• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Üst aile ile Ortak ödemeler

Merhaba,
Ben evliyim ve bir oğlum var. Ayrıca hamileyim. Ailemin yazlığı var ve biz de yaz aylarında gidip kalıyoruz. Faturalar mutfak masrafı ve tabiki ufak tefek tadilatlara da katılıyoruz. Bahçe bakımı, ev ile ilgili her iş ile ilgileniyoruz. Yani bir anlamda kendi evimiz gibi ne yapıyorsak herşeyi yapmaya çalışıyoruz. Ama şuan yazlığı su bastı ve tavanlar falan hep küf halde. Parkeler kabardı baya ciddi masraf var. Ortaklaşa ödemeyi teklif ettim. Bu kez ailem diyor ki büyük tadilatw girsin. Mantolama, dış duvar taşların kazinmasi, çatının onarılması vs.. 300 bin tutar tahmini... Ve şuan ben bunu istemiyorum. Doğum yapacağım. Doğum sonrası ücretsiz izne çıkacağım. O ana kadar da kenara para koymak lazım ki oğlum okuyor. Bebek masrafı olacak gibi gibi... Bu arada iki kardeşiz biz yani diğer yandan ama o yurtdışında ondan bir beklentimiz yok masraf anlamında. Doğru düzgün gelmiyor bile. Ama eşime de aile içi paradan bu kadar masrafı yazlığa yapmasını istemek de istemiyorum. Ona da haksızlık gibi. Siz ne düşünüyorsunuz? Yanlış mı düşünüyorum ki?
Yazlıkta kaldığınız süre boyunca faturadan, mutfak masrafına, bahçe bakımına kadar her masrafa ortak oluyormuşsunuz zaten. Genel tadilata ortak olmanız mantıksız. Neticede mülk ailenize ait; yarın ister satar, ister tutarlar.

Ev günün birinde miras olarak kalacak deseniz: o zamanda geride kalanın kim olacağına bağlı olarak kardeşiniz de olduğu için en az 2 ye, belki de 3'e bölünecek.

Eşinizle ortak gelirinizden ailenizin evi için bu kadar yüklü bir harcama yapmanız eşinize de haksızlık.

Burda kimden bahsediyorsunuz. Anne ve babanızdan mı?

Yani konuyu ilk okuduğumda üstte bir komşu var, bir yabancı var sandım. Meğer o yabancı ailenizmiş.

Anne babanızdan bahsederken kullandığınız ifadeler nasıl desem, böyle çirkin gibi. Elden bahseder gibi.

Üstüne yıkmak filan biraz fazla geldi bana yani.

Yazlığı ortak kullanırken onlar anne babanız oluyor ve aranızda senin benim lafı geçmiyor. Çünkü onlar sizin aileniz ve bu çok normal.

Ama ödeme yapmaya gelince birdenbire aileniz olmaktan çıkıyor, yedi kat yabancıdan bahseder gibi bahsediyorsunuz.

Sizi sömürdüklerini, kullandıklarını ifade ediyorsunuz cümlelerin alt metninde. Üzerine yıkmak ifadesi zaten kendi başına ciddi bir fiyasko.

Hislerinize bakarsak benim verebileceğim tek tavsiye ve bence en doğrutavsiye, ne o yazlığı kendinizinmiş gibi kullanın ne de tadilat masrafına ortak olun. Mutfak masrafı ve faturaları ödemek , masraflara dahil olmak olmuyor. O zaten sizin boynunuzun borcu. Bunu ifade etmeniz bile o kadar yersiz ki...

Doğum yapacaksınız
Paraya ihtiyacınız olacak. O sebeple bundan sonra yazlığa masraf yapmaktansa otelde tatil yapın. Hickimse kırılmamış olur böylece.
Üst aile köken aile olarak kullanılıyor literatürde o sebeple öyle belirttim. Art niyetle değil. Evlenince anne baba üst aile ya da kök aile oluyor. Masrafa dahil olduğumu da meziyet olarak belirtmedim. Gelip yetip içip giden birisi değilim o anlamda söyledim. Çevremde öyle olduğunu gördüğüm çok insan da oldu.. neyse teşekkürler yorum için

Üst aile köken aile olarak kullanılıyor literatürde o sebeple öyle belirttim. Art niyetle değil. Evlenince anne baba üst aile ya da kök aile oluyor. Masrafa dahil olduğumu da meziyet olarak belirtmedim. Gelip yetip içip giden birisi değilim o anlamda söyledim. Çevremde öyle olduğunu gördüğüm çok insan da oldu.. neyse teşekkürler yorum için
Evet sonradan fark ettim ama üst aile demek yerine üst soy diye belirtirseniz daha anlaşılır olur.

