Tek cocuk

• Konu Sahibi Konu Sahibi D-E
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
Yaa ne bileyim. Burda bu konuya o kadar deginilince cidden kendimdem şüphe ettim. Ben neyi eksik yapıyorum diye

Kızlarınızı Güle güle büyütün..
Çevremde çoğunluk özel sektör çalışanı. Maalesef izin durumları yok. Anneanneler çoğunlukla hasta. O yüzden bakıcı şart. O para çıkıyor. Devlet anaokulu kacta bırakıyor bilmiyorum ama çoğu cevremde olan saatleri daha uyuyor diye özel kreşe gönderiyor. Tabi çoğu da pahalı.. O da bir maaliyet.
Aslında bu konularda tek bir doğru yok. Tamamen çocuğuna hangi şartları sunmak istediğinle alakalı. Ben tek olsun iyisi olsun kafasıyım.. Birde benim annem ileride şehir dışına taşınabilir. Çocuğum olursa bakamazsa mecbur bakıcı olacak. Kadıncağıza da benim için 3 yıl taşınma diyemem. Salt bencillik olur. O yüzden bu konularda herkes farklı düşünüyor..

Yaa ne bileyim. Burda bu konuya o kadar deginilince cidden kendimdem şüphe ettim. Ben neyi eksik yapıyorum diye
Birşeyi eksik yaptığını düşünmüyorum tek çocuklu arkadaşlarım, kuzenlerim var etrafımda bir fark, esktra bir durum yok yani tamamen tercih meselesi.

42 yaşında tek çocuk annesi olarak kesinlikle çocuk yapın. Ben geç anne oldum simdiki aklım olsa peşpeşe yapardım. Ama Allah boyle nasip etmiş diyorum. Bazen yaşım geç değil diye kendimi kandırıyorum ama oğlum okula başladıktan sonra çok yoruldum. Ben de öğretmenim ve okulda genclerleyim. Eskisi kadar kafam kaldırmıyor. Enerjin hala iyiyken kesinlikle kardeş yapmalısın. Ben oğlum için milletin diline rağmen yaparım da eşim benim kadar sorun yapmiyor.

Teşekkür ederim
Yanlış mı düşünüyorum bilmiyorum ama çocuğun önüne sınırsız imkan sunmaktansa iyiliği, sevgiyi, dürüstlüğü öğretmek gerekir. Yaşamak için strese de ihtiyaç var. Kendi hayatlarını şekillendirmek icin de biraz zorluğu görmeleri lazım ki en ufak olumsuzlukta yıkmıyorlar yikilmasinlar.

Birşeyi eksik yaptığını düşünmüyorum tek çocuklu arkadaşlarım, kuzenlerim var etrafımda bir fark, esktra bir durum yok yani tamamen tercih meselesi.
Değil mi
Teşekkür ederim canım.
Rabbim bize vatana millete hayırlı evlat yetiştirmeyi nasip etsin. Ana babanin evladina birakacagi en guzel miras güzel ahlaktır. Gerisi gerçekten boş.

Valla en son benim oğlan okulda robotik kodlama derslerini çok seviyorum herseyi ogrenince kendime robottan kardeş yapicam dedi. Bizde istedik ama nasip olmadi. Sağlik olsun rabbim olan evlatlarimiza uzun ömür versin
Ay yavrum yerim onu. Bir donem istiyorlar böyle. Kısmet zamani vardir belki , allah nasip etsin ins.

Şimdi dediklerinize katılıyorum.
Ama bunlar için dolu dolu zaman lazım.
Siz şanslı azinliktasiniz bunun için vaktiniz var.
Bir özel sektör çalışanı kadın eve geldikten uyuyana kadar 4 saati kalıyor. Bunda 2 çocukla ayrı ayrı mi ilgilensin eşiyle mi ilgilensin kendiyle mi ilgilensin..
Yani zaman yok. Benim annemde çalışan biriydi. 2 kardeştik. 2 çocukla çalışırken ilgilenmek çok zor. Çok fedakarlık istiyor. O yüzden bence özel sektörde tüm gün çalışıyorsan 1 çocuk kafi.
Zaten çocuğun önüne sınırsız imkan sunacaksak 30 35 bin altı kimsenin çocuk yapmaması gerek. Ki bizim toplumda bu işlemez o yüzden illa herkes ürer:)

Ms hastasi bir annenin tek evladıyım. Çocukluğum annemin ataklarıyla mucadelesini seyretmekle geçti. Tek çocuk olmaktan hala mutlu değilim keşke bi kardeşim olsaydi hala diyorum. Kendimd tek cocuk sahibiyim. Kizimdan sonra 4 tane sebepssiz düşük yaptim. Kizima da kardes nasip olmadı.

