Genel anlamda düşüncem şudur..."Oruç tut.."Demek yerine bak evladım oruç tutmak bizim sıhhatimiz için güzel birşey...Şuan bile gündemimizde "aralıklı oruç" tutularak birçok rahatsızlığında giderildiğine dair makaleler var...Demek ki bu bize zulüm değil..Allah bizi bizden daha çok düşünüyor...Düşün ki farz olması bile hani kendin kendini düşünmesen, Rabbim istiyor deyip tutman hem sevabını alman hemde vücuduna sağladığın yarara sebep oluyor...Ama bunu sırf annem diyor diye düşünüp,sahura kalkıp gündüzleri de yiyip içeceksen yani seni yalana sevk edecekse lütfen benim zorumla yapma...Sadece bunu kendinde araştır hem dini yönünü hem de sağladığı yararları ve kendin kararını ver...Ben senin annenim ve doğru bildiklerimi seninle paylaşmak zorundayım..Çünkü seni hem bu dünya da hem de ahirette koruyacak ne varsa canım pahasına öğretirim...Bu sana karşı olan büyük derin sevgimdendir..Kararını sen ver...
Tabi bu konuşma 20'li yaşlarda değil daha erken zamanda yapılması gerekiyordu...Peki bana böyle bir açıklama yapıldı mı? HAYIR..!!
Küçük yaşlarda kendi isteğimle başladım..Beni kaldırmıyorlardı sabah seslerini duyuyordum ve benimde yapabileceğimi görmelerini istiyordum...
Sonraları bazı okul olayları,dershane falan derken zorlanmalar yaşadığım vakitlerde de "oruç tutacaksın" denildi..Açıklama yok..Kendi kendime karar mekanizmamı kullanabilirdim...İstemediğim zaman kimse anlamazdı tutmadığımı ayrıca..Sabah çıkıp,akşam geldiğim bir öğrenim hayatım da olmuştu...Ben kendim özgür,hür irademle tuttum...
Evet dört dörtlük değiliz belki ama elimizden geldiğince mensubu olduğumuz dinimizin gerekliliklerini yerine getirmenin verdiği mutluluğu yaşamak benim için huzur verici oldu...
Arkadaşlarımdan yani bulunduğum yakın çevremden tutanda yoktu üstelik...Hatta bana bazen ara ver bari ya diyenlerde oldu..Çünkü rutin yemek yeme,kahve içme bir yerlerde oturma gibi aktivitelerimiz olurdu...Beni ben yapanda bu oldu...Şimdi eskilerden bahsederken sen oruç tutardın yaa hatırlıyorum falan derler hatta...
Diyeceğim şu ki; annenizde birçok anne gibi aslında üslupla alakalı problem yaşıyor...
Eskilerin birde şu laflarına hala kızarım..Aman şunu yapma çarpılırsın..Aman bak cehenneme gidersin..
Kuranı Kerim'de Allah bağışlayandırla alakalı o kadar çok ayet var ki...Yani diceğim o ki ne kadar hatalarda yapsak ya da kötü şeyler yaşamış olsak tövbemizi kabul eden bağışlayan sonsuz merhamet sahibi bir yaratıcımız varken,güzellikle anlatıp sevdirmek varken yanlış bir dille anlatıp soğutanları anlamıyorum..
Size de tavsiyem; annemin dahi bana dinle alakalı öğrettiği şeyleri kuranda ayeti var mı? Ayetin tefsiri nedir? diyerek okuyarak anlayarak dinimi öğreniyorum..
Onun dışında zorlayarak yapılan hiçbirşeyin fayda sağladığını görmedim..