Yeni neslin akılamaz halleri

ne giyimleri, ne misafirperverlikleri, ne ellerinde ki teknoloji, ne ilişkileri korkutmuyor beni.. yüzde 95 i gelip geçici.. siz hiç 35 yaşında emo gördünüz mü? ya da 40 yaşında jb hayranı? hayır!!

beni tek endişelendiren duygusuz bir nesil.. acıma hissi yok, empati yok, merhamet yok.. ne aileye ne de çevreye karşı..

Yeni nesil dendiğinde hepimizin ayıplayacak, üzülecek veya söyleyecek bir şeyleri var.
Peki nerde bu çocukların anne babaları?
Beğenmediğimiz bu çocukların ebeveynlerinden başka suçlu göremiyorum ben.
12yaşındaki oğlumun sınıf arkadaşının saçı balyajlı.
Bir başkası dışarı makyaj yapmadan çıkmıyor.
Aynı sınıfta bir erkek çocuk Facebook'ta arkadaşına laf atıyor "sen daha kızlarla konuşmayı beceremezken ben kaç tane karı götürdüm":bunu söyleyen çocuk 12 yaşında eğitimli bir ailenin özel okulda okuyan çocuğu.Dahada garibi anneside Facebook'ta arkadaşı.yani çocuğunun paylaştığı cümleyi görme ihtimali çok yüksek.Ama çocuğun umrunda bile değil,demekki aile normal karşılıyor çocuğun terbiyesizliklerini.
Fakir ,zengin farketmiyor malesef aileler çok bilinçsiz.
Kimisinin çocuktan haberi bile yok , yeterki ayağının altında dolaşmasın.Kimiside 3. sınıfta çocuğun eline iPhone verince ilgilendiklerini zannediyor .
Bencil anne babaların yetiştirdiği bencil çocuklarımız malesef endişelenilmeyecek gibi değil.

tam yeni nesil sayılmasam ucundan yırtsam da biraz bu konuda demek istediklerim var. zıt görüşlere saygım sonsuz, ben de aynı saygıyı kendi görüşüm için bekleyeceğim sizlerden. yaşım 24, ben de genelde o "içeride ders çalışan" çocuklardan bir tanesiydim belirli bir yaştan sonra. çünkü artık kabul edilse de edilmese de insanlar bir şekilde -özellikle çocuklar- kabuklarını kırıyorlar. kimse nasıl bir erişkini oturmak istemediği, gitmek istemediği bir yere sürükleyemiyorsa bu hak artık bir şekilde çocuklara da tanınır oldu. bunun iyi bir gelişme olduğunu belki savunmak her konu için saçma olur ama bu konuda bakarsak; neden istemediği bir ortamda her misafirle bir çocuk tüm gecesini, gününü harcasın ki? yani çocuklar biblo değil, süs bebeği değiller. ailesi kendi tercih ederek hayatına soktuğu insanlarla orada bir aktivite yaparken, eğlenirken, işinden gücünden sohbet ederken çocuğun da kendi eğlencesini yapmaya hakkı vardır bence. o da odasında oynar, okur, çizer, uyur. bunların çok da kötü gelişmeler olduğunu düşünmüyorum. senelerdir örf adet diye dayatılan tanımadığın tonlarca insanın elini öpmeler, hizmet etmeler, emir eri gibi koş çay getir, kap su getir gibi dayatmalar... bunların bir bireye çocuk yaşta dahi olsa yapılmasının bazen sorgulanması gerekiyor. demişsiniz çayını ben doldursam rahatsız olmayacak, olmasın bırakın. o sizinkine koşunca siz rahatsız olmuyorsanız, o da bir ablası/teyzesi ona çay getirme nezaketi gösterdi diye rahatsız olmasın. oturup misafirle muhabbetini edecekse de sevdiği için gelir oturur mutlaka. onlar da birer birey. çocuklar da canlı. herkes gibi onların da ihtiyaçları ve tercihleri var. böyle tek taraflı bir bakış açısı haksızlık gibi duruyor. onlar çocukların misafiri, arkadaşı değil hatta ve hatta eve çağırırken eşinize danıştığınız gibi "oğlum/kızım bugün uygun musun misafir gelse, bizimle oturur musun? ödevin sınavın var mı?" diye sormuyorsunuz ki çocuk o ortama dahil olmak zorunda olsun. eşinize danışıp eşinizle ağırlıyorsanız, fikrini bile almadığınız çocuk gördüğünüz 18-19 yaşındaki o bireyi bir de hizmet etmiyor diye ayıplarsanız, bu hiç adil olmaz :)

Son düzenleme:
Valla gün teyzeleriyle vakit geçirmesinler ama bir hoşgeldin demeyi de bilsinler en azından.

