ÜLKE DEĞİŞİKLİĞİ....

Sene2011

Guru
Kayıtlı Üye
22 Temmuz 2011
105
292
303
35
Merhaba kızlar, hayatımıza yön verecek yeni bir karar için sizlere akıl danışacağım. Eşim özel bir şirkette çalışıyor, ben ise bir kamu kurumunda işçi statüsündeyim. Her birimizin maaşı 2000-2500tl civarında.Bir ev aldık. iki yıldır taksitini ödüyoruz , geriye üç yılımız kaldı.
Bayramlarda, tatillerde 15 günlüğüne eşimin köyüne gidiyoruz. Ordaki insanların çoğu yurtdışında yaşıyor, köyü yazdan yaza yazlık olarak kullanıyorlar.Ordaki insanların yaşam standartlarını, altlarındaki son model arabaları görüp biz gitmemekle hata mı yaptık diyoruz her defasında..Genelde kendilerine ait restoran açıp o işle uğraşıyorlar,yazın gelip iki ay boyunca kalıyorlar. Biz burda kendi vatanımızda 15 gün yaz tatili yapabilmek için bütün kış idare eder bir para icin çalışırken, onlar iki ay tatil yapıp bunun dışında da ev, araba, birikim yapabiliyorlar. Eşimin ordaki en düşük maaşı aldığını bile farz edersem, benim çalışmama gerek kalmadan evimize daha çok maas girecek.. Ben de böyle mutsuz olduğum bir iste devam etmik zorunda kalmayacağım..
Şimdi eşime bir teklif geldi, bir arkadaşı ile ortak restoran açacaklar. Ben ise ancak 1 yıl sonra yanına gidebileceğim,sonra ya orada kalacağız, ya da birikimimizi yapıp Türkiye'ye döneceğiz. Sizce kurulu düzenimi bozmalı mıyım? Oraya gidip pişman olur muyum? Orda yaşayanlar(İngiltere) var ise fikir verebilir mi?
 
1 yıl olayı olmasa süperrr dicem ama neden 1 yıl ayrı kalmanız gerekiyor?

aynen,
ben eşimi gönderdim, daha gideli bir ay oldu, fenalardayız.
yakında gelecek ziyarete bakalım.
ama bir yıl uzunmuş ya...

bir de ben çalışmasam bile yeter paramız diye düşünmemek gerek, fazla kazanılsa bile fazla harcanıyor yurtdışında, onları hesaba katmak gerek.
 

Ben olsam giderdim muhtemelen. Dönmemek üzere.

Yurt dışında yaşayanlarda benim gözlemlediğim iki tip insan var. Birinci kısım gittikleri ülkeye uyum sağlayan, ülke insanıyla iç içe yaşayan ve gittiğine, orada yaşadığına pişman olmayan kesim. İkinci kısım ise uyum sağlayamayan, türk çevresinden çıkamayan, yaşadığı ülkenin dilini bile hakkıyla öğrenemeyen ve pişman, mutsuz olup dönmek isteyen kesim. Siz hangisi olacaksınız eğer giderseniz? Bu sorunun cevabı sizde.
 
Yerinde olsam giderim
Kac yil ayrilik olacaksa olsun sonuc guzel ve bu da deger bence
Hayirlisi olsun insallah hakkinizda
 
Hangi ulke almanyami?
Ben hollandadan geri geldim Turkiyeye.
Valla yazini okudugumda eski alamancilar gibi yazmissin. Gidip birikim yapip gelecegiz diye. Orada cocuk oldumu hic gelemezsiniz. Ayrica eskisi gibi degil avrupa. Kendi vatandaslari bile artik zor is buluyor yabaci dusmanligi hietlamis bir avrupa var artik. Ha desen ki bir
turkun yaninda calisacak. Onlarda hakkettigini vermiyorlar genelde.
Bilmiyorum zor. Tr de ikinizin geliri normal standartlara gorw iyi. Ben olsam gitmem. Avrupada evet euro yu tl ye cevirdiginde ikinizin calistigi kadar maasi tek kisi alacak ama unutma ki 2000 tl ile tr de ne yapabiliyorsa avrupadada 2000 euroya okadar sey yapabiliyorsun. Bir tek tatillere gelip bozdurdugunda rahat edersin. Aksi taktirse avrupadada tek kisinin maasi yetmiyor maalesef.
Birikip yapip donelim diye hic olmaz cunku duzen kurmus olacaksiniz ve cocugun gelecegi deyip hic donmeyeceksiniz.
Almanyadan ise o kisiler. Almanyada neredeyse herkes mercedese biniyor araba ucuz vergide cok ucuz. Hollandada herkes vergisi ucuz arabalara biniyor araba almasi sıkıntı degil, vergisini odemesi sıkıntı.
Almanya araba konusunda tam tersi hollandanin.

Bilmiyorum avruoada 18 sene yasayip tr ye geri donus yapan biri olarak yazdim. Ama herkes bizim gibi de degil tabi. Biz beceremedik belki becerebilen bir cok kisi var.
Ornegin bizle birlikte gelen bir adam vardi. Geldi. Duzenini kurdu tr den birsuru arsalar aldi evler yaptırdı. Cocuklari ile ilgilendi hepsi en iyi unuversitelere gidiyor. Hepsi 2 sinif birden atlayarak devam etti okul yillarina vs. Vs.
Boyle örnekler de var. Herkesin becerisine kalmis.

