Yalan söylemeden reddetmek

Karadutlu

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
15 Aralık 2019
1.458
3.260
83
Arkadaşlar, zamanında insanlara hayır diyemediğim için biri benden bir şey istediğinde mutlaka bir bahane uydurmak ve yalan söylemek kalırdım. Mesela arabası olmayan arkadaşım planını benim arabama güvenerek yaptığında , ben dönüşte başka yere uğrayacağım ya da erken buluşmadan erken kalkabilirim vb. Bahaneler uyduruyordum .

Ya da çok samimi olmadığım ama şehir dışından geldiğinde bende kalmak istediğini söyleyen arkadaşıma, şuan yatılı misafirim var çok üzgünüm diyordum.

Insanlar gereksiz bir şekilde sınırları zorlama ve ısrarcı yapıya sahipler.

Sonra bir karar aldım. Yapmak istemedigim şey için bahane uydurmak yerine direk söylemek istiyorum diye.

Başıma gelmeyen kalmadı. Mesela çalıştığım yer evime 30 km uzakta. Arabamla gittiğim zaman podcast ya da sesli kitap dinlemek istiyorum. Ya da arabama binmek isteyen kişilerden yol parası talep ediyorum. Bu en doğal hakkım. Benzin paraları malum. Bu sorun oldu sosyal çevremde. Çünkü hem yol parası vermek istemiyorlar hem de onları beklemem gerekiyor ya da istedikleri yerden almadığım, yolumun üzerine gelmelerini istediğim için sorun oldu.

Yine bir gün bi arkadaş bana kahve falı bak dedi. Dedim anlamam ama ver sallayım bir şeyler. Salladığım her şey tutmuş. Adım falcıya çıktı. Herkes fincanını önüme bırakıyor. Nefret ederim böyle muhabbetlerden de. Eğlencesine belki bir iki olur. En son bakmak istemiyorum diye sorun cikti. Cok kaba biriymisim ben.

Başka bir arkadaş normalde bende kalan biri yakın arkadaşım. Bende kalmak istediğini söyledi yine. Ben de ertesi gün temizlik planım olduğunu ve müsait olmadığımı ama akşam kahve içmeye gelebileceğini söyledim. Müsait olmadigim için reddetmiş ve kaba birine dönüşmüş oldum.

Yine iş yerinde bi arkadaş, dışarda buluşalım dedikodu yapalım dedi yüksek sesle. Bu buluşma planından rahatsız olduğumu söyledim. Yine ben kötü bencil anlayissiz birine dönüştüm .

Akşam spora gittiğim için bir yemek davetine katılamadım. sporu iptal etmedigim için ayrı trip yedim.

Akşama doğru uyuyakaldım diye mesajına geç cevap verdiğim arkadastan ayri trip yedim.

Saçma sapan şeyler. Benim asla dikkate alip da sorun yapmayacagim seyler... uyumsuz gorünuyorum ya da üslubumda sorun var. Ya da sosyal çevrem vasat.

Bu arada yeni iş degistirdim. 1 senedir bu sosyal çevredeyim. Çok da yalnızım yalnız olmak böyle yorgunluklarla uğraşmaktan daha az acı veriyor.

Siz hayır derken nasıl bir üslup kullanıyorsunuz? Benim normalde hep bir b planım olduğu için reddedilmek benim için hiç mesele değil. Ama reddetmeyi nasıl beceriyorsunuz?

Böyle dumduk söylüyorsaniz insanlar kişisel alıyordur. Genelde bahane ile reddederler. Bu şekilde devam edecekseniz de kaba etiketine alismaniz lazım. Çünkü insanlar genelde yüzüne söylemez arkasından konuşur. Ve bunu kibarlık olarak görür.

Önceden farklı bir tavır sergilerken bir anda dogrulari söylemeye başladığın icin bence bu tepki.
Yani başından farklı davranmasaydin,aynı cizginde devam etseydin alisirlardi.
Ama sen alisilani degistirdigin için tavır aldığını sanıyorlar.
Problem bu bence.
Ben hep düzdüm,öyle kabul ettiler.
Hatta huysuzluguma bayılıyorlar

Yok burası yeni sosyal çevre. Hiçbiri önceden beni bilmiyordu. Hepsi hayatıma yeni giren insanlar.

Dan diye reddetme alışkanlığınız olmuş çok sabredince ayarı kaçmış tatlı dil ve üslupla Red veririm ben kustu mu diye de düşünmem ama dan diye odun. Odun Red veriyorsanız suçlu olursunuz
Aynı şeyi düşünüyorum kendimle ilgili. Sanırım çok sabredince ayarı kaçtı. Ayarlarıma güncelleme getirmem lazım ama nasıl? Mesela kahve falına bakmak istemediğiniz kişiyi nasıl reddedersiniz? Ya da arabayla evinin önünden almak istemediğiniz kişiyi?

