Türkiye´de yaşayamazsın diyorlar . . . ..

Bekarim ben canim. 23 yasindayim. Hemsireyim, yaklasik 2 yillik tecrubem var simdilik. Yuksek lisansa basvurdum, kabul edilirsem insallah Mayis 2015'te yuksek lisans sahibi bir hemsire olacagim, o zaman doncem iste Turkiye'ye. Illa ki is bulurum. Benim o konuda derdim yok, tek derdim alistigim is kosullari, disiplin, profesyonellik, vs.
Sen de illa ki bulursun is, herkese gore is var orda, maaslari bilemem ama. Herkes bir yere takilip gidiyor iste. Aileni, en yakin arkadaslarini filan birakmaktan bahsediyorsun, emin misin? Ben sevdiklerim Turkiye'de diye gidiyorum mesela. Hem de benim kulturum, benim memleketim, benim insanim falan filan, biraz duygusalim. Iyi dusun, Allah yolunu acik etsin, pisman etmesin insallah. Yabanci ulkede yasamak, hic yabanci ulkede yasamamis, Turkiye'dekilere ne kadar hos geliyor, halbuki madalyonun oteki yuzu o kadar da tatli degil. Seni cok iyi anliyorum bu konuda.

Bu ornekler okadar cokki arkadasim.
Burada yetisisen cocuklar aileleri ve cevre ,arkadas arasinda deyim yerindeyse iki arada biderede kaliyolar. Tabikide sonunda hepsi olmasada cogu nefse hos geleni seciyo. Ornegin avrpda okullarda ogrencilere ne yaparsan yap ama bu kucuk yasta hamile kalma seklinde o serbestlikte egitim veriliyor. Ee bizim cocuklarimiz bu ve bunun gibi bir cok serbestligi artik ahlaksizligimi demem daha dogru olur cevrede arkadaslarinda goruyor. Cunki onlar icin son derece normal. Ee bu cocuk eve gelince baska degerlerle tabiri caizse onun icin son derece sıkıcı seylerle karsilasiyor. Malesef cogunlu gordugum basta dedigim gibi nefse hos geleni seciyor.
Ama cocuklara suc bulmuyorum ,bulamimiyorum.
Neresinden ele alirsam alayim trkiye daha yasanilabilir. Her yonden ama her yonden.
Tabikide donunce biraz zorluklar olacak . Dusunsenize evimizi dahi degistirsek biseyleri yadigariz.

benimde frankfurtta akrabalarım var..artık hayat eskisi gibi güzel değil diyorlar.eskiden mark varken tüm sülalesini doyururlarmış.şimdi almanı da göçmeni de kuaför e gitmiyor saçını eşine kestiriyormuş evde.tamam daha tıkır tıkır işleyen hayatı kolaylaştıran oturmuş sistem var ama..

bir kere iklim facia(ben izmirliyim duramam alışamam),türksen zaten 1-0 geriden geliyorsun,sürekli çalışıp kendini ispatlamak zorundasın.yani gider gitmez hoşgeldin deyip 15000 euro ile başlatmıyorlar..bana da bir ara avrupa cazip geliyordu ama artık değil.22 yaşında erkek kuzenlerim var,bir görseniz boylu poslu yakışıklı.o kültürde büyümelerine rağmen biz alman istemeyiz,burda yetişmiş kız bile istemiyoruz,bizi memleketten kızlarla tanıştırın diyorlar

verdiklere paraya göre hayat pahalı. mesela kuzenlerle konuştuk burda en kıytırık terlik 5 lirayken orda 25 eurodan başlıyor dediler.ayrı bir bavul burdan yapıp gittiler.

yani orda daha mutlu olacağıma inanmadım hiç..

