Yeni ev süreci

Emlakçıya faturalar nasıl geliyor dedim benim düşük geliyor normalde dedim aynı gelir dedi yarın oturan kişiye soracağım bakalım .aidat tüm dairelerde aynı zaten 2+1 olduğu için beş binmiş. Mayıs ayında başka bir siteye verilmiş bir ilan gördüm başka bir emlakçı iskan alınma aşamasındadır yazmış ilana

Fatura nerede yaziyor Şermin? Velevki fatura olsun zaten o zaman aidati 5 bin demezdi ki uye?

Ben yazarken sadece aidat olarak belirtti arkasindanda iskan almak icin olan odemeler dedi ki site yönetimleri bunu zaten siteler kullanima acilirken (bizzat 2 kez yasadim) ön odeme/avans seklinde alirlar, yani daha siteye yerlesmemissindir ama yonetim kat maliklerinden avans adi altinda odeme alir, "yapi kullanim izin belgesi" alabilmek icin.

Daha sonraki surectede residence'ta oturanlar icin durum şudur, aidat (sosyal tesis kullanımı, guvenlik, kat gorevlisi maasi vb) + faturalar seklindedir. Hatta merkezi sistem odemesinede kendi kullandigin yakit + sosyal tesislerin isinma bedeli + apartmanin isinma bedeli + gorevli dairelerinin isinma bedeli ve kayip onleme bedeli yansitilir, yani sadece kendi yaktigin gazi odemezsin, neyse bunlar detay bilgiler.

Neyse tekrar edeyim,
Ben yazarken konu sahibi aidati 5 bin dedi, arkasindan neden 5 bin cok pahali diye sorulunca iskan alınmaya calisiyorlarmis o yuzden yuksekmis dedi, bende buna yorum olarak bu demirbas odemesi sayilir, kiraci odemez dedim ozetle.

Saskinim benim yazdığımdan bunun cikarilmasina cidden.

Kat malikleri yonetmeligi der ki, demirbas odemesi malike aittir.

Bunu kiraciya rucu edemezsiniz.

Burada iskan almak icin fazla para toplanmasini site yonetimi "demirbaş" adi altinda toplar (oyle toplamali, cunku site artik kullaniliyor)

Bunuda kiraciya odetiyorsa o ev sahibini iyi niyetli bulamam ben. Ha konu sahibi olayi yanlis anlamistir, durum tamamen dumduz aidattir ve 5 bindir, o zaman tabiki kiraci odeyecek.

Aidatlar kiraciya rucu edilir bu zaten hepimizin malumu.

Yani burada ev sahibinin ne sucu olabilirki? Sorusu yersiz.

O "aidat" velevki demirbas adi altinda toplanmiyor direkt aidat deniyor ama bu denli yuksek toplanma amacida iskan almak, bunuda ev sahibi karsilamalidir, bu da ahlaken doğru olandir.

Ben konu sahibinin anlattıklarından hic "fatura" vs gibi bir detay görmedim, yani en azından ben basliga yazarken fatura bilgisi yoktu.

İskan olayıyla aidatın tek bağlantısı ortak kullanım alanlarında yer alan elektrik ve su faturalarının şantiye faturası olarak geldiği için yüksek oluşudur.

İskan alındıktan sonra da aidatların düşeceğini sanmıyorum, o zamana kadar yine harcama kalemlerinde artış olabilir ve genel giderler için toplanan aidat yetersiz kalabilir çünkü.

Bence karşılıklı biraz yanlis anladınız. Buradaki aidatın yüksek olma sebebi bu izni almak icin gerekli belgeler icin degil. Havuza doldurulan su, ortak alan ısıtması vs vs gibi şeyler şantiye elektrik suyu olarak fatura edildiği icin aidat yüksek geliyor demişler. Halbuki aslinda iskandan sonra da yine yüksek kalacak çünkü asıl masraf güvenlik, bakım vs kısımlarında ve o sabit.

Faturaniz ayni gelmez cunku iskansiz binalarda kullanim ucretleri daha yuksekten hesaplaniyor. Bu direkt emlakci yalani.

Ikincisi de siz iskan alinir diye dusunerek girismeyin cunku uzun surede alinamayan iskan daha sonra sittin sene alinamiyor.

tamam da "iskan almak icin fazla para toplanıyor" diye bir şey demiyor ki...
ruhsata harca rüşvete (!) bilmem neye topluyorlar o aidatı diye bişey yok ki konuda. (veya sitede uygunsuz bir şey vardır o yüzden alınamıyordur onun düzeltilmesi de demirbaşa girer, evet)

siz bu denmiş gibi yorum yapıyorsunuz.

bizse "burası iskan alınmamış o yüzden öyle" dedi konu sahibi, buna göre yorum yapıyoruz. böyle bir fark var.

iskan alınınca hakketen aidat ne kadar düşer ona ben emin değilim, sadece elektrik, su, atık vergisi filan değil ortak gider çünkü. iskan bunlar hariç diğer büyük kalemlerde (personel vs.) neyi etkiliyor ki site ortak giderinde?

fatura diye bahsetmemizin sebebi e iskan olmadıkça kendi bireysel faturalarına (ortakları bi kenarak koyduk) da etki edecek onu bi sorsun diye.

