Türk kültüründe çocuk sevme

Ben kendi ailemide eşimin ailesinide uyardım bu konuda kimse öpmüyor bebeğimi. Dışarıda görüp sevmek isteyenlere de ya uzaklaştırıyorum yaklaştıklarında yada araya ben giriyorum kucağımdaysa , kimse kusura bakmasın.

O zaman umudumuz yürümeye kaldı artık :) teşekkürler yorumlarınız için çok yardımcı oldunuz

Sinir oluyorum böyle insanlara. Çocuğum yok, düşünmüyoruz da şu an. Buna rağmen daha hiç dokunarak sevmedim kimsenin bebeğini. Çevremde birileri sokakta/arkadaşların bebeğine elleşiyorsa uyarıyorum, "uzaktan sev, elleşme" diyorum. Anne belki söyleyemez ama bebek benim değil, kimse bana küsemez Dokunmak isteyen, kollarını uzatan bir bebek varsa mutlaka önce annesine soruyorum. Geçenlerde minibüste bir bebek saçıma hamle yapıp duruyordu, "tutsun mu saçımı, izin veriyor musunuz" dedim annesine, şaşırdı

Velhasıl, böyle böyle belki biraz alıştıracağız insanları; söyleyin lütfen. Darılan darılsın. Tamam bebekler fanusa konulmasın ama bu demek değil ki yalayarak sevecek insanlar. Ne münasebet!

O değil de biz sokaklarda büyüyen bi nesiliz. Mesela terlik saklamaca oynardık. Herkes bi terliğini verirdi ebe olan kişide kucaklar hepsini bir bir saklardı.:) yani tuvalete girilen terliği kucaklardık. Ne bileyim eğlenirdik....
Evet bağışıklığı gelişmemiş daha dikkat edilmeli ama...vücut mikrop görmezse bağışıklık kazanamaz ki.
Yani kuzenimin bebegi aşırı hassas büyütülmekten çocugun bağışıklıgı gelişmemişti. Doktoru çocugu biraz insan içine çıkarın diye tepki vermişti... yani abartıp bunu mesele yapmaya gerek yok. Sokaktan gelince duş aldır güzelce beslensin bağışıklılıgı gelişsin...
Rüzgar görmeyen çocuk, dondurma yemeyen çocuk,sırtında teri kurumayan çocuk, kavanozda gibi insanlardan uzak çocuk olmaz....
Hemen boğazı şişer,hemen ateşi çıkar,en ufak şeyde enfeksiyon kapar.
Evlat kıymetlidir tatlıdır evet ama kendinizi üzmeyin böyle şeylerle...
Yanınızda safsu mendil taşıyın dışarda elini yüzünü silin vs ama kimseye çocugumu sevme denmez.
İnsanların içindeki sevgiyi suçlama hakkımız yok.

Ben hiç bu kadar detayli dusunmedim hala da dusunmuyorum bebek bıngıldaği oyle başka cocuklar sevdi diye kapanmaz zaten bilmediginiz 7 bölgede var bence evden çıkmayın bebeginizi de çıkarmayın krese de vermeyin hiç hatta esiniz de çalısmasin dısardan mikrop getirir ..

Ay sizi çok iyi anlıyorum anneniz aynı benim babam.Hele hastanede falan beraber gittiysek sohbete gelen yaşlılara sevdiriyo çocuğu.Geçenlerde bi hastanedeydik çocuk ana kucağında yatıyo bi tane yaşlı teyze bağıra çağıra ayy ne tatlı diye geldi sevebilir miyim dedi herkes bize bakıyo.Ben de dokunmadan sevebilirsiniz dedim.Ordan çocuklu başka bi kadın lafa atladı ay ben de kimseye sevdirmedim sonra alerji oldu hep bu kadar sakınmayın bilmem ne.Sanki sorduk.Yani herkesin bi fikri ve yorumu var heralde bitek bize hak değil çocuğumuza nasıl davranılacağına karar vermek.

