Yeni neslin akılamaz halleri

3-5 gün önce evimizin karşısındaki parkın önünden geçiyorum . Bir kız var lise 1 falandır en fazla okul eteği var altında . Yanında ''Recep İvedik '' bozması bir ayı . Kızı almış kolunun altına . Öpüşüyorlar . Gittim uyardım kıza ''yazık değil mi bak annen baban oku diye gönderiyor'' dedim . '' Seni ne ilgilendiriyor '' cevabını aldım .

Allah ıslah etsin

Evet haklısın ama devir değişti,ergenliklerde eskisi gibi yaşanmıyor .
Kaç tane kız çocuğu sosyal medya da kendisiyle dalga geçildiği için intihar etti.
Artık devir 'o yapıyor ' demek bende yapabilirime geldi.

Son düzenleme:
Gençlik nereye gidiyor demeden önce biz neredeyiz demek gerekiyor bence..
Bir çocuğa şekil veren ailedir..
Günde 10 saat çalışan beyni ve kalbi körelmiş anne babaların çocuklarıyla iyi bir iletişimde olmadığı aşıkar.
Bunu kendi çevremde de çok görüyorum.
Anne baba ekmek peşinde koşuyor , evde ortak yenen bir yemek dahi olmuyor.
Çocuklara verilen harçlık, alınan papuç çocukla ilgilenmek sayılıyor ..

Kaç tane anne baba çocuğuyla oturup konuşuyor ki..
Baba işten gelince kurtlar vadisinin , anne de muhteşem yuzyılın derdinde..
Çocukta facebookta !..
Ne bekliyoruz ki bu aileden , ailede yetişen cocuktan..

10 yaşında ki yiğenimin ağzından '' lan '' kelimesi çıkıyor çekiyorum kenara : neden böyle konuştuğunu soruyorum bana verdiği cvp dehşet '' ama herkes böyle konuşuyor abla '' diyor ..
Toplum olarak çok ciddi bir yıkım yaşıyoruz..
Önce adetlerimiz eski kafa diye rafa kalktı,
Sonra ahlak yapımız çöktü..

Son düzenleyen: Moderatör:

ya hayret bir durumla karşı karşıyayım
ergenliğin belli bir yaşanma şekli mi var
siz annenizle aynı mı yaşadınız sanki

ben gençleri suçlamaktan hoşlanmıyorum
konu başlığı da çok itici
herkes önce bi kendisine baksın
en kolayı ayyy ne ayıp cık cık demek de
bu genç bunu niye yapıyor onu kimse sormuyor

yeni nesil aldı başını gidiyor haklısınız, ama ben en azından dediklerinizde bir sakınca görmüyorum. 12-17 yaş arası zaten kadınların, adamların içinde niye otursun. ben bu tür şeyleri sevmiyorum. çocuklar ve gençler eve gelen misafirlerin muhabbetinin içinde kalmaktansa odalarında kalmayı tercih ediyorlarsa kalsınlar sorun ne? genç bir çocuğun gelip sizle muhabbet etmesi niye bu kadar önemli? gelenek görenekten dem vurmayın lütfen. çocukların ve gençlerin alanı ayrıdır, büyüklerin alanı ayrıdır. size misafirperverlik yapması gereken çocuklar değil aile. takılmayın bence böyle şeylere. bazı evlere çok sık gelen giden olur. öyle evlerde her gelen komşuya hoşgeldin demeye çıkmayı gereksiz buluyorum. ayda yılda gelen birine merhaba denir, o ayrı.
ikincisi akrabalık ilişkileri çok matah bir şey değil. bugün kimsenin kimseye faydası yok, birine bir şey olsa akrabadan çok dostlar, aile dostları yardımcı oluyor. bu devirde akrabalık ilişkilerinin çok büyük bir önemi yok bence. akrabalar kötü gün dostu değil bu devirde.
Mesela benim dayımın ergen oğulları misafirliğe gidildiğinde hep ebeveynlerin yanında durur. kadınların her türlü muhabbetini dinler, yorum yapar, diğer misafirlerden duyduklarını anlatırlar falan. ergenlerin misafir muhabbetlerinde olmaması, sizin karşınıza oturup sizle dedikodu yapıp çayınızı doldurmasından daha iyi. :)
son olarak, hadi küfür eden, saldırgan, terbiyesiz, edepsiz çocuklardan şikayet edersiniz anlarım da bu bahsetğiniz tip çocuklardan ne istediniz anlamadım. :)
benim kardeşim de o yaş aralığında. çay doldurmuşluğu yoktur. ben de bayılmam çay doldurmaya ama ben doldurmayım sen doldur demişliğim yoktur. bir çocuğun odasına girip ders çalışması için de okul birincisi olmasına gerek yok.