Kardeş güzel şey. Ama en önemlisi sağlık. Hala kardeş eksikliği ceken 30 yasinda bi kadın olarak diyorum ki annemin sağlıkla yanımda olmasini kardesim olup da annemib hasta olmasina tercih ederim. Insan kardeşsiz de yaşıyor ama annesiz çok zor

Bir Çocuğum var ama ikinciyi de istiyorum
Hamile kaldığımda sağlığımı bozan bir durum olursa karnındaki bebekten vaz geçerim.
Yavrumun bana ihtiyacı var.
Önce sağlık. Sağlıklı bir anne çocuk için kardeşten değerli.

Sağlığınız her şeyden önemli, önce annenin sağlığı yorumlarına katılıyorum ama şunu söylemeden edemeyeceğim. Hiçbir imkanı, ayrıcalığı, özel okulu, kursu, etkinliği, kıyafeti, malı mülkü kardeşimle geçirdiğim zamanlara değişmem. Anne babanın sevgisi ve ilgisi de çocuk sayısı arttıkça azalmaz. Kardeş şart mı değil ama diğerinin hayatını gasp eden biri de değil. Kardeşi olmasaydı şirket ceosu olacağına inananlar varsa bilemem.

3 kardesiz. Ikisiylede görüşmüyorum omur torpusu onlar. Ailemi maddi manevi somurdulr hep ben garip kaldim. Onlar olmasaydi tek cocuk olsaydim ne guzel olurdu diyorum

Yanlış. Hastasın, şu halinle bile çok yoruluyorsun. Hamile halinle şikayetlere başlayacaksın. Mutlu huzurlu dengeli evini bozma bence

Yukarda yazdıklarınızda haklısınız,tabiki o riskde var ama kızım 2 yaşında tam oyun çocuğu.Ve gittikçe evde kendi yaşıtını aramaya başlıyor.
E anne baba çalışıyor,oyun oynayacak hal kalmıyor kimi zaman.komşu çocuklarını istiyor sürekli.
Elbet bizde istiyoruz kardeş yapmak kızımada çok iyi gelecek diye düşünüyorum.
Son paragrafınız ise eşim memur(üst düzey kurum yönetisicisi)
şükür iyiyiz.
Geleceği planlıyoruz.ona göre planlama yapıyoruz.
Birde biz 5 kardeş büyüdük tek maaşla.istanbul gibi bi yerde devlet okullarında okuduk.
Hepimiz iyi yerlerdeyiz.Kötü alışkanlıklar edinmedik hiç.
Biraz aileyle ilgili sanırım..
Öyle maddi olarak bi kaygım hiç yok.
Zaten özel okullarada verip küçük yaşta onlara herşeyi altın tepsiyle sunulmasıda bana doğru gelmiyor.
şuan doguda ögretmenim.
Kolejdede ögretmenlik yapmiştım istanbulda.
burdaki çocuklar zehir gibi.
okulumuz devlet okulu ama inanılmaz iyi gayretli bi okul.
Bi çocuğun egitiminde en önemli faktör ögretmenleri diye düşünüyorum.
hani okul açısından soruyosanız zaten büyük sehirlere yerleşmeyide düsünmuyoruz artıi kücük sehrin rahatligini gördükten sonra

Reactions: D-E
Benim annemler de 5 kardeş ne kızlar birbirleriyle dertlerini paylaşırlar ne de erkekler hatta 2 erkek kardeş mal davasına küstüler bile herkese göre değil kardeşlik duygusu bir çocuğun aileden aldığı değerler çok önemli kaç kardeş olursan ol anne baba paylaşmayı öğretemediyse çocuklarla ilgilenemediyse 100 kardeş olsun yok faydası

Çevre 2.çocuğu yapmıyoruz diye laf söyler dedikodu yapar milletimizde böyle

Ben su an hamileyim 2.çocuğu düşünmüyorum şimdiden bile .zaten 40 yaşına yaklaştım yas araligi az olur, burdada ailem yok

