- 21 Ocak 2021
- 4.421
- 6.410
- 108
Ayakta alkışlıyorum siziG.azerbaycan türkü olarak vatanınıza Azerbaycan'a gitmeyi neden düşünmüyorsunuz?
Orda ekonomi de yaşam kalitesi de burdan kat be kat iyi.
Konu içerisinde gördüğünüz üzere iktidarın 3iq politikaları yüzünden ülke içerisinde muazzam bir ırkçılık baş göstermeye başladı.
Çocuğunuzun daha iyi standartlarda eğitim alması için gelmeyi düşünüyorsanız size kötü bir haberim var.
Ülkemizde eğitim denen birşey yok maalesef
Ülke de genç nüfusun %99,9'u fırsat verilse yarını bile beklemeden ülkeyi terkeder siz de Avrupa ya, iskandinavya ülkelerine veyahut Amerika tarzı bi yerlere gidin bence...
Ben şahsen hiçbir mülteciye laf söylemem bunun sorumlusu onlar değil çünkü
Sorumluluk kimdeyse onu muhattap alırım.
Ayrıca konu içinde asla mülteci istemediğini belirten bir kaç arkadaş var onların şimdiye dek ve şimdiden sonra da herşeyin sorumlusu olan mevcut iktidara oy verdiğini ve vereceğine yemin edebilirim ama kanıtlayamam.
Zaten asıl sorun bu değil mi?
Ülkeye hesapsızca doldurulan mülteciler yeni mi gündemimizde?
10 yıldan fazladır bu durum var.
Eskiden iktidarın parlak beyinli ilkokul mezunu seçmenleri tarafından ama onlar din kardeşimiz gelsinler diye savunuluyordu.
Görüyorum ki artık parlak beyinli ampuller bile rahatsızlıkların dile getirmeye başlamışlar.
Bu rahatsızlıklarını sandıkta dile getirmiceklerine eminim ama en azından bu da bir gelişmedir onlar için xd.
Celladına aşık olmuşsa bir Millet, ister ezan ister çan dinlet.
İtiraz etmiyorsa sürü gibi illet, Müstehaktır ona her türlü zillet.
Bu millete herşey müstehaktır bence gelin.
Ben yakında gidicem zaten burdan celladına aşık olan ampüllerle baş başa kalırsınız.
Dışardan izlemesi eğlenceli olucak.
Bukadar insan gelmeyın demıs,,, ben ne ıcın gıtmeyın derım bende gıtmem çünkü,, ki oranın vatandası oldugum halde trde yasamam,, ne adalet kalmıs ne vicdan ne insanlık,,, hergün tecavuz ve sıddet haberlerıyle gune baslıyoruz ,, kı bunlar medyaya yansıyanlar,,, kadınların ugradıgı şiddet zulum bıtmıyor devlet kanun arkalarında degıl ,,,artik kadinlari birak cocuga hayvana siddet tecavuz artti,,, böyle bi ülkeyede kimse keyfinden gelmiyor hala gelmeyin istemiyoruz diyorlar,,, denize düsen yilans sarilir misali,,,
Anlatmak istediğim demek ki ırkçılık yapılıyormuş. Onların memleketinde en azından düzen var
Bizimki gibi degil.
Almanyadaki türkler eminim kendilerini memleketindeki gibi hissetmıyordur.
Ama burdaki iran, afgan, suriyeliler cennette gibi hissettikleri aşikar. Yoksa bu denli çevreye rahatsızlık vermezlerdı
Zaten ana baba çekmiş cefayı almanyada , çocuklar gayet rahatlar .ancak bu yeni kuşak orada daha rahat hissediyor. çünkü artık dil biliyorlar, orada okuyup eğitim alıyorlar. iş sahibi oluyorlar, vatandaş gibi sorumluluklarını yerine getiriyorlar. bu yüzden de saygı görüyorlar.
tabi ki başka ırk ve din mensubu olmanın negatif yönlerini de yaşıyorlardır ama genel olarak hayatlarından memnun olan çok sayıda kişi de var bildiğim.
