Üçlü Test ve Amniyosentez Yaptıran var mı?

belirti yoksa test yaptırmayı düşünmüyorum,zaten doğar doğmaz anlaşılıyor,bir de çocuk dr incelerken daha detaylı inceler risk olduğu için.saatler geçmek bilmiyor hiç korkum yok sezaryenden sadece önüne geçemediğim merakım var.Allahım herşeyin hayırlısını versin...

ben de 18+4 haftalık hamileyim. 36 yaşındayım ve ikinci çocuğuma hamileyim.benim de ikili testim 1/230, dörtlü testim 1/150 çıktı. bunun üzerinde 22 ekimde amniyosentez oldum.bir sorun olmadı ama zaman geçmiyor. 3 hafta sonra sonuç çıkacak. beklemek çok kötü. umarım hepimizin yüzü güler de bebeklerimizi sağlıkla kucağımıza alırız.

Benim ikili testimin sonucu 1/48 cikmisti, kimyasal risk 1/9'du. Daha sonra dortlu test yapildi, ikili test ve dortlu testin sonucunda entegre test adi verilen, dogruluk payi ikili, uclu ve dortlu teste gore cok daha yuksek olan testin sonucu 1/65000 cikti. Randevu almis bulundum, ayrintili ultrason ve gerekirse amniyosentez icin Atil Yuksel'e gittim. Bana ayrintili ultrasonum sonucu normalde amniyosentez onermeyecegini, ancak 1/9 kimyasal riski yuksek buldugu icin amniyo onermek zorunda oldugunu soyledi.
Zaten entegre test sonucunu aldigimda amniyosentezden vazgecmistim, bu sozler uzerine kararimdan iyice emin oldum. Kendi doktorum bana Amerika'da olsam ikili test sonucundan haberim bile olmayacagini, yalnizca entegre test sonucunu bilecegimi soyledi.
Neticede risklerden soz ediliyor; test sonuclari cok dusuk ciksa da anomali riski hicbir zaman kaybolmayacagindan amniyosentez isteyenler olabilir. Fakat amniyosentez sonucu bebegi kaybetme riskinin 1/200 oldugunu da gozardi etmeyin. Mutlaka konusunun uzmani, cok cok iyi bir doktora gorunun. Ben yaptiracak olsam, Atil Yuksel'e gozum kapali guvenirdim.

21+3 haftalıkken ayrıntılı ultrason yaptırdım.genel olarak kafa çapı,kemik uzunlukları normal göründü.fakat ense kalınlığı 6,38,böbrekler sağ 0,48-sol 0,37 mm göründü.ve de kalbinin üst kısmında delik görüldü.doktor bunların tek başına sorun yaratmayacağını fakat hepsi bi arada olunca fazla anomalilik olduğu için amniyosentez istedi.ikili ve üçlü testlerim çok iyiydi.ayrıntılıya kadar sorunlu giden hiç bişey yoktu.salı günü amniosentez yaptırdım ve fish sonucunu bekliyorum.inşallah yarın çıkarda rahat bi nefes alırız.çıldırmak üzereyim..

benden sonra yorum yazan olmamış ama foruma girip okuyanların içi rahatlasın,bugün fish sonuçlarım çıktı ve çok şükür temiz..bundan sonra kalbini ve böbreğini takibe alıcaz dedi doktor.Allah'ın izniyle onlarda normale dönecek ve sağlıklı alıcam kucağıma oğluşumu

Merhaba arkadaşlar,
benimde ikili(258/1) ve dörtlü tarama (10/1) testlerim yüksek çıktı.Amniyosentez oldum ama hücreler kültürlenmediği için sonuç veremediler.Şu an 25 haftalık gebeyim.6 yaşında sağlıklı dünya tatlısı bir kızım var ona da zamanında risk var demişlerdi amniyosentez yaptırmamıştık.Şimdiki bebeğimde kız.Duygularımız ortak Rabbim herkese hayırlı sağlıklı evlatlar nasip etsin.

evet bunları temmuz ayında yazmıştım,sonra perinatoloğa göründük içini ferah tut dedi.bu kadar kendini yıpratmaya değmez ben sağlıklı bir bebek görüyorum dedi.kızlar ben zaten dua ediyorum sizde edin salı günü inşallah bebeğimi kucağıma alacağım,meraktan ölüyoruz .umarım güzel haberler veririm.

evet kızlar salı günü bebeğimi kucağıma aldım sağlıklı bir bebek.şimdi sadece yeni doğan sarılığından küvezde olsun buna şükür.darısı sizlerin başına Allah a emanet olun...

