- 29 Temmuz 2010
- 288
- 272
- 103
Amin çok teşekkür ederim güzel dilekleriniz için cümlemiz mutlu olsun insallah size ve yaşadıklarımız da çok üzüldüm siz de hep mutlu olun insallahOğlum küçükken sizin gibi düşünüyordum, hep 2., 3. İstedim tabi ama arada zaman olsun dedim. Şimdi baktığımda 1 çocuk ve 2 çocuk arasında çok fazla emek farkı yok. O kadar emeğin az fazlasıyla büyüyor 2. Daha fazlası tabi ki daha yorucu olur.
Bir annenin şefkati ve ilgisi çok fazla, tek bir çocuk için çok fazla. Bölünmeli bence, çocuk için de, anne için de böylesi daha iyi. Yukarıda bir üye söylüyordu, devamlı ailesinin bir tek evlat baskısından. İster istemez vicdani bir baskı bu, biz yaşlanınca yanımızda olmak, biz olmayınca birilerine dayanabilmek arzusu. Çok normal duygular. Ya da bir bayramda ziyaret edecek birilerinin olması.
Evet, bazı kardeşlerde bu yok. O kopukluğu ben daha çok yetiştirme hatalarına bağlıyorum. Ki biz 3 kardeşiz, ailemin şu anda biz büyütsek çok hatası oldu bize karşı, hala oluyor. Rest çeksek, kavga çıkar. Neden ben değilde o dediğimiz çok durum var. Biz aklı selim 3 kardeş, bizimkilere bazen baskıyla, bazen tatlı sözlerle ama ona da şunu yapman lazım gibi yön gösteriyoruz. Yardımcı olmaya çalışıyoruz birbirimize.
Ortanca kardeşim annemin psikolojik sorunlarından en çok etkilenen oldu. O daha kopuktur bize göre. Düğününden yerleşeceği evine, arabasına kadar diğer kardeşimle para denkleştirip bir hayat kurdurmaya çalışıyoruz.
Annem çocuk sahibi olmaması gereken bir insandı. Çok hırslı bir iş kadını olabilirdi. Onun yerine çok mutsuz bir anne oldu. Ve bunu her daim bize belli etti. Kardeşlerimi cezalandırmak için süpermarkete gidip, buzluğuna kapattırmalar, ya da yine cezalandırmak için bizi akşama kadar ağlatmalar, ağzından tek bir kere bile seni seviyorum sözünü duymamış olmamız, yaramaz olan ortancamızı cezalandırmak için ellerini plastik çamaşır ipiyle bağlayıp gün boyunca bırakmak, 4 yaşındaki kardeşimi gelmek istemiyorum dedi diye bizi alıp, başka bir ilçeye gezmeye gitmeler, bir adamın gel beni seni annene götüreceğim diye kardeşimi tutup götürmesi Ve biz akşam vakti döndüğümüzde, minibüsten inerken kardeşim ve adamla karşılaşmamız.. o gün Allah ın bir lütfuydu bize şimdi baktığımda ama annemde de bir kıl bile kıpırdatmamıştı. Şimdi hala söyler, güleriz, anneme takılırız filan. Hala bir hata yaptığını düşünmez. Ama iyi ki 3 kardeşmişiz. Günlerimiz acıyla filan değil, gayet oyunla geçiyordu. En çok ceza alan yaramaz olduğu için ortancamızdı, şu anda problemli olan kardeşim de o zaten. Biz hep ona desteğiz.
Oğlumsa fazla ilgili bir anne ve babayla bile, aynı keyifli çocukluğu geçirmiyor. Onu devamlı gezdiren, okuluyla ilgilenen, seven ve değer veren. İyi ve bilinçli anne babayla 2 çocuk çok daha keyifli olur diye düşünüyorum ben.
Ama en güzeli insanın kendini bilmesi ve elindekilere özenle bakması dediğiniz gibi. Siz böyle mutluysanız ve Bunun daha fazlası sizi yoracaksa, gerçekten gerek yok düzeni bozmaya. Allah huzur ve mutluluk versin inşallah yuvalarımıza.
