- 3 Şubat 2018
- 6.705
- 25.549
- 548
- 28
Eğer bir evlilikte daha ilk aylarda senin ailen benim ailem sorunları çıkıyorsa kaçın kurtarın kendinizi tecrübeyle sabit iflah olmuyor o evlilik ayrıca daha şimdiden yorgunum bitkinim demeye başlamışsıniz bu olaylar bütün enerjinizi emecek siz sizlikten çıkacaksınız daha bunlar ne kiHerkse merhaba
Çok zor durumda kaldığım için kendimi burda buldum.
3 aylık evliyim eşimi çok severek üniverste son sınıfta evlendim bu sene son senem eşimle aramızda 8 yas var . Düğünümüz her şeyimiz cok güzeldi balayına gittik geldik ve sonra köy işleri başladı malum findik sezonu bunu bilerek evlendim ama hiç beklediğim gibi bir aileyle karşılaşmadım. 20 ton findik alan bir aile ,eltim var hamileydi Findik başladığında 6 aylık ona rağmen sabah 8 akşam 7 tarladaydi sürekli çalışma halindeler aç susuz desem yeri.Kayinpederim çok çok eski kafalı resmen 1 ay boyunca bize işçisi gibi davrandı bu gelinim yeni evli demedi diğeri hamile demedi gece 11 e kadar tarladan gelip ev işleriyle uğraştık, bir kere Allah razı olsun dediğini duymadım.Tek bildiği karısına en ufak şeyde küfür etmek bize de çalışacaksınız demek durumu var istese işçi tutar toplatir ama biz varken gerek bile duymadı. Esime çok saldırdım ben seninle bunun için mi evlendim diye ama babasına sesini cikartamiyor,hiçbir sey diyemiyor zaten kocamı gördüğüm de yoktu 1 ay boyunca.Psikolojik olarak çok yoruldum.Yaşlı insanlar aramızda aşırı kuşak farkı var belki bundan dolayı lafları çok battı bir şey diyemedim doldum.Kocama 1 ay sonra al götür beni burdan dedim evimize geldik ama bu seferde benim annemler beni zayıflamış filan görünce biz seni böyle mi verdik bu ne halin tavırlarına girdiler çünkü ben tarla yüzü görmüş insan değilim,bilmem anlamam da. Bundan dolayı eşim annemlere gitmek bile istemiyor,geçen akşam gittik aslında damatlarına bir şey demiyorlar ama onun her şey gözüne batıyor laf duymak istemiyor. Çok büyük bir kavga ettik köyden döner dönmez ben senin aileni mi dinlicem bunlar bilmiyor muydu işlerimizin olduğunu diye bana söylendi durdu.Yani anlicaginiz ne evlendiğimden bir şey anladim ne de bu işler bende huzur bıraktı kendimi çökmüş gibi hissediyorum daha evime bile alışamadım.Eşim yapicak bir şeyim olsa keşke ama biz böyleyiz yazın diyor.Hele böyle bir ortam da nasıl sağlıklı çocuk yetişir bilmiyorum hamile kalmaktan korkar oldum daha 3 ayda. Bir yanım bırak bunları geri kafaliliklariyla kalsınlar zaten seneye öğretmen olcaksin bakarsın başının çaresine diyor,bir yanım eşini seviyorsun ama diyor.
Anne olmak da bambaşka bi pencereden bakmak gerçekten. Tebessüm ettirdiniz yorumunuzla. Kızınıza uzun sağlıklı bir ömür diliyorum. Yanında sizinle tabii :)
Karadeniz li aileden ne beklenir ki.. Kusura bakma cok cahil buluyorum ama içlerinde kendini iyi yetiştirmiş köklü aileler de var. Lütfen kimse alınmasın. cahilide var ,kendini yetiştirmişi deBilmiyordum böyle bir aile olduklarını sanki hepsinin psikolojisi bozuk hepsi değişik.Eşim mühendis maaşı bize yetiyor şimdilik.