Bebeğim 9 haftalıkken, yani 2. muayenemizde, doktorum "aman ense mi kalın, sizin de biraz gazınız var, pek de görünmüyor ama, hıımmm, hummm" diyerek bebekte çok ciddi bir sorunu kesin olarak görüyormuş gibi hareketler, endişeli tavırlar takınmaya başladı. 3. muayenemizde "ense kalın herhalde, tam göremiyorum, vajinal muayene yapalım, yok yok yapmayalım siz rahatsız oluyorsunuz, dur biraz dürteyim, ha buldum ha bulacağım" derken bize "ensede kalınlık görüyorum" diyerek hemen koryon villus biyopsisi yapmayı önerdi. Ayaküstü, oracıkta, hemencek. Biz bebemizin elini kolunu incelemeye çalışırken, göbeeem açık ultrasona yatmışken. Ben ilk önce anlayamadığım için tamam dedim ama eşim "bir dakika doktor bey bize ilk önce izah edin biyopsi diyorsunuz bu ciddi birşey" dedi. Onun üzerine doktorumuz rahatsız olarak da olsa bize kısa bir izah geçti. Fakat eşim biyopsi yaptırmak istemediğini, önce ikili testi yapmasını istediğimizi söyleyince bozularak "tabi tabi yumuşak bi geçiş olsun önce testi yapalım" dedi. Sonra test formuna bir türlü emin olamadığı ve bizi de tam bir güvenle "ikna" edemediği ense kalınlığı değerini muallakta kaldığı değeriyle yazdı, bana ta en başından beri asla sormadığı son adet tarihimi de ilk kez o test formunu doldurmak için sordu, sigara-alkol alışkanlığım, ailemdeki genetik bozukluk hikayesi vs hiçbir bilgiyi de bana sormaksızın doldurduktan sonra ikili tarama için kan örneğimi alıp yolladı. Tahmin edilebileceği üzere Trizomi 21 yani down sendromu riskim 1/248 çıktı. Testin altında "ultrason gebelik tarihi ile son adet tarihi arasında ciddi bir uyumsuzluk dikkat çekmektedir. gebelik tarihi onaylatıldığı takdirde amniyosentez önerilmelidir." yazıyordu. Doktorum "evet evet tam tahmin ettiğim gibi evet koryon villus yapacağız" dedi. Tabi bu tanı testini bize diğer önerişinde de bunda da yüzünün şeklini görseniz... Karşınızda bir hekim var, ona güvendiğiniz için oradasınız, ağzından çıkan herşey doğru sizin için ve o bebeğiniz "ölmüş" gibi tuhaf tavırlar takınıyor, o derece hezeyan içinde garip hareketler ile sizi de endişeye itip duruyor. Benim şalterlerim attığı için bir dolu nahoş diyalog gelişti tabi o randevumda, "yok düşük riski varsa varmış, yok oturup ağlayacak mıymışız" bunlar sıralandı doktor tarafından, gıcıklığına tuhaf konuşmalar yaptım ben de. Doktor beni tek yolun bu olduğuna inanmaya zorladıkça, üçlü tarama, dörtlü taramaya kadar yolu var minvalinden cümleler kurup bir daha dönmemek üzere hastaneden ayrıldım. Test sonuçlarımla başka doktora başvurduğumda, tarama sonuçlarına bakmadan bana amniyosentez yapacağını söyledi çünkü başka bir doktorun soru işaretini bundan sonra bize ne derse desin kafamızdan silemeyeceğini dile getirdi. Doktoradamın izahatı oldukça mantıklı geldi. Zaten 3.5 ayımı korku içinde, endişeyle geçirmişim kalan aylarımı da o vaziyette devam ettirmek benim de istediğim birşey değildi. Ultrasonda bebişime baktı, "çocuklar bu bebek son derece sağlıklı" dedi, cinsiyetini söyledi, bir dolu moral verecek konuşma yaptı, ayrıca orada öğrendik ki plasentamın konumu gereği bana koryon villus yapmak oldukça sıkıntılı olurmuş. Ayaküstü olacaktım halbuse... Neyse... Sana da 2 hafta soluklanma süresi, biraz toparlanır kendine gelirsin 16. haftanda gücünü topla gel, prenatal uygulamalar konusunda uzmanım zaten, Allah'ın izniyle hiçbir risk olmadan yapacağım ve hiçbir şey de çıkmayacak bak görürsün, ama önce tevekkül et" dedi. Amniyosentez yaptırdım. İğne canımı acıtmadı, o sırada tutulan ultrason cihazı daha çok canımı yaktı açıkçası. Sonrasında bi de kan uyuşmazlığı iğnesi yedim totoşuma, onu da iki gün sonra bi acil serviste vurdurdum. Herneyse.. Tertemiz bir sıvı aldı doktor. Fish test yapacağım, sizi çok bekletmeyeceğim dedi. O "çok bekletmeyeceğim"in bekleme aşamasını çeken bilir. Allah'ım kimselere yaşatmasın. İnsan aklını kaçıracak gibi oluyor beklerken, hele biraz gecikme olduysa, "tamam kesin birşey var diyemiyorlar" diye kafayı yiyor. Amniyo sıvısının incelendiği genetik laboratuvardan özel olarak arayıp bana telkinde bulundular, biraz daha beklemem gerektiğini, 3 kromozomun incelendiğini, 2sinin de 2 gün içinde bitmiş olacağını söyleyip rahatlatmaya çalıştırlar. Eşim de ben de 17 haftanın ilk 7 haftasını çık (doktora hiç gitmediğimiz ilk dönem) 10 haftasını kabus gibi geçirdikten ve ultrasonda gördüğümüz bebemize ağız tadıyla bir bakıp da sevinemeden neredeyse yarı hamileliğimi atlattık yani. O arada yaşadığım mide sıkıntılarımı falan hiç dile getirmiyorum zaten, sineye çektik. 18. haftamın başında test sonuçlarımın temiz çıktığını öğrendim. 20. haftamda da ayrıntılı sonuçlar çıktı, canım Allah'ıma şükür dualarımı kabul etti, testim tertemiz çıktı. Ama ilk doktorum beni o kadar hırpamış ki test sonuçlarımı elime alıp da kendi gözlerimle görene kadar o artık silinmesi gereken şüphe rüyalarıma bile yansıdı, düşünün, geçen hafta ruyamda test sonuçlarım kötü çıkmış görüp eşime kızıyordum gidip almadın bak gördün mü bakmadık bizi kandırdılar diye. Neyse ki bugün nihayet rutin kontrolüm vardı, doktora gider gitmez ilk iş sekreter kız bize hemen sonuçlarımızı verdi, elime alıp güzelce okudum, içim tamamen rahatladı. Allah'ım dünyanın neresinde hangi annecik hangi babacık bu amniyosentez sürecini yaşamak zorunda kalırsa kalsın, onlara yardım etsin, hiçbir bebeciği bu aşamada anacığına babacığına anomalili göstermesin. Velhasıl kelam bir doktorun şüphesiyle ateşlenen ve güven vermeyen bi değer ile gerçekleştirilerek yüksek risk çıkan bir tek ikili tarama testi sonucu bunu yaptırmak durumunda kaldım. Sadece tek bir test ve şüphe. Benim bu hikayem bu yazıyı okuyacak tüm ümitsizliğe düşmüş anneciklere moral olsun, tarama testlerinizdeki değerler ne kadar vahim çıkarsa çıksın onların sadece risk taradığını unutmayın, doktorumun dediği gibi tevekkül edip kalbinizi temiz tutun, Allah'ım yüzünüzü güldürür inşallah.

