Türk Kahvesi Yapmanın Püf Noktaları

evt canım yaptın cokta güzel oluyor

Ellerine sağlık tatlım... İlk yapanlar muhakkak taşırıyor çünkü... ben ilk yaptığımda taşırmadım ama daha sonraki yapmalarımda eğer başka bir işle daha uğraşırsam illaki taşırıyorum... beğenmene sevindim canım, afiyet olsun güzelim... opuyorumnanaktan

buzdolabından çıkmış soğuk suyla yapıyorum bir fincan kahve için bir tatlı kaşığı dolusu kahve,1,5 çay kaşığı şeker bir fincan soğuk su kullanıyorum. bazen önce şeker ve kahveyi karıştırıp sonra suyu eklerim bazen de önce su ve şekeri karıştırıp dökülmesin diye yavaş yavaş karıştırarak kahveyi ilave ederim.kısık ateşte önce az karıştırır sonra kendi haline bırakırım. üzerinde köpük oluşmaya başlayınca az az alırım köpükleri alırken ocakta tutmam cezveyi çünkü birden ısınıp köpük gidebiliyor ağır ağır köpükleri az az alarak köpük kalmayıncaya kadar pişiririm.

once seker ve kahvesını koyup karıstırıyorum ıyıce
sonra soguk su ılave edıp tekrar karıstırıyorum kısık atese koyuyor ve kopugu yukarı dogru cıkana kadar hıc dokunmuyorum kopugun cezveden tasma noktasına geldıgı anda dırek fıncana bosaltıyorum ve bol kopuklu zahmetsız kahvem hazır oluyor.
7 senedır her oglen 12de kahve saatımdır hıc kacırmam aksamda esımle ıcerım
fena halde tıryakıyım yanı.kesınlıkle soguk su daha guzel kopurmesıne yardımcı oluyor arkadaslar

çok köpüklü olmasının bir püf noktasıda bi çimdik soda ama önermem.dışarıda içtiğimiz kahvelerin büyük çoğğunluğu bu şekilde yapılıyor....

Ellerine sağlık birtanem.... opuyorumnanaktan

Öncelikle ellerine sağlık tatlım... tiryakisin anlaşılan saati bile belli demek yerimseniben ayrıca akşamda eşinle eşlik etmen ne güzelll... alkisalkisalkis
Ben günde 1 bardaktan fazla içmiyorum ama extrem bir durum olmadıkça... Öptüm seni tatlım kaydirigubbakcemile3
çok köpüklü olmasının bir püf noktasıda bi çimdik soda ama önermem.dışarıda içtiğimiz kahvelerin büyük çoğğunluğu bu şekilde yapılıyor....

Ciddimisin ayyy hiç bilmiyordummm... vay vay... olabilir ... iyi akşamlar tatlım...

köpüklü kahvenin en iyi yöntemi ucuz elektrikli ısıtıcılarda yapmak kahve matik diyede geçiyor hiç uğraşmadan kolayca bol köpüklü kahveler afiyet olsun

Hepinize selamlar arkadaşlar... Gelin kahveyi daha iyi tanımaya çalışalım...

Kahve üretmek bir sanattır. Satın almadan kavurmaya, öğütmeden paketlemeye her aşama ayrı bir ustalık, bilgi, birikim ve tecrübe ister. En iyi kalite kahve çekirdeklerini seçebilmek için mükemmeliyetçilik, kavrulan çekirdeklerin söyledikleri şarkıları duyabilmek için iyi bir kulak, doğru öğütme için titizlik gerekir. Ve tıpkı gerçek bir sanatçı gibi kahve üreticisi olunmaz, doğulur. Bu zor meslek ve kahve sanatı babadan oğula, ustadan çırağa geçer. Uzun yılların tecrübesiyle ulaşılmış çok özel formüller de nesilden nesile aktarılır.

