Yakın Arkadaştan Karamsar Diye Vazgeçilir mi.

Ben daha geçen hafta boyle bir arkadaşımı çıkardım hayatımdan. Hemen her gün konuşuruz ve fark ettim ki her gün beni sinirlendirecek, içimi karartacak bir şey yapıyor.

En son buna döviz alıp satmakla ilgili bir şeyler öğrettim, bir işe yarasın biraz para kazansın kendi çapında diye, çünkü sürekli evde ve baba parası yiyor başka hiçbir şey yapmıyor. Evde duvara minik bir tablo asacak misal, usta çağırıyor öyle bir tembellik. varsa yoksa alışveriş ve ciddi rakamlar harcıyor, misal ben koton gibi markalardan bi şey alsam, Ayy o kalitesiz yerden niye alıyorsun diyor. yahu hayatta 2 kuruş para kazanmamissin, kaç yaşına gelmişsin hala aile parasını yiyip benim kendi emeğimle aldığım şeye laf etme bari. o kadar çok gereksiz eşyası var ki daha etiketleri sökülmemis ayakkabılar çantalar neler neler haberi yok hep Kutularda.

Aşırı karamsar, bardak yarısı doluysa asla ikna edemezsin dolu olduğuna, o bardağın yarısı boş kocaman bir boşluk. Sürekli bir şeyler ister ama sen onun bir konuda yardımını iste yapamaz haspam, hoş ondan gelecek yardım Allahtan gelsin zaten. Bak çalışmıyor ama gidiyor bütün TV abineliklerine aboneliği var. Internetin en yüksek kotalısini almış, cep telefonunda en yüksek tarifeli faturalı hat ki asla ihtiyacı yok. Hepsini ana babasına ödetir. Sigortasını anası yatırıyor hala.

Herkesi eleştirir daha bir kişi için pozitif bir şey dediğini duymadım. Yani nasıl anlatsam böyle ruhu karanlık olunca her şeye kötü bakıp fesatlanan insanlar var ya onlardan. Mesela et yemiyor, hayvan ürünleri de yemiyor bu sebeple ruh gibi geziyor ortada ama bunu tamamen ruhu arınsij diye yapıyor hayvansal enerjiden uzak duracakmis bilmem ne. Ya tamam da diyorum bunadin bu yaşta vitaminsizlikten bi doktora git bari. Yok, doktora verecek parası yokmus Ahshs Ay anlatırken sinirim zıpladı

Neyse artık bunaldım bundan bahane arıyorum kavga etmeye. Allahımm en son beni delirtti böyle hazirlcilik olamaz. Bu döviz işini Bilal'e anlatir gibi anlattım, ekran videoları çektim, her gün hala bana soruyor. 5 lira kaybetse suçu bana atıyor bir gün önce havadan 200 lira kazandırmis olmama rağmen. Hayata kapris yapmaya gelmiş başka olayı yok. Özünde gerçekten temiz ve iyi bir insan falan ama yok anacım içim şişti.

En son döviz düştü işte, 30 lira mı ne kaybetti o anlık, 1 saat beklese fazlasını alacak halbuki s.lak. Allahım bir panik olmalar, arka arkaya beni aramalar. Baksana şu telefona hadi hadi hadi yazmış. Ben de dışarı cikicam giyiniyorum acele, bir baktım 25 mesaj 5 arama. Noluyorsun be dedim. Ya dedi paramı çekmeye çalışıyorum 30 lira kaybettim. Arkadaş döviz düşünce bozulmaz, döviz düştüyse alınır, çıkarsa bozulur sen mal mısın kaç kere anlaticam sana daha? Dün kardayken bozmadigin şeyi eksiye düşünce neden bozuyorsun? 30 lira para mı? 2 gün önce 600 liraya ayakkabı aldın ya. Parasını çekemiyormus site katakulli yapıyormuş, koca site bi buna tezgah kurmuş.

