Yön Hafızası Nasıl Geliştirilir Bir El Atın Sevabınıza Nolur🙏

Ben de böyleyim, navigasyonsuz dönemde yaşasaydım araba kullanamazdım. Bi yolu ezberlemem için aynı yoldan en az 3-4 defa gitmem gerekiyor. Ezberlemek için 3.den sonra navigasyonsuz gidiyorum. Ama aynı yolun bi alt paraleline girsem asla yolu bulamam yok yani beynim o matematiği kuramıyor.

Bende aynı durumdayım tek ben böyleyim sanıyordum bazen kendime çok kızdığım oluyor. Çevrem alıştı artık gülüp geçiyoruz ama hoşuma da gitmiyor içten içe

ben de sizin gibi sayılırım. bazı kritik yerleri işaretliyorum kafamda ben de yolu bulabilmek için. kaçıncı sokaktan döndüm, hangi binanın yanından geçtim gibi bir kaç şeye dikkat ediyorum.

işaretleme ve tabela okumayı birkaç kişi söylemiş işlevsel demek ki. dikkat edicem. teşekkür ederim

fotografik hafızam var ama isim hafızam yok. geçtiğim yeri gördüğüm şeyi unutmam aslında buda acı verici bi yerde fil hafızalı olmak

Çevredeki belli başlı yerleri kendinize nokta olarak belirleyin bence yani şu köşede şu var burdan dönmem lazım diye sesli olarak söyleyin zamanla otomatikleşir diye düşünüyorum

Bende de var yer yön problemi. Bazıları bir kez gidince o yolu öğrenir ama ben tekrara ihtiyaç duyuyorum. Bunun nedeni için bi teorim var çevreyi izleyip dikkat etmiyorum pek, dikkatimi vermediğim için öğrenemiyorum galiba.

işte ben bu döngüyü kırmak istiyorum çünkü yoruldum artık 100 defa aynı yerden geçip hatırlayamamaktan

Bende aynı durumdayım tek ben böyleyim sanıyordum bazen kendime çok kızdığım oluyor. Çevrem alıştı artık gülüp geçiyoruz ama hoşuma da gitmiyor içten içe
bunu kırmak istiyorum çünkü cidden artık kafaya çok takıyorum
fotografik hafızam var ama isim hafızam yok. geçtiğim yeri gördüğüm şeyi unutmam aslında buda acı verici bi yerde fil hafızalı olmak
ah keşke bende de olsa
Çevredeki belli başlı yerleri kendinize nokta olarak belirleyin bence yani şu köşede şu var burdan dönmem lazım diye sesli olarak söyleyin zamanla otomatikleşir diye düşünüyorum
ay inşallah
muhtemelen hepimiz böyleyiz dikkat kesilmeyi öğrenmeye çalışcam artık

tabela okurum genelde.
ama mesela arabayı başkası sürerken biryere 10 kerede gitsem kendim sürerken gitmem gerekse bulamam. bir kere kendim gidersem bir daha unutmam. o navigasyonları anlamak içinde matematik ve coğrafya bilmek lazım yav. 200 metre sonra sola diyo ne kadarı 200 metre yapıyor ben ne bilim.. öbürüde kuzeybatı yönünde diyor çarpasım geliyo ağzına bir tane
sora sora bağdat bulunurcuyum ben. trafikte kırmızı ışıkta beklerken camı açıp yandaki sürücüye sormuşluğum bile var.

bilemiyorum ki kız kardeşim ve erkek kardeşim de böyleler
azcık bende de olsaydı

isim hafızam da çok zayıf doğru. ben de başka şeyleri kolay öğreniyorum ama bu durum artık beni çok geriyor.
off bunun bir yolu yok mu ya

buna bir de yüz hafızasını eklemek lazım.
ne isimler ne yüzler aklımda kalıyor.
üstelik ikisinin de önemli olduğu bir işim var.
dikkat etmediğimden de değil, bazen unutmamak için yeni tanıştığım birinin adını defalarca tekrarlarım içimden, amanafile. yine unuturum yine unuturum.
gerçekten çok yorucu bir şey.
yön konusunda daha iyiyim ama yine de herkesinki gibi değil kendime göre bir yön algım var.
küçük bir şehirde oturmamam rağmen şehrin konumunun kafamda oturması yıllarımı aldı ama yine de bir yeri tarif ettiklerinde boş boş bakarken yakalıyorum kendimi.
gerçekten çok can sıkıcı bir durum.