Kahve üretim sürecinde en kısa süren ancak en önemli ve en dikkat gerektiren aşama kavurmadır. Bu işlem büyük bir sorumluluk gerektirir. Çünkü bir anlık dikkatsizlik zaman ve para kaybına yol açarak tarladan üretime yüzlerce insanın sarf ettiği emeği boşa çıkarabilir.

Kavurma sırasında uygulanan ısı ile yeşil kahve çekirdekleri, orijinal açık yeşil renklerinden kahverengiye dönüşürler. Hacim olarak artarak su kaybederler. Bu işlem öncesinde hiçbir aroma ve kokuya sahip olmayan kahve çekirdekleri, kavrulma sırasında içlerinde gizli olan 900'den fazla aromayı açığa çıkarırlar.

Her kahve türü aynı şekilde kavrulmaz. Bu nedenle kavurma bir sanattır. Tecrübe, bilgi, birikim ve uzun yıllara dayanan bir uzmanlık ister. Tecrübeli bir kavurucu, belirli kahvelerin hem potansiyellerini hem de sınırlarını bilir. Ancak bu sayede kahvenin niteliklerini olabildiğince en üst seviyeye geliştirebilir.

Kahve falı ...

Kavurma işlemi, kullanılan kavurma makinesinin teknolojisine göre 2 ile 20 dakika arasında gerçekleşir. Kavurma sürecindeki aşamalı ısı artışları kahve çekirdeklerinde birçok farklı etki oluşturur. Bunları özetlemek gerekirse:

Açık yeşil renkteki kahve çekirdekleri 200-250 dereceye ulaşmış kavurma makinesine atılır.
100° C'de çekirdeklerin rengi yeşilden sarıya döner. Çekirdekler su buharı salar; önce çimensi sonra haşlanmış sebze kokusu yayarlar.
120-130° C'de çekirdekler kestane kahvesi rengini alır ve kızarmış ekmek kokusu yayılır.
130-140° C arasında çekirdekler alacalı, benekli ve kırışmış görünür.
150-160° C'de kahve çekirdekleri kavrulan tohumlara benzer bir koku çıkarırlar ve bu kahvenin gerçek aromasının öncüsüdür.
180° C'de yüksek ısı sonucu, çekirdeklerin içindeki gazların salınması ile beraber kahvenin gerçek aroması açığa çıkar. Çekirdekler tarçınımsı bir renk alır ve genleşmeye başlarlar.

Eski kavurma tavaları... bu evlerde kullanılan

Saray ve konaklarda kullanılan Kavurma tavası

Kaliteli bir kahvenin gizli lezzetlerini, kavurma aşamasında ortaya çıkardıktan sonra fincanlara taşıyabilmek için bir aşamadan daha geçirmek gerekir: "öğütme".

Her kahve türü ayrı şekilde öğütülür. En inceden kalına doğru; Türk Kahvesi, Espresso, Filtre kahve.

Türk Kahvesi diğer kahve türlerine göre çok daha zor bir öğütme aşamasından geçer. Çünkü çok ince olması gereken kahvenin, oldukça hassas ayarlarla ve ustalıkla takip edilmesi gerekir. Bu yüzden de sadece özel değirmenlerde öğütülebilir. Türkiye'nin ilk öğütülmüş Türk Kahvesi üreticisi olan Kurukahveci Mehmet Efendi, 1871 yılından bu yana tecrübesini, modern teknoloji ve mühendislik ile birleştirerek kendisine özel değirmenler ürettirmiştir. İşte bu sayede; yılların lezzeti ve kalitesi çağımızın modern teknolojileri ile fincanlarımıza taşınıyor

Kahve Kutusu

Kahve hangi süreçlerden, her ne şekilde geçerse geçsin; nihai kalite tek bir faktöre bağlıdır: "tazelik". Kahve çekirdekleri kavrulduktan sonra oksidasyon süreci başlar ve bayatlamaya neden olur. Bu nedenle satılacağı şekle göre çekirdek olarak veya öğütülerek hemen paketlenmeleri gerekir. Kahvenin, tüketileceği zamana kadar oksijen, nem, koku gibi çevre koşullarından etkilenmemesi ve havasız bir ortamda tamamen korunarak nefis lezzetini ve eşsiz kokusunu kaybetmemesi için çeşitli paketleme yöntemleri geliştirilmiştir.