Geçenlerde bir arkadaşa gittik.Oğlu salonda ps oynuyordu.
Dönüp bize bir merhaba bile demedi.Annesi de uyarmadı ki küçük te değil,orta sona gidiyor.
Odasından çıkmasa anlarım ama orada sırtı dönük saatlerce oyun oynayıp misafiri yoksayması bana çok ters geldi.

Annelerinin klasikleşen cevabı " ders çalışıyor çocuk" madem her geldiğimizde odalara tıkılıp ders çalışıyo bu gençler, e hani başarı nerde diyecek oluyorum. Neyse diyorum..

Bence de demeyin, çünkü hoş değil.

Her nesil bir öncekinin eseri, size sıradakini göstereyim mi, şuraya bakın bir: Oglum KIZLARA ne yapcan ? - YouTube

Muhtemelen annesi 25-30 yaşları arası bir bayan, oğlunu böyle yetiştirmeyi seçmiş.

bu nesile olan olmuş, bence çok irdelemek yerine yapılan hatadan ders çıkarmak daha mantıklı.

Bir de ben misafir yanında otururdum konuşurdum, bizim zamanımızda da böylesine "laf dinlemeyi seviyor" ya da "hiç dersleriyle ilgilenmiyor işi gücü misafirle laklak" derlerdi. Kimseyi memnun edemezsin, bu kesin, nesilden nesile değişmiyor.

Ben de küçükken tam tersiydim aman pek bi severdim teyzelerle beraber oturmayı hatta rahmetli anacığım zaman zaman bana kızardı ' git odana laf dinleme ' diye :) ben biraz abartmıştım olayı bayağı bayağı oturup laf dinliyordum yani, şimdi düşünüyorum da ne işim varmış benim büyüklerin yanında büyümüş de küçülmüş bilmiş meraklı bir kız çocuğu olan halimi şu an pek sevimli bulduğumu söyleyemeyeceğim. Çocuklar adı üstünde çocuk gençler genç herkes yaşına ve zamanına yakışanı yapmalı. Büyük konuşmayayım Allah korusun kızım benim küçüklüğüme çekmesin istemem yani benim arkadaşlarımla paso oturup çay servisi falan yapmasını .

Son düzenleme:
Ben de 19 yaşındayım , tabi ki bu yaşlarda gencecik insanların sigara içmesi, ağzıbozuk konuşmalar yapması, uygunsuz şekillerde davranmasını desteklemiyorum, çok karşıyım, hatta 2-3 sene önce arkadaş grubum sigara içmeye başlamıştı ve ben onlarla ilişkimi kesmiştim, her neyse sizin derdiniz daha çok karşılaştığınız gençlerin davranışları sanırım.

Tabi ki eve gelen misafire hoşgeldiniz nasılsınız vs denir, hizmeti edilir fakat ben de bazen misafirlerin karşısına çıkmıyorum, mesela davetsiz misafirler. Evde şortla dolaşıyorum, veya yorgunum yatıyorum, ev hali ,uygunsuz vaziyetteyim pat diye misafir çıkıp geliyo ben çıkıp ona hoşgeldiniz demek zorunda mıyım ? aksine çıkmayarak tepkimi göstermeliyim habersiz gelinmemesi konusunda.

Ayrıca bu dönem 18-19 yaş grubu özellikle sınav dönemidir, siz de yaşamışsınızdır bu süreci, özellikle ygs zamanı yemek yerken bile test çözdüğümü hatırlarım, anneme derdim misafir çağırma lütfen şu dönemde diye, çağırsa da dersaneye giderdim. Misafir her zaman gelir ama bu sınavlar senede 1 kere oluyo, karşılaştığınız gençler belki de gerçekten ders çalışıyodu uydurma değildi belki, belirttiğiniz bütün yaş grubunu kapsayacak biçimde genelleme yapmadan önce biraz empati kurabilirsiniz.

Ayrıca bazı insanlar çay doldurmaktan hizmet etmekten vs hoşlanmayabilir, çekingendir güler yüz gösteremeyebilir onun da mizacı o'dur. Kınamamak lazım.