Benim cevremde gözlemledigim kadar genelde türkiyeden sevgilileri olan insanlar türkiyede yasamak istiyorlar.
Bence güzel kardesim, git ve dene, gencsin, ne olacak sanki, ucunda ölüm yokya. Yerinde olsam ilk önce bir is bulurdum kendime türkiyeden, is ilanlarina bakabilirsin veya tatil icin bir kac haftaligina gidince is görüsmeleri yaparsin, sonra isin kesinlestikten sonra kal bakalim bir 3-4 sene. Almanyadaki haklarini kaybetmedigin sürece ne olacakki.
Zaten alman vatandasisindir, mavi kartinida alirsin yoksa gitmeden önce konsolosluktan.
Simdi biz sana burdan ne söylesek yalan olur, herkes baska yerde mutlu olur.
En basiti tanidigim bir kadinin hayali gerceklesti ve bir at ciftligi kurdu, beni orda yasamaya mecbur etseler her gün aglardim. Yani hepimizin karakterleri farkli farkli, türkiyedede her yerin kosullari, insanlari vs farkli farkli, belki mutlu olursun belki mutlu olmazsin, kim bilir.
Ama isini gücünü evini ayarlamadan gitme derim, heleki öyle sevgiliye vs güvenerek asla.

Avrupa-Türkiye meselesinede gelince, her yerin kendine göre kolayliklari zorluklari vardir mutlaka. Karakter meselesi.
Benim bir cok tanidigim var öyle türkiyeye temelli dönen.

1. Bir tane mathematik profesörü var, issiz kalinca türkiyeye temelli dönüs yapti karisiyla ama adamin orda evi vardi, isinide ayarladi üniverstede cok iyi bir maasla basladi ise, hindistanda mathematik konferanslara bile o gidiyormus üniverstesini temsilen, dört senedir türkiyedeler ve ben cok mutlular sanardim ama nezaman konussak hep sikayetci ve simdi ciddi ciddi geri gelmeyi düsünüyor, bu sefer tekrar burda is aramaya baslamis. En son üniverstede haksizlik yapiliyor, din/sectigin parti vs gibi seylerden ayrimcilik yapiliyor dedi, cok sakin bir insan normalde ama tartismalar olmus bu yüzden, sanirim haksiz yere baska insanlara daha iyi kariyer imkanlari verilmis vs.

2. Yasli adam ve karisi, cocuklari büyüdükten sonra onlara evi birakiyorlar ve kendileri türkiyeye yerlesiyor, adam giris-cikis yapmiyor oturma iznini kaybediyor (temelli türkiyede kalacagina cok emin, birdaha asla gezmeye bile olsa gitmem diyor), ama kadin cocuklarini görmek icin ara sira gidip geliyor. Aradan 10 sene geciyor, adam iyice hastalaniyor, mide kanseri oluyor. Türkiyede önce normal sonra özellerde muane ediliyor, ama durumu gittikce kötülesiyor. Ellerinde pek parada kalmiyor, artik yaslandikca ve cocuklarinin torunlari oldukca iyice hasretde oluyorlar ve adam mahkemeyle, avukatla vs seneler boyunca mücadele ederek zor bela tekrar karisiyla temelli geri dönüyorlar, türkiyedeki evlerine tatilden tatile gidiyorlar artik.

3. Kaynanamin üst kati bostu ve oraya bir avrupadan temelli dönmüs türk aile tasindi, evi satin almislar, bayagida bir para biriktirip gelmisler. Adam is kurmus.
Sahsen benim icin mükemmel bir aileye benziyorlardi, anne baba iki cocuk bir kiz bir oglan. Ama adamin isi batiyor. Ise giriyor kendisi, dört sene iste calisiyor, sonra o istende oluyor. Issiz kaliyor üc sene boyunca, kahveye vs takiliyor, sonra para bitince karisini ikna etmeye calisiyor avrupaya geri dönmeye, ama kadin kabul etmiyor, cünki cocuklar okula gidiyor türkiyede, kadin onlarin hayatiyla oynamak istemiyor.
Sonuc olarak adam biraz geldi gitti ve sonra avrupada kendine baska bir kadin bulmus, en son bosanmislar. Kadina babasi bakiyormus, kaynanam hep üzülür haline.