bence de başlık çok itici.
yeni nesil çocuklardan ziyade yeni nesil ebeveynler var. saldım çayıra mevlam kayıra. eskiden de salanlar vardı ama saldıkları çayıra gittiği için sorun yoktu. şimdi salınanlar çayıra gitmiyor sorun o.

Arkadaşım sen niye hiddetleniyorsun ki ? Bu konu da sana çevren de bir şey diyen mi var yoksa ?
Evet ergenliklerin yaşanma şeklide değişti , biraz şöyle etrafına bakarsan anlarsın ne demek istediğimizi.
Bizler de sütten çıkmış ak kaşık değildik , kusura bakma ama sen problemi anlayamadın , bu nesli yetiştiren bizleriz sorun zaten neden olduğunu anlayabilmek .Hey allahım ya muhalefet olacak ya .

bana öyle bişey kimse diyemez terbiyesizlik etme
Allahım sana öyle bi çocuk verir görürsün boyunun ölçüsünü
zorla kötü konuşturmayın insanı

ikincisi önce bi başlığa bak daha okuduğunu anlamamışsın
başlığı şimdiki ailelerin akılalmaz halleri mi yazmış konu sahibi?

muhalefetim evet
siz de koyun gibi atlamayın her başlığa
herkesin çoluğuna çocuğuna serbest atış yaparken iyiydi di mi
dönün de biraz kendi dar bakış açınızı geliştirmeye çalışın

Git arkadaşım uykunu al gece gece çatacak adam arıyorsun sanırım .
Ben de kabahat muhattap oluyorum , hadi hayırlı geceler.
He bu arada unutmadan bu sizin konunuz , siz çocuk büyütmenin ne kadar zor olduğunu daha iyi bilirsiniz :)

8 yaşındaki oğlum beni delirtecek
Merhaba anneler,

Ben artık ne yapacağımı şaşırmış bi anneyim, sonum iyi olmayacak heralde. Bu oğlan beni delirtecek yahu. 2 ay önce kardeşi oldu, terazinin ayarı hepten kaçtı. Zeki bir çocuk, herşeyin farkında ama hiçbirşeyi anlamıyormuş daha doğrusu duymuyormuş gibi yapıyor. bütün gün evde terör estiriyor yahu dün bütün gün olmadık şeyler yapıp duruyor. yemek yiyecek sofrada herşeyi kurcalıyor, bırak oğlum diyorsun inadına yapıyor. oturmuş ekmeği rendeliyor yemek yerken. bizi gerdiğinin farkında, daha da çok germek için uğraşıyor. oğlum yap şu dersini diyorum pazar akşamı saat 6 da anca oturuyor dersinin başına. öğretmeni de titiz, eğer dersini yapmazsa beni arayıp uyarıyor böyle böyle diye. kime yetişeceğimi şaşırdım. akşam banyo yaptırıyorum, kızdığımı bildiği için küvete işiyormuş numarası yapıyor, bebeğin bıngıldağına bastırıyor gibi yapıyor, bazen de bastırıyor, bebek uyurken koşup yatağına zıplıyor, kolunu bacağını çekiştiriyor. O kıskanmasın diye bebeği istedğimiz gibi sevmiyoruz yani o derece. Bi çok tatlı dimi anneee diyor, iki dakka sonra gebersin bu ölsün diyor. Tamamen şaşırdı ayarını. Okula başlayınca düzelir dedim ama düzelme falan yok. banyosunu yaptırdım, bağırış çağırış olmadan çok şükür, öptüm yatırdım, içimden de oh be dedim, atlattık. nerdeeee. kalkıp kalkıp geliyor, telefonla oynuyor yatağına gizlice kaçırıp, ya da gizlice oturma odasının kapısının yanında bekliyor öyle çıplak ayakla. ben kızdım, totoya da iki şaplak attım, bu yataktan çıkmak yok dedim, bu seferde babasının telefonunu almış, annemi arıyor beni şikayet ediyor. Çok kızıyor annem bana diye. saat 11 buçuk olmuştu telefonda konuşuyorlardı ya, bu ne dedim. Anneme de dedim anne niye konuşuyosun bu saatte, yarın okulu var uyuması lazım. O da beni arıyor ki torunum üzülmüş diye. Deli olucam, şimdi de bebek ağlıyor off offf.