Şimdi zaten sizin maaşlar 15 20 bin arası tahminen. Ve doğudasınız. Yaşam çok daha ucuz. Tabi ki düşünürsünüz. Ikıncı çocuk çiftler istiyorsa olmalı.
Maalesef istanbul'da çoğu okul iyi değil. Artık bu kadar nüfusa okul da yetmiyor. Dile kolay 20 milyon nüfus var.
Evet işin büyük kısmı öğretmende. Ama ileride kurs veya özel ders aldırmak bile paraya bakıyor.
Diğer konuya gelirsek şu an devir tek maaşla ( o maaş 15 bin ve üstü degilse) 5 çocuk yetiştirme devri bence değil. Şu an istanbul şartlarında asgari ücretle asla normal şartlarda 5 çocuk yetişemez. Sürekli birseyden kısılır. Bir de şu yönü var. Ne güzel siz ve kardeşleriniz okuyup iyi yerlere gelmişsiniz. Ama çok yıl önce. Artık sırf okuyarak garanti şekilde iyi bir yere gelme maalesef yok. Şu an binlerce atanamayan öğretmen, psikolog; iş bulamayan mühendis; komik paralara çalışan avukat var. You tube da sürekli videolar var. Daha +90 diye bir kanaldan iş bulamayan hacettepe üniversitesi elektrik ve elektronik mezunu bir adamla ropörtaj yaptılar. Yani öyle her okuyan iyi yerlerde çalışamıyor artik. Istihdam daraldı. Devlete girmek zaten inanılmaz zor. Kaç aşamadan( kpss, sözlü mülakat; gbt yapılması vb) geçildiğini en iyi bir öğretmen olarak siz bilirsiniz. Yani çok üniversite, çok mezun, az iyi iş var.
Yani kıyaslama yapılırken günümüz şartlarını baz almak lazım. Benim annemlerde 6 kardeş. Hepsi okumuş. Liseye kadar okuyan bile bankaya girip iyi şartlarda emekli olmuş. Devir öyle mi? Master yapıp özel bir bankada gişeye bile giremeyen tanıdıklarım var.
O çocuk ileride böyle bir düzende beni neden dünyaya getirdin derse ben bunu hazmedemezdim.
Ama tabi herkesin kendi kararı.. maddiyatiniza göre 2. Çocuk rahat bakılır. Ruhen de ilgilenilir. Ben çocuk sahibi olurken ülkenin içinde bulunduğu duruma göre karar alacağım. Baktım çok kötü durumlar var. Hiç yapmamayı düşünüyorum.

Doğuda yaşamak iyi tercih.. istanbul çok kaotik bir yer hiç gerek yok bence de..
Umarım ikinci çocuğunuz da olur. Hep derim Allah isteyene versin istemeyene vermesin:)

Son düzenleme:
Çevre 2.çocuğu yapmıyoruz diye laf söyler dedikodu yapar milletimizde böyle
Çevreye kalsa her hareketimiz laf yeme nedeni..
O arkadan laf edenler de ileride çocuklarından çektiklerinde iyi ki tek çocuk yapmışsın diyorlar. Ben kaç kere teyzeme arkadaşlarının dediğini duydum. Teyzemin tek kızı var.
Yani o elalem bazen de benim başım 2 3 4 çocuktan sonra yandı. Sizin de yansın mantığında..
Bizim komşumuzun kızı öğretmen 1 yıl arayla iki çocuk doğurdu. Izin alamıyor özelde hoca. Mecbur annesi bakıyor. Komşumuz anneme niye senin kız çocuk yapmiyor derken şimdi aman yapmasın kızım iki çocuğu da bana baktırıyor öldüm bittim dediğini duydum.
Yani yanar-döner komşulara göre böyle hayatı kararlar alınmaz. Ikinci çocuk istiyorsanız tabi ki güzel bir şey.

Ama ikinci çocuk istemiyorsanız sizden başka kimseye laf düşmez..

Reactions: D-E
Ay ben yazayim bari :) tek cocugum ben ailemin 15 yil kadar bir sure cocuklari olmamis. Babami da kucuk yasta kaybettim. Hic keske bir kardesim olsa dememistim,cunku anca enerjisi bana yetiyordu annemin:) dugun zamani gorumcemin her seye kosturmasi esime destek olmasindan dolayi keske olsa miydi demistim ama ancak yakin arkadaslarim her seyime kosan bir gorumcem var diye suan keske olsa cok yalnizim hissi yasamiyorum :) bir de su var icinizi rahatlatir mi bilmiyorum ama annemin butun enerjisi hep bendeydi,okuduysam istedigim seylere kostuysam butun ilgisi bende oldugu icindi:) yas geldi 27 ye simdi kosup gelip gunlerce benimle kaliyor, baska bir kardesim olsaydi ona da kosacakti bana geldig8 zamanlar akli onda kalacakti. sorumlulugu olmadigi icin vicdan azabi cekmiyorum. Annemde oyle :)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…