Böyle sayip gidebilirim, ama inanki bir tane pozitif bir örnek bilmiyorum. Ha bir kez hastanede bir kizla tanismistim, annesi felc gecirmisti ve kendisi izmirden apar topar gelmisti kücük kiziyla, bana nasil burda yasiyorsunuz, ben evlendim gittim izmirde cok mutluyum esimle esimin ailesiyle orda yasiyoruz dedi. Ama aylar boyunca türkiyeye geri dönememisti, annesinin yaninda kalmisti, kizini tekrar götürmeye mecbur kaldi cocuk okula gitmesi gerekiyordu, ama annesinin yanindada birisi kalmasi gerekiyordu. Ben 9 ay boyunca onun perisanligina sahit oldum, koca cocuk türkiyede, anne baba birde kücük kardes burda perisan...zor valla. Normal sartlarda ama cok mutluymus türkiyede, yani öyle söylüyordu, ama insan bilemez, insanin basina hersey gelebilir.

Sahsen ben asla cocugum baska bir ülkede olsun istemem, genc yasta ne olacak ya, ucak var telefon var internet var, para olduktan sonra birsey olmaz derdim, ama yas ilerledikce farkli düsünüyorum. Ama pisman olmamak icin, icinde bir kusku olmamasi icin belki yasaman gerek. Git türkiyeye, ama arkani saglama al ve git. Hayirlisi olsun insallah.

bende almanyada yasiyorum ama yasli ninelerin laf attigina sahit olmadim ve hastaneye kac defa yattim bir bebek gibi baktilar ilgilendiler benimle
birkere cok disiplinli insanlar,randevu oldugunda 5 yada 10 dakika erken gelirler
cocuklari yetistirme konusundada disiplinliler

yigidi öldür hakkini yeme demisler

bu mesajim gurbetteyim icin

Eskiden iyiymis oyle diyo ilk gelenler ve trkyyide hala o eski biraktiklari gibi zannediyolar ve bir turlu donmek istemiyor 1. Kusak
Evet burda haftalarca gunesi gormuyoruz. Resmen gunesi ozluyorum. Artik surekli karanlik bi havadaki psikolojiyi dusunun.

Burada okumus birikolayca trkyede rahat ve iyi denebilecek isler bulabiliyo. Okumayipta almancasi yada ingilizcesi bile olmasi yeterli. Ya avrupada buraya sonradan gelen turk kadinlari sadece temilikcilige layik goruluyo. Burada yetisip okuduysanizda bir is basvurusunda en son secilecek kisiiniz. Oncelik kendi vatandaslarina.
Fiyatlar konusunda da akrabalariniz son derece hakli. Bende soyle anlatmaya calisayim burada verilen 1.500euro trkiyenin 1.500tl sine bile denk gelmiyor hatta yarisi 750tl .Aldimiz seyleri ,evimizin kirasini vsr hesaplarsak.

alman bir hocam vardı benim de, kulakları çınlasın. 8deki derse girmek için, 8e 15 dk. kala odasından çıkardı çünkü yolda öğrenciler durduracak, soru soracak bilirdi. derse geç kalmamak için yapardı bunu. derse tek vaktinde başlayan hoca oydu. 8de sınıf kapısında olurdu, 15-20 saniye kapıda gelebilecek öğrencileri beklerdi. 25. saniyede geleni almazdı hatta kapıyı çalmasına bile müsaade yoktu. diğer hocalar ise lay lay lom, kafasına göre.

otobüs olayımızı anlamıyordu. nasıl saati, dakikası olmaz diyordu kadın.

bir de elektrik kesintilerine anlam veremiyordu, önceden nasıl haber verilmez diye.

çok da fedakar bir bayandı. başka hiç bir hocanın haberi olmadan, notları kötü öğrencileri toplar ders yapardı. öğle arasını bile feda ederdi.

benimde hocalarım vardı dershanede alman..onlarda tatlılardı:) birde kendi ülkelerinde gör sen onları..

yabancı bir ülkedeler isterlerse lanetlik yapsınlarda görelim.hepsi sevimli olur birden bire...

Stimme dir zu...

Bu ön yargilara anlam veremiyorum!

Insan yedigi kaba tükürmemeli!