Ne saçma bir fikir yaaBen yurtdisinda kaliyorum, klavyem türkce degil ve türkcemde biraz daha bozuk. kusura bakmayin. Neyse bende senin esinin oralardanim. Bizimde findigimiz var ama babam istemiyor toplamak, bütün sene calisiyoruz zaten ve almanyadayiz babannem aliyor herseyi....) Neyse bizim köy yada trabzonun bir cok köyünde yazlari senin dedigin gibi geciyor genelde ve malesef esine bu konuda hak vermem lazim, evlenirken bildigin seyi simdik niye kiziyorsun onu anlamadim. Esin sana eger seni calistirmicam, sana findik toplattirmicam diye bir söz vermediyse böyle birseyin olucagini sende mantik olarak bilmen gerekirdi. Evet isci alinabilir, ama genelde bizim orda bosda duran calismayan insan varken, isci alinmaz. Sonucta findigin parasi o aileye gidiyor, ayni masadan ekmek yeniyor, ayni tarlalar size kalacak. Isciye niye para veriyim mantigi vardir. Günlükcü alanda var ama adamin ailesi 7 kisidir, 3-4kisi daha günlükcü alir. Asla ailesi evde bos oturup, günlükcü calistirilmaz. Köylüler tarafindan garipsenir hatta... sorulur neden calismiyor diye.
Bu ölene kadar böyle devam eder.
Senin bu isten kurtulmak icin iki senegin var:
1.) Bosanmak(Bu kadar isten sonra kocan sana iyiyiz demek yerine, ben senin ailenle muhatap olamam diyor) Cok ayip!
2.) Bu ikinci secenegi de bizim orda okadar cok kisi yapiyorki...durmu az cok iyi olan: Gitcen hasta numarasi yapican, bayilma numarasi yapican, doktora gidecen, kendine rapor cikartican, doktora söylicen, durumu anlatican, calismasin, sikinti olabilir kalbinde dedirticeksin.
Baska kurtulus yok. Bizim köyde 3-4 kisiden bunu biliyorum. Bazilari balkona cikip bagirip kendini timarhaneyede getitiriyor...
Yok ben öyle numaraci degilim diyorsan, bosanacan yada cekeceksin. Durum bu.
Düsünüyorum, erkeklerden daha cok kaytaran oluyor, ama karisi toplarken kendisi kacmasi sikinti tabi. Genelde ama evet karadenizde erkeklere birsey denmiyor, cuvallari tasiyorlar genelde, arabalari alip geliyorlar.. findigi satmaya gidiyorlar..Eşi niye gitmiyo peki, bu da normal mi?
Ben trabzonluyum, bütün sülalede ayni durum var. Kuzenlerim ve ben o yüzden hep sorariz: Annen baban nerde yasiyor, yazin nerdesiniz. Kuzenler kendilerine bide is ayarladi, babalari onlari yazin findik toplamaya getirmesin diye. oh mis.Kızlarımız hiç tanimadan acele ile evleniyor.ailesini tanı ortamaprini sor sorustir öyle evlensene ve yavrum.
Benim iki kızım var küçükler şu an ama ilerde büyüyünce evlenecek yaşa gelince:
Evleneceği kişinin
1) sabıka kaydı varmi .
2) banka borcu varmı.
3) komşudan yakın akrabalarından sorucam kimin nesi.
4) aile yapısını araştırırim esten dosttan korudan komşudan.