Üzülme canım babası başkasıyla evlenip kardeş yapar.
Ablamla aramda 2 yaş erkek kardeşimle 12 yaş var, ikisiyle de aramız çok iyidir sıksık telefonlaşırız bayramda izinlerde biraraya geldiğimizde çok iyi vakit geçiririz kardeşlerimle gülüp eğlendiğim zaman gerçekten başka.Aynen. oğlum bu sene 9 olacak. Tüp bebek filan derken muhtemelen 11 yaşında filan olacak kardeşi olunca, allah nasip ederse. Oyun oynamıyacaklar belki ama çok iyi ve kardeşinin değerini bilen bir abi olacak inşallah.
Bir tanıdığımın yıllarca çocuğu olmadı, bir kızı oldu sonra. Kızı 15 yaşındayken de kardeşi oldu. Bu tanıdığımın şimdi yaşı bayağı bir var. Kızı kardeşini büyütürken bayağı yardımcı oluyor. Ve ilerde anne, babası olmadığında, ailesinden bir kardeşi olacak ona, bebek için de ablası olacak Allah'ın izniyle. Yaş arası çok olmasa iyi olur tabi ama yaş farkına rağmen kardeş çok önemli bence.Zaten şuan onunla oynayacak kardeş zamanini gecmissiniz... Bir sonrakine de bu şekilde dediğiniz gibi yetemeyeceksiniz. Ben iki kardeşim ancak tek çocuk bana göre ideal. Gerçi henüz birinciyi yapamadım o ayrı :)) sevgisi vs farklı duygular olup yarın öbür gün fikrim değişirse bilemem
Çok sevindim küçük kardeşle iyi anlaşmanıza. Arada çok yaş farkı olunca, arada bir kopukluk, uzaklık hissi oluyor mu?Ablamla aramda 2 yaş erkek kardeşimle 12 yaş var, ikisiyle de aramız çok iyidir sıksık telefonlaşırız bayramda izinlerde biraraya geldiğimizde çok iyi vakit geçiririz kardeşlerimle gülüp eğlendiğim zaman gerçekten başka.
Bence kardeşliğin yaşı yok şimdi oyun arkadaşı olmayacaklar belki ama aralarında o bağ hep olacak.
Tahmin edebiliyorum, eş dost olması çok güzel ama bariz bir etkisi var benim oğlumda da. Henüz 8 yaşında olmasına rağmen. Geçen öğretmeniyle de konuştuk, bazı şikayetlerimiz vardı. Öğretmen benim oğlum da tek çocuk, ve aynı durumları yaşıyoruz. Biraz da bununla ilgili bu duygu hali diyor. Arkadaşlarıyla takıştığında sallayıp geçemiyor. Büyük mesele oluyor. Çünkü değişik bir bağlanması var o çocuklarla ve iyi olduğu çocuk ona yanlış hareketler yaptığında, fazlasıyla büyüyor iç dünyasında bu. Ben onu çok seviyordum diyor. Anlam veremiyor. Öğretmen de kız öğrencilerim duygusal ama erkek öğrencilerim içinde en duygusal olan sizin oğlunuz diyor.Bir tek çıcuk olarak konuşayım evet yalnızım
Biraz daha kırılganım .daha yalnızım diğerlerinden
Anneye babaya hersey anlatılmıyor
Bir kız kardeşim yada ablam olmasını isterdim
Arkadaşlarıma çok değer verdim kardeşim gibi gördüm ama çok kazık yedim
Tek çocuk olmak zor
İlerde daha zor inan bana
Yapayalnız kalıyorsun ..
Tabiki ablamla daha yakınız daha sık konuşuruz ama kardeşimlede birlikteyken çok iyi vakit geçiririz dertleşiriz güldürür bizi nazımı çeker bi ihtiyacım olsa elinden geleni yapar.Çok sevindim küçük kardeşle iyi anlaşmanıza. Arada çok yaş farkı olunca, arada bir kopukluk, uzaklık hissi oluyor mu?
