Türkiye’ye dönmek veya dönmemek

Kesinlikle katiliyorum. Kendi okul hayatim resmen survivor gibiydi (nezih bir semtin okulu olmasina rağmen). Oğlumun gittiği kreş desen berbat ötesi ama daha iyisi olmadığı için gidiyor işte.
Belkide TRde büyüyen ve okul hayatini yaşamış bir insan için cazip geliyordur ama iyi denilemez.

İş bakın illa ki bulursunuz tek bir iş yok ya. İlla ki iş bulunur yeter ki çalışmak isteyin. Sürekli yer değiştirip baştan hayat kurmak daha zor bence

iyi de burada göçmenden muzdarip olan biziz
kirayı yükselten, kadınların güvenliği tehdit eden, okulları kalabalık yapan, devletin imkanlarından yararlanan, ortalığı karıştıran onlar

gittiğin ülkede ise o ülkenin imkanından yararlanan göçmen sen oluyorsun

hani şimdi, etik mi, burada göçmenden şikayet et, git başka ülkenin sosyal imkanlarından yararlan diyorsanız orası bambaşka bir konu evet, ve tartıştığımız şey bu değil. açıkçası bu kişilerin boyunu da aşan bir tartışma herkesin de 1 tane hayatı var. (ayrıca ülkede tek dert göçmenler değil)

bir de elbette kimse bizim kadar da elini kolunu sallayarak parmak arası terlikle göçen suriyeli afgan afrikalı vs de almıyor.

evet türksen avrupada göçmensin, ırkçılıksa ırkçılık da var. kimse yok demiyor zaten de ama imkan da var çoğu durumda da imkanlar bu zorlukları kapatıyor.

Bence bu hizmetlerin pahali olduğundan bahsetmek istemiş, yoksa tabi ki Almanya'da herşey var ama Amerika'da dahil gördüğüm insanlarin çoğu şeyi kendilerinin yapmaya çalıştığı; mesela ev tadilatı, saç boyama vs vs.
Ben hayatimda hiç duvar boyamadim, ama kardeşim Almanya'da mutfak dolaplarını kendi kurdu Türkiyede olsa hayatta yapmazdı.
Kendi de diyor zaten, bizim gibi keyifçi millet için zor diye

Benim de Almanya'ya gelmeden önce şartlarım çok iyiydi. İşim hem rahattı hem maaşı, ortamı iyiydi. Eşim yurtdışına dövizle çalışıyordu, üstüne döviz kazandığı için vergi muafiyeti de vardı. Annemin evinde kira vermeden oturuyorduk. Ne temizlik yapardık, ne bir mobilya kurulumu, ne tamir. Burada temizliği de, İkea kurmayı da, boru takmayı da kendin yapıyorsun. Benim konfor alanından çıktığımı idrak edebilmem 1 yıldan fazlasını aldı. Şu an 50 metrekare eve 1900 euro ödüyoruz. Eşim tek çalışıyor, ben iş bulamıyorum neredeyse 1 yıldır. 34 yaşımdayım artık çocuk istiyorum. Yapsam evde beşik koycak yer yok, beşiği koysam bana yer yok

Ama gene de geldiğime pişman değilim çünkü aynı sizin gibi düşünüyorum. Her şey para değil ya da bizim odağımız para değil. Yaya yolundan geçerken araba çarpar mı demiyorum, depremde kaçıncı günde bulunurum demiyorum. Organik diye aldığım meyve sebze markasında bile pestisit çıkmış haberini görmüştüm, burda onu düşünmüyorum. Burada da adaletin %100 işlediğini asla düşünmüyorum ama en azından otobüse benle binen adam katil midir diye de aklıma gelmiyor. Barınaktan kedi sahiplenmek istiyoruz adamlar evinin metrekaresine kadar bakıyor hayvan refahı için. Öyle ortamlarda yaşıyorlar ki benim İzmir'deki çok iyi olduğunu düşündüğüm veterinerin kliniğinde öyle ortam yoktu. Hayvana, doğaya verilen değer bile çok farklı. (Barınaktaki hayvanlar uyutulmuyor, sorabilecekler için)

Artıları fazla ise gitmek istemeniz doğal tabi.
Orada sadece ben göçmen olarak yaşamak istemiyorum onu anlatmak istemiştim.
Bu benim için büyük bir eksi.

ben avrupada da yaşadım tr'de de yaşıyorum
ABD tecrübem yok ama avrupaya 20 seneden önce gitmiştim ilk, seneler içinde her 2 tarafı da sürekli gördüm.

göçmen olarak yaşamak istememek de bir hak ve tercih, gayet de anlaşılır, buna bir şey demiyorum ki

ha gidip kalifikasyonun da altında işler yapıp daha 3 gün gördüğü ülkeyi (dur hele bi yeğenim, daha koca ülkede kaç kuruşlık tecrüben var ki) yerlere göklere sığdıramamak da buldumcukluk, onları da tuhaf buluyorum.

ama bunların arasında kalan koca bir yelpazede herkesin başka gerekçeleri öncelikleri de olabilir, normal. her giden de ülkesine b.k atmıyor.

Burda el işçiliği Türkiye’ye kıyasla çok pahalı. Evi boyamaya 45k euro diyen oldu bizde asla olmayacak delirik fiyatlar, 15k ya göçmen bulduk ona yaptırdık sonuçta istenilen fiyatlar aşırı.

