- 24 Eylül 2010
- 6.202
- 20.289
- 548
Ben böyle bir şeyi ilk kez duyuyuyorum. Eşimin dedesinin de tarlaları var, bazen çocukları yardıma gider çoğunlukla da işçi tutulur. Evlenirken bunu baştan konuşmam gerektiği hiç aklıma gelmemişti. Bizim ekin toplanacak deseler, kolay gelsin derim. Bana söylendiğini anlamam bile.valla benim tanıdığım karadenizlilerin çoğu
buna memurlar da dahil
memlekette fındık varsa
izin alıp gidip o mevsimi orada geçiriyor
damadı götüren bi dolu karadenizli kız da biliyorum. hele şimdi işçi ücretlerine başa gelinmiyor herkes gidiyor.
karadenizli değilim ama bizde de tarla işi vardır ve bir kızın ailesi, özellikle de kız okumuş ise, söz keserken "kızı verdik ama tarla işine ya da ahıra sokmayacaksınız" diye söz keser. söz-nişan gibi şeyler bu yüzden yapılıyor zaten. ha evdeki gelinler de yeni eltiye bilenir o durumda o da ayrı tatsızlık olur ama böyledir yani bu işler...tarla bahçe işiyle geçinen aileye gelin gidip de "ama biz bilmiyorduk" diye bir şey yok. tarla bahçe ahır işleri hep birlik yapılan işler. bu hemen her yerde böyle. ben egedeyim burada da zeytini hep birlik yapıyorlar.
üstelik de bunlar sanırım bir de aynı şehirdeler?
eşi işe gitmiş 8de gelmiş köye...e eşinin işi de babasının bahçesiyle aynı şehirde yani.
hani bambaşka yerde yaşıyor olsan o zaman kadar fındık görmesen bilmezsin tamam da -ki o ile imkansız tüm türkiye biliyor fındık işini-
kısacası fazla pollyanna buluyorum bu kafayı ben..yahu nişanlıyken hiç mi etraftan da demediler size?
hadi bu kadar cahilsin bu kadar da pollyanna'sın o zaman ben bu işi yapmıyorum, yapamam de çık madem o zaman....
köyde fındıklık var, o fındıklık bu sene peyda olmadıAynen evlenince kayınailenin tüm tarla tapan fındık her işine koşmak gerekir bunu nasıl bilmez hayret bir insan1900 lerin başındayız sonuçta
Yoo bizde hiç böyle bir diyalog geçmedi . Okulun son yilinda evlenmiş bende son sınıf bitince bir kaç ay sonra nişanlandım. Diğer gelin gider bahçe işlerine ,kışlık yapmasına yardıma kayınvalideme ben gitmem . Tarla işleri gibi başka işleri de var bahçede ceviz toplarlar ,meyve toplanir başta bunları neden konusayim ben kimseye ırgat olmak için evlenmedim. Ben bir erkekle birlikte nasıl yaşıyorsam o hayatı sürdürmek için evlendim . Neden pazarlık yapayım neden bu konu hakkında konuşayım ister eker dikerler ister yapmazlar çalışsam da çalışmasam da yardımcı olmak zorunda değilim . Yani konuda iki tane kadının sen bilmiyor muydun köyde fındık olur diye yüklenmesini aklım almıyor kız normal bir ailede yaşıyorsa aklına gelmemiştir eşinin ailesini altı aylık hamile gelini bile kullanacaklarınıköyde fındıklık var, o fındıklık bu sene peyda olmadı
evde gelin var, o kız kaç yıllık gelinse o kadar yıldır fındık topluyor
en azından bir etrafa sorup soruştursalar 20 ton fındıkları var, her sene işçisiz kendileri toplar derlerdi
valla sizi bilmiyorum biz 2022'deyiz ve tarlası bahçesi ahırı olan aileye gelin giden kızlar bunların hepsinin pazarlığını yapıyor.
buyrun örnek diyalog:
-köyünüz var mı
-var
-peki köyde ekim dikim?
-yok biz yapmıyoruz olanı da amcamlar eker, biz karışmayız
alternatfi
-çobanımız afgan işçimiz suri, mahsülü yevmiyeci toplar, biz tarlaya girmeyiz,
diyalog buysa sorun yok.
üstelik konu sahibi bir de aynı şehirde veya yakında benim anladığımi kocası köyden işine gittiğine göre
kimse kusura kalmasın kimse de beni yemesin!
karadenizde otuyorum ama fındık işini bu sene duydum dersen gülerler adama...
1900lerin başında olmayan konu sahibi ne derdine yaşı 20 olmadan okulu birmeden işi olmadan evlenmiş bir de o konuda aydınlansaydık?
ekin toplanmaz zaten derilirBen böyle bir şeyi ilk kez duyuyuyorum. Eşimin dedesinin de tarlaları var, bazen çocukları yardıma gider çoğunlukla da işçi tutulur. Evlenirken bunu baştan konuşmam gerektiği hiç aklıma gelmemişti. Bizim ekin toplanacak deseler, kolay gelsin derim. Bana söylendiğini anlamam bile.