buraya gelenlerden farkları toplum kurallarına ve devlet kurallarına uyuyorlar. bu yaptırımı görüyorlar çünkü. uymayanlar otomatik olarak dışarıda kalıyor. uyanlar da uyumlu şekilde arkadaşlık, komşuluk, iş ilişkisi kurabiliyor.
bize gelenler kendi düzenlerini dayatmak ve buraya ayak uydurmamak derdinde. bu çok büyük sıkıntı.
evet anladim . ayile ve turkyeli arkadaşlar kirmizi hali semişler . onlar hepsi istanbul da ve bir iki si de trabzon da. ben bu iki şehire gitmek istememiştim başka şehir onerin dediğimde eşimi dolduruyorlar ki ordayapamazsiniz yanliz kalirsiniz falan. . ve son geldiğimde bir kere metro da ve bir kere pazar da yabancilar la basil davranmasini gozumle gordum . ve abtal olmadiğim için beni tanimadiklari insanlarin bakiş açilarini gormek istedim . tabii ki asla boyle tepki beklemiyordum . once kalbim çok sizladi ama çok şukur mantik ve empatim var tepkileri anlamakta zorluk çekmiyorum .Konu fazla bam teli bir konu aileniz varsa burada onlardan yardım alabilirsiniz o kadar gidip geliyormuşsunuz
Neden konu açtınız diye soruluyor umarım anlatabildim
Mevlâna bile olsa " sen de gelme artık " derdiBukadar insan gelmeyın demıs,,, ben ne ıcın gıtmeyın derım bende gıtmem çünkü,, ki oranın vatandası oldugum halde trde yasamam,, ne adalet kalmıs ne vicdan ne insanlık,,, hergün tecavuz ve sıddet haberlerıyle gune baslıyoruz ,, kı bunlar medyaya yansıyanlar,,, kadınların ugradıgı şiddet zulum bıtmıyor devlet kanun arkalarında degıl ,,,artik kadinlari birak cocuga hayvana siddet tecavuz artti,,, böyle bi ülkeyede kimse keyfinden gelmiyor hala gelmeyin istemiyoruz diyorlar,,, denize düsen yilans sarilir misali,,,
niye bu kadar on uargilisiniz? biz de biliyoruz ve çekiyoruz fatslarin bizimle duşmanliğini ama siz neden boyle soyluyorsunuz anlamiyorum .Iranlilarin Türk düşmanlığı meşhurdur tarihte çok örneği var malsef. Biz İran Türkuyuz diye diye alttan alttan yapılanları yaşayanlar bilir sadece.
hayir farslarin şehirlerindekerÇunku hepsini bizim sınıra gönderiyorsunuz çözümü böyle buldunuz
ben iranli azeriyim fars bile değilim . . arap dan suriyeliden comment almaktan biraz sikildim . anladik sizin için fark yok ama keşke bizim uzerimizden gitseniz . arap dan afganli dan değil .Ben bu kadar rahat bir millet daha görmedim kusura bakmayın.
El ulkesındesın ama her yıl bir cocuk doğuruyorsun
Bu nasıl bir yaman çelişki? Hayat ile ilgili hicbir kaygı görmüyorum kendilerinde.
Zira en baştan üremeyi durdurmaları gerekirdi. Yazık günah degil mi o çocuklara?
Bu Ne bencilliktir .
Her millet vatanını bıraksa
Kimsenin ortada vatani kalmaz. Bir millet vatani icin savaşmayıp kaçıyorsa
Mahkumdur boyle bir hayata.
Gerçi rahatsızlık duyan yok memnunlar hallerinden aşırı belli.
Mesela almanlar aşırı ırkçıdır, kızardım şimdi hak verıyorum. .. Kendi ülkemizde mülteciyiz resmen.
Evet katılıyorum size hatta sanki bizim değil kendilrnn vatanı gibi o kadar rahatlar ki taşkınlık aşırı derecede.sirf çocukları uyum sağlasın biraz zorluk çekmesnler diye bazı sosyal.sorumlkk projelerine katıldım ama inanın orda bir kez daha anladım çok zor.Anlatmak istediğim demek ki ırkçılık yapılıyormuş. Onların memleketinde en azından düzen var
Bizimki gibi degil.
