Yeni evliyim ama

Ben böyle bir şeyi ilk kez duyuyuyorum. Eşimin dedesinin de tarlaları var, bazen çocukları yardıma gider çoğunlukla da işçi tutulur. Evlenirken bunu baştan konuşmam gerektiği hiç aklıma gelmemişti. Bizim ekin toplanacak deseler, kolay gelsin derim. Bana söylendiğini anlamam bile.

Aynen evlenince kayınailenin tüm tarla tapan fındık her işine koşmak gerekir bunu nasıl bilmez hayret bir insan 1900 lerin başındayız sonuçta
köyde fındıklık var, o fındıklık bu sene peyda olmadı
evde gelin var, o kız kaç yıllık gelinse o kadar yıldır fındık topluyor
en azından bir etrafa sorup soruştursalar 20 ton fındıkları var, her sene işçisiz kendileri toplar derlerdi

valla sizi bilmiyorum biz 2022'deyiz ve tarlası bahçesi ahırı olan aileye gelin giden kızlar bunların hepsinin pazarlığını yapıyor.
buyrun örnek diyalog:
-köyünüz var mı
-var
-peki köyde ekim dikim?
-yok biz yapmıyoruz olanı da amcamlar eker, biz karışmayız

alternatfi
-çobanımız afgan işçimiz suri, mahsülü yevmiyeci toplar, biz tarlaya girmeyiz,

diyalog buysa sorun yok.
üstelik konu sahibi bir de aynı şehirde veya yakında benim anladığımi kocası köyden işine gittiğine göre
kimse kusura kalmasın kimse de beni yemesin!
karadenizde otuyorum ama fındık işini bu sene duydum dersen gülerler adama...

1900lerin başında olmayan konu sahibi ne derdine yaşı 20 olmadan okulu birmeden işi olmadan evlenmiş bir de o konuda aydınlansaydık?

Bu ne saçmalık be? Kocanın ailesine tarla fındık işçiliği yapmak zorunda mısın? Nasıl talep edebiliyorlar bu ne arsızlık ne yüzsüzlük? Gelin aldı köle aldı sanki kendine sezonluk işçi çalıştıracak bir de ev işlerine koşturacak onun üstüne... Eminim deli gibi de pintidirler bi işçi çalıştıramadıklarına göre. İnsanda azcık utanma olur bu elin kızını biz gelin diye aldık oğlumuz mutlu olsun diye bu bizim işçimiz mi der.. Kocan ayrı pısırık zaten, sahip çıkamayacağın üzeceğin kadınla ne diye evlenirsin yani tarla tapana işçi diye mi aldın bu kadını her yaz? Bi de evde hizmet bekler üstüne çocuk yapsın ister falan filan. Hayretler içindeyim ya 8 aylık hamile kadını bile çalıştırmışlar saçmalığa bak o kadın kendi istese bile insan korkar çalıştırmaz ya hastalanır bi şey olursa diye... Ben olsam dünyada gitmem valla işçilik yapmaya ay delirdim şaka gibi

Yoo bizde hiç böyle bir diyalog geçmedi . Okulun son yilinda evlenmiş bende son sınıf bitince bir kaç ay sonra nişanlandım. Diğer gelin gider bahçe işlerine ,kışlık yapmasına yardıma kayınvalideme ben gitmem . Tarla işleri gibi başka işleri de var bahçede ceviz toplarlar ,meyve toplanir başta bunları neden konusayim ben kimseye ırgat olmak için evlenmedim. Ben bir erkekle birlikte nasıl yaşıyorsam o hayatı sürdürmek için evlendim . Neden pazarlık yapayım neden bu konu hakkında konuşayım ister eker dikerler ister yapmazlar çalışsam da çalışmasam da yardımcı olmak zorunda değilim . Yani konuda iki tane kadının sen bilmiyor muydun köyde fındık olur diye yüklenmesini aklım almıyor kız normal bir ailede yaşıyorsa aklına gelmemiştir eşinin ailesini altı aylık hamile gelini bile kullanacaklarını

ekin toplanmaz zaten derilir

ülke nüfusunun yarısının dedesinin köyde tarlası vardır.
mesele aktif tarım yapıyorlar mı dahası siz o köye gelin gitmiş değilsiniz zaten. benim dediğim pazarlık meselesi aktif olarak orada yaşayan insanları ilgilendiren bir konuydu. (misal o işçilere de yemek yapılıyor, siz köyde yaşıyor olsanız tarlaya gitmeseniz de 15-20 kişiye yemek yapmanız gerekirdi)

ama fındık çay zaten bambaşka bir konu

tarlayı bu sene sen ekersin öbür sene kiraya verirsin öbür sene boş kalır. tarlaları zaten makine derer.
ama fındık meselesi yılar boyu sürüyor, ay bu sene işçim yok ekmeyeyim kalsın denmiyor. makinesi de yok.

ayrıca bir karadenizli tanıdığı olan ben miyim ya benim etrafımda tüm karadenizliler fındığı tüm egeliler zeytini böyle çol çocuk beraber topluyor. hatta karadenizin erkekleri de doğru düzgün bir iş yapmıyor ağırlıklı olarak kadınları topluyor, yalansa kendi yalanları valla hepsi böyle anlatıyor.