Ailede beklenti mi vardı da teklif ettin
Yani bişi demediler ama beklerlerdi bence. Sorun değil tabiki destek olurum acil bir durum sonuçta.. sadece şuan bu kız doğum yapacak çalışmayacak diye düşünmelerini beklerken büyük tadilat demelerine şaşırdım ve üzüldüm açıkçası

Yani bişi demediler ama beklerlerdi bence. Sorun değil tabiki destek olurum acil bir durum sonuçta.. sadece şuan bu kız doğum yapacak çalışmayacak diye düşünmelerini beklerken büyük tadilat demelerine şaşırdım ve üzüldüm açıkçası
Bence ailenden direkt böyle bi istek talep yoksa kurulma boşuna ailenin durumu nasıl? Açık açık anne doğurcam paraya ihtiyacım var şuan bir şey yapamam de. Önemli olan kısmı yapıp geçin

Yazlıkta kaldığınız süre boyunca faturadan, mutfak masrafına, bahçe bakımına kadar her masrafa ortak oluyormuşsunuz zaten. Genel tadilata ortak olmanız mantıksız. Neticede mülk ailenize ait; yarın ister satar, ister tutarlar.

Ev günün birinde miras olarak kalacak deseniz: o zamanda geride kalanın kim olacağına bağlı olarak kardeşiniz de olduğu için en az 2 ye, belki de 3'e bölünecek.

Eşinizle ortak gelirinizden ailenizin evi için bu kadar yüklü bir harcama yapmanız eşinize de haksızlık.
Evet o kısma takıldım aslında. Sonuçta ev iki kişiye kalacak sen istersen 1milyon masraf yap... Onu da geçtim eşimin kağıt üstü bile hakkı yokken adamı bunun içine sokmak istemiyorum yani.. bekar olsam bir nebze de... Dediginiz gibi iki gün sonra satsalar ne diyebilirim ki... Eşim de diyemez.

Evet o kısma takıldım aslında. Sonuçta ev iki kişiye kalacak sen istersen 1milyon masraf yap... Onu da geçtim eşimin kağıt üstü bile hakkı yokken adamı bunun içine sokmak istemiyorum yani.. bekar olsam bir nebze de... Dediginiz gibi iki gün sonra satsalar ne diyebilirim ki... Eşim de diyemez.
Ailenize kusura bakmayın diyeceksiniz. Orada harcadığınız parayla 4 gece uygun fiyatlı otel tatili yapsanız daha çok dinlenir ve mutlu olursunuz.

Bence ailenden direkt böyle bi istek talep yoksa kurulma boşuna ailenin durumu nasıl? Açık açık anne doğurcam paraya ihtiyacım var şuan bir şey yapamam de. Önemli olan kısmı yapıp geçin
Evet öyle diyeceğim. Zaruri kısım tabiki yapılacak.. bakalım akşam konusacaklardi nasıl bir karar alırlarsa ben sadece kendi kısmıma katılabilirim mantolama vs kısmına giremem

Ya elinizden ve içinizden geleni yapabilirsiniz sonuçta bu ev sizin üzerinize bile değil. Kardeşiniz de mirasçısı bu evin yarın öbür gün onun da hakkı olacak. Benim babam benzer bir halt yedi zamanında sonra aile içerisinde bir sürü tatsızlık dedikodu çıktı.
Bu arada siz masraflara da ortak oluyoruz demişsiniz ama çok mu uzun süre gidiyorsunuz? Ya da ev kapalıyken gidip sadece siz mi kalıyorsunuz?
Açıkçası çocuğum evime gelip masrafa ortak olsa ben çok alınırdım sanırım ya. Şimdiye kadar da hiç babamın evinde masrafa ortak olmak aklıma gelmedi. Yani ufak tefek market alışverişi yapmak dışında.

