Yemesini çok severim ama yaptıklarım bir türlü güzel olmuyor tatsız oluyor başkalarının yaptıklarını beğeniyorum tarifini alıyorum ama bir türlü onların yaptıklarının tadına benzemiyor... klava:
neden olmuyor acaba sıkı mı sarıyorsunuz birde içine nane koymayın kavurmadan yapın içerisine mutlaka az karabiber ve bulgur koyun bol maydonoz soğan domates rendeleyin az tuz salça başka birşey yok arkadaşımyaprak güzzel olmalı ii pişmeli kısık ateşte.. bunları yapıyor musunuz ? bende herkesin sarmasını beğenmem kendiminkinden başka üzgünüm bgn sölemesi ayıp dolma yaptım annem permaklarını yedi gerçekten azcık salças fazla olmasına rağmen
neden olmuyor acaba sıkı mı sarıyorsunuz birde içine nane koymayın kavurmadan yapın içerisine mutlaka az karabiber ve bulgur koyun bol maydonoz soğan domates rendeleyin az tuz salça başka birşey yok arkadaşımyaprak güzzel olmalı ii pişmeli kısık ateşte.. bunları yapıyor musunuz ? bende herkesin sarmasını beğenmem kendiminkinden başka üzgünüm bgn sölemesi ayıp dolma yaptım annem permaklarını yedi gerçekten azcık salças fazla olmasına rağmen
merhaba ben yaprak sarmasının içine biraz kuru fesleğende katarım değişik bir lezzet oluşturur. Bir de yaprak sarmasını pişirirken suyunu çok kattığımız zaman sanki lezzeti suyunda kalıyormuş gibi gelir bana. bunlar benim acizane fikirlerim.
Bazıları kuşüzümü yenibahar ile sarmayı lezzetsiz yapıyorlar lezzetin sırı mısır pirinci dolmalık olacak,salça,karabiber,nane,maydonoz,zeytinyağı sarmaları sıkı sardıktan sonra üstünü su ve tabak kapatacak tencerenin kapağı örtülecek kısık ateşte pişirilecek
Herkesin zeytinyağlı dolma yapışı farklıdır.Kimi tuzlu sever z.yağlı yaprak sarmasını kimi tatlı sever.Biraz da yöreden yöreye değişiyor sanırım.Tatlı yapan tuzlu olmaz der ,tuzlu yapan şeker konmaz der.En iyisi kimseyi irdelememek ve dolmayı kendi damak tadına göre yapmak..
Bana gelince..Biz zeytinyağlıları tatlı yaparız.Kendi tuzlu yaptığı halde benim dolmamı yiyip te beğenmedim diyen hiç çıkmadı daha..Biz yaprak dolmasının içinde de zeytinyağı,bol soğan,fıstık,domates,pirinç,az kimyon,az karabiber,yenibahar,tarçın,tuz,şeker,kuşüzümü,biraz kuruüzüm,maydanoz kullanırız,salça kullanmayız.Çok kısık ateşte ,çok az su ilavesiyle kontrol ederek ağır ağır pişiririz.Öyle ki pişip ocaktan aldığımızda tencerede hiç su olmaz ve dibini de asla tutmaz.Dolmayı yayvan bir tencerede en fazla 2 kat olacak şekilde dizer,pişiririz.Bu da alttakilerin çok üsttekilerin az pişmesini önler.Ayrıca pişer pişmez tencereden servis tabağına boşaltılırız ki kıvamı bozulmasın..
soğanı bol olması lazım vede yağı bol olması lazım;
kuş üzümü koy
baharatını güzel ayarla karabiber maydonoz çok az da tarçın koy zeytinyağlı için
limon
kısık ateşte pişir
kuş üzümü koyarsan şekere gerek yok koymazsan 1 tatlı kaşığı şeker
Afiyet olsun