Asla iyice araştırmadan kızımı vermem evlendirme.ben çocuklarımı sokakta bulmadım.boyle hasta ailelere verip harcatmam.zor büyüttüm onalr benim göz bebegim
Allah aşkına neyden bahsediyorsunuz siz yaBen yurtdisinda kaliyorum, klavyem türkce degil ve türkcemde biraz daha bozuk. kusura bakmayin. Neyse bende senin esinin oralardanim. Bizimde findigimiz var ama babam istemiyor toplamak, bütün sene calisiyoruz zaten ve almanyadayiz babannem aliyor herseyi....) Neyse bizim köy yada trabzonun bir cok köyünde yazlari senin dedigin gibi geciyor genelde ve malesef esine bu konuda hak vermem lazim, evlenirken bildigin seyi simdik niye kiziyorsun onu anlamadim. Esin sana eger seni calistirmicam, sana findik toplattirmicam diye bir söz vermediyse böyle birseyin olucagini sende mantik olarak bilmen gerekirdi. Evet isci alinabilir, ama genelde bizim orda bosda duran calismayan insan varken, isci alinmaz. Sonucta findigin parasi o aileye gidiyor, ayni masadan ekmek yeniyor, ayni tarlalar size kalacak. Isciye niye para veriyim mantigi vardir. Günlükcü alanda var ama adamin ailesi 7 kisidir, 3-4kisi daha günlükcü alir. Asla ailesi evde bos oturup, günlükcü calistirilmaz. Köylüler tarafindan garipsenir hatta... sorulur neden calismiyor diye.
Bu ölene kadar böyle devam eder.
Senin bu isten kurtulmak icin iki senegin var:
1.) Bosanmak(Bu kadar isten sonra kocan sana iyiyiz demek yerine, ben senin ailenle muhatap olamam diyor) Cok ayip!
2.) Bu ikinci secenegi de bizim orda okadar cok kisi yapiyorki...durmu az cok iyi olan: Gitcen hasta numarasi yapican, bayilma numarasi yapican, doktora gidecen, kendine rapor cikartican, doktora söylicen, durumu anlatican, calismasin, sikinti olabilir kalbinde dedirticeksin.
Baska kurtulus yok. Bizim köyde 3-4 kisiden bunu biliyorum. Bazilari balkona cikip bagirip kendini timarhaneyede getitiriyor...
Yok ben öyle numaraci degilim diyorsan, bosanacan yada cekeceksin. Durum bu.
Tarla ve bahce isleri farklidir. Biz burda findikdan bahsediyoruz. Yazik dediginiz islere farkinda degilsiniz. Findigin kilosu 50 TL (benim bildigim belki daha fazladir ) 20 TON findik 1.000.000TL demek. Bu devirde bu parayi doktor senede bile alamiyor bu devlette. Bu hasta numarasini yapan kadinlar hic bir zaman kocalarindan bosanmaz, sadece isten kaytarmak icin yaparlar. Isten durup dururken kacarsaniz yada yapmazssiniz sizin yaptiginiz gibi o parayi göremessiniz. Dediginiz diger gelin alir. Ama tarla farkli findik degil. Kendinizi kiyasliyamassiniz bu durumda. Bu findik olaylari ailecik bi sirket gibi düsünün, sadece zordur. Bizim köyde her sene eltiler arasinda findik kavgasi cikar hangi aile toplicak diye. Konuyu baslatan kisi sadece para nereye gitti. Nerde paramiz sormasi lazim. Hani paramiz demesi lazim. biraz daha atik olmasi lazim bu konuda. Sonucta topladi :)Allah aşkına neyden bahsediyorsunuz siz yasu yaşıma kadar ilk defa duydum fındık toplama olayını bir kılımı kipirdatmam millet yiyecek parasını evlenen enayi mi ? Yok kendini yerlere atacakmis bu nasıl bir öğrenilmiş çaresizlik sizdeki ? Ee benim eşimin ailesinin de tarla ve bahçe işleri var hiç yardım da etmiyorum diğer gelin gidiyor banane çünkü ? Gönderdiği mahsul oluyor ister gönderir ister göndermez bir kutu şey yollayacak diye işçi gibi çalışmam tercihim değil . Yok biz Karadenizliyiz hayır demediysen kabul edeceksin ne demek? Kadın olarak şu düşünce tarzınıza yazık diyorum. Evlenince işçi almıyor insanlar
