Yüksek FSH a inat, buradayım, savaşa başladım, takılın peşime!

Selenyum İçeren Besinler
Bitkisel gıdalar selenyum bakımından zengindir ancak bir bitkinin ne kadar selenyum içerdiği yetiştiği toprakta ne kadar selenyum bulunduğuyla doğru orantılıdır.

Aynı durum hayvansal gıdalar içinde geçerlidir. Yani bitkisel gıdaların ve hayvanların yetiştirildiği coğrafya, besin içinde bulunan selenyum miktarını belirler.

Aşağıda selenyum bakımından zengin yiyeceklerin bir listesini bulabilirsiniz. Ancak bu liste selenyum içeren gıdaların tam listesi değildir.

Selenyum eksikliği yaşıyorsanız sizin sağlık koşullarınıza en uygun beslenme programı için bir uzmana danışabilirsiniz.

Brezilya Kestanesi: Brezilya’ya özgü bir kestane türü olan “Brasil nuts” selenyum bakımından en zengin besindir. 1 adet Brezilya kestanesi günlük selenyum ihtiyacının tamamından fazlasını karşılamaya yeter. Aynı zamanda fosfor ve bakır yönünden zengindir. Olumsuz yönü ise doymuş yağ içermesidir.

Ay Çekirdeği: 100 gram kavrulmuş ay çekirdeği günlük selenyum ihtiyacının %100’ünü karşılar. Fosfor, bakır, manganez ve E vitamini içeren ay çekirdeği yüksek kalori oranı nedeniyle dikkatli tüketilmelidir.

Balıklar: Ton balığı, pisi balığı, sardalye ve somon gibi balıklar ihtiyacınız olan selenyumu alabileceğiniz, et ürünlerine göre daha az yağ ve kolesterol içeren nispeten sağlıklı kaynaklardır. Örneğin, 100 gram yağı süzülmüş, diyet konserve ton balığı günlük selenyum ihtiyacının %115’ini karşılar.

Hindi Eti: Kavrulmuş, derisiz 100 gram hindi eti günlük selenyum ihtiyacının %46’sını karşılar. Hindi eti aynı zamanda B6 vitamini, fosfor, protein ve niasin bakımından zengindir. Olumsuz yönü yüksek kolesterol içermesidir.

Göğüs Tavuk Eti: 100 gram derisiz göğüs tavuk eti günlük selenyum ihtiyacının %39’unu karşılar. Fosfor, B6 vitamini, demir, niasin, potasyum bakımından zengin olan tavuk eti aynı zamanda yüksek kolesterol içerdiğinden kontrollü olarak tüketilmelidir.

Kırmızı Et: Sığır eti, ciğer ve kuzu eti selenyum bakımından zengindir ancak kırmızı et yüksek kolesterol içerdiğinden herkes tarafından tüketilmesi uygun olmayabilir. 100 gram kuzu ciğeri kızartması 116 mcg selenyum içerir ve bu miktar günlük ihtiyacın %166’sına denk gelmektedir.

Selenyum İçeren Diğer Besinler
  • Yumurta
  • Mantar
  • Esmer pirinç
  • Yulaf
  • Soğan
  • İstiridye
  • Sarımsak
  • Tahıllar
Önerilen Günlük Selenyum Tüketimi
0-6 Ay: 15 mcg
7-12 Ay: 20 mcg
1-3 Yaş: 20 mcg
4-8 Yaş: 30 mcg
9-13 Yaş: 40 mcg
14-18 Yaş: 55 mcg (E), 60 mcg (K)
19 Yaş Üstü: 55 mcg (E), 60 mcg (K)
Gebelik Dönemi: 60 mcg
Emzirme Dönemi: 70 mcg

Selenyum Eksikliği İçin Risk Grupları
Yazımın başında coğrafyanın toprakta ne kadar selenyum içerdiğiyle bağlantılı olduğunu belirtmiştim. Eğer bu mineral bakımından zayıf bir toprakta yetişen besinler (hayvansal veya bitkisel) tüketiyorsanız düşük ihtimal olmakla birlikte selenyum eksikliği yaşayabilirsiniz.