Tamam

Ben öptürmüyordum maalesef bizim toplum böyle .. ayy kusura bakmayın alerjisi var heryeri kızarıyor bizde öpmüyoruz dedim uzak tuttum mecbur napalım 1 aylkkken hapşırık tıksırık bulaştırdılae zaten gelen giden bitmedi hepsi hasta mart ayıydı önce oğlum sonra ben ağır grip geçirdik berbattı .. dokunöa öpme olmadan da geçti yani .. bi daha çocuğum olursa odadan hiç çıkmamayı düşünüyorum 40 gün .. hala hastayken hasta ziyaretine bebek görmeye giden insanlar var ..
Ben bebeklere bayılırım daha bugün geldi evime bayram ziyareti .. uzaktan sevdim hem bebekte korkmasın yabancılamasın diye .. belki benden mikrop alır yani öpmek nedir, oğlum ısrarla dokunmak istedi dokundurmadım ellerin kirli annecim o çok küçük zaten dedim .. yani ne gerek var ya oğlum ilk lez bebek görmedi sonuçta aaa hadi gel oğlum koş koş öp bak, sarıl, kucağına al .. bunlar banada garip geliypr hadi yakın kuzen olsa neyse ama uzak akraba falan gerek yok mikrop kapar sebebi biz olmayalım

Benim sorunum aslında mikrop kapacak olmasından çok tanımadığım ve bilmediğim insanlar tarafından mıncıklanması.Çocuk 8 aylık bugüne kadar terledi diye bi kere üstünü değiştirmişliğim yok.

Ben her şeyi anlıyorum da şu bizim toplumun kendi toplumunu yermeye çalışmasını , her fırsatta ezmesine katlanamıyorum. Arkadaşlar kimse sizi türkiye de tutmuyor yani çekip yerlesebilirsiniz yabancı bir ülkeye. O Avrupa insanları dediğiniz bayildiginiz kesimde evet modern olabilir bebekleri izin almadan sevmiyor da olabilirler ama kişisel bakımları ? Beni hiç ilgilendirmez fakat her fırsatta yok onlar böyle şöyle dayanamıyorum artık. Taharet musluğu olmayan ? Tuvalete girip ellerini yıkamadan çıkan bir toplumdan bahsediyorsunuz. Dediğin her şeye katiliyorum bebekler anneleri izin vermediği sürece ellenmemeli. Fakat her şeyi de AVRUPAİ insan söyle diye de kıyaslamayın. Yazım konu sahibine değil yazan arkadaşı bulamadım etiketleyemiyorum

Aynen öyle aslında insanlara cevap verememek değil konu her konuda hakkımı ararim ama aslında iyi niyetle yaklaştıkları bir durumda onları uyarıp bozmak istememek o an hangi kırıcı olmayan kelimeyi kullansam diye düşünürken ya is işten geçiyor ya da ben bodoslama lafımı diyorum bu sefer karşı taraf guceniyor. Bilmiyorum bu durum çok normal gibi karşılansa da ki benim en yakinlarim dahi boyle bana inanılmaz anormal geliyor. Beğendiğimiz sevdiğimiz herşeyi gidip elleyemiyoruz yani mağazada bile bir çok ürüne el surdurulmez kırılır diye veya kumaşı çekilir diye. Biri gelip çantam çok guzel diyip cantana dokunsa veya senin saçın çok ipeksiymis deyip saçına dokunsa eline dokunsa ne kadar garipse gelip bebeğimi çocuğu mu opmesi de o kdr garip. Hani illa kendine hakim olamıyorsun bari sırtına dokun hafifçe ne bilim el ayak öpmek nedir.

“Hasta olabilirsiniz, bağışıklığı henüz gelişmediği için size dokunmaz ama onu çok etkiler, zaten eli hep ağzında.. öpmeden, dokunmadan sevin lütfen.. “ gibi gibi... ya da “ dokunmayın lütfen “ dersiniz direk. Ses tonunuz normal olursa hiçbirşey olmaz.