_alıntı_

aynen bende bu şekilde yapıyorum şimdiye kadar hiç köpürmediği olmadı

aynen :)vereliniortak

Ben yine anneannemden yola çıkarak mor menekşenin yaptığı gibi tepeleme tatlı kaşığı kahve,1,5 şeker kişi başına düşecek şekilde 10 sn.karıştırır bir daha köpük alana kadar kaşık sokmam.Köpük alacakken son bir karıştırırım.Fincanlarımı zaten muhakkak ısıtırım(varsa ısıtıcı,sıcak su yada bulaşık makinesinden yeni çıkmış şekilde :) ) her fincanın dibine çeyrek çay kaşığı toz kuru kahve dökerim.Cızırdayana kadar yüksek ateşte ardından az kısıkta köpük paylaşımı ve son olarak tek bir hamlede ve yukarıdan dökmek koşuluyla fincanlara aktarırım.Bizde gelen kahvenin köpüğüne değil giden kahvenin köpüğüne bakarlar.Kahve bittiğinde hala telvenin üzerinde köpük olması lazım yani.Gerisini siz düşünün... :))

fincanların dibine kuru kahve koymayı hiç duymamıştım :1rolleyes:

kızlarr..
bugüne kadar hiç bir kahvem köpüksüz olamadı..arkadaşlarımı istemeye geldiklerinde kahveyi hepsi bana yaptırdı..şimdiden sözüm bile var bi kaçına.

kişi başına bi tatlı kaşığı biraz tepeleme kahve koyuyoruz.sonra aynı miktarda şekeleri. şekeri biraz daha fazla koyabilirsiniz. toz şeker olması köpürmesi açısından daha iyi. sularını koymadan kaşıkla karıştırın kahveyle şekeri.. sularını koyun ve hiç karşıtırmadan kaynama kıvamına gelmesini bekleyin. tam taşmaya yakın alın ocaktan. üst köpüklerini fincanlara bölüştürün.daha sonra kahveyi tekrar ısıtıp fincanlara yavaş bi şekilde koyun.hızlı akıtırsanız tüm köpük gider.

Oooo adetlere bakarmısınız... alkisalkisalkis nerden bu gelenek paylaşırsan sevinirim tatlım... harika bir paylaşım...

fincanların dibine kuru kahve koymayı hiç duymamıştım :1rolleyes:

Bende canım ilk kez duyuyorum bu topiğin amacıda buydu bilinmeyen farklı püf noktalarını paylaşmak ne güzel bu şekilde farklılıkları olan kahve yapımlarını paylaşmaya... opuyorumnanaktan

Beğenmenize çok sevindim :)
Bizim meşhur Trakya adetleri.Herşey gösterişe dayalı bi de zahmetli olan şeyin güzel olduğu görüşü :)Ocakta pişen şeyin kalbin olması gerektiği anafikri kafamçokkarıştı
:enbuyukkk:

Olsun farklı şeyler güzeldir de... ben çok severim bu şekildeki farklılıkları öğrenmeyi... herkesin adeti , geleneği , göreneği farklı farklı ; olmalıda yaaa... Bitirmeyin bu adetleri bence , nasıl ki, bizde (arnavutlarda) fincanda kahve varsa herkesin farklı yaptığı şeyleri bilinmeli yapmasanız bile unutulmamalı... vereliniortak
Yemeklerimizin lezzetli olması içinde denir yaa sevgimi de kattım diye çok doğru bu , ben severek yaptığım zaman daha lezzetli çok daha güzel oluyor. Sevgimi de kattım derim... yerimseniben

türk kahvesini maden suyuyla deneyin hep çok köpüklü oluyor hem de lezzeti çok başka oluyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…