağını kurmalarına katkıda bulunmak benim icin bir başarı olacak.

İkinci çocuk yapacaksak yaş aralığını daha fazla açmamak gerektiğini düşünmem nedeniyle bu sene Allah nasip ederse 2. çocuğu düşüneceğim. Sahip olduğum tek motivasyon cümlesi de "Tek çocuk anneyi iki çocuk birbirini yermiş" cümlesi.:KK45:

Siz istemeseniz bile çocuklar özellikle de okula başladıktan sonra kardeş istiyorlar
Kardeşi olan çocukları görüyorlar
Kardeş candır kandır
benim kızım da öyle oldu
6 yaşına kadar istemedi okula başlayınca çok istedi
aralarında 9,5 yaş var bende çok ikilemde kalmıştım
şimdi diyorum iyiki olmuşlar :KK200:
çocuğunuz istiyor mu konu sahibi?

Hic dogru degil bu :) heleki kardes icin hic degil.. yukarda biri cenaze isini demis icim gitti..

Tek cocuk isteyende cok cocuk isteyenibdr kendine gore sebepleri var.. iki tarafinda iyi kotu tarafi var.. kisiye gore ne tarafi agir basiyosa pna gore secim yapiyoruz
Öyle tabiki
Kimse kimseye zorla doğurtamaz
Hem maddi hem manevi sorumluluğu yüksek bir konu
Kimsenin tecrübelerine göre verilebilecek bir kararda değil
Ama hiç hissetmediği bir duygu hakkında kesin bir duruş sergilemek hiç doğru değil
Çıkıp hiç aşık olmayan kadına istediğin kadar aşkı anlat
Yaşamadıysa bilemez

Back
X