Senin üç kuruşuna mi kaldılar, git bak emir verdin dün ondan bozmuyor dedim. Haa evet ondanmis ne bileyim ya üstüne yattılar sandım dedi. Dedim defol git. (Arkasından konuşmuyorum bu arada burada ne yazdıysam aynı şekilde ona da söyledim üstte bahsettiğim konularda da) Dedim seninle uğraşamam ben bir daha görüşmeyelim. Her gün beni sinirlendirecek bir şey buluyorsun negatif salıyorsun resmen. Çat diye siliverdim. Bir rahatlama geldi ki anlatamam

2 gün önce mesaj atmış üstten okudum bir kısmını, annesine bir şey alacakmış da karar verememiş mi ne. Yine aynı boş beleş alışveriş muhabbeti yani. Açmadım bile mesajı okumadan sildim. Tavsiye ederim. Çok uzun oldu evet ama bir nevi içimi dökmüş oldum ben de. Bugün kötü mü yaptım acaba diye vicdan yapmıştım da böyle anlatınca tekrar yaşadım her şeyi şu an ve fark ettim ki bende peygamber sabrı var

Neyse arkadaşınızın yaşadıkları için üzüldüm ama zaten sizi dinlemiyormus, aynı benim anlattığım şahıs gibi. Derdini salıyor ortaya ama asla dinlemiyor, o zaman gelip size anlatamayacak. Gitsin duvarlara konuşsun. siz de sizi aşağı çeken insanlardan uzak durun. Kimseye acımaya gelmiyor ben bunu anladım artık.

Enerji cok cok onemli. Ne olursa olsun bütün insanın üzerindeki enerjiler etrafı sömürür. Ruhu emer, hayatınızdan cıkarmayın ama ne yapın ne edin mesafe koyun. Hicbir sekilde yaklasmayın konusmayın, ne derse desin etkilenmemeye özen gösterin arkadasınızın enerjisi sarıp sarmaladıkca daha da kötü olur ruh haliniz.

Şimdi durup bir kötü zamanlarımı düşündüm de galiba ben de öyleydim Allah iyi sabır vermiş arkadaşlarıma
Çok şükür şimdi öyle değilim.
Yani ne diyecegimi bilemedim.
Yazik ona da kolay değil eşini kaybetmek ama size de hak veriyorum
Tamamen çıkartmayın ama gerçekten kötü oluyorsanız azaltın görüşmeyi
Umarım toparlar kendisini

Diger kuzende sizin gibi bir arkadaş bulur belki
Benim kerametim olduğunu düşünmüyorum aslında. İkimizde o işe yeni girmiştik. Tesadüf diyemeyiz de birbirimize iyi gelecekmişiz diyelim. O aslında hayatını değiştirebilecek kapasiteye sahip bir kızmış. Babası iflas etmiş, 7 yıllık erk ark terketmiş kuzeni buna destek olacağım diye bunu batağa çekmiş. O arada biz tanıştık, işler yoluna girdi etkim vardır evet ama zaten gözüaçık bir kızdı. Diğer kuzen belediyeciydi belediye el değiştirince işten çıkartıldı, çok zengin bir adamla flört etmeye başladı.Evli çocuklu vs diyorlarmış. Adam 52 yaşında kız yarı yaşı, olmadı ailesi kabul etmedi.Yine hüsran. Hep kolay yolu seçmeye çalışırsan hayatta daha da zorunu al sana sen istedin diyor sanırım.

Tabii ki vazgeçilir.
Böyle insanlar seni de dibe çekerler. Bence tez elden mesafe koy arana
Bazı insanlar acıdan besleniyor, karamsarlık su gibi ekmek gibi onlara.
Tedavi olsun ki o da başarılı olmamış.
Azaltın görüşmeyi, sonra da bitirin. Değişmez, değişmeyecek.
Sürekli konuşmaz mesafe koyardım. Çünkü gerçekten negatif insanlarla muhabbet etmek bizi de dibe çekiyor. Ama pızitif hayat dolu insanı görünce siz de neşe ile doluyorsunjz.
Aynen vazgecilir. Cokda guzel olur. Ben ikisinden vazgeçtim.
Yeterli değil. Nedense grup terapisinin iyi geleceğine hissettim yazarken:) ancak buna rağmen devam ederse artık yapacağınız bir şey kalmaz sizinde.
Diger kuzende sizin gibi bir arkadaş bulur belki

Işte oldugum icin herkese ayri ayrı cevap yazmaya fırsat bulamadım kusura bakmayin fikirlerinizi paylaştığınız için tesekkur ederim

Arkadasimin her zaman yanında olmaya çalıştım
Arkadaşım eşini kaybetmesinde karamsar bir yapısı vardi mesela ben yasamak istsmiyorum Allah beni neden zorla tutuyir ben hic yasamak istemesim cocukkende istemezdim falan diyor.

