Toplum Baskısı: 30 Yaş

Ay 29ken sorun yokta niye 30? Bi söz var. “Kadınlar şarap gibidir. Yıllandıkça güzelleşir.” Şarap marap bana terste içenler doğru söylemişlerdir heralde. :)

merhabalar , bizim toplumda 30 yaş oldu mu evlilik, doktora yapmak, çocuk için geç kalındı algısı neden var ? Bu nedenle rahat yaşayamaz olduk, neye dayanıyor bu ? Yani neden 30 ?
Salla, bizim toplumun takmadığı birşey var mı? Halen içinde bulundukları çağı yüzyılı malesef idrak edemediler.

Bunun sonu hiç gelmeyecek ki o yüzden aldirmamak gerek galiba. Evlenip cocuk yapinca da 2.yi soracaklar ve karışacaklar. Nedir bu insanlarin baskisi anlamiyorum. Gez toz hayatini yaşa vakti gelince evlen hazirsan cocuk yap, oyle karsidan konuşmakla cocuk büyümüyor maalesef. Sen gönlüne göre takil bence o cocugu yapmak degil yetistirmek onemli olan

merhabalar , bizim toplumda 30 yaş oldu mu evlilik, doktora yapmak, çocuk için geç kalındı algısı neden var ? Bu nedenle rahat yaşayamaz olduk, neye dayanıyor bu ? Yani neden 30 ?
Evet ben 17 yasinda evlendim 3 te cocuk yaptim basimda goge erdi o "toplum" bana madalyalar takti odullendirdi 21 yasindayim suan 3 cocukluyum diye bu seferde firca yiyorum acelen neydi diye yani ne yaparsan yap yaranamazsin her turlu bisey derler arkadasim takma

En kötüsü de insanlar acıyarak bakiyor. 30 umdayim bekarim ogretmenim doktora yapiyorum. 30 dan sonra cocuk dogurmak sikıntı oluyormus. Bunu yakin bildigim arkadasim soyledi. Ne yazik ki bizim toplumumuzun boyle boktan bi anlayisi var. Cahillik baska bisey degil
37 yim ikinci kizim 6 aylik ilki uc yasina girecek.hicte gec degil bunlar nasip isi yas isi degil.omrun garantisi mi var.sana bisey diyimmi asil 30 dan sonra basliyor hayat cahillik bitiyor olgun kararli umursamaz oluyorsun.kisaca it urur kervan yurur sizi cekemeyenler cok fazla ne guzel paranizi kazanacak mesleginiz var sukret be kardesim sukret cok sanslisin kiskananlarda catlasin..

32 yaşındayım ve bi 6 ay falan oldu evleneli. Ben de çok yaşadım o baskıyı. Nasipte ne zaman varsa o zaman oluyor herşey. Evliliğim Evde sıkılıp 4 duvar arasında offf pofff la geçiyor. Eğer insan ömrü 150 yıl falan olsaydı ben 120 yaşımda falan evlenmeyi düşünürdüm. Ve keşke hayatım boyunca kimseye muhtaç olmayacağım kadar bi gelirim olsaydı muhtemelen evlenmezdim de .. yani fazla şaaappma :KK55:

hayatımdaki huzura bütün dogmatik şeyleri reddederek ulaştım.
inançlar, gelenekler, toplum baskısı, cehalet vs.
siz de olabildiğince kaçının ve o ortamlardan uzaklaşın.
bir süre sonra sorun olmaktan çıkıp komik olmaya başlıyor.
cem yılmaz izler gibi izliyorsunuz hayatı.

bana da hep evde kaldın diyorlardı hiç umursamıyordum noldu 29 da evlendım 30 da anne oldum hiçte pişman değilim valla

