Tüp Bebekte Kaç Kişiyiz?

sağol canımAllah razı olsun...Rabbim hepimizin yüzünü güldürür inşaallah...

canımm çok teşekkür ederim Allah gönlüne göre versin Aminnnnnnnn.....

merhaba kızlar ara ara yazılarınızı okuyorum Allah hepinizin yüzünü güldürsün inşallah bende bi tüp bebek annesiyim Allah sizede göstersin inşallah

bebişlerimmmmmmm rabbim hepimizn gönlünden geçeni nasip etsin inşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşş

Polikistik Over Sendromu
PolyCystic Ovary Syndrome (PCOS)

Polikistik over sendromunda, yumurtalıklarda aşırı androjen “erkek hormonları” üretimi gözlenir. Yumurtalıklar normalden büyüktür ve bir çok ufak kist “içi sıvı dolu kesecikler” içerir. Bu nedenle polikistik olarak tanımlanır. Bulgular arasında aşırı tüylenme, ciltte yağlanma, sivilce oluşumu, şişmanlık, düzensiz veya hiç olmayan adet dönemleri, yumurtlama bozuklukları ve kısırlık gözlenebilmektedir.

Polikistik over sendromunda androjen hormonlar “erkek hormonları” miktarı artmış, yumurtlama ve adetler düzensiz veya yoktur. Ultrasonografik incelemede yumurtalıkların etrafında küçük ve çok sayıda kist vardır. Polikistik Over Sendromu, üreme çağındaki kadınları etkiler. Aşırı tüylenmenin yanı sıra, ciltte yağlanma ve sivilce oluşumu da görülür. Polikistik over sendromu kadınlarda en sık görülen hormonal bozukluktur. Bu sendromda östrojen (kadınlık hormonu) düzeyi yüksek, progesteron seviyesi düşüktür.

Bu durumun rahim kanseri gelişmesi ihtimalini arttırdığını savunanlar vardır. Beyinden salınan luteinize edici hormonun (LH), folikül uyarıcı hormona (FSH) olan oranı normalde 2 den azdır. Polikistik over sendromunda bu oran 2.5 veya 3 ün üzerindedir. Ayrıca yine hipofiz bezinden salınan ve göğüslerde süt üretimini uyaran prolaktin hormonunun düzeyi de yükselmiştir.

PoliKistik Over'de, şişmanlık ve yüksek insülin gelişebilir. İnsülin pankreasta üretilen ve kan şekerini kontrol eden bir hormondur. Polikistik over sendromunda, insüline karşı direnç vardır. Bu nedenle kanda insülin ve şeker seviyeleri yükselmiştir. Bu vakalarda şeker hastalığı, hipertansiyon, yüksek kan kolesterol seviyesi ve kalp-damar hastalıkları sık görülür.

Polikistik over sendromunun bulguları nelerdir?

Adet düzensizlikleri:
Adet siklusları çoğunlukla altı haftadan daha uzun sürer. Yılda sekiz veya daha az adet siklusu olur. Düzensiz kanamalar, uzun süren kanama, fazla miktarda adet kanaması ve adet kanamaları arasında lekelenmeler görülür.

Yumurtlama bozuklukları:
Polikistik over hastalarında yumurtalıklarda çok sayıda içi sıvı dolu yumurta kesesi (folikül) vardır. Bu yumurta keseleri olgunlaşarak yumurtlama aşamasına gelmez ve ovulasyon (yumurtlama) oluşmaz. Bunun sonucunda yumurtalıklarda kistler oluşur.

Kısırlık:
Hastaların çoğunda çocuk sahibi olmakta güçlük yaşanır. Çoğu zaman yumurtlamayı uyarıcı ilaçlar ile tedavi gerekir. Doktor kontrolünde uygun tedavi yaklaşımları ile çoğunlukla gebelik elde edilebilir.

Yüksek hormon düzeyleri:
Androjen olarak adlandırılan erkeklik hormonları polikistik over sendromu olan kadınlarda yükselmiştir. Bunun sonucunda tüylenme, ciltte yağlanma ve sivilce oluşumu gibi bulgular ortaya çıkar.