Bunun için korona öncesinde psikologa gitmesini söyledim kendisi öncesinde psikiyatriye gitmiş o ilaçlarla destek bulmayı daha mantikli buluyor
Bense psikoloğun yönlendirme dinleme fikir verme gibi yardımlarından dolayı psikologa gitmesini önerdim ama kabul etmemişti

Şuan psikiyatriye gitmek istiyor ama korkmadan dolayı evden cikmiyor online terapiler için görüşmüş ücretler cok pahallı geldiği için başlayamadı

Ailesiyle ilgili sorunlar yaşıyor eşinden kalan maaş tek basina yaşamasına yetmez bi ise girmeye calissan belki evini ayırma imkanin olur demistim ama onada yanasmadi is bulmak sıkinti bulsam bile dulum diye insanlar faydalanlaya kalkar dedi bazende ben ayri eve cikmak istemiyorum ki diyor

Ama heo isyan halleri ve benide kendisi gibi gormesi bi kac kere onun gibi dusunmedigimi soylemeye calistim ama oyle dusunmuyor

Allahın herkese herseyi verdiğini bizi ve bizim gibi bir kaç kişiyi da geçtiğini düşünüyor inanın bu hal anlatamayacak derecede benide aşağılara çekmeye başladı zaten üzüldüğüm durumuma dahada üzülüyorum bu durumda

Bir ara toparlandı diye sevindim ben cok hata etmişim nasıl zor durunda insanlar var ne zorluklarla yaşıyorlar eski haklarım aklima geliyor cok pişmanım bir daha elimdekine sukredicek falan diyordu 10 gün bile sürmedi
Ve suan durumu her zamankinden daha kotu

Online terapi için destek olmaya çalışırım yeterki sen iste dedim onuda kabul etmedi napacagimi bilemedim

Benim de arkadaşımın benzer durumda bir yakın arkadaşı var. Benim arkadaşım bana anlattı geçen gün; hayat enerjimi emiyor, çok yorgun ve üzgün hissediyorum kendimi, hep kötü şeylerden bahsediyor. Bende dedim onunla buluşurken ortak arkadaşlarınızı da çağır hep beraber oturunca konu biraz daha dağılır. Artık öyle yapıyor. Yalnız görüşmemeye çalışıyor. Hem arkadaşını yalnız bırakmıyor hem de karşı tarafın sürekli aynı konudan konuşup içinin kararmasına müsaade etmiyor. Varsa ortak arkadaşlarınız bunu deneyin.

Bazı insanlar hayatları mükemmel gitse bile boyledir. Kendilerini ve yanlarındaki enerji olarak dibe çekerler. Ben bağımı koparırdim. Ağızdan ne çıkıyorsa başa o geliyor, şükür etmek hayatı sevmek kazım biraz

Görüşme sıklığını azalt. Bu durumda zaten arkadaşlığınız pek iyi yöne evrilmeyecektir. Benim de sevdiğim bir arkadaşım vardı. Samimiyiz diye düşünüyordum. Meğerse daha önce bir evlilik yapmış ayrılmış. Benim haberim yok. Arkadaşlığımız döneminde sürekli bir küs bir barışık olduğu sevgilisi vardı. Evlendiler çok yakın arkadaş olduğumuzu düşündüğüm için il dışında düğününe de gittim. Bu adamla da boşanma sürecine girdiler. Çok tatsız şeyler oldu aralarında. Boşanma sürecinde olduğu zaman bana daha önce bir evlilik yaptığını bana söyleyemediğin, benim onu aşağılamamdan korktuğunu söyledi. Orda ona güvenim yerle bir oldu. Boşanma sürecinde de beni çok yıprattı. Sürekli duygusallık, duygu sömürüsü, hatta davada şahit bile olmamı istedi ki benim aralarında geçen olumsuz birşey görmüşlüğüm yok. Şahit olmayı kabul etmedim. Çok ısrar etti. Başka şeyler de oldu. Netice de beni sildi. Benim yapmam gerekeni o yaptı. Böyle insanlardan arkadaş olmuyor. Arkadaşlık ta bir yere kadar.