Tavsiyelerinizi bekliyorum, nasıl davranmam lazım ki bu çocuğa

Son düzenleme:
Geçenlerde şahit olduğum birşeyi anlatmak isterim.
Okuldan çıktım eve gidiyordum evimden iki sokak öteden geçiyorum ortaokullu kızlı erkekli bi grup köşede oturmuşlar erkekler oyun oynuyolar aralarında kağıt yada taş gibi bişeydi sanırım kızlarda muhabbet ediyor bunları izliyorlar. Bende diyorum ne güzeller daha cıvıl cıvıllar bazen hoşuma giderdi yeni ergenlik çağına girdiğim zamanları hatırlardım. Birden erkeklerden birisi kızın ayağına bastı yanlışlıkla sanırım kız avaz avaz bağırmaya başladı. Tüm mahallenin duyacağı şekilde bağırdı 12-13 yaşlarındaki bir kız çocuğu ama ben söylediklerini ne buraya yazabilirim ne de sesli söyleyebilirim. Utanırım hem bi kız olarak hem genç birisi olarak o kadar ağır küfürler etmeye. "Allah belanı versin xxx, pe...k misin? ayağımı s....n"
Yaşım onlardan çokta büyük değil ama inanamadım. Tabi suçu çocuklara yüklememek lazım ailelerde var en büyük hata. Ama bu kadarı da çok fazla.

Git arkadaşım uykunu al gece gece çatacak adam arıyorsun sanırım .
Ben de kabahat muhattap oluyorum , hadi hayırlı geceler.

hem yazılanı anlamıyorsun, terbiyesizlik yapıyorsun
hem de kalkıp bana akıl veriyorsun
canınız sıkılınca sağa sola sardırmayın diyorum o kadar
herkes kendi problemini çözsün
elalemin çocuğu sizi niye ilgilendiriyor

Bu konuda genelleme yapmak doğru olmaz,ama dediğiniz gibi bu yaşlardaki çocuklar çevreden veya sosyal ağlardan çok etkileniyorlar. Ben 26 yaşındayım,kız kardeşim 16 yaşını bitirecek.. Şükürler olsun şu zamana kadar hiç saygısızlığını görmedim,sadece epey bir stresli ve duygusal zaman zaman.. Kardeşimin arkadaşlarına bakıyorum geliyorlar topuklu ayakkabılar,göğüs dekoltesi,kırmızı rujlar falan çok garip geliyor bana,kardeşim de böyle söylüyor, "ne anlıyorlar böyle giyinip,konuşmaktan anlayamıyorum hiçbir zamanda anlayamayacağım sanırım" diyor. Benim zamanımda da kötü çevre vardı,yeni nesil diyorsunuz ama eskilerin de pek bir farkı yoktu.. Okulumda sigara içeni mi ararsınız,eteklerin bir karış olduğu kızları mı,yolda küfür savuran bu yaş grubu gençleri mi.. Her dönemde vardı,ve olmaya devam edecek malesef.. Misafir olayına gelince,bende misafirlerin yanında durmaktan hoşlanmazdım çünkü saçmasapan sevgilin var mı muhabbetlerinden konu açılırdı.. Aklımda yokken aklıma sokuyorlardı,ilginçti..O yüzden odama çekilirdim ben de.. Tabi hoşgeldiniz der,ikramları bırakmadan çaylarını koymadan odama geçmezdim,daha sonra odamdan çıkıp boşları götürürdüm..Benim kardeşim 16 yaşında fakat benim kadar olgun düşünceye sahip.. Yani demem o ki,iş insanın kendisinde ve aile terbiyesinde bitiyor.. Böyle gençleri gördüğümde kim bilir ne sorunu var diye düşünüyorum. Çünkü aile sevgisi olan,aileden güzel terbiye alan bir çocuk asla bu özentilik diye tabir ettiğimiz işlere bulaşmaz diye düşünüyorum.. Bazılarının dertleri oluyor,gidip ailesinden birisine anlatmak yerine arkadaşlarına anlatıyorlar.. Neden? Çünkü ters tepki verilmesinden korkuyorlar,bu yüzdende yaşıtları onları yanlış yönlendiriyorlar. Bu durumu kardeşimden dolayı çok iyi biliyorum.. Yani tek suç bu çocukların değil elbette.. Bazı şeyleri gözden geçirmek gerekiyor sanırım..