Hakkinizdan hayirlisi
 
İşin zor kısmı ayrılık gibi duruyor yoksa denemeye değer
 
Ben olsam gidemezdim,imkanımız olduğu halde gitmiyoruz da.
Ailelerimizi bırakıp gidemiyoruz işte.
Bakıyorum mesela yılda en fazla 2 ya da 3 defa geliyorlar ama benim için yeterli değil o süre.
Bir sene ayrı kalmayı da istemezdim kocamdan.
 
Haklisin. Benim uzun uzadiye yazipta anlatmak isteyipte anlatamadigimi ozetlemissin.

Ben (biz) beceremeyenlerden, uyum saglayamanlardan olarak geri dondum. Gerçi ben donmecektim evlendigim icin esim hollandaya gelmek istemyince mecburen ben geldim annem ve babamla
 
Ne kadar karışıklıklar olursa olsun ben ülkemi özlerim. Ömür boyu yaşayamazdım sanırım, zaten hali hazırda mesleğim varken orada restaurantta çalışmak istemezdim.
 
Malesef öyle yazdigniz kadar kolay degil bu isler. Evet eskiden millet ailecek calisir kurus harcamadan Türkiyeye yatirim yaparmis ki ben 30 sene evvelinden bahsediyorum. Avrupada sartlar daha yüksek ama hayata bir okadar zor. Esiniz tek basina en düsük maasi alsa gecinemezsiniz helleki ingiltere gibi cok pahali bir ülkede.
 
ben esımden 1 sene ayrı kalmam ozlerım herifcanımı ben
bızde ulke degısıklıgı yapıcaz 1 seneye kadar bı aksılık olmazsa
ama yurt dısında gıderım tek maasla gecınırız dıye bırsey yok :)
bazı seyler orda uygunsa burda uygun olan seylerde orda pahalı dengelıyor yanı
yatırım yapabılmen mal mulk alabılmen ıcın su olması gerek
burdan elınde para vardır aylık gelırın vardır oraya parasız gıtmez akıllı yatırım yaparsın allahda yuru ya kulum der oyle olur
her avrupaya gıden zengın olup dönseydı...

ıyı arastırın bence
 
Emin olamıyorum. İngiltere ile ilgili çok pozitif şeyler duymadım. Irkçılık konusu sanırım bir sorunmuş.
Bir de sizin köy nasıl bilmiyorum ama Almanyaya ilk giden dönemden insanlardansa daha çok durum onlar için biraz farklı diye biliyorum. Birincisi orda insanların çok parlak hayatları olmuyor ve tabiri caizse türkiyede geçirdikleri iki ay kral olsalar bile yurt dışında çok ağır şartlarda çalışıyorlar diye biliyorum. Hep o dönemin insanlarından süper hikayeler dinlemiştim ama çok sonra gerçeklerin öyle olmadığı ile ilgili şeyler duydum. Biraz size anlatılan hikayelerin gerçekliğini araştırın derim.
Benim arkadaşım mühendis. Türkiyede güzel şartlarda çalışıyordu. Yurtdışı tatilleri falan. Şimdi Hollandaya gitti. 3 bin euro maaş alıyor. Yine de yetiyor ama türkiyeye tatile gelmek için biraz kastıklarını biliyorum. Eşi de çalışmaya başlayınca daha rahatlayacaklar ama her şey süper olmayabiliyor.
Yani demem o ki araştırmanızı çok iyi yapın. İngilterede yaşayan bir kaç insandan bilgi almaya çalışın. 1 yıl çok uzun bir süre çok çok iyi düşünün.
 
ordakilerde buraya donmeye calisiyor 3 yil oldu belcikadan annemin kuzeni esi 3 cocuguyla temelli donus yaptilar ki esinin orda maasi falan iyidi ama cocuklarin ahlaki bozuluyo yabancilasiyorlar birde irkcilik var diye geldiler dayimlarda seneye hollandadan temelli gelmeyi planliyolar burdan ev aldilat icini doseyincede gelecekler insallah. dayim orda berberlik yapiyo yengemde calismiyo 2 arabalari var orda araba ucuz burda en asagi 30 bine alacagin arabayi dayim orda 5 bine alip kullaniyo sanirim ora vergiler fazlaynis. hakkinizda hayirlisi olsun ama gidip birikim yapip gelmek eskidenmis esimin dedesi 20 sene once 7 ev parasi biriktirip gelmis evler almis burda bidahada gitmemis ama dayim 10 yildir orda dugun sunnet altinlatini satip ustunude zar zor ucu ucuna tamamlayip anca ev alabildi ayrica kac yildir da gelmez buraya.bence duzeninizi hic bozmayin
 
of, ya bu kadını niye çok seviyorum diyordum.
Analizleriymiş meğerse Olric
 
yerinde olmayı şuan nasıl istiyorum bi bilsen
varsa aklın durma burda ya
sanki o kadar emek verip emeğinin karşılığını mı alıyorsun hhiiççç!
boşversene
çocuğun falan var mı bilmiyorum ama onları da düşün
şahsen bi fırsatım olsa koşarak giderim
 
Valla dürüstçe konuşmak gerekirse çalışmaya niyetiniz yoksa hiç gitmeyin yurtdışına. O evler arabalar en düşük maaşla tek kişinin çalışmasıyla olmuyor. O gördüğünüz insanlar çalışkan insanlarmış ki Türkiye'de bile restoran filan derken çalışıyorlar. Yurtsışına çalışmaktan kurtulucam mentalitesinde giderseniz orada da ezilirsiniz, çünkü esas orda çalışmayana ekmek yok. Canınızı dişinize takıp çalışabilecekseniz gidin bence. Emin olun yurtdışında da fakirler, para bulamadığı için ülkesine tatile gidemeyen Türkler de bol miktarda mevcut. Herkes gidince zengin olmuyor.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…