bi metodu var mı bilmiyorum
yıllar önceki saçma sapan ayrıntıları hatırlayıp yolumu bulamamak çok can sıkıcı cidden

Araç için konuşuyorum sürekli sürüş deneyimi ve bazı yerleri kafanızda kodlayarak öğrenirsiniz. Mesela ben yörüngemde giderken kodlamışım şu tabelayı görünce sola sinyal ver geç, ilerde u dönüşü yapacağım, sonra kavşak var şöyle döneceğim, şu marketi gördüm mü tamam diyerek, kolay olsun diyerekten komutlar veriyorum. Dikkatliyim, hem yolu hem çevreyi koordine incelerim. Yaşadığım yakın çevreyi kendim de araçsız gezer, nerede ne var iyi bilirim, araçla nereye girip çıkacağımı bilmemi kolaylaştırıyor. Tabelalardan da yardım alabilirsiniz. Araçlar ne yapıyor izleyebilirsiniz. Zamanla gelişir, kimi iki seferde kimi üç seferde kimi on seferde de olsa kapar endişe etmeyin.

Bende aynıyım işim gereği dolarda çalışıyorum. Aynı yolu gide gele azberliyorum ve bir sonra ki hafta navigasyon kullanmadan deniyorum kaybolunca açıyorum şimdi Berlin benden sorulur

Birde hiç tanımadığınız yolları deneyin korkmayın hep aynı yolu kullanmak size bir şey katmaz

Tabela ismi binaları aklınızda tutmaya çalışın

Erkeklerin içgüdüsel olarak yön bulma duygularının kadınlara göre daha gelişmiş olduğunu okumuştum.
Ben de çocukluğumun geçtiği semte 20 yıl sonra araba ile gidip üstelik ağlayarak eski evimizin yolunu bulmuştum.
Biraz dikkatini vermekle de ilgili, tek gittiğim yerlerde daha dikkatliyiml, ama eşim ile gittiysem çevreye çok dikkat etmediğinden oraları tekrar bulmam pek mümkün olmuyor.

Esim ve kizkardesim de boyle.
Hele kiz kardesim tam siz. Nasil cozulur bilmiyorum. Belki Allah vergisi ben gittigim yeri Asla unutmam.

Ya bu tamamen yapısal bişey yani beyninizin yapısıyla ilgili, tabi ki yine egzersiz bulursanız yapın ama kendinize dayak atmayı da kesin rica edicem. Kimimizin görsel hafızası iyi, kimimizin isim hafızası iyi, bunlar hep doğuştan getirdiğimiz şeyler. Bana biraz eşinizin de olumsuz eleştirileri etkin olmuş gibi geldi...

Youtube'dan egzersiz bakabilirsiniz, ben çok faydalanıyorum oradan.
Bütün internet elimizin altında, illa ki vardır bir şeyler.
Ama delirmeyin yani bu kadar yüklenmeyin kendinize.

bi metodu var mı bilmiyorum
yıllar önceki saçma sapan ayrıntıları hatırlayıp yolumu bulamamak çok can sıkıcı cidden

Gerçekten can sıkıcı.
Anlık gördüğüm bir resmi/fotoğrafı hatırlarım mesela.
Ama oturup saatlerce sohbet ettiğim birinin yüzünü aradan zaman da geçmişse hatırlayamadığım çok olur.
Yön bulma konusunda yine de daha iyiyim.
Yön olarak kendime göre belli mihenk noktalarım var.
Şuradaki mavi bina, buradaki park vs gibi.
Yönümü ona göre belirlerim.
İlk defa gittiğim ve dönmem gereken bir yerse fotoğrafını çekerim.
Tekrar gördüğümde ayırt etmek daha kolay oluyor böylece.

38 yaşındayım hep böyleydi ve cidden artık bu durumdan bıktım. burda yazılanları uygulamaya çalışıcam teşekkür ederim

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…