Bunun dışında düzenli olarak işlenmiş gıda tüketenlerde (hazır yemekler, konserve gıdalar…) selenyum eksikliği görülebilir. Çünkü besinler işlendikçe içerdikleri mineral ve vitamin oranı azalır. Bazı ilaçlar selenyumun vücut tarafından işlenmesini olumsuz yönde etkileyebilir. Düzenli olarak ilaç kullanıyorsanız doktorunuzdan ilacın selenyum seviyesine etkisi hakkında bilgi alabilirsiniz.

B12 İçeren Yiyecekler
B12 vitamini, kırmızı kan hücresi üretimini destekleyerek anemiye karşı koruma sağlar, sinir hücrelerinin gelişiminde önemli bir rolü vardır ve hücrelerin protein, karbonhidrat ve yağları metabolize etmesine yardımcı olur.

Ayn zamanda, beyin ve sinir sisteminin normal fonksiyonlarını yerine getirmesinde ve yaşlılarda Alzheimer hastalığının ilerleyişini yavaşlatmada önemli bir role sahiptir.

B12 vitamini eksikliğinde en çok görülen belirtiler, sinirlilik hali, kırmızı ve ağrıyan dil, çarpıntı, depresyon ve hafıza problemleridir.

Eğer bu vitaminin eksikliğini yaşıyorsanız ya da belirli bir sağlık koşulu nedeniyle B12 vitaminine ihtiyaç duyuyorsanız bazı gıdalardan yardım alabilirsiniz.

B12 Vitamini İçeren Besinler
Aşağıda B12 vitamini bakımından zengin bazı gıdaların listesini bulabilirsiniz ancak bu liste tam liste değildir. Listede yer alan bazı besinlerin yüksek kolesterol değeri, çok kalori içermesi ve bazı diğer nedenlerden dolayı fazla tüketilmesi önerilmemektedir.

B12 vitamini eksikliği durumda sizin sağlık koşullarınıza en uygun beslenme programını ancak bir uzmandan alabilirsiniz.

Kabuklu Deniz Canlıları: İstiridye ve midye gibi kabuklu deniz canlıları çok iyi birer B12 kaynağıdır. Bu canlılar B12 vitamini dışında demir, çinko ve bakır mineralleri bakımından da oldukça zengindir.

100 gram midye (deniztarağı ya da tarak olarak da bilinir) günlük B12 vitamini ihtiyacının yaklaşık 16 katını içermektedir. Kabuklu deniz ürünleri, yüksek kolesterol içerdiğinden dikkatli tüketilmelidir.

Ciğer: Kuzu ciğeri en çok B12 içeren gıdalar arasında ilk sıralarda gelmektedir. 100 gram pişmiş kuzu ciğeri, günlük olarak önerilen B12’nin yaklaşık 13 katı B12 vitamini içermektedir.

Kuzu ciğeri aynı zamanda demir, fosfor, bakır, çinko, B6 vitamini ve A vitamini bakımından da zengindir. Midye ve istiridye gibi yüksek kolesterol içeren kuzu ciğeri kalp ve damar sağlığını korumak adına az miktarlarda tüketilmelidir.

Balıklar: Genenllikle omega 3 için önerilen balıklar aynı zamanda yüksek miktarda B12 içermektedir. 100 gram uskumru günlük B12 ihtiyacının 3 katını, somon 3 katını, ton yaklaşık 2 katını, lüfer ise %100’ünü karşılar.

Yengeç ve Istakoz: 100 gram yengeç günlük B12 vitamini ihtiyacının yaklaşık 2 katını, 100 gram ıstakoz ise yaklaşık yarısını karşılar.

Sığır Eti: Protein, çinko, demir bakımından zengin olan sığır eti aynı zamanda yüksek miktarda B12 içerir. Sığır etinde bulunan B12 miktarı, etin hayvanın hangi bölgesinden elde edildiğine bağlı olarak farklılıklar gösterebilir.

