- 26 Ekim 2015
- 8.467
- 20.457
- 348
- Konu Sahibi Rowena Ravenclaw
-
Almanya'da eğitimin çok iyi olduğunu insanlara düşündüren ne bende çok merak ediyorum. Yeğenim 1. Sınıf ve 5 kere öğretmen değiştirdi, anaokulunda Tarzan gibi kendi başının çaresine baktı. Mobbing desen yaygın.
Kuzenlerimin çocukları ortaokulda, anneleri deli gibi peşlerinde koşuyor, neden gymnasiuma gidebilsinler diye.
Öğretmen eksiği, doktor eksigi vs çok fazla. Kötü demiyorum ama Alice in wonderland gibi bir ortamda yok açıkçası.
İş bakın illa ki bulursunuz tek bir iş yok ya. İlla ki iş bulunur yeter ki çalışmak isteyin. Sürekli yer değiştirip baştan hayat kurmak daha zor benceTürkiye’de gayet iyi işlerimiz, kirada evimiz, her sene tatilimiz vs varken 4 yıl önce eşimin şirketinde yurtdışı pozisyonundan ötürü geldik. (Türkiye’deki gidişattan da pek memnun değildik o yüzden bu fırsatı da sevinçle kabul ettik açıkçası)
Şimdi de Avrupa genelinde olduğu gibi işler iyi gitmiyor ve şirketteki pozisyonlar kapanıyor. Ciddi bir kıyım başladı. Biz de yaz sonu nasibimizi alacağız görünüyor.
Ben de kısa bir süre çalıştım, doğumdan sonra bıraktım, bebeğime baktım. Şimdi onu büyüttüm biraz. Tekrar çalışmak istiyorum ana gerçekten iş bulmak acayip zor (Burda işe girdiğim döneme kıyasla) İngilizcem gayet iyi ama beyaz yaka işlerde buranın dili önemli zaten kursa da devam ediyorum ama ana diliniz gibi olması veya İngilizce gibi olması bence bu yaştan sonra imkansız. Eşim zaten buranın dilini hiç öğrenemedi, onların şirket dili İngilizce.
Yani arkadaşlar biz birkaç aya işsiz güçsüz hiçbirşeysiziz. Ev aldık kredisi var. Tamam, birikmişlerimiz bizi götürecek epey ama, nereye kadar? Hazıra dağ mı dayanır?
Türkiye’ye dönmek de bir fikir ama şu an orda da işimiz yok. Ha bu arada eşimin Türkiye’de kalan iş arkadaşları bizim burda aldığımız aynı parayı veya daha yükseğini alıyor. Biz ise burda ev almak için Türkiye’deki evlerden birini sattık diğerinde kiracı var yani dönecek ev bile yok şu anda. Dönersek bıraktığımız şartlardan daha kötüsüne döneceğiz gibi. Sadece maddi şart da değil, insan rahata çabuk aşılıyor derler. Burda özellikle çocuk büyütmenin kolaylığını, insan gibi çalışma saatlerini Türkiye’de bulamayacakmışım gibi düşünüyorum. Bir de burda bugüne kadar birikim yapınca onu çocuğuma kullanırım diye düşünüyordum, Türkiye’de birikimim yok özel hastaneydi yok özel okuldu yok özel dil kursuydu yok servisiydi onlara gidecek diye düşünüyorum.
Ben kalmak istiyorum arkadaşlar. Ama böyle işsiz nasıl kalacağız? 5 yıl dolmadığı için vatandaşlığa başvuru yapamıyoruz. Çok çıkmazdayım. Geceleri kabusla uyanıyorum yatakta bi daha da uyuyamıyorum.
Çok mu abartıyorum Türkiye’deki durumu? Dönsek mi? Ama vatandaşlığa da kalmış 1 yıl, yani evladım yarın “anne bir yıl daha dayanamadınız mı vatandaşlık için” der mi? Of nolur bi akıl verin. Siz ne yapardınız?
Yazım da kafam gibi karmakarışık olmuş olabilir. Siz sorun ben söylerim.
iyi de burada göçmenden muzdarip olan bizizBuna katılıyorum. Ama tercih edilen bir çok Avrupa ülkesinde de bu problemlerin olduğunu düşünüyorum. Zaten avrupalilar bu problemlerin ana kaynağının göçmenlerden kaynaklandığını düşünüyor.gocmenler sevilmiyor.yani göçmenleri hiç bir ülke sevmiyor niye sevelim ki yaşam kalitemizi düşürüyorlar. Kültürümüzü bozuyorlar.adapte olamıyorlar.
Yine söylüyorum yeni bir ülkede yaşamak gerçekten güzel bir fikir ama anavatanini kötülemek kötü bir motivasyon.