Merhaba,
Ben evliyim ve bir oğlum var. Ayrıca hamileyim. Ailemin yazlığı var ve biz de yaz aylarında gidip kalıyoruz. Faturalar mutfak masrafı ve tabiki ufak tefek tadilatlara da katılıyoruz. Bahçe bakımı, ev ile ilgili her iş ile ilgileniyoruz. Yani bir anlamda kendi evimiz gibi ne yapıyorsak herşeyi yapmaya çalışıyoruz. Ama şuan yazlığı su bastı ve tavanlar falan hep küf halde. Parkeler kabardı baya ciddi masraf var. Ortaklaşa ödemeyi teklif ettim. Bu kez ailem diyor ki büyük tadilatw girsin. Mantolama, dış duvar taşların kazinmasi, çatının onarılması vs.. 300 bin tutar tahmini... Ve şuan ben bunu istemiyorum. Doğum yapacağım. Doğum sonrası ücretsiz izne çıkacağım. O ana kadar da kenara para koymak lazım ki oğlum okuyor. Bebek masrafı olacak gibi gibi... Bu arada iki kardeşiz biz yani diğer yandan ama o yurtdışında ondan bir beklentimiz yok masraf anlamında. Doğru düzgün gelmiyor bile. Ama eşime de aile içi paradan bu kadar masrafı yazlığa yapmasını istemek de istemiyorum. Ona da haksızlık gibi. Siz ne düşünüyorsunuz? Yanlış mı düşünüyorum ki?
Yazın kullanıyorsunuz ve kullanmaya devam edeceksiniz, belki de ömür boyu her yaz kullanacaksiniz. Ben olsar dahil olurdum. Yarısı olmasa üçte biri olsun. Yazın gitmeye yüzünüz olur. Sonra bir laf olsa kalbiniz kırılır. Yurtdışındaki kardeşinizin dahil olmaması gerekir aynen.

Ama şuan yazlığı su bastı ve tavanlar falan hep küf halde. Parkeler kabardı baya ciddi masraf var. Ortaklaşa ödemeyi teklif ettim. Bu kez ailem diyor ki büyük tadilatw girsin. Mantolama, dış duvar taşların kazinmasi, çatının onarılması vs.. 300 bin tutar tahmini...

bu eve hiç usta gelip teklif verdi mi?
usta mı yapacak siz kendiniz mi yapacaksınız? -yani siz derken karnı burnunda siz değil tabi de. ailede birileri anlamında?

3 sene önce 100 m2 ev boyattım, üstelik sezon başlarken değil ekimdi, 10 bin liraydı rayiç
öyle küf müf bişey yoktu, ama pisti, düz boya (alengirli yeni nesil şeylerden değil) apartman dairesi

enflasyonu düşünürsek herhalde badanaya 30 bin isterler gibi

daha bunun parkesi, mantosu, çatısı

yani ne biliyim 300 bine
üstelik yazlık turistik yerde tam sezon başlar diye herkes usta ararken olacak şey değil gibi geldi bana.

Onu başta teklif ettim zaten bende.suanki haliyle 70 civarı masraf var. 35 veririm dedim... Öyle deyince konu bi anda büyük tadilata geldi. 150 bin falan düşüyor öyle de bana..
Doğum yapacağınızı zaten biliyorlar, doğum sonrası izne çıkacağınızı da ama siz yine durumunuzu hatırlatıp 150 bin lira bütçe ayıramayacağınızı söyleyin.

Ya elinizden ve içinizden geleni yapabilirsiniz sonuçta bu ev sizin üzerinize bile değil. Kardeşiniz de mirasçısı bu evin yarın öbür gün onun da hakkı olacak. Benim babam benzer bir halt yedi zamanında sonra aile içerisinde bir sürü tatsızlık dedikodu çıktı.
Bu arada siz masraflara da ortak oluyoruz demişsiniz ama çok mu uzun süre gidiyorsunuz? Ya da ev kapalıyken gidip sadece siz mi kalıyorsunuz?
Açıkçası çocuğum evime gelip masrafa ortak olsa ben çok alınırdım sanırım ya. Şimdiye kadar da hiç babamın evinde masrafa ortak olmak aklıma gelmedi. Yani ufak tefek market alışverişi yapmak dışında.
Yazliginiz var mi bilmiyorum ama yazlikta uzun sure kaliniyorsa masraflara ortak oluyor cocuklar genelde. Uc bes gun kalmaktan bahsetmiyorum tabii. Cunku tek kisi gelmiyorlar, ailece gelip kalıyorlar. E anne baba da emekliyse mutfak alisverisi, bahce isleri, ne bileyim klimanin bakimi vs kendi kullanimlari da olan seylerde destek oluyorlar maddi olarak. Direkt su faturasinin yarisini ödemezler belki ama pazar alisverisini yaparlar.