Ben daha öncede burada yazmıştım.İşin ehli olmayan doktorları yani tahlillere bakmadan veya yaptırmadan konuşan doktorları bilmem.Ama;işin ehli doktorlar tahlil sonuçlarında 1000 de 1 de olsa onlara göre büyük risktir indirğemeye çalışırlar.Bizde biraz endişe yaşadık ama 2.düzey ultrasonda Allah'a çok şükür bir şey görünmedi.İşte yinede çocuğu inşallah sağlıklı bir şekilde kucağımıza alıncaya kadar endişeler ister istemez devam edecek.Allah;İnşallah tüm annelere bu gibi üzüntüleri yaşatmaz.Rab'bim tüm annelere çocuklarını sağsalim,sağlıklı bir şekilde kucaklarına almayı nasip eder.AMİN..:)

bndede aynı problem olabılır kadınlık hormonu denılen tarlusal icmişim adet söktürücü 2 kutu genıtal organında sorun olabılır dedıler kızsa erkege dönük erkekse kıza dönük sizi cok ıyı anlıyorum 1 ay sonra doopplerı var bellı olacak ama bu sonlandırmak ıcın bır sebep degılmıs doktorlar oyle dedı bılıyomusunuz sadece cınsellıgınden oturu yanı sızın kadar karısık degıl sonucta ama bılınmez yınede

ya bu dany walker sendromu nedır amıyo yaptırmısmıydınız bndende ıstıyolar amıyo

cnm cok sey yasamıssın ya yınede yılmamıssın 3 taaramam 1 hafta sonra acıklanıcak ama amıyo stıyolar ıkılı ıyı bn tarlusal ıctım ıkı kutu adet sokturucu yanı kararsızım amıyoda düsük rıskı oluyomus

slm cnm bnm ıkılım ıyı cıktı sayılır ama 3 lude rısk olabılır dedıler 2 gün sonra alıcam amıyo ıstıyolar ama korkuyorum ıkı cocugum var bu 3. olucak napıcam bılmıyorum yaa...