O da Karadeniz'deki kadinlarin ayıbı o zaman bir yerlerini yaya yaya erkekler oturacak ben gidip fiziken yorulacagim iş yapacağım hemde kendi annem babam olmayan insanlar için bu durum benim için uzayda çilekli milkshake içip muzlu süt tadı almak kadar imkansız

Düğün günü eşimin köylüsü bir kadın bana dedi ki " gelin dediğin her sşeyi yapar. Buraya gelince tarlaya da gidersin, ahirada girersin"

" Kimse kusura bakmasin ama yılda üç beş gün gelip ırgatlik yapamam, çocukları orada onlar yapsın." Dedim. Herkes sustu kaldı. Bana çay koy bile demezler. Hiç bir iş beklemezler köye gidince.

Babam bana çiçek gibi bakmış, kimseye amelelik yapamam. Ama bazı insanların geline bakışı o. Bunun yöre ile değil, kendine olan saygı ile alakası var. Annem Karadenizli, eşim Egeli. İki yöreyi de az çok biliyorum.

Olur mu öyle şey bilmiyor muydunuz adamın Egeli olduğunu sizi boşuna mı "aldılar ".
Kadın dediğin yatakta kocasını mutlu etmeli gün içerisinde de tarla işleri yapmalı . Feodal dönemde yaşıyoruz . Sizin çok çocuk doğurup işçi olarak yetiştirmeniz de ayrı görev mesela ben bu konuda elendim bir tane doguracagim ömrümden ömür gitti beni alan ağlasın çürük elmayim resmen elalemin gelini köyde fındık topluyormuş ben yatağımı zor topluyorum

Ya beni anlayan bir tek kisi cikti. Bana resmen hakaret ediyorlar, cok cahilmisim yok nasil cehalet bilmem ne bilmem ne. Yok ben nasil mühendismisim.

Abarttin gitti.

Tabiki tarla ve findik farkli. Findik degerlidir. 1 ay toplarsin, 1 sene gecenirsin, sen mühendis olarak 20.000TL mi kazaniyorsun, findigi 1ay yada 2 hafta topla, al o 12 ayda calisicagin parayi 1 ayda. Tarlaya pek kimsede istemez, kimsede zorlamaz zaten. Konu sahibide dönmüs zaten. Taktin sende yok ben yatagimi topliyamiyorumda. Senin bünyende bunlarin biri yoksa sikinti yok, senlik is degil zaten. Kimseyede cahil deme ya. Yatagini toplamayan insandan baskasina cahil demesi garipime gitti acikcasi

Yorumlarimda cahil yazdığım yeri gösterir misiniz kimseye cahil demedim tabi kadın dediğin dokuzuncu ayda olup önüne bile egilemezken yatağıni düzeltmesi lazim . Ya boşanacaksin ya da rol yapacasin diyen sizsiniz bu arada . Sizinle anlasabilecegimiz bir evren var mı bilmem ne anlatıyorsunuz ben anlamiyorum. Iyi forumlar diliyorum size

Ay hafakanlar bastı cidden. Senin ailene saygı duymuyorsa sende aynı cümleye ona kuracaksın bunu da böyle söyle ona bence daha saygısızlık yaparsa.. Elalemin işçisi olmaya evlenmedin. Yardım edersin edebileceğin kadar gerekirse ama işçi gibi çalışmak ne. İlla gelceksin gibi bir durum olursa bayılma numarası yap . Hastalan dur çalışırken Bunların ağzına laf verme kavga edip. Böyle küfürbaz dini imanı para olan insanları hiç haz etmiyorum. Gelinlerinide köle gibi görmesi çok normal o salak kafası ile.

Eşim Ordulu. 2-3 ton arası fındık toplarlar. Bizim köy işimiz yok. Dedemden beri yok. Haliyle biz köyle ilgili soru sormadık. Pazarlık yapmadık. Çünkü böyle bir şeyi bilmiyorduk. Kimse beni öyle kaynana kayınpeder bahçesinde çalıştıramaz aklımıza öyle bir seçenek bile gelmedi haliyle.
Ve 8 senedir evliyim. İlk sene hariç gitmedim bile. Bize bu sene gelin yardıma dediklerinde en başta eşim işçi tutun der. Senelerdir gitmedik. 5 yaşındaki oğlum görmedi dahi köyü.
Bana da gidip orada çalışmak çok ütopik geliyor. Asla çalışmam. Bana mı güvendiler.

Eşim karadenizli onlarin da findik var. Evlenirken biliyordum ama hiç tarlada beni de calistiracakmisiniz diye sormak aklima gelmedi.
Kendisi de gitmiyor zaten, 8 yillik evliyim hiç gitmedim, sadece karadenizi gezmeye gittim.
Oraya gidip bir suru tarla işi yapip bi de ev işi yapip kilo verecek kadar 1 ay nasil calisiyorsunuz siz ya? İyi misiniz?
Cidden aklim almiyor yaptiginiz seyleri

Beni alanda ağlıyor hemde kan ağlıyor.

Kaç kurtar kendini 20 yıl sonra ben ne yaptım diye dövünürsün. Beni ailem çiçek gibi yetştirmiş canına okuyorum valla kimseye de kendime laf ettirmem.

16 sayfa okuyamadım ama tek çözüm ailesine gitmeyin eşiniz kendi ailesinin yanına gitsin siz de kendi ailenizle kalın. Böyle anlaşın.

Aynen katılıyorum çok romantik düşünülüyor be karşıdaki ne derse inanıyorlar. Araştırmak ayıp karşılanıyor. Bir çok açıdan bakınca eskiden insanlar aynı köyden yakın köyden evlenirlermiş. Öncesinde pazarlık yapılır gibi konuşulur ve anlaşılırmış. Hiç doğru bulmuyordum ama şimdi bakıp bu hikayeleri, kültür farkını, dürüst davranmayan erkekleri görünce eskileri anlıyorum

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…