Ya da cok sicak yerlerde klima kullanimi elektrigi cok ciddi arttiriyor. Benim gecen yaz kendi kullanimimdan 6 bin tl elektrik geliyordu, e dayimlar uc kisi gelip iki klima da onlar acsa 9 bine çıkar fatura. Tabii ki dayimdan elektrik parasi alacak değilim ama anne-babaya "bizim yuzumuzden fatura cok artti, bari ustunu biz verelim" denebilir.

ev sahibi değilsiniz, tadilata karışmanız çok saçma geldi bana. aileniz sizden çok şey istiyor.

verebileceginiz maksimum rakam nedir?
ailenize "herseyi yaptirmak mantiklj ama simdi hamileyim, dogumdan sonra calismayacagim. ben en fazla 50 bin verebilirim. ona gore bence oncelikli seyleri halledelim, biraz durumu toparlayinca birkac seneye kalanini da hallederiz" diyebilirsin.
kabul ederlerse ederler, etmezlerse keyifleri bjlir, onlarin evi sonucta. icine daha fazla masraf yapmak istiyorlarsa yapsinlar.
ama zaten ailece gjdilecek ortalama on gunluk tatil 50-100 tutuyor bu ulkede. bunca sene aile yazligina gjdip sadece kendi masrafinizi karsilayarak tatil yapmjssiniz. yani yapabileceginiz kadar yjksek bir rakami soyleyin, onlar zaten ustunu tamamlar. yarin bebek geliyor, yagmur suyu yemis duvarlarda küf olur bebegi de hasta eder

Yazliginiz var mi bilmiyorum ama yazlikta uzun sure kaliniyorsa masraflara ortak oluyor cocuklar genelde. Uc bes gun kalmaktan bahsetmiyorum tabii. Cunku tek kisi gelmiyorlar, ailece gelip kalıyorlar. E anne baba da emekliyse mutfak alisverisi, bahce isleri, ne bileyim klimanin bakimi vs kendi kullanimlari da olan seylerde destek oluyorlar maddi olarak. Direkt su faturasinin yarisini ödemezler belki ama pazar alisverisini yaparlar.

Ya da cok sicak yerlerde klima kullanimi elektrigi cok ciddi arttiriyor. Benim gecen yaz kendi kullanimimdan 6 bin tl elektrik geliyordu, e dayimlar uc kisi gelip iki klima da onlar acsa 9 bine çıkar fatura. Tabii ki dayimdan elektrik parasi alacak değilim ama anne-babaya "bizim yuzumuzden fatura cok artti, bari ustunu biz verelim" denebilir.
Yazlığımız yok ama ailem yazlık bir yerde yaşıyor yaz kış sayılır mı bilmiyorum😅 O masrafların ne kadar çok olabileceğini tahmin ediyorum ama bizde istenmiyor açıkçası. Tabi bizimkilerin çok gelen gideni de olmuyor o da bir sebep olabilir. Gelen 1 haftadan uzun süreli gelmiyor onda da markete gitmişken günlük ihtiyaçları almaktan öteye geçmiyoruz.
Ben gitsem de gitmesem de o bahçeye gelen bahçıvan var zaten hani onun masrafını karşılamam beklense garip gelirdi bana. Ya da evin akıtan çatısını yaptırmam falan.
Bu arada ben yılda 1-2 kez 2 hafta civarında gidiyorum tatil yapmaktan ziyade aile ziyareti için. Konu sahibi de çok uzun süreli kalıyorsa süreyi kısaltmasını öneririm.