Su Kadar para kazaniyorlarsa daha sinir bozucu ki dediğiniz gibi aynı iş değil bir zahmet işçi tutulsun bu vizyonsuzluk ? Tarla farklı fındık nasıl farklı değil ikisinde de el emeği var ikisi de zor işler siz böyle alışmış olabilirsiniz ama bu doğru değil . Ben parayı görmeye çalışmıyorum çünkü benim bir isim var mühendisim hem işimi yapıp hemde köyde çalışmam insanlar şirketi olunca aşağıya inip ağır işleri mi yapıyorlar? Yani bakış açınızin neresinden bakarsanız bakın bana uygun tarafı yok .Tarla ve bahce isleri farklidir. Biz burda findikdan bahsediyoruz. Yazik dediginiz islere farkinda degilsiniz. Findigin kilosu 50 TL (benim bildigim belki daha fazladir ) 20 TON findik 1.000.000TL demek. Bu devirde bu parayi doktor senede bile alamiyor bu devlette. Bu hasta numarasini yapan kadinlar hic bir zaman kocalarindan bosanmaz, sadece isten kaytarmak icin yaparlar. Isten durup dururken kacarsaniz yada yapmazssiniz sizin yaptiginiz gibi o parayi göremessiniz. Dediginiz diger gelin alir. Ama tarla farkli findik degil. Kendinizi kiyasliyamassiniz bu durumda. Bu findik olaylari ailecik bi sirket gibi düsünün, sadece zordur. Bizim köyde her sene eltiler arasinda findik kavgasi cikar hangi aile toplicak diye. Konuyu baslatan kisi sadece para nereye gitti. Nerde paramiz sormasi lazim. Hani paramiz demesi lazim. biraz daha atik olmasi lazim bu konuda. Sonucta topladi :)
HER yörenin ve şehrin cahili ve kendini geliştirmişi olduğu gibi! Lafı sokup “lütfen kimse alınmasın” demekle olmuyor. İlk cümledeki genellemenize ben bozuldum açıkçası.Karadeniz li aileden ne beklenir ki.. Kusura bakma cok cahil buluyorum ama içlerinde kendini iyi yetiştirmiş köklü aileler de var. Lütfen kimse alınmasın. cahilide var ,kendini yetiştirmişi de
Bende mühendisim, zatende o yüzden biz ailecek toplamiyoruz, yurtdisinda bu zaten kat kat bize dönüyor artik. Sizde mühendis olup tercih etmeyebilirsiniz. Ama konu sahibine göre yorum yapmak lazim. Sonuctu bu yorumlar benim ve sizin mühendis olmamiz konu sahibinin isine yaramaz, kendisinin isi yok sayiyorum. Meslegi nedir bilmiyorum. Eger calissaydi sizin gibi, eminim esi kolay kolay onu 1 ay köyde calistiramazdi zaten :)Su Kadar para kazaniyorlarsa daha sinir bozucu ki dediğiniz gibi aynı iş değil bir zahmet işçi tutulsun bu vizyonsuzluk ? Tarla farklı fındık nasıl farklı değil ikisinde de el emeği var ikisi de zor işler siz böyle alışmış olabilirsiniz ama bu doğru değil . Ben parayı görmeye çalışmıyorum çünkü benim bir isim var mühendisim hem işimi yapıp hemde köyde çalışmam insanlar şirketi olunca aşağıya inip ağır işleri mi yapıyorlar? Yani bakış açınızin neresinden bakarsanız bakın bana uygun tarafı yok .