Almanyadaki türkler eminim kendilerini memleketindeki gibi hissetmıyordur.
Ama burdaki iran, afgan, suriyeliler cennette gibi hissettikleri aşikar. Yoksa bu denli çevreye rahatsızlık vermezlerdı
Siz ki kadinlar kulübüne üye olup bu kadar işi başarmssnz. Sizin bir şeyi anlamamanz mümkün değil bence!!niye bu kadar on uargilisiniz? biz de biliyoruz ve çekiyoruz fatslarin bizimle duşmanliğini ama siz neden boyle soyluyorsunuz anlamiyorum .
çünkü İran afganlı istemediği için Afganlılara Türkiye’ye geçme karşılığında geçici vize verip (parayla) alıp Türkiye sınırına kadar getiriyorkonu kapanmiş gibi gozukuyor . ama eşim de orayi gormemiş deģil zaten orda evi var ama oara değeri ikamet için tyeterli değildi . benim oğlum sadece turkye çizgi filmlerini izliyor . bir kelime farsca bilmiyor . zatet bizim şehrimizde fars falan çok az . aslinda ben arayi çok beyenirdim yazi ve dil konusunda bile kendimizi çok geliştirdik . kalsin ki kultur . ama malesef ....ben anlamiyorum demedim ki . gayet anliyorum . afganli da hiç gormedim bizim şehirlerde yok.
teşekkur ederim sayginizdan dolayi bu kadar zamanizi bana vermişsiniz ben mantiksiz bir cumle bile gormedim yaziklarinizda ve tamamen empati yapip anliyorum . ben kendimden, eşimden ve çocoğumdan eminim ama bir gun birisi bu konudan girerse ve bir hakaret de bulunursa yaşayamam inun için arkadaşlarin yazdiklarini da hoş goruyle bakip ders çikarmaya çalişiyorum sadece biz devletimizin yaptiklarina katilmiyoruz ve kendi vatandaşlarimizinda terbiye sizliğini mahkum ediyiruz. zaten bunlardan kaçmayi umut ederken bu konu açilmişti ki kapandi.çünkü İran afganlı istemediği için Afganlılara Türkiye’ye geçme karşılığında geçici vize verip (parayla) alıp Türkiye sınırına kadar getiriyorve sınırdan salıyor kalmak isteyen kaçmaya çalışan Afganları da eşek sudan gelene kadar dövüyor. Nasıl Türkiye’deki bazı insanlar Avrupa’ya yerleşmek istiyorsa İran, Irak, Afganistan vs gibi ülkelerdeki bazı insanlar için de Türkiye daha cazip. Ama bu durumdan Türkler muzdarip. Avrupa’daki insanlar da bazen Türkiye’den gelen Türklerden muzdarip oluyorlar. Zira daha önce de yazdığım gibi kültür farkı ve bir uyum sağlayamama söz konusu. Mahalleleri kendi küçük ülkelerine çeviriyorlar. Sıra bekleme, araç parketme, insanların haklarına saygı gösterme gibi temel olan bir çok davranışı ne yazık ki onlarda göremiyoruz. Bu arada bu insanlar içinde gerçekten kaliteli olanlar da var. Eşi Suriye’de bir yerde zamanında belediye başkanlığı yapmış bir mühendis kendisi doktor bir hanımefendi ile tanışmıştım şakır şakır İngilizce ve Fransızca biliyorlardı Avrupa’ya gitmeme sebepleri de dindar olmaları çocuklarını müslümanların çoğunlukta olduğu bir ülkede yetiştirmek istiyor olmasıydı. Ama bu insanlar oldukça ‘azınlıkta’. Türkiye’de farklı ülkelerden gelen insanların geneli suça karışan saygısız insanlar. Bu da haliyle toplumda bir önyargı yarattı ve daha da yaratmaya devam edecek. Yorumlar sizin şahsınıza değil genel duruma yönelik. Azerbaycan diyen birileri olmus ama Azerbaycan yolsuzluk, eğitim gibi konularda (ne yazık ki) Türkiye’den daha kötü bir durumda ekonomik olarak daha iyi gibi gözükse de tekstil vs gibi şeyler daha pahalı. Bu yüzden İran Türkleri genelde Azerbaycan’ı değil Türkiye’yi seçmekte.