Yok burası yeni sosyal çevre. Hiçbiri önceden beni bilmiyordu. Hepsi hayatıma yeni giren insanlar.
O halde alisacaklar.
Genelde bu şekilde davranan kisilerin kabulü zor oluyor.
Sende dümdüz söylediğin için bunu şahsi alıyorlar.

O halde alisacaklar.
Genelde bu şekilde davranan kisilerin kabulü zor oluyor.
Sende dümdüz söylediğin için bunu şahsi alıyorlar.
Eğilip kıvrilmak da bana göre değil. Ne biliyim kusura bakma yapamayacağım demek... niye kusura bakıyor ki? Yapmak zorunda miyim ? Böyle düşünüyorum. Sonra da diyorum ki kendi kendime buna kusura bakacaksa gitsin az ötede kusura baksın. Umrumda değil diyorum. Sonra aradan zaman geçiyor kalbini mi kırdım acaba diyorum. Sonra bunda kırılacak ne var diyorummmmm böyle sonsuza kadar gidiyor iç konuşmalarım

Yapmak istemedigim şey için bahane uydurmak yerine direk söylemek istiyorum diye.
İyi de heryerde geçen hayır demek kavramı böyle bir şey değil ki… Müsait olmadığınız , yapmak istemediğiniz şeylerde sırf karşıdaki memnun olsun diye kendinizden ödün vermemektir. Bahane de bulabilirsiniz. O zaman uğraşmış kendinizi zor duruma sokmuş olmazsınız. Yine hayır demiş olursunuz sonuçta. Bence siz yine bahane bulun. Böylesi hoş değil çünkü

Ben de bahane uydurmuyorum. İsteyenler yanimda istemeyenler yanimda değil.

Bu bahane uydurmak toplumda kultur olmuş gibi bir şey. Bunu incelik saniyorlar mesela istemedikleri ve gelmeyecegini bildikleri birini davet etmek, giden komşuya oturmayacagini bildigi halde daha otursaydiniz diyip gittikten sonra kalkmak bilmediler demekte benzer işler.

Halbuki bunlar daha kaba.

Ama samimiyetsiz geliyor bana yalan söylenmesi. Doğru olmadığını düşündüğüm için böyle bir karar aldım.

Evet benim de bakış acim degisti okudugum bir kac kitaptan sonra. Varolusuma ters davrandigimi, kendimi gormezden geldigimi farkettim. Ne yapmak istiyorsam yapmak , ne yapmak istemiyorsam yapmamak istiyorum. Biri mutlu olsun diye kendimi üzmekten cok yoruldum.

Şimdi şöyle anlatayim..
Bir şehir düşün herkes zengin.
Bir sen fakirsin.
Kabulü zor olur.
Yahut tam tersi : sen zenginsin diğerleri fakir.
Şimdi buna uyum sorunu deniyor.
Çevre kendisinden farklı davranan,farklı düşünen kişileri kabullenmekte zorlanır her daim.
Seninle alakli değil,çevrenin alışkanlıkları ve kabul ettiği doğrularla alakalı.

Hacı, kimseye hakaret etmiyorum , kimsenin sınırlarına girmiyorum ki? Gerçi ne söyledikleri umrumda değil sonuçta hiçbiri hayatımda kalıcı değil. Iş ortamı orası.
Açıkça reddediyorsunuz ya onu kastediyorum. Siz onlara hayır dediniz, onlar da size dedi. Hayatınızdan çıkmalarında sıkıntı yoksa böyle devam edin. Ama sorun ediyorsanız bahaneye devam edin

Canım ben kahve falına eğlencesine bakmıştım o espriydi ama iş ciddiye bindi din inancıma ters kahve içmek keyifli ama fal bakacaksak faladdine atalım derim arabayla evinin önünden almamı istediği kişiyi canim ekonomi şu durumda olmasa inan hiç sıkıntı değil ama sen benim yoluma insen hem nakit hem.vakit kazancı olur bana yoksa beraber yolculuk benimde hoşuma gidiyor derim eğer gitmiyorsa canım ben bir süre kendim yolculuk yapmak istiyorum seni zor durumda bırakmak istemem ama bu ara kendimce planlarım var derim biraz kafa dinlemek yalnızlık iyi geliyor yolda. Derim ustelerse ustelemzsen sevinirim derim hep tatlı dilli ol kuseni de usteleme görmezden gel

Anladım. Açıklama için çok teşekkür ederim. Psikologumla bir görüşmemiz olmuştu. Ona demistim ki, akşam şehir dışından gelecek çok samimi olmadigim arkadaşım bende kalmak istiyor. Ben de yalan soyleyerek onu reddettim. Aslında onunla sohbet etmek beni çok yoruyor ve o gün psikolojim onun travmalarini kaldıracak durumda değildi dedim. Bana dedi ki, ona aynen böyle söyleyebilirdin, " şuan çok yorgunum ,misafir ağırlayacak bir psikolojim yok " diyebilirsin .

Gerçek arkadaşsa seni anlayışla karşılar demişti.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…