Benim gördüğüm yaşı büyük insanlar genelde bu şekilde davranıyor. Keşke bayram için gitmeseydiniz ya. Ben hastayım deseydin eşin ailesini bi dolaşıp geleydi

Ben yurtdisindayim. Burda kimse kimsenin cocuguna dokunmaz. Oyle seveceklerse de uzaktan severler. Cocuk yasta geldigim icinde bu sekli ornek aldim kendime. Bizim kulturumuzde sapur supur opmeler hic bitmiyor. Ben cocukkende beni opmelerini istemezdim milletin. Tombul yanakliydim ve makas alan open sıkan gerçekten hic sevmezdim. Operlerdi tukuruk kokardi ya kosar yikardim yuzumu hemen iyyy.

Yani dokunmam baskasinin bebegine. Opmem de. Yegenlerim var tabi teyzeleri olarak seviyorum ama onlari opeceksem bile opebilir miyim diye soruyorum. Gercekten bazilari bir opuyor sanki yanagina bi ton tukuruk birakiyor

Birisi bebeginizden faydalanmaya çalışır ve bunu sezerseniz tabiki koruyun ama sırf insanların kanı kaynamış sevmiş diye abartılı tepki vermeyin.
Sevilme hakkını o bebekten almayın. Güvensiz büyümesin. İstisnalar hariç okadar da kötü değil ülkemiz. Hatta bence herkes sıcak kanlı. Sevmek gülümsemek iyidir. Sünnettir... bırakın kötü gözler olmasın üstünde. Allaha emanet edin. Sizi anlıyorm neler duyuyoruz görüyoruz ama kimseye güvenmeden yaşanmaz ki. Evden adım atmamak lazım ozaman.
Siz her anne gibi evladınızı çok seviyorsunuz anlıyorumda.
Misal bi yakınım bebegi amcasına verirken dur omzuna mendil koyalım amca demiş. Oda ne olacak kussun kızım demiş hani yeğen kimse bebekten huylanmaz. Gelinin cevabı mikrop kapar diye demiş.
Siz o maksatla demiyorsanız size lafım yok ama bu tarz bakış açısı doğru değil.
Belki evlat hasreti çeken biri seviyodur. Belki yavrusu ölen biri seviyodur. Kimse bilerek isteyerek bi bebege zarar vermek istemez bence. İstisnalar caniler hariç....
Hani sapkınlık sezmedikce sıkıntı etmemelisiniz. Kırdıysam kusura bakmayın. Hayırlı bayramlar

Hı bide kendi çocugunu dudagından öpen aşkım bitanem diyen çıplakken vücudunu öpen garip insanlarda var. Yani çocugun bilinç altını düşüneceksek önce kendimize bakmalıyız. Yolda kafede vs birisi icik dedi diye iki saniye sevdi diye bilinç altı bozulmaz ama kız çocugu bile dudagından öpen babalar var... bunlar daha büyük sorun bence.

Eli ağza sokma falan iyice yoldan çıkmış bir çevreniz varmış. Çocuğu tamamen topludan soyutlamakta doğru olmaz tamamen salıp bırakmak ta.
Acıktı. Karnını doyuracağım, uyku saati... gibi çeşitli sebeplerle alın ve o tarz insanlara dokundurmayın bebeğinizi.
Dışarda dokunmak isteyenlere de dokunmazsanız sevinirim deyin. Net olun.

Neden ses çıkartmadığınızı anlamadım. Ben geçen gün markete gittim,her zaman gördüğüm hatta tanıdığım orda çalışan bir bayan sevmek istedi. Elin paraya dokunuyor bütün gün yanlış anlama elini yıkıyabilirsen sevebilirsin dedim ve elini yıkayıp geldi.
Bunda çekinecek birşey yok kimse sizin rızanız olmadan bebeğinize dokunamaz.
Geçen akşam eşimin arkadaşı geldi,bebeğimin elini tutmaya çalıştı sigara kokuyorsun uzak dur dokundurtmam dedim :) haklısın dedi adam.
Yani siz sesinizi çıkartmazsanız tabi ki yılışjk bu ülkenin insanları. Sokakta durdurulup resim çektirmek isteyen bile oldu. Ne münasebet demeyi biliyorum çok şükür. Bence siz de söyleyin çekinmeden.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…