Yeni nesil denince aklıma küfrü hobi edinmiş,okula giderken evden çıkınca köşeyi döner dönmez eteklerinin belini ikiye üçe katlayan,emo tiki türevleri gibi görünmeyi marifet sanan,ahlak değerlerini hiçe sayan ve özentiliğin hakkını sonuna kadar veren bir gençlik geliyor...

Tüm bunlara sebebiyet verenler kim .?

Tabiki en başta AİLE .

Dünyaya getirdik mi getirdik gerisi boş diye bakan aileler..

Evlat yetiştirmenin bilincine sorumluluğuna varamamış aileler...

Ben 30 yaşında bir anneyim.Evladım şuan 2 yaşında.

Kara kara düşünüyorum nasıl iyi bir evlat büyütebilirim nasıl örnek teşkil edecek bir birey halini almasını sağlayabilirim diye.

Lakin bana göre evlat bir hamur gibidir.Anne ve baba ona nasıl şekil verirse o o şekli alır.

Çocuğumu büyüdüğünde dışarı salmaya korkuyorum.

Sokaktaki çocuklardan küfrü saygısızlığı kötülükleri öğrenecek diye...

O kadar kötü bir yeni nesil yetişiyor ki anne olarak bu korkularım yersiz değil.

Ortaokula giden bir grup erkek çocuk bizim binanın önünü mesken edinmiş durumdalar bu sıralar.

Ettikleri küfürleri duysanız dudağınız uçuklar o derece.

E hani nerde bu çocukların ana babası.?

Nerde bunları dünyaya getirenler ?

Kadın komşuda oturmada yada kapı önünde komşularla dedikoduda,belki çalışıyor işte,yahut tv başında en sevdiği tv programını izlemekle meşgul,yada internette...

Adam malum işte...Akşam eve gelince de çocuklar evde olduğu için herşeyden bihaber.

İlk evlendiğim zamanlarda eczaneye gitmiştim.Eczacı bir grup genç kızla tartışıyordu.

Nedenini öğrendiğimde ise şok oldum.

Kızlar -lise 1 e giden öğrenciler- doğum kontrol hapı almak için gelmişler eczaneye

Eczacı da satmamak için tartışıyordu.

Eczanede çalışan bir kız öğrencilerin prezervatif ve doğum kontrol hapından sıkça almak istediklerini söylediğinde şaşkınlığım daha da artmıştı.

Böyle bir yeni nesil yetişiyor işte.Ne kadar üzücü ne kadar acınacak haldeyiz değil mi...

dediklerininnnn hepsine katılıyorummmm...ve ne yazık ki evlat sahibi olmaya korkuyorummm böyle bir toplumda.....

Cook cook ufak bişey bunların yanında ama iyice erken yaşta kötülesmeye baslayan bir nesilden örnek; Henüz 2. sınıfa giden yigenlerim var ve o kadar pis küfürler ediyolar kii :26: ben o küfürleri hayatımda 2 . sınıfta duymak degil o ettikleri küfürlerin tek kelimesini bile anlamazdım duymazdım.. Allahım bizleri ufak cocukları hic kimseyi yoldan cıkarmasın herkese akıl fikir versin bu dunyaya cocuk getiripte sahip cıkmak cok zor iş... bide bu nesilin cocuklarını hıc dusunemıyorum artık :26:

kafalarını hayatlarını televizyona dedikodulara endeksleyen annelerın eserı canım bunlar..tvden bısey sorsan hıc dusunmedenn cevap verırıler ama cocuklarından bı haberlerdırr ne yazıkkii..