Köyde çalışıp para alamayan bir kadına ya hasta numarası yaparsın ya da boşanırsin mesajını bir mühendis mi verdi yani ? Yurt dışında yaşıyorsunuz birde ekmek yoksa pasta yiyin tadında bir tavsiye yani . Size baştan Karadenizliyim dediyse haklı adam da demiştiniz sanırım bu öğrenilmiş çaresizlik nerden geliyor peki ? Konuda tabi ki sizin ve benim mesleğim önemli değil ama siz bana dediniz ya işi yapmazsan parayı görmezsin diye bu yüzden belirttim ihtiyacım yok kimsenin parasına :) konu sahibinin de geçimini sağlamıyorlar belli ki faydaları yok zararları var üniversite okumuş üç aylık evli biri daha . Tepkim sizin bunu normalleştirmenize 6 aylık hamile kadını bile çalıştıran bu saçma durumuBende mühendisim, zatende o yüzden biz ailecek toplamiyoruz, yurtdisinda bu zaten kat kat bize dönüyor artik. Sizde mühendis olup tercih etmeyebilirsiniz. Ama konu sahibine göre yorum yapmak lazim. Sonuctu bu yorumlar benim ve sizin mühendis olmamiz konu sahibinin isine yaramaz, kendisinin isi yok sayiyorum. Meslegi nedir bilmiyorum. Eger calissaydi sizin gibi, eminim esi kolay kolay onu 1 ay köyde calistiramazdi zaten :)
valla benim tanıdığım karadenizlilerin çoğuGitmek zorunda degilsiniz bilerek evlenmiş olmanız sizi bağ bahçe işlerinde calistiracagi anlamına gelmez
Aynen evlenince kayınailenin tüm tarla tapan fındık her işine koşmak gerekir bunu nasıl bilmez hayret bir insanvalla benim tanıdığım karadenizlilerin çoğu
buna memurlar da dahil
memlekette fındık varsa
izin alıp gidip o mevsimi orada geçiriyor
damadı götüren bi dolu karadenizli kız da biliyorum. hele şimdi işçi ücretlerine başa gelinmiyor herkes gidiyor.
karadenizli değilim ama bizde de tarla işi vardır ve bir kızın ailesi, özellikle de kız okumuş ise, söz keserken "kızı verdik ama tarla işine ya da ahıra sokmayacaksınız" diye söz keser. söz-nişan gibi şeyler bu yüzden yapılıyor zaten. ha evdeki gelinler de yeni eltiye bilenir o durumda o da ayrı tatsızlık olur ama böyledir yani bu işler...tarla bahçe işiyle geçinen aileye gelin gidip de "ama biz bilmiyorduk" diye bir şey yok. tarla bahçe ahır işleri hep birlik yapılan işler. bu hemen her yerde böyle. ben egedeyim burada da zeytini hep birlik yapıyorlar.
üstelik de bunlar sanırım bir de aynı şehirdeler?
eşi işe gitmiş 8de gelmiş köye...e eşinin işi de babasının bahçesiyle aynı şehirde yani.
hani bambaşka yerde yaşıyor olsan o zaman kadar fındık görmesen bilmezsin tamam da -ki o ile imkansız tüm türkiye biliyor fındık işini-
kısacası fazla pollyanna buluyorum bu kafayı ben..yahu nişanlıyken hiç mi etraftan da demediler size?
hadi bu kadar cahilsin bu kadar da pollyanna'sın o zaman ben bu işi yapmıyorum, yapamam de çık madem o zaman....
Bende mühendisim, zatende o yüzden biz ailecek toplamiyoruz, yurtdisinda bu zaten kat kat bize dönüyor artik. Sizde mühendis olup tercih etmeyebilirsiniz. Ama konu sahibine göre yorum yapmak lazim. Sonuctu bu yorumlar benim ve sizin mühendis olmamiz konu sahibinin isine yaramaz, kendisinin isi yok sayiyorum. Meslegi nedir bilmiyorum. Eger calissaydi sizin gibi, eminim esi kolay kolay onu 1 ay köyde calistiramazdi zaten :)
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?