türkiyede neden 35 yaşından sonra iş bulmak çok zor?

Deneyimim yok ama aklima su geldi avrupada genc nufuz azligindan dolayimidir acaba yaslilarin calisiyor olmasi.
Dusunsenize bizim ulkemizde 60li yaslardaki herkesin surekli calistigini..

Genclerin iş bulma olasiligi düşer

Diye düşünüyorum

aa neden ingilizce öğretmenliği yapmıyorsun cnm bende ingiliz dili mezunuyum . formasyonun mu yok

Çok haklı bir serzeniş konu sahibi. Çok haklısınız , maalesef böyle Türkiye'de. Ayrıca yaş 25 olunca da iş bulmak zor 30 olunca da. Yani her şekilde zor.

Avrupa nüfusunun daha yaşlı olduğu istatistik verileri ile kanıtlanmış ve bilinen bir şeydir hanım efendi. Bu yüzden çocuk sahibi olan kişilere bir çok yardım ve destek veriliyor ki teşvik olsun. Çocuk doğduğunda etrafında pervane oluyorlar. Mesela Erasmus öğrenci değişim programı sayesinde gençler seks yapacak da bebekler doğacak diye hesabını tutup seviniyorlar...
Nüfusun giderek yaşlanması iş gücünü de etkiliyor haliyle. Yoksa kapitalizm her yerde kapitalizmdir.
Avrupa ülkelerinin nüfus artış hızları ile Türkiye'nin nüfus artış hızını bir kıyaslayın istersiniz. Nüfusun giderek yaşlanması iş gücünü de etkiliyor haliyle. Yoksa kapitalizm her yerde kapitalizmdir.

Evet kapitalizm her yerde kapitalizmdir.
Ama bazı ülkelerde (Bkz.Türkiye) vahşi kapitalizm vardır.Çalışma saatleri çok uzundur, bazen işveren vergi kaçırmak için ücretini elden verir, işten çıkarıp tazminat vermemek için sana mobbing yapıp işten ayrılmanı sağlamaya çalışır.. vb
Evet şu konuda katılıyorum.
Türkiye ile Avrupa ülkelerinin doğum hızı arasında dağlar var.Hele orta doğu ülkelerinden her gün aldığımız zorunlu göç ile nüfusumuz daha da artıyor.Ama üretim artmıyor haliyle genç nüfus artarken onları istihdam edecek ortam oluşmuyor.
Ama Türkiye'de şu an vahşi kapitalizm var.
Avrupa ülkeleri de kapitalist tabi ki.
Ama onlarda sosyal devlet gerçekten vardır.
Kurallar sıkıdır.Öyle vergi kaçırmak yürek ister.
Çok ciddi yaptırımları vardır.Bir işçiyi alıp güya 45 saat çalışacaksın deyip 55 saat mesai vermeden "esnek" çalışma altında çalıştıramazsın.
Yani iki yerde de kapitalizm var demeden önce nasıl bir kapitalizm var diye içeriğine bakmak lazım.

Bunun nedeni de zaten çalışma yaşındaki nüfusun fazla olması. Genç nüfus fazlalığı ucuz iş gücü demek. Genç nüfusun olduğu ülkelerde bu böyledir. Fakat iş gücünün az olduğu ülkelerde çalışana güzel şartlar sunmak zorundasın ki çalışsın. Az olan kıymetlidir. Çalışanın haklarını ve vergi politikalarını belirlemede bunlar etkili.
Üretim olmaması da bir neden tabii ki. Vahşi kapitalizm heryerde var. Refah düzeyi yüksek olabilir ama sosyal devlet olarak niteleyebileceğimiz avrupa ülkeleri de sınırlıdır. Kaldı ki avrupa ülkeleri sömürgecilikle bu zenginliğe ve refaha ulaştılar. Büyük markaların neden çin endonezya hindistan bangladeş gibi kalabalık nüfuslu ülkelerde fabrika kurduklarını bir düşünün. Ve oradaki işcilerin ne şartlar altında çalıştığını...
Yani kimse insana insan olduğu için değer vermiyor, hele ki sermaye sahipleri için ona kazandırdığınız para kadar bile değeriniz yoktur.
Türkiye'nin nüfus artış hızı 2000 li yıllarda düşüşe geçmeye başladı. Bu durumun kimlerin işine gelmediği, neden 3 çocuk yapın denildiği de böylece anlaşılıyor...

Evet zaten bu kısırdöngü durumuna geliyor.
Emek ucuz çünkü genç nüfus fazla.
Genç nüfus fazla o yüzden emek ucuzluyor.Sen beğenmesen sırada çok kişi var deniyor.
Bende Avrupa tarihini biliyorum.Hollanda,Ispanya,Almanya özellikle Ingiltere gibi ülkeler dünyayı ve Osmanlıyı da sömürdüler.Başlangıçtaki zenginleşmeleri bundandı.Ama sonra Sanayileşme yaşayıp atılım yaptılar.Şu an bu durumdalar.
Endonezyada fabrikalarda yöre halkını evet kullanıyorlar bunu tabi ki savunmuyorum.
Ama bizde de işverenlerimiz fabrikalarında zorunlu göç ile gelen vergisiz sgksız çalışan kişileri kullanıyor.
Avrupa ak kaşık değil ama Türkiye hiç ama hiç değil.
En az 3 çocuk olayına ise tek yorumum millet aklını peynir ekmekle yemiş.
Umarım doğum hızımız daha da düşer.Mesela ben çocuk sahibi olmayı hiç düşünmüyorum.Bak 2 çocuk olmayacak oradan düşür benim doğmayacak çocukları dermişim.
Şaka bir yanda bilinçlenmemiz lazım.Yoksa hep böyle sorunlarla uğraşacağız maalesef.