Yumurtalıklarda kistler: Polikistik over sendromu olan kadınlarda yumurtalık cidarı içi sıvı dolu çok sayıda kesecik ‘kistler’ ile kaplıdır. Bu bulgu bazı araştırmacılar tarafından ‘inci dizisi’ veya ‘inci kolye’ olarak adlandırılır.

Normalden iri yumurtalıklar:
Polikistik over sendromunda yumurtalıklar normalin 1.5 ila 3 katı büyüklüktedir.

Kronik kasık ağrısı:
Altı aydan daha uzun süren ağrılar kronik ağrılardır. Ağrının nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, iri yumurtalıkların kasıklarda dolgunluk yaptığına inanılır.

Şişmanlık ve kilo alma:
Polikistik over sendromu olan bayanlarda fazla kilo çoğunlukla kol ve bacaklara oranla daha çok karın çevresinde toplanmıştır. Bu kadınlarda kalça-göğüs oranı daha azdır. Polikistik over sendromu olan kadınların hepsinde olmamakla birlikte çoğunda kilo artışı söz konusudur.

İnsülin hormonuna karşı direnç ve şeker hastalığı:
İnsüline karşı vücut hücrelerinde görülen direnç aşırı miktarda insülin hormonu üretimine neden olur. Bu hastalarda ayrıca kolesterol gibi kan yağlarının seviyeleri de bozulmuştur.

Yüksek tansiyon:
Kan basıncı 140/80’in üzerindedir.

Tüylenme:
Erkek tipi aşırı tüylenme ve kellik görülebilir. Yüzde, göğüste, karın bölgesi, el ve ayak üstünde aşırı tüylenme ile alın bölgesinde erkek tip saç dökülmesi görülür.

Cilt yağlanması:
Ciltte yağlanma ve beraberinde sivilce oluşumu sık görülür. Ayrıca saç derisinde kepeklenme olur. Vücudun bazı bölgelerinde ciltte koyu kahverengi lekelenmeler ve deri katlantıları görülür.

Polikistik over sendromunun nedenleri nelerdir?
Polikistik over sendromu geçtiğimiz yüzyılın başından beri bilinen ve hakkında çok şey araştırılmış, yaygın olarak karşılaşılan bir klinik problem olmasına rağmen nasıl oluştuğu tam olarak bilinmemektedir. Aile bireyleri arasındaki geçişi araştıran çalışmalar vardır. Şeker hastalığına yatkınlığı olan birisinin polikistik over sendromuna da yatkınlığı vardır. Şişmanlık PCOS ile birlikte sık görülen ve bulguları arttıran bir durumdur. Çünkü vücuttaki yağ dokusu aşırı östrojen üretimine ve yüksek kan östrojen düzeyi de beyindeki hipofiz bezinden yetersiz Folikül Uyarıcı Hormon (FSH) salınmasına neden olur. Sonuçta yumurtlama bozulur ve bulgular kötüleşir. Ayrıca hipofiz bezi yumurtalık hücrelerini aşırı uyararak androjen ‘erkek hormonları’ üretimini arttırır.

Polikistik over sendromunun teşhisi nasıl konur?
Polikistik over sendromunun teşhisinde majör ve minör olmak üzere iki kriter vardır.

Majör kriterler
Yumurtlamanın olmaması (anovulation)
Androgen hormon yüksekliği (androgen excess)
Aşırı tüylenme (hirsutism)
Sivilce (acne)
Saç dökülmesi (alopecia)
Adet düzensizliği (menstrual disturbance)
Kısırlık (Infertility)

Minör kriterler
İnsülin direnci (insulin resistance)
LH:FSH oranın yükselmesi > 2.5 – 3 (LH:FSH ratio > 2.5 – 3)
Ergenliğin başlaması (onset of puberty)
UltraSonografik tekik (ultrasonpgraphic evidence)

PoliKistik Over Sendromunun (PCOS) kesin tedavisi var mıdır?
Modern tıpta polykistik overin kesin tedavisi yoktur. Bu sendromun tedavisi çoğunlukla oluşturduğu bulguların ve şikayetlerin üstesinden gelinerek yapılır. Bu yaklaşım rahatsızlığın daha kötüleşmesini önler.

