Terapi ücretlerinin bu kadar pahalı olması derdi😣

Pedagog dediğiniz çocuk psikiyatristi mi acaba?
Pedagog çocuk psikiyatristi değildir. Bu alanda malesef kavram karmaşası çok.

6 yıllık tıp fakültesinden sonra hekimler tıpta uzmanlık sınavına girer. Bu sınav puanına göre onlarca uzmanlık alanından ikisi olan erişkin psikiyatrisi veya çocuk ve ergen psikiyatrisini seçebilirler. Bu alanlar tıpkı diğer uzmanlık dalları gibi başlı başına uzmanlık dalıdır.

Psikolog 4 yıllık bir bölümdür ve çoğunlukla üniversitelerin fen edebiyat fakülteleri altında yer alır. Klinik psikolog ise bu dört yıl bittikten sonra üniversitelerde klinik psikoloji alaninda yüksek lisans tamamlayan kişilerdir. Psikolojinin, klinik psikoloji alanı dışında endüstriyel psikoloji, sosyal psikoloji, gelişim psikolojisi gibi pek çok farklı uzmanlık dalı vardır. Yani her psikolog, klinik psikolog değildir.

Ülkemizde şu anda pedagog diye bir şey aslında yoktur. Tarihten emin olmamakla birlikte 1980lerden önce üniversitelerde pedagoji bölümü vardı. Fakat daha sonra bu bölümler kapatıldı ve yerine psikolojik danışma ve rehberlik bölümleri açıldı. Eski aliskanlikla pdr mezunları kendilerine bazen pedagog diyebiliyor.

Peki psikoterapist kimdir?
Psikoterapist; psikiyatri, Klinik psikoloji/psikoloji, pdr gibi bölümlerden mezun olmuş ve bir terapi ekolüne yönelik eğitim almış kişidir. Bu eğitimler alanında uzman hocalardan ücret karşılığında ve okul dışı zamanlarda alınır. Aynı şekilde çocuklarla çalışmak isteyen uzmanlar da benzer egitimleri çocuklara yönelik alırlar.

Psikiyatrist genel olarak psikologdan daha üstün görülür. Fakat her psikiyatrist psikoterapi eğitimlerini almayabilir. Devlet hastanesinde çalışan ve orada devam etmeyi planlayan bir psikiyatrist veya çocuk ve ergen psikiyatristi bir hekim için psikoterapi eğitimi almak anlamlı bir yatırım olmayabilir. Çünkü devlette bir hastaya 45-50 dk zaman ayıramazsınız.

Alanın uzmanı değilim, yanlışım varsa bilen kişiler düzeltebilirler :)
 
Bu gadın da saniyor sevişince her şey geçer.
Anlık belki evet ama çocukluktan, ergenlikten gelen travmalara çözüm olmuyor sevgișgülcüm.
Geçiyor ama benimki geçiyor valla.sizi bilemem.kendim için değil.erkekler hep öyle der ya onun şakasını yaptım.
 
Ben de pandemide 300 lirayla baslamistim 500e çıkmisti sonra ara verdim tekrar baslamak istedigimde epey artmisti ben de daha uyguna online terapist buldum o da yilbasindan sonra yuzde 50 zam yaptı simdilerde onu da değiştirmek istiyorum bana yetmiyor gibi hissediyorum daha tecrubeli birini ariyorum

Yine de 10 bin vermezdim
Bir de benim terapist de haftada bir gorusmek istiyor haftaya gorusuruz diyor ama ben 2 haftada bir randevu aliyorum onunla da dusuncemi paylastim makul buldu. Çünkü ben artik kendi kendime de idare ediyorum ama bazen uzman gorusu iyi geliyor bir de bir arkadasa anlattiginda yargiliyor şöyle yap neden böyle soyledin tarzi emrivakileri sevmedigim ve bana iyi gelmedigi icin terapistle paylasmayi uygun buluyorum.

Aradiginiz ne bilmiyorum ama online zoom üzerinden de gorusebileceginiz bir uzmanla da devam edebilirsiniz. Belki ilk birkac seans tanisma olur ama sonrasinda ihtiyaciniza göre ilerleme sağlarsınız
 
İlk seanstan direkt 2500 deseydiniz serbest piyasa yapacak bir şey yok der konuyu son sayfaya kadar okumazdım.

Veya kasımda 2000 şimdi 2500 oldu deseydiniz şurada ferhansla bir tur kapışır giderdim.

Ancak size kötü bir haberim var, size muhtemelen yeni müşteri fiyatından bile yüksek bir fiyat çekilmiş. Çünkü siz zaten ona alışmış ve iyileşmenin onunla olacağına inanmış müşterisiniz. Hala müşteri diyorum çünkü danışan değilsiniz.

Kuzenim klinik psikolog ve bunu yapıldığını söyledi hanımlar. İşini doğru düzgün yapanları tenzih ederim. Önce uygun sayılan bir fiyat ile ayarlayıp çok kısa bir süreçte fiyatları müşteri bazında arttırıyorlar üzgünüm. Serbest piyasada kontrol tamamen bitti. Önceden terapi için terapistlerin aldığı eğitimlere ve okuduğu okullara bakardık. Neyse.
 
Hepimiz aynı şeylerle mutlu oluyoruz işte.ben bu travma falan filan muhabbetlerine de çok inanmıyorum.insan bu bir süre sonra düzeliyor.hadi çok aşırı uç örnekler olabilir( tecavüz, cinayete tanık olma, işkence görme vb.) ama diğer herşey aşağı yukarı herkesin yaşadığı şeyler bence.hani çok da şey yapmamak lazım derler.mızmızlanmanın alemi yok ya.o durum değişmedikten sonra bie önemi yok.
 