Şimdi yeni trend 3 çocuk yerine 5 çocuk..
Giderek sayı artıyor..
Durduramıyoruz..
1 lokma bir hırkayla büyüyen çocugun zekası mı gelişecek nasıl iyi bir okulda okuyacak nasıl et yiyecek nasıl beyni gelişecek .. bi çocuk yapıcaksan onun geleceğini temin edeceksin.çocuk ilerde küfretmeyecek bu dünyaya niye geldim diye.aman bunların umrundamı ırgat doğuruyolar sanki evde 5 tane çocuk , 7 nufus somun arası ekmek yiyerek yaşadıklarını ve yaşattıklarını sanıolar ondan sonrada işte herşeylerde gözleri kalıyo hırsız huysuz dilenci oluyolar

Evet bence de.
Hep böyle insanlar eskilerden örnek veriyor, sinir oluyorum.
Yahu eskiden öğretmenlik okuyunca sonrasında sınavsız atanıyordun ( 1970'ler).Bankaya, devlete, belediyeye lise mezunu olarak başvuranlar alınıyordu.
Bu kadar diğer orta doğu ülkelerinden zorunlu göç durumu yoktu. Hatta nüfusun bir kısmı Almanya'ya ve diğer ülkelere işçi olarak gitmişti.
Yani şartlar şu anla çok ama çok farklı.
O zamanlar sebze, meyve ucuzdu. Bir memur, eşi çalışmasa da 2,3 çocuğuna bakardı. Şimdi nerede..
Artık tarlada kalmadı ki, eskiden 6,10 çocuk olurdu bağda, bahçede, tarlada çalıştırırdın.
Şimdi çoğunluk büyük şehirlerde yaşıyor. Bir de bu kadar çocuk yapıp sonra devlet bize bakmıyor diyorlar..
Yahu burası Norveç mi, bir sen çocuk yapmıyorsun ki, genç işsiz dolu her yer.
Bakamayacaksan doğurma bu kadar basit.
Çok bilinçli insanlar da var durumumuz yok çocuğumuz olsa bakamayacağız deyip erteliyorlar.
Ama çok azınlıktalar işte, bu kadar topluma 3 çocuk 5 çocuk dayatması yapılırsa çoğunlukta düşünmeden ürer.
Sonra mağduruz, mağduruz, mağduruz da mağduruz derler.

katılıyorum . benim dayım 1960larde önce önce tıp fakultesine girmiş lise mezunu .. üniversite sınavı filan yok sonra6 ay okumuş ben yapamıycam demiş lise diplomasını geri istemiş okuldan gitmiş hukuk fakultesine kaydolmuş şaka gibi dimi. büyükbabam tek maaşla 4 çocuk okutmuş ve hrbirine daire almış ki devlet te müdürdü. şimdi emekli devlet memuru 60 yaşında kirada oturuyo . eskiden çook farklıydı bütün genç nüfüs kurtuluş savaşında ölmüştü ve nüfüs azdı lise mezunları diplomasıyla istediği kamu kurumunda iş bulurdu şimdi mantar gibi çoğalmış.. ülkede kaynak yok bişey yok üretim yok çiftçi şhre göçüyo tarım bitik .. zeytinyağı kilosu 70 tl olmuş zeytin ülkesiyiz amk ingilterede zeytin yetişmez daha geçen ay ordaydım zeyt,nyağı kilosu 5 pound du. yani düşünki bizim parayla 5 lira. sterlini tl ye çevirmeyin çünkü oradaki maaşla alınan 5 poundluk şey türkiyedeki maaşla alınan 5 liraya eşit. rezalet ya utandım inanın ..hala üreyin bakalım sonumuz nolacak biber 15 tl kıyma 60 hala 5 çocuk yapanvar

haklısın devlet politka üretmeli .. işyerlerinde denetim yok. bir insan nasıl haftada 60 saat çalışabilir ? bu insanın ruh hali ne olur ? asgari ücretin 2000 tl olduğu ülkede istanbul gibi yerde kira minimum 1000 tl gecekondu kirası bu. normal daire 1500 den başlar. bu insan 500 tl ile 1 ay yemek yiecek ulaşım sağlayacak giysi alacak belki evli karısına ve çocuğuna bakacak. tam bir fiyasko. işte burda devreye devlet giriyor ingilterede ve avrupada. bakıyor maaşın çok az. evin de yok... senin evinin kirasını devlet ödüyor yada seni council house denen devletin kendi mülkü evler var oraya koyuyor.(ingilterede council house belediye evidemek) böylece insan gibi yaşıyorsun . o 2000 tl sana asgari gıda ve ulaşım için yetiyor. aslında iş sistemden bitiyor .sosyal devlet anlayışı olacak tamam devletimiz saolsun yardım ediyor biryere kadar ama yetmiyor işte. 2000 tl alan insan nasıl geçinecek bunun cevabını veremiyor. ondan sonra hergün şiddet hırsızlık psikolojik sorunlar vs. mutsuz ve agresif bir toplum.. adam geçinemiyor karnı aç niye yan baktın diye sopayla birbirini döven insanlarla dolu bir ülke olduk maalsef üzülüyorum . işte 5 çocuk yapmak çözüm değil. bu sadece fakirlik ve mutsuzluk verir

Son düzenleme:

Ilkimizi kitilimiyin diyenler gelir birazdan sanki ovulecek bir yeri kalmis gibi.. 4 tane soganin 7 lira oldugu yerde 10 cocuk yapmazlarsa hatrim kalir..

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…