Kesinlikle çok doğru tespitlerTahmin edebiliyorum, eş dost olması çok güzel ama bariz bir etkisi var benim oğlumda da. Henüz 8 yaşında olmasına rağmen. Geçen öğretmeniyle de konuştuk, bazı şikayetlerimiz vardı. Öğretmen benim oğlum da tek çocuk, ve aynı durumları yaşıyoruz. Biraz da bununla ilgili bu duygu hali diyor. Arkadaşlarıyla takıştığında sallayıp geçemiyor. Büyük mesele oluyor. Çünkü değişik bir bağlanması var o çocuklarla ve iyi olduğu çocuk ona yanlış hareketler yaptığında, fazlasıyla büyüyor iç dünyasında bu. Ben onu çok seviyordum diyor. Anlam veremiyor. Öğretmen de kız öğrencilerim duygusal ama erkek öğrencilerim içinde en duygusal olan sizin oğlunuz diyor.
Akşam sıkıldığında arkadaşını arıyor kanki diye, amaç yaptığı çizimi onunla paylaşmak.ben kaç defa güzel desem de, o çocuğun yorumu ayrı bir önemli. Aradığında arkadan şen şakrak çocuk sesleri geliyor. Onu fark edip hemen kuzenlerime gidelim hadi diyor. Normalde bir çocuğun fark etmeyeceği detaylar bunlar.
Evet, burada başka bir arkadaşın oğlu da bebek kardeşi için ailemizi tamamladı diyormuş :) bizimki de süreler abi olacak inşallah. Çok su içer, benden ister, ben de git doldur derim. Kardeşi olunca ona bol bol su getirtmeyi düşünüyormuş :))Tabiki ablamla daha yakınız daha sık konuşuruz ama kardeşimlede birlikteyken çok iyi vakit geçiririz dertleşiriz güldürür bizi nazımı çeker bi ihtiyacım olsa elinden geleni yapar.
Bebekken okuldayken çok özlerdik onu koşa koşa eve gelirdik anneme yardımcı olurduk çok severdik iyi ki olmuş.
bende tek çocuğum ve şuan bir oğlum var. mantığım iki çocuk olsun diyor , psikolojim ve şartlar ikinci çocuk senin neyine diyor. Tek çocuk olmanın sıkıntısını ufak tefek şeyle haricinde bende pek hissetmedim. çocukken anlamıyordun zaten. komşunun çocuklarıyla falan oynardım. gençlik dönemlerinde de çok sosyaldim zaten arkadaş çevrem vardı yine eksikliğini hissetmedim. sonra evlendim eşim çocuğum derken yine bi eksiklik hissetmiyorumAçılın ben tek çocuğum! Ve ileride anne olursam da tek çocukta kalacağım. Gerçi şimdi bu konuda da tartışmalar çıkacak ve size " en azından iki kardeş olsun" diyenler olacak ama korkmayın. Can-ı gönülden söylüyorum bunu size gerçekten korkmayın çocuğa paylaşma ve sorumluluk bilincini aşılarsanız hiç eksikliğini hissetmez. O kadar korkulacak bir durum değil tek çocuk olmak ben hissetmedim şahsen. Hatta ailenin göz bebeği olmak hoşuma bile gider :) Endişe etmeyin bence.
o da doğru36 yasinda bir aile dostumuz gecen hafta kalp krizi gecirdi, bir haftadir yogun bakimda. Allah korusun hayata tutunamazsa tek olan kiz cocugu yalniz kalacak. Evet babasi cok sukur saglikli ama kardes kadar yerini tutamaz. O kiz tek kalirsa eger anne-babasinin ona yaptigi en buyuk bencillik olur. Kimse kusura bakmasin, alinmasin, gocunmasin. Allah korusun anne babama birsey oldugunda sirtimi ilk kardesime dayarim. Akraba, arkadas bir yere kadar.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?