Son düzenleme:

her alkolik annenin kızı içmez aksine içkiden soğur

tamamını okuyamadım bahsi gecti mi bilmiyorum ama okudugum sayfalarda medyadan sürekli şikayet edilmiş. bunun bir çözümü var hem de basit çok basit. çeyizimize alacağımız yada çoktan evin başköşesine yerleştirilmiş o kara kutuyu evden def etmek. sadece o yeterli olur mu bilemem ama en azından samimi bir adım atmış olursunuz. biz yaptık çok şükür etrafımızdan onca tepki aldık "cocuk gercek hayatı nasıl öğrenecek" dedi biri. ve aynı kişi 4 yaşındaki kızının izlediği çizgi filmi bi kontrol edeyim dio C. N 'de orda ateşten bir kadın "ateşimi hisset bana dokunmaktan korkma" diyormuş ve nedense abuk subuk karakterlerden oluşan o kanal en çok izlenen çizgi kanallarından biri ve sübliminal yolluyor durmadan. GERÇEK HAYAT tvde gordugumuz hayat değil bize yansıtılan hayat bunu biz biliyoruz ama bilinçaltımız farklı kodlar alıyor ve malesef abuk subukları ensestleri gayri meşru ilişkileri kanıksıyoruz. Yaprak dökümünde eleştirdik iki kız kardeşi ama şimdi gayet yaygın bi hal aldı bu durum ve AŞK HERŞEYİ AFFEDER modu kazandı gönlümüzdeki (!) sevdalar.

İşte bu kadına yarın öbür gün herifin biri yolda parmak atmaya kalkarsa hiç şikayet etmesin artık.Kendi yetiştirdiği çocuk da ileride onlardan biri olacak çünkü.

Gerçek hayat beni beni bihterini den ibaret artık.Bir tane daha yollayayım: küçük bihter :) - YouTube

Kız sevimli kesinlikle kıza lafım yok, biz de küçükken saçma sapan şeyler yaptık, ben ruj delisiydim annem bilemezdi nasıl saklayacağını rujları benden. Ama videomuz çekilmedi, teşvik edilmedik bu kadar yani. Bizim yaptığımız çocuksu ufak kaçamaklardı. Ailelerimiz tarafından "çocuklar için uygun değil, büyüyünce yaparsın" denilen şeyler şimdi değişik kisveler altında aileler tarafından destekleniyor.Kimi yetenek diyor, kimi zeka diyor. Çocuk kendi seçmiyor aile yol gösteriyor açıkçası.

Bir de bu kadar küçük çocuğa +13lük diziyi nasıl izletmişler bunu anlamadım.

Son düzenleme:
Kırgızistandan gelen öğrenciler vardı yurdumuzda, bir sene aynı ortamda bulunduk.
Hal ve hareketleri terbiyeleri okadar yerindey di ki.

Büyüklere saygı ve kendi aralarında sevgi konusunda onları çok takdir etmiştim.
Onlarda büyüklere 'Siz'diye hitab edilir 'Sen' demek ayıp ve saygısızlık sayılırmış.
Ben bu cocukların terbiyesizliklerine hiç rastlamadım o zaman zarfında.
MaşAllah onları yetiştirenlere...

Bence terbiye öncelikle aile içinde başlar ve arkadaş çevresiyle ve toplumla devam eder.
Dolaysıyla ilk başta aileye çok büyük iş düşüyor aslında...

Son düzenleme:
Yorumları okumadım lakin, her türlü ssuçu sisteme atmak gibi bir şey olmuş bu.
Sitemi getirenler kim?
Bunları seçenler kim?

Çocuk anne babanın elinde bir hamurdur.
İstediğiniz şekilde şekillendirirsiniz onu.
İyi bir aile terbiyesi ve ahlak eğitimiyle o çocuğu ne teknoloji bozar, ne çevresi.

Bizim zamanımızda da kafelerde gazoza ilaç koyma muhabbeti vardı.
Kimileri okuldan kaçıp giderdi. Ve gerçekten başına kötü şeyler gelen çok arkadaşıma şahit olmuşumdur.
Bizim zamanımızda yok muydu sanki tehlike?

Arkadaşlarımın kızlarını görüyorum bazen facete.
Bir tanesine müdahalede bulunmak zorunda kaldım.
Aklım almadı. Gözlerime inanamadığım paylaşımlarını gördüm.
Yaşı henüz 11. Ama sanırsınız 25.

Hatayı nerde arayalım? Çocukta mı?
Yoksa evdeki anne babasında mı?

Elbette çocukluk, ergenlik, gençlik inişli çıkışlıdır. O çağlarda akıllar bir taraflara uçabilir.
Bu çok normaldir.
Anne baba ne için var?