Cydkns arkandayım niye banladılar ki seni cok haklısın özelden saydırmadıysan tabi

Oturup milletın çocuğunu cekiştirmişler ağır aplalar gençliklerine insek ne fındıklar kırmıştırlar ( banada ban gelir yakında)

Çocuk bakımı zordur arkadaşlar kaç yaşında varmı yokmu çocuğunuz bilinmez. Bazı çocukları hamur gibi istediğin şekle sokamazsın bunada karakter deniyor. Bol keseden atmayalım. O cocuklara tü kaka diyorsunuz ayıplıyorsunuz. Hepimizin çocuğu var. Ben iyisiyle kötusuyle kimsenin çocğum hakkında yorum yapmasını istemem herkez dönüp kendinin özetini çıkarsın dicem ama herkez namus abidesi kesilir.

İlk mesajımda belirtmediğime pişman oldum, şuraya tekrar yazayım..:
Anlatmaya çalıştığım ergenlerin misafire olan nezaketsizliğidir. Hoşgeldin demezler, giderken güle güle demezler, yanına lütfedip gelirse hiç bişey konuşmadan ( düşün yine hoşgeldin demiyor) boş boş bakıyor öyle. Geldin uzun uzun muhabbet etmesini kimse istemiyor zaten. Ben o yaşlardayken, misafire hoşgeldiniz der, hal hatır sorup "müsadenizle ders çalışmam lazım" diyip çıkardım. Bu en fazla 3-4 dk mı alırdı. Ha bu arada Türkiyede herkesin idolü olan ilk üçe giren bölümlerden birini ilk yılımdan kazanmıştım. Ünv.yi de aynı şekilde tam zamanında bitirdim

valla ne zamandır içimde tuttuğum bi konu açmışsınız :)
aynen katılıyorum yazdıklarınıza harfiyen hemde :)
benimde kuzenlerim var o yaş civarındalar....evlerine giderim odadan çıkmazlar, yada içeri girerler gönülsüz bi hoşgeldin derler oda annelerinin uyarmasıyla....ellerinde kumanda tv izlerler nasılsın iyimisin yok...ben sorarım iyi işte nolsun takılıyoruz gibi laubali cevaplar...
annesi der kızım kalk bi çay koy, öff anne ya kendin doldur çayını işişm var benim dersim var, film izliyorum vs...
bizim zamanımızda demeye utanıyorum çünkü bizim zamanımız da bu zamandan çok geç değildi bende 26 yaşındayım, bundan en fazla 5 yada 10 sene öncesi böylemiydik biz...eve bi misafir gelecek oldumu annemle evi siler süpürüp hazırlık yapardık, misafir geldiğinde annemizi hiç kaldırmazdık biz hizmet ederdik, çayları ikramları biz hazırlardık, birinin çayı bitince hemen doldururduk, yanlarında otururduk muhabbete dahil olurduk..çünkü ayıptı bizde diğer odaya gitmek...dersimiz varsa da müsade ister öyle çıkardık yanlarından utana sıkıla...
ayakkabılarını çevirirdik, gideceklerinde mantolarını tutar giydirirdik...
güler yüzle uğurlardık....
biz böyle yetiştik, ama şimdiki gençlere bakıyorum, ellerinde cep telefonları kulaklarında kulaklık, saçlar başlar dağınık, üzerlerinde neidüğü belirsiz eşofman havaları....
tınlamaz havalarındalar....
teknolojinin çok zararı var bu konuda çocukları sosyallikten soyutluyor....
ama ailelere de çok iş düşüyor fakat çoğu aile rahatsız değil bu durunmdan, genç işte kanları kaynıyor diye geçiştiriyorlar...

Bu gerçek mi bi reklam vardı, adam hapşururken kızarkadaşı en yakın arkadaşıyla evlenmişti filan. Hızlı internet reklamıydı sanırım. Çokta hayal ürünü değilmiş demek

Konu sizi sarmadıysa okumayın bi zahmet

Başlık sevimsiz olmuş bazıları için sanırım. Ama ilgi çekmesi gerekiyordu, okunması için.
Diğer dediklerinize katılıyorum. Tüm suçu ergenlere yüklemek yanlış. Bikaç sayfada bunları da paylaştık.. Ebeveyn, medya, çevre.. Multipl faktörün etkili olduğu bi sonuç bu.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…