Baskıyı desteklemiyorum ama hayatında evlenmek ve çocuk yapmak fikrine yer olan insanlar için limit bu çünkü.
Evlenmek veya çocuk sahibi olmak istemeyerek hayatına yön verenleri de son derece normal buluyorum.
30, özellikle 35 yaş üstü doğumlar riskli kabul ediliyor, yok folik asitler, ilaçlar, tüp bebekler vs. (30 altında da bunları alanlar vardır, 30 üstünde istisnai sıfır sorun doğuran vardır)
Çocuğun 20 yaşına geldiğinde sen 50 olursun, aranda bağ ve jenerasyonu yakalama olsun diyedir.
İlkokula 7 yaşında başlıyorduk, kişisel gelişim sonsuz, akademik eğitim dönemseldir. Bi yerde eğitim bitip iş yaşamı başlayıp, oturmalıdır. (İstisnaları vardır)
Bunlar bir zincir; doğarsın, okursun, işin düzene girer, evlenirsin, çocuğun olur, onu yetiştirirsin.
Bu döngünün dışına çıkma, araya kişisel gelişim alma demiyorum, yanlış anlaşılmasın.
Hayatın çalışma, okuma, gezme, kendini geliştirme hırsı bir yerde azalıyor ve aile sahibi olmak isteyen kişi dönüp bakıyor; çocuğu ile arasında 40 yaş var. Şimdi düşünün; babaanne, anneanne ne kadar eşlik edebiliyordu size çocukken? Şu an mesela anneanne mi anne mi teknolojiden anlıyor gibi.
Çocuğu tehlikeden koruyacak kadar sokağı bile tanıyamazsınız 40 yaş farkla.
Ben bu limitleri yanlış bulmuyorum. Kendim illa o yaşta evlenir miyim, hayır tabii ki.
Ama toplum bu konuda normal bana kalırsa.

Ben bir yabancı olarak sizin toplumunuzu pek de dikkate almıyorum :) evet sinir bozucu anlık sinirlenebiliyorum ama bunu kafamda büyütmüyorum.
Mesela ben bebeğimin cinsiyeti kız diyorum,ısrarla karnın erkeğe benziyor,bir sonraki erkek olacak, gibi saçma sapan söylemlere maruz kalıyorum.
Şikayetin var mı nasıl gidiyor diyorlar bitek bel ağrım var diyorum,aaaa bel ağrısı erkekte olur diyorlar. (Demir eksikliğini akıllarından geçirmiyorlar bile)
Hamile kalmadan önce ne zaman çocuk yapacaksın,kaç sene oldu evleneli(3)
Diyip duruyorlardı. Daha bebek doğmadan ikincisinin muhabbetini yapıyorlar :)

Çok eskiden ben küçükken benden büyük kızlara : hadi artık evlenmiyormusun 30 yaşına geldin çocuğun olmaz derlerdi. Belkide sebep budur.30-35'den sonra çocuk olmayacağını düşünen bir kesim var.

küçüklüğümde hatırlıyorum kız 20 yaşına gelmiş ve hala evlenmemişse aaa nasıl olur diyordum :) kendim 30 da evlendim. bana da sürekli konuşuyorlardı evlen evlen ne bekliyorsun diye ama umrumda mıydı? değildi tabiki. çocuk için de 35 den sonra tıbben biraz daha riskli deniliyor. neyse ki onu da 32 de yaptım çok şükür :))

hayat senin hayatın
neden evlilik adına karakterinde ne olacağını ilerde bilemeyeceğin bir pzvnk bulman için baskı yapar insanlar.
hem nasipten öte yol yok.çevrendekiler anan baban mi yazmış kaderi.

Aman ya.Milletin ne zaman evlenip ne zaman çocuk yapacağıyla ilgilendikleri kadar,bilim,sanat vs ilgilenseler şimdi çok başka yerlerdeydik.

Hiç umrumda değil toplumda kimin ne düşündüğü.Herkes kendiyle ilgilensin.

Toplum olarak adlandirmak yanlis bence.cevre ile alakali olmali.
Keza benim cevremde hic bu sekilde dusunceler diyaloglar olmuyor.

32 yasındayım bende düsünüyorum ne zaman evlenip cocuk sahibi olcam diye ama nasip ten öte köy yok.

Ben 26 yaşındayım. Öyle dugunlerde görüp laf olsun diye soranlarin dışında kimse bana evlilik falan sormuyor. 'deli kız, bu sene nereye gideceksin?' falan diyorlar.
Evlenecegimi söylesem herkes büyük bir şok yaşar herhalde. Oysa yasitim tanıdıklara bakıyorum (pek bekar da kalmadı ya) , herkes birini ayarlamanin derdinde, akıl verenler, evlen artik-herseyin zamanı var diyenler...
Bilmiyorum, neden böyle :)
Siz millete kulaginizi tıkayın. Çocuk zor olurmuş.. sanki çocuk yapmada sıkıntın olsa taşıyıcı anne olmasını isteyeceksin o teyzeden. Ona ne?

Back
X