evt canım yaptın cokta güzel oluyor
buzdolabından çıkmış soğuk suyla yapıyorum bir fincan kahve için bir tatlı kaşığı dolusu kahve,1,5 çay kaşığı şeker bir fincan soğuk su kullanıyorum. bazen önce şeker ve kahveyi karıştırıp sonra suyu eklerim bazen de önce su ve şekeri karıştırıp dökülmesin diye yavaş yavaş karıştırarak kahveyi ilave ederim.kısık ateşte önce az karıştırır sonra kendi haline bırakırım. üzerinde köpük oluşmaya başlayınca az az alırım köpükleri alırken ocakta tutmam cezveyi çünkü birden ısınıp köpük gidebiliyor ağır ağır köpükleri az az alarak köpük kalmayıncaya kadar pişiririm.
once seker ve kahvesını koyup karıstırıyorum ıyıce
sonra soguk su ılave edıp tekrar karıstırıyorum kısık atese koyuyor ve kopugu yukarı dogru cıkana kadar hıc dokunmuyorum kopugun cezveden tasma noktasına geldıgı anda dırek fıncana bosaltıyorum ve bol kopuklu zahmetsız kahvem hazır oluyor.
7 senedır her oglen 12de kahve saatımdır hıc kacırmam aksamda esımle ıcerım
fena halde tıryakıyım yanı.kesınlıkle soguk su daha guzel kopurmesıne yardımcı oluyor arkadaslar
çok köpüklü olmasının bir püf noktasıda bi çimdik soda ama önermem.dışarıda içtiğimiz kahvelerin büyük çoğğunluğu bu şekilde yapılıyor....
iki çay kaşıgı ve ıkı şeker tek kişi için şekerlı severım ocaga koymadan karıstırırım ve bıdaha hiç karistırmam kaynayınca yarısını fıncana alıp cezvede olanı tekrar kaynatırm bugune kadr bitanesı bile köpuksuz olmamiştırr
Övünmek gibi olmasın ama kehvemi çok beğenirler.Ben bir fincan için tepeleme 1 tatlı kaşığı kahve 2 ya da 3 kesme şeker koyuyorum,karıştırıp ocağa alıyorum.Kahve yeni ısınmaya başlarken cızır cızır ses çıkarıyor ya o anda en kısığa alıyorum ateşi.Köpükler hafif görünmeye başladığında tatlı kaşığıyla alıp fincana aktarıyorum.4-5 kaşık köpük çıkıyor.
Ama şuna dikkat edin,kahve ısınınca yukarı doğru taşmaya başlıyor ya,cezvenin en üst noktasına kadar taşırtmayın kahveyi.Çok köpüklü oluyor gibi görünebilir ama köpükler sönüyor.Ortalara doğru gelirken ocağı kapatın.Bir diğer önemli noktada,kahveyi cezveye boşaltırken ağır ağır ve fincanın kenarından boşaltın.Ortadan dökerseniz kahvenin ortasında açıklık kalabilir.
Görücüye çıkacak olanlar,hadi hepinize kolay gelsin:))
Ben yine anneannemden yola çıkarak mor menekşenin yaptığı gibi tepeleme tatlı kaşığı kahve,1,5 şeker kişi başına düşecek şekilde 10 sn.karıştırır bir daha köpük alana kadar kaşık sokmam.Köpük alacakken son bir karıştırırım.Fincanlarımı zaten muhakkak ısıtırım(varsa ısıtıcı,sıcak su yada bulaşık makinesinden yeni çıkmış şekilde :) ) her fincanın dibine çeyrek çay kaşığı toz kuru kahve dökerim.Cızırdayana kadar yüksek ateşte ardından az kısıkta köpük paylaşımı ve son olarak tek bir hamlede ve yukarıdan dökmek koşuluyla fincanlara aktarırım.Bizde gelen kahvenin köpüğüne değil giden kahvenin köpüğüne bakarlar.Kahve bittiğinde hala telvenin üzerinde köpük olması lazım yani.Gerisini siz düşünün... :))
Ben yine anneannemden yola çıkarak mor menekşenin yaptığı gibi tepeleme tatlı kaşığı kahve,1,5 şeker kişi başına düşecek şekilde 10 sn.karıştırır bir daha köpük alana kadar kaşık sokmam.Köpük alacakken son bir karıştırırım.Fincanlarımı zaten muhakkak ısıtırım(varsa ısıtıcı,sıcak su yada bulaşık makinesinden yeni çıkmış şekilde :) ) her fincanın dibine çeyrek çay kaşığı toz kuru kahve dökerim.Cızırdayana kadar yüksek ateşte ardından az kısıkta köpük paylaşımı ve son olarak tek bir hamlede ve yukarıdan dökmek koşuluyla fincanlara aktarırım.Bizde gelen kahvenin köpüğüne değil giden kahvenin köpüğüne bakarlar.Kahve bittiğinde hala telvenin üzerinde köpük olması lazım yani.Gerisini siz düşünün... :))
fincanların dibine kuru kahve koymayı hiç duymamıştım :1rolleyes:
Oooo adetlere bakarmısınız... alkisalkisalkis nerden bu gelenek paylaşırsan sevinirim tatlım... harika bir paylaşım...
Bende canım ilk kez duyuyorum bu topiğin amacıda buydu bilinmeyen farklı püf noktalarını paylaşmak ne güzel bu şekilde farklılıkları olan kahve yapımlarını paylaşmaya... opuyorumnanaktan
Beğenmenize çok sevindim :)
Bizim meşhur Trakya adetleri.Herşey gösterişe dayalı bi de zahmetli olan şeyin güzel olduğu görüşü :)Ocakta pişen şeyin kalbin olması gerektiği anafikri kafamçokkarıştı
:enbuyukkk:
türk kahvesini maden suyuyla deneyin hep çok köpüklü oluyor hem de lezzeti çok başka oluyor.
ama benim köpüğüm biraz kara bi köpük oldu yaa
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?