O da Karadeniz'deki kadinlarin ayıbı o zaman bir yerlerini yaya yaya erkekler oturacak ben gidip fiziken yorulacagim iş yapacağımekin toplanmaz zaten derilir
ülke nüfusunun yarısının dedesinin köyde tarlası vardır.
mesele aktif tarım yapıyorlar mı dahası siz o köye gelin gitmiş değilsiniz zaten. benim dediğim pazarlık meselesi aktif olarak orada yaşayan insanları ilgilendiren bir konuydu. (misal o işçilere de yemek yapılıyor, siz köyde yaşıyor olsanız tarlaya gitmeseniz de 15-20 kişiye yemek yapmanız gerekirdi)
ama fındık çay zaten bambaşka bir konu
tarlayı bu sene sen ekersin öbür sene kiraya verirsin öbür sene boş kalır. tarlaları zaten makine derer.
ama fındık meselesi yılar boyu sürüyor, ay bu sene işçim yok ekmeyeyim kalsın denmiyor. makinesi de yok.
ayrıca bir karadenizli tanıdığı olan ben miyim ya benim etrafımda tüm karadenizliler fındığı tüm egeliler zeytini böyle çol çocuk beraber topluyor. hatta karadenizin erkekleri de doğru düzgün bir iş yapmıyor ağırlıklı olarak kadınları topluyor, yalansa kendi yalanları valla hepsi böyle anlatıyor.
Olur mu öyle şey bilmiyor muydunuz adamın Egeli olduğunu sizi boşuna mı "aldılar ".Düğün günü eşimin köylüsü bir kadın bana dedi ki " gelin dediğin her sşeyi yapar. Buraya gelince tarlaya da gidersin, ahirada girersin"
" Kimse kusura bakmasin ama yılda üç beş gün gelip ırgatlik yapamam, çocukları orada onlar yapsın." Dedim. Herkes sustu kaldı. Bana çay koy bile demezler. Hiç bir iş beklemezler köye gidince.
Babam bana çiçek gibi bakmış, kimseye amelelik yapamam. Ama bazı insanların geline bakışı o. Bunun yöre ile değil, kendine olan saygı ile alakası var. Annem Karadenizli, eşim Egeli. İki yöreyi de az çok biliyorum.
Ya beni anlayan bir tek kisi cikti. Bana resmen hakaret ediyorlar, cok cahilmisim yok nasil cehalet bilmem ne bilmem ne. Yok ben nasil mühendismisim.ekin toplanmaz zaten derilir
ülke nüfusunun yarısının dedesinin köyde tarlası vardır.
mesele aktif tarım yapıyorlar mı dahası siz o köye gelin gitmiş değilsiniz zaten. benim dediğim pazarlık meselesi aktif olarak orada yaşayan insanları ilgilendiren bir konuydu. (misal o işçilere de yemek yapılıyor, siz köyde yaşıyor olsanız tarlaya gitmeseniz de 15-20 kişiye yemek yapmanız gerekirdi)
ama fındık çay zaten bambaşka bir konu
tarlayı bu sene sen ekersin öbür sene kiraya verirsin öbür sene boş kalır. tarlaları zaten makine derer.
ama fındık meselesi yılar boyu sürüyor, ay bu sene işçim yok ekmeyeyim kalsın denmiyor. makinesi de yok.
ayrıca bir karadenizli tanıdığı olan ben miyim ya benim etrafımda tüm karadenizliler fındığı tüm egeliler zeytini böyle çol çocuk beraber topluyor. hatta karadenizin erkekleri de doğru düzgün bir iş yapmıyor ağırlıklı olarak kadınları topluyor, yalansa kendi yalanları valla hepsi böyle anlatıyor.
Abarttin gitti.Olur mu öyle şey bilmiyor muydunuz adamın Egeli olduğunu sizi boşuna mı "aldılar ".
