sarmayı aldıgınız yere bu hangi yorenin diye sorup sonra internetten bakabilirsiniz...
ayrıca pazardaki kadına bunun içinde ne var diye sorsanız o da soyler.
canım sordumda bildıgımız sarma dıyorlar
Yarım kilo asma yaprağı
1 su bardağı pirinç
1 adet orta boy kuru soğan
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
1 çay kaşığı kuru nane
Yarım bağ maydanoz
Yarım su bardağı sıvı yağ
150 gram kıyma ama kıyma oldugunda bazen koyuyorum
1 yemek kaşığı biber salçası
1 kahve fincanı nar ekşisi
Üzeri için;
Yarım yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı sıvı yağ tabakla ters cevirip kapatıyorum
eksik bir sey sizce varmı
Yazılan tariflere baktım da soğan miktarı hep az bunlarda.. Teyzemin sarması çok beğenilir muhteşem olur gerçekten. Ve hep bu konuda söylediği şudur; soğanı ve yeşilliği BOL BOL olacak.
Soğanı çiğden koy, içine salça koyma nane dereotu doğra bol bol, bar ekşisini annem üstünden gezdirir, iyi zeytinyağı kullan limon da ekle tabii.. Ama en en en önemlisi kesinlikle çiğden bol soğan ve yeşillik. Ha teyzem pirinci de kavurmaz islatıp kullanır. Bi de bizimkiler altını kapatıp dinlendirirken üstünden zeytinyağı gezdirir.
Diğer salçalı olanı biz kıymalı yaparız acılı olur vs ama bu zeytinyağlı ekşidir bizde, fıstık üzüm tarçın koyanlar var ama biz sevmeyiz:/ bildiklerim bunlar.
sarmanın iki türlüsü var canım . tatlı olan birde ekşi sarma . annemden tatlı olanını gördüm ben kuş üzümü falan koyarım . ama acılı ekşili yapıyorsam ki onu çok severim genelde anadoluda yapılır bende onlardan öğrendim bir yengemden . zeytinyağı yerine sıvıyağla yapıyorlar . ondan daha buruk bir tadı oluyor . nar ekşisi yada sumak atabilirsin içine . salçasınıda bol koyarsan süper oluyor . biber ve domates salçasıda koyucaksın iki salçadanda koyuyorum ben .ailem pek sevmiyor acılıyı ama ben kendim yapıp kendim yiyorumbizimkiler buralı olduğu için istanbul mutfağında olan tatlı zeytinyağlı sarmayı sever .
Ben de oyle pazarda kermeste satilan sarmalari falan alip da yiyemem yani.bana nedense itici geliyor bu dusunce
Bidona basmış olduğunuz yaprakları yapmadan önce bir gece önceden normal Çeşme suyunun içinde bekletin çünkü yaprak bidona katıldığı için tuz miktarı çok olacaktır en azından ertesi güne kadar tuzu biraz azalır.Benim yaşadığım şehirde dolma ve
sarma içini kavurmazlar.Malzeme olarak pirinç,zeytinyağı,sarımsak,kuru sogan(bol olacak),domates,yeşil nane,maydanoz,biber ve domates salçası,kırmızıbiber,karabiber,kimyon ve sumak katarak içine limon yada biraz nar ekşisi katarak küçük küçük doğranan malzemeler ile harmAnlanır dediğim gibi bizde kavrulmaz tadı çok güzel oluyor.
sumak atıldıgını yeni ögrendim daha
Kaynar suda bekletmenize gerek yok,bir gece önceden soğuk suyun içine ıslatman yeterli ayrıca bidona yaprağı basarken haşlama yöntemi mi yoksa Çiğden mi basıyorsunuz ben Akdeniz'de yaşadığım için genellikle yapraklArı bidonlara basarlar Çiğden yaprakları dizip içine tuz atarak katlayıp basıyorlar bazı yerlerde haşlama yöntemi ilede bidonlara katanlar var.evet baya tuzlu kaynar suyuy beklettım baya
Sumak ve nar ekşisini tavsiye ederim eğer nar ekşisini sevmiyorsanız sumağı kesinlikle atmanızı tavsiye ederim tadı çok güzel oluyor.bazı yorlerde atıyorlar evet .
Kaynar suda bekletmenize gerek yok,bir gece önceden soğuk suyun içine ıslatman yeterli ayrıca bidona yaprağı basarken haşlama yöntemi mi yoksa Çiğden mi basıyorsunuz ben Akdeniz'de yaşadığım için genellikle yapraklArı bidonlara basarlar Çiğden yaprakları dizip içine tuz atarak katlayıp basıyorlar bazı yerlerde haşlama yöntemi ilede bidonlara katanlar var.
Yarım kilo asma yaprağı
1 su bardağı pirinç
1 adet orta boy kuru soğan
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
1 çay kaşığı kuru nane
Yarım bağ maydanoz
Yarım su bardağı sıvı yağ
150 gram kıyma ama kıyma oldugunda bazen koyuyorum
1 yemek kaşığı biber salçası
1 kahve fincanı nar ekşisi
Üzeri için;
Yarım yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı sıvı yağ tabakla ters cevirip kapatıyorum
eksik bir sey sizce varmı
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?