İran durumu ile beni en çok etkileyen ülkelerden biri zira ne yazık ki zamanın en modern ülkelerinden biriyken şu an çok farklı bir konumda. Ayrıca İran’da yaşayan İran Türklerine de yapılanlar ile ilgili hiç hoş şeyler duymadım. Ama galiba yerleşmek adına en mantıklı yer Kanada. Fransa, İngiltere, Finlandiya gibi ülkelerde (yapılan son araştırmalara göre) ırkçılık fazlasıyla artmış durumda. Türkiye ekonomik olarak da son zamanlarda yaşadığı göçmen sorunlarıyla da artık cazip bir yer değil. Olursa da her şeye rağmen gelmekte kararlıysanız tamamen uyum sağlayıp kendi çevrenizi Türklerden oluşturabileceğiniz bir yer seçin zira aksi takdirde İranlılarla Türkiye’de yaşamış olacaksınız hepsi bu. Sadece ülkeniz değişecek ve emin olun İran’dan daha fazla İran’da yaşıyormuş gibi hissedecek ora ile alakalı sorunlardan asla kurtulamayacaksınız. Zira kreuzbergde yaşayan Türkler almandan daha çok Türklerle muhatap oluyor ve oradaki kültüre uyum sağlayamıyorlsr.teşekkur ederim sayginizdan dolayi bu kadar zamanizi bana vermişsiniz ben mantiksiz bir cumle bile gormedim yaziklarinizda ve tamamen empati yapip anliyorum . ben kendimden, eşimden ve çocoğumdan eminim ama bir gun birisi bu konudan girerse ve bir hakaret de bulunursa yaşayamam inun için arkadaşlarin yazdiklarini da hoş goruyle bakip ders çikarmaya çalişiyorum sadece biz devletimizin yaptiklarina katilmiyoruz ve kendi vatandaşlarimizinda terbiye sizliğini mahkum ediyiruz. zaten bunlardan kaçmayi umut ederken bu konu açilmişti ki kapandi.
her şey para değil biz belki istediğimiz ulkeye yerleşe biliriz ama her yer de 2. sinif olarak muamele gorecrz gibi . oturduğumuz yerde oturmaliyiz sanirim
yok yok gerçekten vaz geçtim eşim geldi eve beni berbat gordu sordu boyledir dedim . birak konuşsunlar bizim kulturumuz bize hakaret edebilecekleri sevyede duşuk değil falan filan dedi . kesinlikle gitmem dedim . yani normal havadan sudan srbeple biriyle anlaşmazsizlik çikarsa, bizi ilk goçmen olduğumuz dan vuracaklar belli dedim . uzuluyoruz ama sanki bu aci bir gerçek kimse de suçlu değil. başka ulkelere de gitmek olur ama ben manyak gibi turkiyeyi 2. vatanim gibi duşunuyordum dil, koltur ve .... boyle muamele gordum, avrupa da amerikada taşlaniriz .İran durumu ile beni en çok etkileyen ülkelerden biri zira ne yazık ki zamanın en modern ülkelerinden biriyken şu an çok farklı bir konumda. Ayrıca İran’da yaşayan İran Türklerine de yapılanlar ile ilgili hiç hoş şeyler duymadım. Ama galiba yerleşmek adına en mantıklı yer Kanada. Fransa, İngiltere, Finlandiya gibi ülkelerde (yapılan son araştırmalara göre) ırkçılık fazlasıyla artmış durumda. Türkiye ekonomik olarak da son zamanlarda yaşadığı göçmen sorunlarıyla da artık cazip bir yer değil. Olursa da her şeye rağmen gelmekte kararlıysanız tamamen uyum sağlayıp kendi çevrenizi Türklerden oluşturabileceğiniz bir yer seçin zira aksi takdirde İranlılarla Türkiye’de yaşamış olacaksınız hepsi bu. Sadece ülkeniz değişecek ve emin olun İran’dan daha fazla İran’da yaşıyormuş gibi hissedecek ora ile alakalı sorunlardan asla kurtulamayacaksınız. Zira kreuzbergde yaşayan Türkler almandan daha çok Türklerle muhatap oluyor ve oradaki kültüre uyum sağlayamıyorlsr.