Bence bu hizmetlerin pahali olduğundan bahsetmek istemiş, yoksa tabi ki Almanya'da herşey var ama Amerika'da dahil gördüğüm insanlarin çoğu şeyi kendilerinin yapmaya çalıştığı; mesela ev tadilatı, saç boyama vs vs.Ben almanyada yaşiyorum ve yukarda yazdiğiniz hizmetlerin hepsi mevcut.
Benimde evime yardimci geliyor ve misafirim gelince dişardan yemek getirtiyorum.
Kuaför desen zaten adim başı. Evimden cikip tren istasyonuna kadar tam 11 tane Kuaför var.
Neyse, yerinizde olsam TRye geri dönmezdim.
Benim de Almanya'ya gelmeden önce şartlarım çok iyiydi. İşim hem rahattı hem maaşı, ortamı iyiydi. Eşim yurtdışına dövizle çalışıyordu, üstüne döviz kazandığı için vergi muafiyeti de vardı. Annemin evinde kira vermeden oturuyorduk. Ne temizlik yapardık, ne bir mobilya kurulumu, ne tamir. Burada temizliği de, İkea kurmayı da, boru takmayı da kendin yapıyorsun. Benim konfor alanından çıktığımı idrak edebilmem 1 yıldan fazlasını aldı. Şu an 50 metrekare eve 1900 euro ödüyoruz. Eşim tek çalışıyor, ben iş bulamıyorum neredeyse 1 yıldır. 34 yaşımdayım artık çocuk istiyorum. Yapsam evde beşik koycak yer yok, beşiği koysam bana yer yokBiz de çok iyi şartlarda yaşıyoruz Türkiye ortalamasına göre
Ama arkamdan bıçaklanır mıyım diye korkarak yürüyorum
Oğlumu okula gönderiyorım acaba başına bir şey gelmeden döner mi diye korkuyorum
Yanımdan geçen kişinin kaç suç kaydı var diye korkuyorum
Depremde binam tepeme yıkılır mı diye korkuyorum
Sokakta beslediğim kedi köpeği bir daha göremem diye korkuyorum
Daha bir çok şey sayabilirim
Para her şey değil maalesef insan suçluların cezasını çektiği hak hukuk adaletin olduğu bir yerde yaşamak istiyor
Artıları fazla ise gitmek istemeniz doğal tabi.iyi de burada göçmenden muzdarip olan biziz
kirayı yükselten, kadınların güvenliği tehdit eden, okulları kalabalık yapan, devletin imkanlarından yararlanan, ortalığı karıştıran onlar
gittiğin ülkede ise o ülkenin imkanından yararlanan göçmen sen oluyorsun
hani şimdi, etik mi, burada göçmenden şikayet et, git başka ülkenin sosyal imkanlarından yararlan diyorsanız orası bambaşka bir konu evet, ve tartıştığımız şey bu değil. açıkçası bu kişilerin boyunu da aşan bir tartışma herkesin de 1 tane hayatı var. (ayrıca ülkede tek dert göçmenler değil)
bir de elbette kimse bizim kadar da elini kolunu sallayarak parmak arası terlikle göçen suriyeli afgan afrikalı vs de almıyor.
evet türksen avrupada göçmensin, ırkçılıksa ırkçılık da var. kimse yok demiyor zaten de ama imkan da var çoğu durumda da imkanlar bu zorlukları kapatıyor.
Evet burada çekiyoruz. Yurt dışına çıkınca da çekmeye devam edecekler .bence buda çok kötüGöçmen konusunda ben de size katılıyorum
Maalesef iyi yönetilmeyen süreçlerin cezasını biz çekiyoruz
ben avrupada da yaşadım tr'de de yaşıyorumArtıları fazla ise gitmek istemeniz doğal tabi.
Orada sadece ben göçmen olarak yaşamak istemiyorum onu anlatmak istemiştim.
Bu benim için büyük bir eksi.
Burda el işçiliği Türkiye’ye kıyasla çok pahalı. Evi boyamaya 45k euro diyen oldu bizde asla olmayacak delirik fiyatlar, 15k ya göçmen bulduk ona yaptırdık sonuçta istenilen fiyatlar aşırı.Bence bu hizmetlerin pahali olduğundan bahsetmek istemiş, yoksa tabi ki Almanya'da herşey var ama Amerika'da dahil gördüğüm insanlarin çoğu şeyi kendilerinin yapmaya çalıştığı; mesela ev tadilatı, saç boyama vs vs.
Ben hayatimda hiç duvar boyamadim, ama kardeşim Almanya'da mutfak dolaplarını kendi kurduTürkiyede olsa hayatta yapmazdı.