çok yüksek 1500 e gayet iyi terapistler var
 


Zaten travma dediğimiz şeyler günlük hayatta karşılaşabileceğimiz zorluklar değildir. Öyle ay bu bende travma oldu, ay annem çocukken şöyle yaptı da bende bu travma oldu vs gibi bir durum söz konusu değil.

“Psikolojik travma, kişinin beklemediği bir olaya sınırlarını zorlayan bir şekilde maruz kalmasıdır. Travma, Amerikan Psikiyatri Birliği (1980) tarafından normal insan deneyiminin ötesinde seyreden olaylar olarak tanımlanmıştır. Bu olaylar doğal afetler, trafik kazası, yangın, tacize uğrama gibi durumlardır. Söz konusu tanıma göre, bir olayın travmatik olması için olayı yaşayan kimse tarafından fiziksel bütünlüğünü tehdit eder şekilde algılanması ve kişide dehşet, çaresizlik, korku gibi yoğun duygulara yol açması gerekmektedir.”

Mesela savaştan dönen kişilerde tssb (travma sonrası stres bozukluğu) görülebilir, bu kişiler gerçek hayata uyum sağlamakta zorluk çekerler. Her an tedirgindirler, uyumakta zorlanırlar, öfke kontrol bozukluğu yaşarlar vb. Bir sürü filmde örneğini görebilirsiniz. Travma denilen şey bu ve benzeri şeylerdir. Sosyal medyada popüler olan şey değil. Sosyal medyaya göre her şey travma ama travma ne desen açıklayamazlar…
 
Çok doğru.
 
Ben de öyle düşünüyorum.İyileşme sürecini sekteye uğratır mı?
 
1300 le başladık kasım gibi,2500 e çıkardı ocaktan sonra..Bakırköy,de.
Ani bir artış olmuş ve sizi anlayıp dinlemeden 6 ay her hafta demesi pek de profesyonel gelmedi. İçi dolu dolu olan seanslar oldukça sarsıcı olabiliyor, yeri geliyor 10 gün, 20 gün konuşmak istemeyebiliyorsunuz psikologla. Bir psikologun bundan bi haber tavrı bana onun iyi olmadığını düşündürdü.

Size YouTube'da Tülay Kök'u tavsiye ederim.
 
Bunu doktorunuzla konuşabilirsiniz aslında, her hafta gelmek bütçemi yoracak bir şeyler yapabilir misiniz yoksa seans aralığını arttırmam gerekecek diyin bence. Utanılacak bir şey yok bunda. Bu ikisine de yanaşmazsa bence psikoloğunuzda bir sorun var. Bir de her hafta gerçekten sık oluyor, hemen geçiveriyor ve bir önceki seansı sindirmeden yeni bir seansa girmek yorucu bana kalırsa. Ben de yeni başladım 2-3 haftada bir gidiyorum.
 
Bunu kendi de anlayabilenler var aylik 10 bin verip anlamak isteyenler de..
Tamamen tercih meselesi sihirli degnek degil.
 
katılıyorum size. değişmeyecek şeyler var. kendini sorunlu görüp sürekli kendisiyle ilgilenmek, geçmişe takılı kalmak da insana iyi gelen bir şey değil.
 
Yine iyi ki sektör değiştirmişim dedirten yorumlar gelmiş. Bizim ülkede daha çooook yolu var terapistlerin değer görmesinin :))

2500 TL fazla bence de. Çok mu bilindik biri ya da rakibinin olmadığı bir yerde mi çalışıyor? Daha uygun fiyatlı ama daha deneyimli terapist çok rahat bulursunuz. 6 ay her hafta demesi bana da doğru gelmedi. Zaten 6 ayda neredeyse sevgiliniz kadar sık göreceğiniz birine bağımlı da olursunuz, bu da terapide istenmeyen bi durum.
 
gerçekten yazıp yakma tekniğini uygulayın. ayrıca psikoloğumun öğrettiği teknikleri de uyguladım. meditasyon yaptım. psikoloğumun verdiği ödevleri yaptım. tabii bunlar psikoloğa gittikten sonra. yani danışan-terapist ilişkisi süreklilik arz etmemeli. sizi rahatlatacak teknikleri öğrenip tek başınıza uygulamaya çalışın. benim psikoloğum derdi ki; ben size araba sürmeyi öğretiyorum o direksiyonun başında yine siz varsınız ve bir gün tek başınıza psikolojik olarak seyahat etmeyi öğrendiğinizde bile isterseniz yanınızda olacağım.
Ayrıca benim psikoloğa gelmek için ek iş yaptığımı bilirdi. hiç zam yapmadı 1 yıl boyunca. karşılıklı anlayış her yerde olması gereken bir şey. belli bir süre vermesini de doğru bulmadım sizin psikoloğunuzun.
 
Doğru,daha fazl ücretler var.
Kendisinin ofisi var başka psikologlarda var,ben kurucu ve süpervizör olarak kendisini seçtim o zaman zor gelmiyordu ve gerçekten çok ihtiyacım vardı..
 
katılıyorum size. değişmeyecek şeyler var. kendini sorunlu görüp sürekli kendisiyle ilgilenmek, geçmişe takılı kalmak da insana iyi gelen bir şey değil.
Terapide geçmişe bağımlı olmayı değil,geçmişle barışmayı öğreniyorsunuz.
Kaçmayı değil ,yüzleşmeyi öğreniyorsunuz.
Bunlar olmadığında gerçekten geçmiş yönetiyor bizi,esas o zaman bırakamıyorsunuz geçmişi.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…