Ben senin yerinde olsam mantigimla karar verirdim. Insan tabiki memleketinde daha mutlu kendi dilin kendi sicakligin Vs.

eksik anlatiyorsunuz

kira yardimi var
cocuk parAsi yardimi var
issizlik parasi var
bebegin olursa 2 sene annelik para yardimin var
bilet,sinema,okulda öglen yemekleri,cocuklarin okulun gezi paralari,ders malzemeleri kitap paralari hepsi veriliyor
geliri yetmeyenlere esya parasi,tasinacaklara evin depoziti ,tasinma parasi
hamilekide yardimlar dahada cok artiyor
üniversitelerde bedava olcak bu seneden sonra

hastanelerde ezcanerlerde doktorlarda bankada görüyorum bizim Türk kizlarini cok güzel calisiyorlar

tamam mükkemel degil ama kötüledeginiz gibide degil

benimde hocalarım vardı dershanede alman..onlarda tatlılardı:) birde kendi ülkelerinde gör sen onları..

yabancı bir ülkedeler isterlerse lanetlik yapsınlarda görelim.hepsi sevimli olur birden bire...

eşimin ailesi yurt dışında yaşıyor, babasının yabancı dili gayet iyi, annesinin yok. her zaman anlattığı şey şu; "giderim, alışverişimi yaparım, dil bilmediğimi anlarlar, kasadaki tutarı bana gösterirler, parayı veririm, kuruşu kuruşuna para üstünü verirler. ilk zamanlar paraları da tanımıyordum, cüzdanda ne varsa döküyordum önlerine, parmak ucuyla alır, anlamasam da her aldığı paradan sonra bir şeyler söyler, geri kalanını da alabilirsin işareti yaparlardı."

şimdi böyle bir şeyi, bizim ülkemizde yaşama şansımız kaç? ayakta dolandırıyorlar insanı, değil ki önüne tüm paranı saçacaksın...

anlattığım hocam, soğuk bir kadındı, mesafeliydi ama kadının ideali işinde en iyi olmaktı. bu yüzden uğraşıyordu. aynı bayan, kampa gittiğimiz bir yerde, alman başka insanlarla karşılaştı, sadece merhaba dedi ve gitti. biz olsak, akraba çıkana kadar zorlarız, nerelisin, nereden geldin, babanlar, annenler onlar nereli... zorlarız yani.

benim cocuklarimin ögretmenlerinden cok memnunum

derslerinin yetmedi yerde devreye giriyorlar,hasta olduklarinda ambulansi kendileri cagiriyorlar,velilerede telefon acip acil olan herseyi iletiyorlar

İyikide sahit olmamissin. Tabikide hepsi kotu diyemem. Her toplulukta oldugu gibi iyilerde var kotulerde. Bu durumlar ,bakis acilari sehirlere ,eyaletlere gorede degisiyor almanyada.
Ben bikerede randevu alip randevu satinde dktrun yanina girdimi hatirlamiyorum.
Cocuklar konusundada yine hepsi bir olmaz diyerek cok acimasiz olduklarini soylicem. Gozlerimle gordum kackere ana okullarinda buyukler bahceye ciktiklarinda kucukleri dovdunu. Ogretmenlerinse yanlarinda olan bitenden haberi yok varda umursamiyolar. Cunki haberinin olmamasi mkansiz. İcim parcalandi buyugu 5,6 yaslarinda zenci bi erkek cocugu , dieri 3 yaslarinda zayif celimsiz bikiz.
Benim cocugum anlattigim degide baska bi ana okulunda. Ama oradada buna benzer seyleri cok gordum. Ogretmenler kendi aleminde coculkardada zayif olanin cani ciksin adeta..

Evet annemde gecenlerde bir hafta hastanede yatti ve tek söyledigi sey "Kizim bunlar müslümanligi yasiyor bilmeden, valla hem güleryüzlüler hem tertemizler" diyordu.
Disari ciksam yürüyüs yapsam karsimdan kim gelirse gelsin tanimasa bile selam verir (biz 30 bin nüfusluk bir sehirdeyiz).
Okulumu tek yabanci oldugum bir okulda okudum ve bir gün yabanci düsmanligiyla karsi karsiya gelmedim.
Iyi bir ögrenciydim ve okuyana burda inanilmaz saygi var, ailemden görmedigim destegi herzaman devletden gördüm.
Sabahin 6 bucukta disari cik kar yagmis olsun, herkes kapinin önündeki kari temizliyordur, okadar düzen var.
Bazileri sIkIlIr düzenden, cünki cok kagit isleri vardir mesela, ama baska türlüde bu düzeni yapamiyorlar iste.
Almanlar kadar disiplin sahibi, zamaninda randevulara giden, sözünde duran bir millet daha varmi bilemiyorum.
Ama istisnaler kaideyi bozmaz.