Polikistik Over tedavisinde uygulanan yaklaşımlar hangileridir?
Kilo verme:
Birçok PCOS hastasında kilo verme hormonal tabloyu düzeltebilir. Fakat PCOS varlığında kilo vermek zordur. Kalıcı bir kilo kaybı planı gerekir. Kilo kaybını sağlamak için günlük aktivitenin giderek arttırılması ve istikrarlı bir diyet programı yüz güldürücü sonuçlar verir.

Yumurtlamanın uyarılması:
Eğer öncelikle çocuk sahibi olunması isteniyorsa yumurtlamayı uyaran ilaçların kullanılması gerekir. Bu tedavinin deneyimli bir uzman tarafından yapılması tedaviye bağlı oluşabilecek yumurtalıkların aşırı uyarılması ve çoğul gebelik risklerini minimuma indirecektir.

Hormonal tedavi:
Hormon tedavisi polikistik over sendromuna bağlı problemleri geçici olarak gidermede oldukça başarılıdır. Tedavi durduğunda bulgular tekrar oluşur. En iyi tedavi düşük doz doğum kontrol hapı tedavisidir. Yumurtalıklardan aşırı hormon üretimini azaltarak kan androjen seviyelerini düşürür.

Cerrahi tedavi:
Bazen ilaç tedavisi ile sonuç alınamaz. Bu durumda laparoskopik (kansız-bıçaksız) olarak yumurtalıklar üzerindeki kalın tabaka lazer veya elektrokoter yardımı ile değişik noktalardan delinir.

Polikistik Over’in tedavisinde Jinekolog ile beraber uzman bir Endokrinolog ile çalışılması önerilir.

Polikistik Over Sendromu ve hipotiroid arasında bir ilişki var mı?
Polikistik Over Sendromu ve hipotiroid (Tiroidin yavaş çalışması) sık görülen hastalıklardır, iki problem de aynı kadında görülebilir. Bir çok Polikistik Over hastasında tiroid bezinin az çalıştığı görülür. Bu ayrımı yapabilmek için tiroid uyarıcı hormon seviyesini ölçmek yeterli olur. Bunun yanında hipotiroid olduğu saptanan hastalarında PCOS açısından değerlendirilmesi gerekir.

Mühim Not:
Değerli okuyucu, buradaki bilgiler genel bilgilendirmedir. Herhangi bir hastalığı teşhis amacı kesinlikle yoktur. Size detaylı bilgiyi verecek ve teşhisi koyacak olan uzman hekimdir.

Merhaba Arkadaşlar...
Maşallah takip edemiyorum hızınızı..:) 1867 de bıraktım 1869.sayfaya geçmişsiniz bile...Allah muhabbetimizi artırsın..
Bişi söylemek istiyorum...Sondua klomenden bahsetmişsin,gerçi dr dan sonra diye de eklemişsin..Ben de tam ona dikkat çekicektim..O hatayı yaptım çünkü.Daha önce 2 kez klomenle tedavi gördüm dr kontrolünde çatlatma iğnesi de oldum ama olmadı maalesef...Aradan zaman geçti.Nasıl olsa dr daha önce bu hapı verdi bana kullanayım ne çıkar dedim.Tabi önceki uygulamayı unuttuğum için süreyi uzatmışım.Bu da rahimde iltihaplanma yapmış.Çok canım yanmıştı o zamanlar..Dikkat edin derim...

ama olmazki dr sormadan ilaç kulanmak ve dahada önemlisi b tarz ilaçlardan önce mutlaka vajinal muayene şartır

ama olmazki dr sormadan ilaç kulanmak ve dahada önemlisi b tarz ilaçlardan önce mutlaka vajinal muayene şartır

