Ben olsam giderdim muhtemelen. Dönmemek üzere.
Yurt dışında yaşayanlarda benim gözlemlediğim iki tip insan var. Birinci kısım gittikleri ülkeye uyum sağlayan, ülke insanıyla iç içe yaşayan ve gittiğine, orada yaşadığına pişman olmayan kesim. İkinci kısım ise uyum sağlayamayan, türk çevresinden çıkamayan, yaşadığı ülkenin dilini bile hakkıyla öğrenemeyen ve pişman, mutsuz olup dönmek isteyen kesim. Siz hangisi olacaksınız eğer giderseniz? Bu sorunun cevabı sizde.
+1 katılıyorum.
Geçen gün burada bir konu vardı, 6 yıldır ABD'de ve hala uyum sağlayamamış, ne dil biliyor ne bişey, öyle bir üyenin konusu vardı. Troll olduğunu da düşünmüştüm hatta. Beni ABD'ye bıraksalar 6 ayda Amerikalı olur çıkarım. 6 yıl ne demek? Yani siz de İngiltere gibi dil sıkıntısı da olmayan bir ülkeye gidince mutsuz olacaksanız hiç bulaşmayın. Dil olayını neden söyledim sonuçta İngilizce, çok fazla insan konuşuyor bu dili, konu sahibi çat pat biliyor bile olsa öğrenmekte sorun yaşamaz. Öyle aşırı zor bir dil de değil.
Bir de ben şunu hep merak etmişimdir, yurtdışında o kadar gelişmiş ülkelere gidiyorlar, nasıl oluyor da uyum yakalayamıyorlar, Türk meselesinden çıkamıyorlar anlamış değilim. ABD'de, Fransa'da, Avusturya'da ya da Hollanda'da falan yaşayıp da Türk'le evlenicem diye tutturan insanlar görüyorum. Ben yurt dışına gitsem neden Türk çevrem olsun diye tutturayım ki? Oranın insanı olsun çevremde ki gerçekten de yeni insanlarla tanışmış, yeni hikayeler duymuş olayım. Bana bişeyler katsın.
Özellikle yurtdışında kazandığını Türkiye'de harcayanlar güzel yaşıyor çünkü adam orada 1 ayda 1000 Euro kazansa mesela, Türkiye'de bu paranın değeri şu anda 3.312 TL. Yani Türkiye'de kaç kişinin 3.312 TL maaşı var? Euro'yu örnek olarak söyledim. Bizim komşumuz var, senelerce Almanya'da çalışmış eşiyle beraber. Şimdi emekli maaşı alıyor oradan, çocukları falan Almanya'da. Kadının durumu çok iyi, eşi ölünce maaşı da kalmış ona. Kadının evleri var, yazlığı var, Almanya'da evi var, Türkiye'nin başka yerlerinde falan da var. Türk insanına göre durumu çok çok iyi. Gideceksin yurt dışına, yazları memleket özlemi falan filan bahanesiyle geleceksin Türkiye'ye, hayatın tadını çıkaracaksın valla çoluk çocuğunun da hayatı kurtulur insanın. Türkiye'de ne hayatın kıymeti var, ne kadına saygı var, ne de çalışan insan emeğinin karşılığını alabiliyor...