bunu herhangi birinin sorusuna cevap olarak değilde genel biruyarı olarak yazmakistedim.
benm gebeliğimdede detaylıda bir iki sorungörülünce amniyosentez yapıldı.bir şey varsa çıksın diye.sonuc temizçıktı (3lüde temizdi) ve hamileliğe devam kararı aldık.kendinden nefret ettiğim kadın doğum doktorumhiçbirşeyi yok bu çocugun demişti sağolsun.şimdi engelli bir bebek anesiyim.lütfen bu kadar güvenmeyin.amniyosentezde,kordonsentezde hangi hastalıklara bakılıyor onlarıinceleyin.o o kadar abartılan aminoda down sendromu,trizomi21 ve trizomi 18 sanırım onlara bakılıyor.oysakiyüzlerce sendrom var.3lü testtede spina bifida ihtimaline bakılıyor.bunu bilip ona göre hareket edi ve bence kadın doğumcu yerine bir genetik uzmanına danışın.bu konunun asıl uzmanı onlar.şimdiki bilgim olsa genetikuzmanına giderdim ve ben ve çocugumbugünleri yaşamazdık.bir yönlendiren olabilseydi keşke..

ne gibi sorunlar görülmüştü detaylıda?

merhaba arkadaşlar bende tüpbebek yöntemiyle yıllar sonra gebe kaldım çok şükür ve ardından 3 lü test kahretsin nerden yaptırdım tabiki yüksek geldi malum günlerce ağladım dr amniyo önerdi ama biyandanda bu bebeği çok istememizden yıllarca aramamızdan dolayı istemedide yani bize bıraktı bugün 4 boyutlu ultrasona girdim sorun görülmedi ben kesinlikle aldırmayacağımı söyledim o benim yavrum ben onu yıllarca bekledim şimdi onu riske atamam haraketlerini hissetmeye başladım nasıl yapardım bunu şimdi kendi kendime karar verdim hamileliğimim tadını çıkarıp duayla yavrumu kucağıma alacağım günü beklicem rabbim herkezin yarve yardımcısı olsun

size özelden de yazdım ama ne buraya nede msjıma cevap vermediniz,tabiki durumunuzu bilmiyorum belki vaktiniz olmuyo giremiyosunuz..
sadece şunu söylemek istiyorum belkide amacınız çok masumca,belki burdakileri bilinçlendirmek istiyorsunuz ama bence yaptığınız hiçde etik değil..burdakilerin kafasını karıştırıyosunuz..ya doğru düzgün yaşadıklarınızı anlatın yada hiçbişey söylemeyin.ayrıntılıda bir iki sorun çıktı amniosentez yaptırdım temizdi ama çocuğum down sendromlu deyip işin içinden çıkmışsınız..burda herkes ortak bişeyler bulmaya geliyo..bende de ayrıntılıda sorun çıktı,amniosentez yaptırdım,benim kadın doğumcum da çocukda hiçbi sorun yok diyo,sırf bu yüzden bile temiz çıkan amniosentezime rağmen kafamı allak bullak ettiniz.kaç gündür bekliyorum sizden bir cevap gelir diye,ama oda yok..bu saatten sonra çocuğum için hiçbişey yapamam,genetikçiye de gitsem hiçbişey değişmez..lütfen yorum yazarken hassaslığımızı düşünün ve ona göre yorum yazın,bilinçlendirmek farklı şey korkutmak farklı şey..

bsima arkadasım aynen sana katılıyorum bende ense ölçümü 2,5 çıkmıstı daha sonra 2'li testimde 71/1 çıkmıstı..amniyosentez gibi bi işlem yaptırmıstım..adı CVS..bebek eşinden parça alıyolar..ve bu işlem sonucunun %99.9 oldugunu söledi yapan prof.şükürler olsun ki 21 gün sonunda sonucun temiz cıktıgını öğrendim suan 26 haftalık hamileyim ve bende cok tedirgin oldum..ultrasonda falan bebeğimde bi sıkıntı görünmüyor yalnız yazılanı okuyunca cok rahatsız oldum.. :/ hassasiyetini anlıyabiliyorum..ama sanırım yukarda yazan arkadasımızın bebegi down sendromu deil..baska bi genetik rahatsızlıktır.

yani tamam onuda anlayabiliyorum ama ufacık ihtimalde olsa çıldırıyoruz,insan kendi canı olsa yanmaz ama karnındaki olunca endişeleniyor..ben sırf küçük ihtimal bile olsa günlerce gözyaşı döktüm..keşke herşeyi ayrıntılı yazsaydı da kafamızda soru işaretleri oluşmasaydı..ortaya bi ateş atıp kaçmak en kolayı..

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…