Yazlığımız yok ama ailem yazlık bir yerde yaşıyor yaz kış sayılır mı bilmiyorum😅 O masrafların ne kadar çok olabileceğini tahmin ediyorum ama bizde istenmiyor açıkçası. Tabi bizimkilerin çok gelen gideni de olmuyor o da bir sebep olabilir. Gelen 1 haftadan uzun süreli gelmiyor onda da markete gitmişken günlük ihtiyaçları almaktan öteye geçmiyoruz.
Ben gitsem de gitmesem de o bahçeye gelen bahçıvan var zaten hani onun masrafını karşılamam beklense garip gelirdi bana. Ya da evin akıtan çatısını yaptırmam falan.
Bu arada ben yılda 1-2 kez 2 hafta civarında gidiyorum tatil yapmaktan ziyade aile ziyareti için. Konu sahibi de çok uzun süreli kalıyorsa süreyi kısaltmasını öneririm.
Yazlik yerde yasamakla yazlik mantigi farkli oluyor biraz. Bir de siz mesela 2 hafta gidiyormussunuz. Genelde yazlik sahibi ailelerin cocuklari 2 ay kaliyor 😅

Bahcivani odemek aslinda ailenin beklediği bir sey degil. "Sizin evinizde tatil yapiyorum, bu da benden olsun" diye çocukların yaptigi bir katki. Bahcivan olmaz da atiyorum bahceye mobilya almak olur, alisveris yapmak olur, vantilator almak olur vs. Yani bir sekilde evde kalarak yapilan tatil icin jest gibi. Maddi olarak yapmiyorsa da mesela evin oglu/damadi eline alır fircayi bahce duvarlarini boyar, demirlere yagli boya yapar vs. Misafir gibi kalip donmez yani genelde. O yuzden uzun sureli yazlik kullaniminda masraflarin bir kismini karsilamak normal ve genelde olan bir sey.

Yazlik yerde yasamakla yazlik mantigi farkli oluyor biraz. Bir de siz mesela 2 hafta gidiyormussunuz. Genelde yazlik sahibi ailelerin cocuklari 2 ay kaliyor 😅

Bahcivani odemek aslinda ailenin beklediği bir sey degil. "Sizin evinizde tatil yapiyorum, bu da benden olsun" diye çocukların yaptigi bir katki. Bahcivan olmaz da atiyorum bahceye mobilya almak olur, alisveris yapmak olur, vantilator almak olur vs. Yani bir sekilde evde kalarak yapilan tatil icin jest gibi. Maddi olarak yapmiyorsa da mesela evin oglu/damadi eline alır fircayi bahce duvarlarini boyar, demirlere yagli boya yapar vs. Misafir gibi kalip donmez yani genelde. O yuzden uzun sureli yazlik kullaniminda masraflarin bir kismini karsilamak normal ve genelde olan bir sey.
Ya bizim çalışma pratiğimizde 2 aylık bir izin olmadığı için ben onu hiç düşünemedim. Eşim uzaktan çalışmaya başladı pandemiden sonra ama öncesinde bu ne kadar yangındı bilmiyorum. Yine de 2 ay tatilin hayali bile çok güzel 😍
Tabi her ailenin de kültürü ve maddi olanakları farklı bununla da ilgili galiba.
Sanırım benim ailem bu desteği kabul etmeyeceği gibi bizi 2 ay kendi evlerinde de istemezdi😂

Çalışıyoruz zaten. Hafta sonları gidiyoruz onlar da oluyor. Bazen yıllık izin için 1 hafta kalıyoruz öyle durumda onlar bazen oluyor bazen dönüyorlar evlerine.. yok ben eli boş asla gitmem zaten. Ama faturaları kendileri soyluyor su bu kadar geldi, elektrik gelmiş vs diye.. bazen de pazara gidilecek siz gider misiniz falan diyorlar..istiyorlar yani açıkçası.. sürekli burası sizin de eviniz falan bizden size kalacak diyorlar.. biz yaşlandık artık eve bakma sırası sizde diyorlar... Kardeşinden bahseden yok tabi bu arada.. sadece miras deyince kardeş diyorlar... Tabiki mirasta kardeşimin de hakkı Allah gecinden versin yinede konuşmak bile yersiz.. ama bakışları bu şekilde... Bu arada ikisi de emekli ama öyle asgari düzeyde bir emekli maaşları yok. İyi yerlerden emekliler... Buna da bozuluyorum. Ödeyemeyecek kişiler olsalar zaten konusu olmaz.. ama durumları iyi iken böyle olması üzüyor.

Back
X