Son düzenleme:
Ben vazgeçerim hatta geçen sene bunu yaptım hiç pişman değilim zaten hayat zorken iyice zorlaştırıp enerjimi sömüren insanla uğraşamam insanın en yakını ailesi bence benim için yeterli

benim esimin boyle bir arkadasi vardi,
dusunun adamin negatif ederjisi beni bile etkiliyordu,
zira esim onunla gorustukten sonra kendini cok kotu hissediyordu, iste sorunlari var soyle mi yapsin boyle mi yapsin diye dusunup duruyordu.
Ben de bir gun sen arkadasi olarak ona onerilerle gittin, ama hic bir cozumu uygulamadi, cunku o aslinda bu durumdan o kadar mutsuz degil sadece sizlanmayi seviyor dedim. Esim icin aydinlanma oldu sanirim

esim arkadasligini bitirmedi ama he he tabi moduna gecti, bir daha da onun derdi ile dertlenmedi, sonra sonsuza dek mutlu yasadilar

Eşi ölmüş olabilir. Ama 3 sene olmuş. Sürekli karamsar insanların hayat enerjisini sömürüyor. Zamanla azalt ve kopar derim

Bence vazgeçilir bir zaman sonra herşeyin hıncı senden çıkmaya başlıyor ve yetememeye başlıyorsun mutlu olacağın zamanda mutluluğunla mutlu olmuyor

Yasadıgı çok ağır bir şey yalnız.esinden ayrılmamış kadının esi olmuş. Empati dahi yapamadım. Herhalde benim de hayat enerjim kalmazdi. Çevremdeki en yakınlarım da benden uzaklaşmak isteseler tam yıkım olurdu. Tabii hep böyle biri miydi bu da önemli bi ayrinti

Arkadaşınız travmatik olaylar yaşamız zaten daha önce. Şimdide eşini kaybetmiş. Sanırım bu sırf karamsarlığı geçmiş. Büyük ihtimalle depresyon veya burnout boyutuna gecmis. Arkadaşınız profesyonel destek alması lazım. Ona teşvik edin. Sizin arkadaş olarak sadece belli bir yere kadar yapabilecekleriniz var. Ve sunu da eklemek zorundayim: sizinde hayatınız kolay olmamış ve sizde psikolojiniz negatif etkilendiğinizi fark ettiğinizde kendinizi korumak adina mesafe koyabilirsiniz. Bu sizi kötü bir arkadaş yapmaz. Kendinize de dikkat edin

İnsanın kendini bahtsız görmesi de şanslı görmesi de kendi elinde ama öncelikle bilinçaltını tertemiz yapmalı. Onca travma yaşamış bilinçaltı kabullerle dolu. Kendimize karşı verdiğimiz mücadele en büyük mucadelemiz. Kendinizi karanlığa çeken her duyguyla mücadele etmelisiniz. Kendinizle tekrar tekrar yüzleşmelisiniz ki bu çok zordur , yüreklilik gerekir. Bunu size diyorum çünkü arkadaşınız iyileşmek istemiyor. Siz kendinizi iyilestirirseniz ondan etkilemezsiniz.
Kadim medeniyetimiz genelde haklı çıkar:) "Acıma ki acınacak duruma düşme" demişler. Hayatımıza yakınlarımızın kaderini cekiyoruz fazla hemhal olunca. Dertlere uzaktan bir gözlemci olarak bakıp, çözüm için dinlemek lazimmis ben bunu 30 yaşımla birlikte öğrendim.
Aşırı üzülmek size iyi gelmeyecek. Kendinizi psikolojik olarak koruyacak mesafede kalın ben hayatınızdan çıkarın diyemiyorum yinede ama siz bilirsiniz:)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…