Bir akrabam derki, almanlarin trafikdeki hallerinden belli nekadar düzenli olduklari, bir hatali sürücü oluncada "Bu ya yabanci, yada yabancilardan görmüsde ondan öyle yapiyor" der.
Devletin sayesinde kac insan geciniyor ona deginmek bile istemiyorum, calisiyorsan bile kira yardimi var, okuyorsan devletden yari borc, yari hediye destek var, issiz kalsan hasta kalsan güvencen var, hani cokmu, hayir, gecinebilecegin kadar, ama ac ve acikta, sigortasiz kalmazsin asla.
Yabancilara destek amacli bir sürü dil kurslarindan tutun baska kurslara kadar hersey var. Örnegin en kücük sehirlerde bile kapali havuzlar var, spor faliyetleri cok yaygin.
Aklima ilk gelen bunlar.
Gecenlerde akrabalarim geldi türkiyeden ve benim burdaki akrabalarim hicbir yeri gezip bilmedikleri icin bana düstü onlari gezdirmek, müzeler, restorantlar vs heryere götürdüm, bayildilar ve niye hep bizimkiler bukadar sikayet ediyor nekadar güzel yerler dediler.
Ama burdaki benim akrabalarim maalesef öyle iste, para biriktirirler, türkiyeden ev mal mülk almaya calisirlar, dolandirirlar, en kötü islere giderler mecburiyetleri olmadigi halde, hicbiryeri gezmezler, dili ögrenmekte hic gayretleri olmaz burda 20 küsür senedir yasadiklari halde cat pat konusurlar ancak ve sonra sikayet edip dururlar....ama yeni nesil biraz farkli cok sükür.
Akrabamin kizi özel okula gidiyormus türkiyede, burda kuzenimin devlet okulana gitmis, ayni bunun gibi iste diyor, birde türkiyede kac milyar para veriyormus, ama kuzenim burda bedavaya gidiyor ve ayni sekilde ögretim aliyor.

Ben herzaman derim Allah hidayet versin su alman devletine diye.

Var inkar etmiyorum. Bu arada annelik parasi burda 1 sene. Onuda kaldiracaklar suan onun planlarini yapiyolar. Bizim insanlarimizdanda verilmis haklari son derece suistimal edenlerde var.
Ama benim anlatmaya calistigim artik bicok hak ,yardim vsr trkiydede verilmeye baslandi arkasida geliyor. Yine bi cok konuda trkye avrupayi solda birakti. Cunki avrupa artik ilerlemiyor hatta geriye gidiyor.
Yine bende kiliseye bagli bir hastanede kaldim dogumda. Arkadaslarin bahsettigi gibi cok iyi davrandilar bana orada. Hala dua ederim onlara aklima geldikce Allah onlara hidayet versin diger dunyalarida guzel olsun.
Ama boyle bi yeri bulmak icin kaldigim yerden uzaga gitmek zorunda kaldim. Ve musluman bir turk dktru sayesinde giris yaptim
Amacim "benimde cevremdekiler donmek istdimi duyunca ayni seyleri soyluyo; yapamazsin ,edemezsin" iste burda bunlar var sunlar var. Eee o sayilanlarin hepsi olmasada trkiyedede var, bazi seylerdede trkye daha ilerde.iste amacim bunu anlatmak
Birde bunlarin yaninda trkye memleketim ayni dili , ayni dini paylasiyoruz. Bu acidanda daha rahatiz,daha ozguruz
Gitmek isteyen imkani olan hic beklemesin gitsin bence. Hic korkmasin.