Çok haklısın canım ama cahillik işte..O dönemde işimizi kaybetmiş ve yeni bir başlangıç içine girmiştik..Doğal olarak maddi sıkıntılar hat safhadaydı.Bebek tedavisi için kolay kolay para ayıramayacağımızı düşünüyordum.Cahillik ve çaresizlik arası bir durum yani.Nasıl olsa daha önce kullanmıştım ya birşey olmayacak diye düşündüm.Yoksa tavsiye ile ağrı kesici bile almam.Birazcık yumurtaları hareketlendirebilirmiyim o buhranlı dönemlerde hayatımıza bir renk katabilirmiyim derken sağlığımdan oluyordum.Doktor bademcik te nasıl iltihap olur yutkunamazsın bu da aynı durum olmuş demişti.siz düşünün gerisini..Tuvalete bile çıkamadım...Neyseki fitil verdi de çok uğraştırmadan geçti...

canım geçmiş olsun

Canım uyarıların için çoooookkk eşekkür ederim bende sabırsızlıkla dra gitmeyi bekliyorum. sanada çooookkk geçmiş olsun

günaydınlarrrrrrrrrrrrrr hayırlı cumalarrrrrrrrrrrrr rabbim dualarınızı kabul etsinnnnnnn

KIZLARRR GUNAYDINNN , BENIM SUANA 3 TANE EMRIYOM DOLLENMISS ..RABBIM IZIN VERIRSE P TESIYE KADAR.. RABBIM GUC VERIRSE UCUNUDE TRANSFER EDECEKLERMIS.. ALLAH IZIN VERIRSE INSALLAHHH RABBIM HEPIMIZIN GONLUMUZDEKINI VERSINN AMINNN..

kızlar hepinize merhaba hayırlı cumalar. benim tedavim başlandı uzun protokolle başladık. doğum kontrol hapı ve vitamin verdiler . pazartesi film çekilecek ayın 4. de lucrin e başlıycam. diğer iğnelerede ayın 14. başlarız dediler yani Allahım nasip ederse hayırlısıyla mayıs sonuna kadar transferim yapılmış olacak. Allahım yüzümüzü g üldürsün inşallah...

TOANA cım inşallah hamile olduğunun haberini de duyarız bi mübarek günde de...
Allah'ım Cumanın yüzü suyu hürmetine...Sen bilirsin...Dualarımızı kabul et...Bizim de kucaklarımızı doldur...Hayırlısını ver yarabbim....

KIZLARRR GUNAYDINNN , BENIM SUANA 3 TANE EMRIYOM DOLLENMISS ..RABBIM IZIN VERIRSE P TESIYE KADAR.. RABBIM GUC VERIRSE UCUNUDE TRANSFER EDECEKLERMIS.. ALLAH IZIN VERIRSE INSALLAHHH RABBIM HEPIMIZIN GONLUMUZDEKINI VERSINN AMINNN..
canım hadi bakalım her şey gönlünden geçen gini olsun inşş pzrts bebişlerini alıp dönersin ve 9 ay seninle olurlar

aminnnnnnnnnnnnnn aminnnnnnnnnnnnnnnnnnn

hayırlı olsun bebeişli olsun canımmmmmmmmmmmmmmm

Canım duacınız inşş... bizmide burada yüzümüzü güldürürsün senin bebişlerin tutunduğunda burdaki herkezin kendi başına gelmiş gibi sevineceğini biliyorum. Rabbim hayırlı evlat nasip eder herkese inşşş...

kızlar merhaba.bende bu ay tüp bebek tedavisine basladım.bir arkadasımız mayısta tüp bebek yaptıracaklar topiği açmış orda toplanıyoruz bu ay ve önümüzdeki ay tüp bebek yaptıracak arkadasları topiğimize de bekliyoruz.en azından liste yapmış oluruz ve sırayla hamiş haberlerimizi almış oluruz

canım tedavin bebişli olsun inşşşşşşşşşşşşş.... Aminnnnnnnnn

canım tedavin bebişli olsun. topiğinizi geliriz tabi. Rabbim oradaki herkesin yüzünü güldürsün...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…