25.000 çok hele ki 5.000 aidat çok fazla, bence biraz daha sabırlı olun. Eğer köyde psikolojiniz bozuluyorsa elbette ki şehirde daha kafa dengi insanların olabileceği bir yere taşınmanız çok mantıklı olur. Emlakçılara da çok güvenmeyin yani böyle işte köyde sıkıldığınızı vesaire çok bahsetmeyin. Çünkü muhtaç olduğunuzu düşünür ve kira miktarinda pazarlik payi varsa bile soylemezler.. biraz böyle yani taşınsan mı taşınmasam mı aradayım gibi bir imaj çizerseniz belki pazarlık yapma gibi bir durumunuz olabilir.
Bu arada konudan bağımsız ama eğer mahsuru yoksa Ne öğretmeni misiniz öğrenebilir miyim. Çünkü ocakta zamlarla birlikte 90.000 olur demişsiniz ve gayet de güzel bir rakam bu. Kızım var şu an üniversite imtihanına hazırlanıyor. O yüzden fikir olabilir diye sordum. Teşekkür ederim

25.000 çok hele ki 5.000 aidat çok fazla, bence biraz daha sabırlı olun. Eğer köyde psikolojiniz bozuluyorsa elbette ki şehirde daha kafa dengi insanların olabileceği bir yere taşınmanız çok mantıklı olur. Emlakçılara da çok güvenmeyin yani böyle işte köyde sıkıldığınızı vesaire çok bahsetmeyin. Çünkü muhtaç olduğunuzu düşünür ve kira miktarinda pazarlik payi varsa bile soylemezler.. biraz böyle yani taşınsan mı taşınmasam mı aradayım gibi bir imaj çizerseniz belki pazarlık yapma gibi bir durumunuz olabilir.
Bu arada konudan bağımsız ama eğer mahsuru yoksa Ne öğretmeni misiniz öğrenebilir miyim. Çünkü ocakta zamlarla birlikte 90.000 olur demişsiniz ve gayet de güzel bir rakam bu. Kızım var şu an üniversite imtihanına hazırlanıyor. O yüzden fikir olabilir diye sordum. Teşekkür ederim

Iskan alinmayan bir evde 2 yıl oturdum ha simdi ha sonra derken 2 yil sürdü iskan almalari
Iskan alinmayan evde elektrik ve su faturaniz konut degil inşaat elektrigi gibi yüksek fatura ediliyor
Yani normalde 400tl gelirse faturaniz , iskan alinmayan evden 800tl oluyor
Toplam gelen faturayi tüm kiracilara ortak bölüyorlar çünkü ayri sayaç yok tek sayaç
Yani diyelim 5 kişi var bir daire de sizde 1 kişi yasiyorsunuz ama faturayi eşit ödeyeceksiniz

İskan yoksa uzak durun elektrik su ücreti ne kadar geleck haberiniz var mı iskansiz evde. Hep öyle derler 2 3 ay diye ama olmaz. Bunu duyana kadar tamamdı ama olmaz iskansz evde

Ben çocuk gelişimi öğretmeniyim meslek öğretmeni olduğum için staja giden öğrenciler var bir de okulda çıraklık okulu var onları kontrol görevim var ordan full ek ders alıyorum o yüzden bu şekilde yoksa diğer branş öğretmenleri bu kadar almıyor

Tamam iste, ben yazdiktan sonra fatura detaylarini eklemis migren, ben yazarken sadece "iskan almak icin fazla aidat topluyorlar" seklinde bir yazi/ifade vardi.

Zaten bende bu ifadeye yonelik islan almak icin niye sizden aidat topluyorlar, bunu ev sahiplerinden almalilar minvalinde yazdim, demirbas demekteki kastim buydu, uye benim bu yorumuma ragmen yine fatura sozu etmeyince konu tamamen "iskan parasini kiraciya kitlemeye" donustu.

Yani konu sahibi beni yanlis yonlendirdi ve ben sonra basliktan ciktim siz bana yazana dek, o arada sanirim faturalarin yüksek gelme sebebi iskansizlik olarak soylenmis.

Galiba Z zxshermine 'inde dedigi gibi santiye elektrigi / suyu kullaniliyor ve bu ortak odeme halinde kiracilara odetiliyor.

Ozetle galiba karsilikli yanlis anlasildik K kerkenes 'in dedigi gibi, kusura bakmayin ozurdiliyorum

Salon Kadini özür dilenecek bir şey yok; siz kendi okuduğunuz haline yanıt vermişsiniz sadece.

Konu güncellenince: ilk yorum yapanlarla sonradan yorum yapanlar, konudaki değişikliği fark etmeyebiliyorlar.

5 bin aidat 150 bin üstü gelire sahip olanların bile istemediği bir aidat. Tek kişi 1+1 merkezi ve uyguna bir ev bulun taşının. Peşinatınız varsa ayda 25 bin taksitle 1+1 ev alırsınız ayol küçük şehirlerde. Biraz finansal okuryazarlık öğrenin hocam.

Senden herkes ekonomi dersi almalı ben de dahil. Valla eşyaya giyime şuna buna tapmayan tanıdığım ender insanlardansın. Bu yüzden de hep mutlusun. Evini nasıl düzdüğünü okudum geçenlerde , hayran kaldım. Mutluluklar diliyorum yeni hayatında. Yaşadığın her alanı uyguna güzelleştiriyorsun. Konu sahibi de aynını yapmalı.

Bugün o sitede oturan iş yerinde ki arkadaşa sordum faturaları bende çok anlamıyorum dedi bu ay dedi 5 bin geldi dedi toplam şok oldum benim bin tl bile geçmiyor faturalarım yazın vazgeçtim o yüzden şu an iyi ki konu açmışım bilgilendirdiniz

5 bine ne dahil ? Havuz ya da spor salonu falan yoksa boş iş

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…