benim kizim mayisda 2.yasina girecek hala annelik parasi aliyorum
Türkiyeye gitmek isteyen gitsin tabiki ben bunun icin birsey demem Vatanim

benim yazdiklarim sizeydi,almanyada kötü yasam yok hatda rahat bunu anlatmak istedim

dil icin bedava kurslar cok , ögrenmek isteyen gider,kendini gelistirmek kadar güzel birsey varmi

Türkiye'ye döndüğümde beni rahatsız eden tek şey zaman kavramının olmamasıydı..Okulda öğretmenlik yaparken zil çalar çalmaz çıkardım öğrenciler bile şaşırırdı hocam ne kadar dakiksiniz diye ama insan o kültürle yetişince başka türlü davranamıyorsunuz..Kimi hoca da ne zaman canı isterse..Bir de almanlarda hep şu vardır 15.45 te gelirim dediyse gelir gerçekten ama burda dakik olmayı geçtim saat bile verilmiyor,öğleden sonra uğrarım odanıza...Bi hocayı böyle dedi diye 2 saat beklemişliğim var düşünün! Sadece bu yanına alışamadım alışmayı da istemiyorum açıkçası..
Almanya neden dakik sizce?? adamlar çünkü en Çünkü en ufak bi gecikmede (mesela trenler) yolcuları o gecikmeden kaynaklı mağdur olursa tazminat ödemek zorunda kalıyorlar..Yani heryerde cezalar caydırıcı burada ne yazık kı değil bu nedenle de insn hayatı çok ucuz.. Bunlara rağmen burdayım ve mutluyum..

Sen 30 yasini bulursan eger direk burda kal =) Insan yas da ilerledikce beklentileri daha cok oluyor ve daha zor olur diye düsünüyorum.. Inanirim canim Istanbul hayat dolu gercekten  insanada bir nese geliyor ve ister istemez mutlu ediyor bu insani.. Material a önem veren insan para ya önem veren insan burda gayet iyi yasar ama huzurlu olamaz.. Ben o Almanlarin ne tip bir insan olduklarini iyi biliyorum.. Bu arada cok ta dedikoducular bizden fena  Is yerinde ariyor kadinin biri telefonda ayyy canim cicim tamam öyle yapalim cok iyiyiz havasi, cat telefonu kapatiyor buda tam sürtük yilisik bisey diye basliyor saymaya.. Buna ilk sahit oldugumda sok olmustum ama artik alistim  Ve ben Babam ile ayni yerde calisiyorum.. Babam asagida boya bölümünde vardiya sorumlusu bende Finans bölümünde bürodayim.. Arada giderim yanina sakalasiriz cikolata atarim agzina filan hani bizim icin normal seyler bunlar ama Almanlar bize gipta ile bakiyorlar. Bunu kendileride söylüyorlar ne kadar güzel bi iliskiniz var diyorlar Baba Kiz ama bu normal ki 

Sen bence kendine bi Konu ac burada kaynar gidersin.. Üzgünüm is konusunda bende yardimci olamayacagim cünkü bende ne yapacagimi bilmedigim icin buradayim  Ama is bulma imkaniniz varsa Kosova da ben oraya giderdim.. Istanbuldan daha sakin ama yinede güzel bir hayat yasayabileceginizi düsünüyorum..

ayy ne kadarda tanidik geliyor bu yazdiklarin  aynen arkabalarinin dedigi gibi eskisi gibi degil Almanya hic degil.. Para biriktirmek mI? yalan oldu.. Evde iki calisan var ama sifira sifir cikiyoruz ay sonunda.. Artik o kadar düsmüs insanlar varki birakin sac kesmeyi ben Cay i bile kurutup tekrar demleyen insanlar biliyorum ! sen türkiyede yasamana ragmen yine az cok biliyorsun  gercekten maas lar yüksek ama onu sizden öyle bi cikartiyorlar ki yani kasikla verip kepceyle alma misali… Bencede sen kal oldugun yerde, burada bircok insan mutlu degil yanliz Para icin dayaniyorlar o kadar..

pardon ama bu yaptiklarini kendi cebinden mi ödüyormus bu Devlet ? Ödedigimiz vergileri ben biliyorum bunun karsiliginda bir zahmet birseyler sunsun bu devlet baba öyle degilmi

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…