Çocukları değil, kendimizi sorgulayalım.
Yeni nesil anne babalar bizleriz.

diğer konulara arkadaşlar değinmiş ama o odalarına kapanan çocukları anneleri değil miydi odalarına tıkan küçükken misafir gelince diğer çocuklarla
ses edip de muhabbeti bölmesinler diye
sonra da çocuk büyüyünce bi şey paylaşmadığı konuşmadığı insanın yanına gelmiyor haliyle

Valla bende çok rahatsızım bu konudan, benimde en yakınımda kuzenim var 16 yaşında kız hareketleri bir görceksiniz bazı laflarını ben ağzım açık dinliyorum. Ha bende daha 23 yaşındayım. :) cok yaslıymısım gıbı konustum ama oyle. Kızların agızlarında bır kufur, oha falan oldum, çüş abi, bebem, panpa daha neler neler. Bırde cınsellık bılgılerı nekadar cok. Ben lıse 3e kadar opusmekten hamıle kalıncagını zannedıyordum :) ama zamane cocukları cok farklı. Mısafıre, buyuge, kucuge saygı beklemek hayal gıbı bısey.

Konunun başında da yorum yapmıştım. Bende 20 yaşındayım. Ben ve arkadaşlarım çok daha farklıydık. Tabi ki ergenlik döneminde okuldan kaçmayı, sevgili edinip kavga edince hayata küsmeyi, arabesk rap dinlemeyi tercih ediyorduk Ama bunları yaparken annemden korkardım. Babam yok ama annem bakışlarıyla korkuturdu bizi. Yeri geldi dayakta yedik sopayla,ama haketmiştim. Şimdi hiç psikolojim bozuk değil.

Birde dikkat ettiğim birşey daha var. Ben anneme of derim öf derim birşeyler derim de. Manyak, salak, gerizekalı diyenleri çok duyuyorum. Allahım bu nasıl ürkütücü birşey

Bu arada birşey daha. Genelde herkes bana erken evlendin der, ki öyle. Ama bakıyorum da etrafta esrarcısı mı ararsın,içkicisini mi,adam öldüreni mi.. Böyle şeylerle karşılaşmaktansa düzgün biriyle erkenden evlendiğim için çok mutluyum.

Geçenlerde bizzat gördüğüm bi şeyi paylaşmak istiyorum sizinle. Gençliğin nereye gittiğini gayet net anlatıyor bence. Ask.fm diye bir mecra var bilmiyorum duydunuz mu.. Ergen yaştaki çocuklar birbirlerine soru soruyorlar falan. Birileri linkini paylaşmış ben de gezinirken dikkatimi çekti. Bu konuşmalar 5 bilemediniz 10 dakika arayla yapıldı. Aşağıdan yukarı doğru okuyun. :) (19 yaşındayım :) )

bence bunun sebebi özenti ailelerrr ben 27 yasındayım ailem adetlerine düşkün bir ailedir aile kavramı önemlıdır bızde benıde öyle yetıstrıdıler..misafir geldigi zaman onunla oturulur hal hatır sorulur ikramlar edilir büyüklere saygı vardır..ama gercekten şimdiki tiplere bakıyorumda anasına babasına köpek gibi davranannn sürekli azarlayannn yüzlerinde kilolarca makyaj üstü başı dagılmış güya okul formalarıı ellerinde sigaralar okadarr basit görünüyorlar ki..gelecegimiz böyle genclere kalmadan ölmek istiyor insannn maalesef ki...

Bu gerçekten düşüncemin yansıması olmuş, görüyorum bazen face de caps adı altın da insanlarla acımasızca dalga geçiyorlar,hadi eskiden en kötü bu arkadaşlar arasında olurdu şimdi aleni bir şekilde yapılıyor.
Hatta geçen yazdım yeni neslin çocukları bu gidişle eciş bücüş doğacak diye,her şeye mana buluyorlar.Otu poku beğenmişler benim yazdığımı tınlamıyorlar bile.

Son düzenleme:

çoğu önemli değil
ergenlik diye birşey var
insanın olgunlaşması için zamana ihtiyacı vardır

atıp tutma mekanı olmuş burası da
kendiniz düzgün yetiştirin de diğerlerinin çocuklarını da kendi ana babaları düşünsün
te Allahım ya
sanki 80 yaşındaki nenem gibi konuşuyosunuz (ki o bile böyle konuşmaz gençler hakkında)

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…