Kadın dediğin yatakta kocasını mutlu etmeli gün içerisinde de tarla işleri yapmalı . Feodal dönemde yaşıyoruz . Sizin çok çocuk doğurup işçi olarak yetiştirmeniz de ayrı görevmesela ben bu konuda elendim bir tane doguracagim ömrümden ömür gitti beni alan ağlasın çürük elmayim resmen elalemin gelini köyde fındık topluyormuş ben yatağımı zor topluyorum
Tabiki tarla ve findik farkli. Findik degerlidir. 1 ay toplarsin, 1 sene gecenirsin, sen mühendis olarak 20.000TL mi kazaniyorsun, findigi 1ay yada 2 hafta topla, al o 12 ayda calisicagin parayi 1 ayda. Tarlaya pek kimsede istemez, kimsede zorlamaz zaten. Konu sahibide dönmüs zaten. Taktin sende yok ben yatagimi topliyamiyorumda. Senin bünyende bunlarin biri yoksa sikinti yok, senlik is degil zaten. Kimseyede cahil deme ya. Yatagini toplamayan insandan baskasina cahil demesi garipime gitti acikcasiSu Kadar para kazaniyorlarsa daha sinir bozucu ki dediğiniz gibi aynı iş değil bir zahmet işçi tutulsun bu vizyonsuzluk ? Tarla farklı fındık nasıl farklı değil ikisinde de el emeği var ikisi de zor işler siz böyle alışmış olabilirsiniz ama bu doğru değil . Ben parayı görmeye çalışmıyorum çünkü benim bir isim var mühendisim hem işimi yapıp hemde köyde çalışmam insanlar şirketi olunca aşağıya inip ağır işleri mi yapıyorlar? Yani bakış açınızin neresinden bakarsanız bakın bana uygun tarafı yok .
Yorumlarimda cahil yazdığım yeri gösterir misiniz kimseye cahil demedimTabiki tarla ve findik farkli. Findik degerlidir. 1 ay toplarsin, 1 sene gecenirsin, sen mühendis olarak 20.000TL mi kazaniyorsun, findigi 1ay yada 2 hafta topla, al o 12 ayda calisicagin parayi 1 ayda. Tarlaya pek kimsede istemez, kimsede zorlamaz zaten. Konu sahibide dönmüs zaten. Taktin sende yok ben yatagimi topliyamiyorumda. Senin bünyende bunlarin biri yoksa sikinti yok, senlik is degil zaten. Kimseyede cahil deme ya. Yatagini toplamayan insandan baskasina cahil demesi garipime gitti acikcasi
Eşim Ordulu. 2-3 ton arası fındık toplarlar. Bizim köy işimiz yok. Dedemden beri yok. Haliyle biz köyle ilgili soru sormadık. Pazarlık yapmadık. Çünkü böyle bir şeyi bilmiyorduk. Kimse beni öyle kaynana kayınpeder bahçesinde çalıştıramaz aklımıza öyle bir seçenek bile gelmedi haliyle.Ben trabzonluyum, bütün sülalede ayni durum var. Kuzenlerim ve ben o yüzden hep sorariz: Annen baban nerde yasiyor, yazin nerdesiniz. Kuzenler kendilerine bide is ayarladi, babalari onlari yazin findik toplamaya getirmesin diye. oh mis.
Ama genelde tanistigimiz bütün erkeklere eger ailesi köyde yasiyorsa yada yazin köye gidiyorsa, tarlada calisiyormu nasildir filan sorarim. Cünkü genelde gelin geldinmi bu isler senden beklenir. Misal: Kayinvalide tarlaya fasülye diktiyse, senin gidip pazardan fasülye satin almak mantiksiz dimi? Mecvur tarlaya gidip toplican, calisican. Bunlari öngörmek lazim. Erkeklerde genelde kacar bu tür islerden. (degisen tipler var tabi, ama malesef cahillik hat safa)
Olur mu öyle şey bilmiyor muydunuz adamın Egeli olduğunu sizi boşuna mı "aldılar ".
Kadın dediğin yatakta kocasını mutlu etmeli gün içerisinde de tarla işleri yapmalı . Feodal dönemde yaşıyoruz . Sizin çok çocuk doğurup işçi olarak yetiştirmeniz de ayrı görevmesela ben bu konuda elendim bir tane doguracagim ömrümden ömür gitti beni alan ağlasın çürük elmayim resmen elalemin gelini köyde fındık topluyormuş ben yatağımı zor topluyorum
Aynen katılıyorum çok romantik düşünülüyor be karşıdaki ne derse inanıyorlar. Araştırmak ayıp karşılanıyor. Bir çok açıdan bakınca eskiden insanlar aynı köyden yakın köyden evlenirlermiş. Öncesinde pazarlık yapılır gibi konuşulur ve anlaşılırmış. Hiç doğru bulmuyordum ama şimdi bakıp bu hikayeleri, kültür farkını, dürüst davranmayan erkekleri görünce eskileri anlıyorumKızlarımız hiç tanimadan acele ile evleniyor.ailesini tanı ortamaprini sor sorustir öyle evlensene ve yavrum.
Benim iki kızım var küçükler şu an ama ilerde büyüyünce evlenecek yaşa gelince:
Evleneceği kişinin
1) sabıka kaydı varmi .
2) banka borcu varmı.
3) komşudan yakın akrabalarından sorucam kimin nesi.
4) aile yapısını araştırırim esten dosttan korudan komşudan.
Asla iyice araştırmadan kızımı vermem evlendirme.ben çocuklarımı sokakta bulmadım.boyle hasta ailelere verip harcatmam.zor büyüttüm onalr benim göz bebegim
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?