Evet hizmetlerin bi kısmı var. Ama açıkçası evime gelen temizlikçiler ayaklarındaki ayakkabıyla girip yerleri silince bırak dedim ben temizlerim evimi veya öyle Türkiye’deki gibi fırının içini parlatma yok. Hani daha çok düzenli yerli yerinde olsun ve görünür kir olmasın gibi. Kuaför adımbaşı değil, ben büyük kentte oturmuyorum. Misafirim gelince getireceğim yemek, no no no yani. Hani suşi partisi vs vermeyeceksem kalıyor bir pizza. Öyle Türkiye’deki gibi balığımı pişirteyim yanına 5 meze söyleyeyim yok. Almanya bu bakımdan çok daha fırsatla dolu anlıyorum çünkü çok ciddi bir Türk nüfus var.

ha bir de şu var

bunu her yabancı ülke konusuda yazarım

bana
benim ülkemde olan batıyor arkadaş

ama x ülkede ayrım olmuş, yolsuzluk olmuş
tamam belki o ülkede yaşarken bana da dokunuyor da ama orası benim ülkem değil, bana o kadar da batmıyor. batmadı.

hatta "amannnnn bana ne", demem daha olası (orada kalıcı yaşayanlar, çocuk büyütüp hep kalacak olanlar demesin tabi)

bilmiyorum anlatabildim mi

şurada avrupada yaşayan 100 kadına sorun 99u hala deliler gibi türkiye takip ediyordur
nerelisin necisin diye sor 80 tanesi türküm der. öyle gidince kimse b.k olsun batsın türkiye demez (diyenin Allah belasını versin bence)

aslında göçmen olmak o kadar kötü olmayabilir yani, hatta akıl sağlınızı korumak için yararlı bile olabilir. türkiyede yaşarken ülke ellerimizden kayıp gidiyor bişey de yapamıyorsun çünkü...

Burda el işçiliği Türkiye’ye kıyasla çok pahalı. Evi boyamaya 45k euro diyen oldu bizde asla olmayacak delirik fiyatlar, 15k ya göçmen bulduk ona yaptırdık sonuçta istenilen fiyatlar aşırı.
45 k ya Almanya’da 1 yıl çalışanlar olduğunu biliyor mu bu arkadaş?

Evet, Avrupa'da zanaatkar olmak mühendis vs olmaktan daha mantıklı.

Bende buna kızıyorum işte.gittikleri ülkeyi sevebilmek için Türkiye yi bu kadar yermek neden.
Gidebilirler hiç problem değil.sizin dediğiniz gibi hayatta herkesi beklentisi başka. Ama bir Türk ün kendi vatanını bu kadar kötülemesi kabul edebildiğim bir şey degil

Valla aynısı bana da oldu temizliğe gelen hatun evin ta ortasına kadar ayakkabıyla geldi ben söyledim çıkar diye ... Öyle dip köşe temizlik falan da yok yani yatağın köşesinde şurda burda tozlar kalıyor, ben kanepeyi yatağı çekiyorum buraları da yap diye gösteriyorum ancak öyle yani. Türkiyede gelen yardımcı hanım abla ya allahhh diyerek bir girişir evin altını üstüne getirir :)

Yahu vatanımız cennet. Sorun içindekiler

Bence insanlar ülkelerini aslında sevdikleri için kızgınlar. Yermelerinin sebebi özünde sevdikleri bir ülkenin bugün bu durumlara gelmesi ve kimsenin çıtının çıkmıyor oluşu.

fakat siz Hamburg'da filansınız sanırım

almanyanın bile çoğu şehrinde ne öyle 11 kuför ne dışarıdan yemek getirecek firma vs yok
ben baveryada orta büyüklükte bir şehirde (bakın daha ölye kasaba köy de değil) 4 ay çalıştım - 2023 yazıydı -hadi önceki deneyimlerim pandemi öncesiydi bu pandemiden sonra.
bi pizzacılar vardı öyle ha deyince getiren...

değilse catering için 20 gün önceden termin yapıp cidden de deli paralar vermelisin başka da yok.

bir de siz karı koca dili bilen beyaz yakalı, iş sahibi vs kişilersiniz, tr'de son dönemde gidip de karı-koca çalışabilen az, genelde 1 taraf iş buluyor diğer taraf kalıyor. bu durum çok yaygın. sizin gelirinizin yarısını anca görüyor bu durumda çoğu aile. bir de ev kuracaksın, sıfırdan bilmeden eşya vs. zor yani.

Kesinlikle ucuz değil ama insanin geliride ona göre oluyor. Eminimki TRde yaşayan asgari ücretli keyfine fön cektirmiyordur :)

Tadilat işlerini ben sadece firmaya yaptiriyorum (2 sene garanti veriyorlar), mobilya kurma mesela, ikea harici, zaten fiyata dahil oluyor.

Insanlar nedense almanyada "cimrileşiyor". Pahali olmasindan değil... buranin suyundan galiba :)

Gidenler zaten okumuş etmiş, iyi iş olan insanlar hiçbiri Türkiyede sürünmüyor. Türkiyede de çocukları özel okula gidiyor, kendileri cici semtte oturuyor ev araba mülk oluyor ... açıkçası ben de dahil Türkiyeyi kötüleyen kimse tanımıyorum. Türkiyeyi daha çok içinde yaşayan ve fakirleşen kesim kötülüyor, o konuda da haklılar geçinmek her geçen gün zorlaşıyor

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…