evet iran devrim den sonra gun be gun kotu oldu. ve biz turkler surekli hakaret goruyoeuz farslardan. bize burda eşşek derlerİran durumu ile beni en çok etkileyen ülkelerden biri zira ne yazık ki zamanın en modern ülkelerinden biriyken şu an çok farklı bir konumda. Ayrıca İran’da yaşayan İran Türklerine de yapılanlar ile ilgili hiç hoş şeyler duymadım. Ama galiba yerleşmek adına en mantıklı yer Kanada. Fransa, İngiltere, Finlandiya gibi ülkelerde (yapılan son araştırmalara göre) ırkçılık fazlasıyla artmış durumda. Türkiye ekonomik olarak da son zamanlarda yaşadığı göçmen sorunlarıyla da artık cazip bir yer değil. Olursa da her şeye rağmen gelmekte kararlıysanız tamamen uyum sağlayıp kendi çevrenizi Türklerden oluşturabileceğiniz bir yer seçin zira aksi takdirde İranlılarla Türkiye’de yaşamış olacaksınız hepsi bu. Sadece ülkeniz değişecek ve emin olun İran’dan daha fazla İran’da yaşıyormuş gibi hissedecek ora ile alakalı sorunlardan asla kurtulamayacaksınız. Zira kreuzbergde yaşayan Türkler almandan daha çok Türklerle muhatap oluyor ve oradaki kültüre uyum sağlayamıyorlsr.
tmmsiz konuşmak değil hakaret etmek istiyorsunuz . evet iranda da farsca kadin klub leri var . bir denexim burdada varmiş . bu ustun bir zeka istemez ama sizin hedefinizi anlamak ve konuya girebilmek istiyor galiba . yine de teşekkurler burda her kesin yazdiği her kelime kendi çapinda bir aydinlatma benim için.Siz ki kadinlar kulübüne üye olup bu kadar işi başarmssnz. Sizin bir şeyi anlamamanz mümkün değil bence!!
nasil bu size bu kadar ilginç geldi? bizim de kadinlar klubumuz var . ve dunyanin her yerinde var . aynen dertleşerler soru sorarlar gibet ederler bunun turkcesini ya da bilmem almancasini bulmak şaşirtici değil bence . . ustelik turkce yle google de bir şey sorduğumuzda ilk bura ve kizlara sor gibi bir adress geliyor .Yani anlamdgm sen git o kadar yerden kadınlar kulübünü bul soru Sor ben hamile iken keşfettim burayı. Yani demem o ki maşallah her şeyden de haberleri var.
ilginç ! teşekkur ederim sayginiz için gerçekten şaşirdim çok net ve guzel j vermişsiniz . açtiğim konuyla ilgili hemde .Valla gelecekseniz büyük şehir şöyle bir artısı var. Mesela daha fazla farklı kültürden insan olduğu için insanlar alışmış oluyor.Daha az yadırganırsınız. Ama büyük şehirlerde pahalli geçinmek daha zor. Ve her türlü pislik olay var. Daha çok özellikle İstanbul için konuşuyorum tabi. Ama bana kalırsa Türkiye nin durumuda çok iyi görünmüyor. Çok fazla göç aldığı için insan gücü ucuzladı. Ayrıca insanlar artık göçmenler çalıştırıldığı için hep iş bulamıyor. Gelen yabancılarda döviz olduğu için insanlar evlerini onlara satmak istiyor ve ona göre fiyat belirliyorlar. Bu yüzden insanlar onlara bileniyor. İstanbul da 1+1 o da 50 metrekare evler 2500 kira daha bunun yemesi içmesi var ona göre hesap et. Öyle sen yabancısın diye saldıranı pek görmedim ayrıca.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?