Kendi de diyor zaten, bizim gibi keyifçi millet için zor diye
Evet hizmetlerin bi kısmı var. Ama açıkçası evime gelen temizlikçiler ayaklarındaki ayakkabıyla girip yerleri silince bırak dedim ben temizlerim evimiBen almanyada yaşiyorum ve yukarda yazdiğiniz hizmetlerin hepsi mevcut.
Benimde evime yardimci geliyor ve misafirim gelince dişardan yemek getirtiyorum.
Kuaför desen zaten adim başı. Evimden cikip tren istasyonuna kadar tam 11 tane Kuaför var.
ha bir de şu varArtıları fazla ise gitmek istemeniz doğal tabi.
Orada sadece ben göçmen olarak yaşamak istemiyorum onu anlatmak istemiştim.
Bu benim için büyük bir eksi.
45 k ya Almanya’da 1 yıl çalışanlar olduğunu biliyor mu bu arkadaş?Burda el işçiliği Türkiye’ye kıyasla çok pahalı. Evi boyamaya 45k euro diyen oldu bizde asla olmayacak delirik fiyatlar, 15k ya göçmen bulduk ona yaptırdık sonuçta istenilen fiyatlar aşırı.
Evet, Avrupa'da zanaatkar olmak mühendis vs olmaktan daha mantıklı.Burda el işçiliği Türkiye’ye kıyasla çok pahalı. Evi boyamaya 45k euro diyen oldu bizde asla olmayacak delirik fiyatlar, 15k ya göçmen bulduk ona yaptırdık sonuçta istenilen fiyatlar aşırı.
Bende buna kızıyorum işte.gittikleri ülkeyi sevebilmek için Türkiye yi bu kadar yermek neden.ben avrupada da yaşadım tr'de de yaşıyorum
ABD tecrübem yok ama avrupaya 20 seneden önce gitmiştim ilk, seneler içinde her 2 tarafı da sürekli gördüm.
göçmen olarak yaşamak istememek de bir hak ve tercih, gayet de anlaşılır, buna bir şey demiyorum ki
ha gidip kalifikasyonun da altında işler yapıp daha 3 gün gördüğü ülkeyi (dur hele bi yeğenim, daha koca ülkede kaç kuruşlık tecrüben var ki) yerlere göklere sığdıramamak da buldumcukluk, onları da tuhaf buluyorum.
ama bunların arasında kalan koca bir yelpazede herkesin başka gerekçeleri öncelikleri de olabilir, normal. her giden de ülkesine b.k atmıyor.
Evet hizmetlerin bi kısmı var. Ama açıkçası evime gelen temizlikçiler ayaklarındaki ayakkabıyla girip yerleri silince bırak dedim ben temizlerim evimiveya öyle Türkiye’deki gibi fırının içini parlatma yok. Hani daha çok düzenli yerli yerinde olsun ve görünür kir olmasın gibi. Kuaför adımbaşı değil, ben büyük kentte oturmuyorum. Misafirim gelince getireceğim yemek, no no no yani. Hani suşi partisi vs vermeyeceksem kalıyor bir pizza. Öyle Türkiye’deki gibi balığımı pişirteyim yanına 5 meze söyleyeyim yok. Almanya bu bakımdan çok daha fırsatla dolu anlıyorum çünkü çok ciddi bir Türk nüfus var.
Yahu vatanımız cennet. Sorun içindekilerBende buna kızıyorum işte.gittikleri ülkeyi sevebilmek için Türkiye yi bu kadar yermek neden.
Gidebilirler hiç problem değil.sizin dediğiniz gibi hayatta herkesi beklentisi başka. Ama bir Türk ün kendi vatanını bu kadar kötülemesi kabul edebildiğim bir şey degil
Bende buna kızıyorum işte.gittikleri ülkeyi sevebilmek için Türkiye yi bu kadar yermek neden.
Gidebilirler hiç problem değil.sizin dediğiniz gibi hayatta herkesi beklentisi başka. Ama bir Türk ün kendi vatanını bu kadar kötülemesi kabul edebildiğim bir şey degil
fakat siz Hamburg'da filansınız sanırımBen almanyada yaşiyorum ve yukarda yazdiğiniz hizmetlerin hepsi mevcut.
Bence bu hizmetlerin pahali olduğundan bahsetmek istemiş, yoksa tabi ki Almanya'da herşey var ama Amerika'da dahil gördüğüm insanlarin çoğu şeyi kendilerinin yapmaya çalıştığı; mesela ev tadilatı, saç boyama vs vs.
Ben hayatimda hiç duvar boyamadim, ama kardeşim Almanya'da mutfak dolaplarını kendi kurduTürkiyede olsa hayatta yapmazdı.
Kendi de diyor zaten, bizim gibi keyifçi millet için zor diye
Bende buna kızıyorum işte.gittikleri ülkeyi sevebilmek için Türkiye yi bu kadar yermek neden.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?