Ancak yaklaşık bir değer vermek gerekirse, 100 gram sığır eti günlük B12 vitamini ihtiyacının %60-%100 arasında bir oranı karşılar.

Kuzu Eti: Kuzu eti genel olarak B12 bakımından zengindir ancak en fazla B12 vitamini omuz bölgesinde bulunur. 100 gram kuzu pirzola ise günlük B12 ihtiyacının yaklaşık yarısını karşılar.

Peynir: Kalsiyum, protein, Riboflavin (B2 vitamini) içeren peynir çeşitleri, yüksek kolesterol oranları bir yana, B12 vitamini bakımından da zengindir. 100 gram beyaz peynir günlük B12 ihtiyacının %28’ini karşılar.

Yumurta: 100 gram yumurta günlük B12 vitamini ihtiyacının %33’ünü karşılar. Tabii, 100 gram yumurta yemek kolesterolü de önemli miktarda yükseltir.

1 adet yumurtanın sarısı ise günlük gereksinim %6’sını karşılamaya yeter. Bu rakamlar tavuk yumurtası için geçerli. Kaz ve ördek yumurtaları daha yüksek miktarlarda B12 vitamini içerir.

B12 İçeren Diğer Besinler
Parantez içinde belirtilen değerler, gıdanın 100 gramının günlük B12 vitamini ihtiyacının yüzde kaçını karşıladığını belirtmektedir.

• Yağsız yoğurt (%10)
  • Tam yağlı yoğurt (%6)
  • Yağsız süt (%9)
  • Tam yağlı süt (%7)
  • Tavuk eti (%5)
  • Tofu (%39)
Önerilen Günlük B12 Tüketimi
  • 0-6 ay: 400 nanogram
  • 6-12 ay: 500 nanogram
  • 1-3 yaş: 900 nanogram
  • 4-8 yaş: 1.2 mikrogram
  • 9-13 yaş erkekler: 1.8 mikrogram
  • 14 yaş ve üzeri erkekler: 2.4 mikrogram
  • 9-13 yaş kızlar: 1.8 mikrogram
  • 14 yaş ve üzeri kızlar: 2.4 mikrogram
  • Hamile kadınlar: 2.6 mikrogram
  • Emziren kadınlar: 2.8 mikrogram

B12 Vitamini Neden Önemlidir?
Başlangıç olarak sürekli yorgunluk hali, konsantrasyon eksikliği, bellek zayıflığı, sinirlilik ve depresyonu sayabiliriz.

Tüm bu sorunlar B12 vitamini bakımından yetersiz beslenme neticesinde görülebilir. Uzun süren B12 eksikliği ise kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere bazı diğer ciddi hastalıklara zemin hazırlayabilir.

Kalp Hastalıklarına Karşı Korur: Yeterli miktarda B12, B6 ve B9 vitamini almak kandaki protein seviyesini (homosistein) düşürerek kalp ve damar hastalıklarına yakalanma, kalp krizi ve felç riskini azaltır.

Yaşlanmanın Etkilerini Yavaşlatır: B12 vitamini ce folat (B9) DNA metabolizmasının korunması için önemlidir. Bu, bazı kanser türlerine koruma sağlar ve yaşlanmanın etkilerini yavaşlatır.

Bunamaya Karşı Korur: B12 eksikliği homosistein’in yükselmesine neden olur. Bu durum, organların nörotransmitterin (sinir taşıyıcısı) kullanımı üzerinde olumsuz etki yaratır.

Bu alanda yapılan çalışmalar henüz yeterli düzeyde olmamasına karşın, uzun dönem süren B12 eksikliğinin Alzheimer ve bunama riskini arttırdığı, bilişsel kavrama yeteneğini zayıflattığı bilinmektedir.

Enerji ve Dayanıklılık Sağlar: B12 eksikliği halsizliğe, sürekli yorgunluğa yol açar. Günlük fiziksel ve zihinsel görevlerin yerine getirilmesi için yeterli miktarda B12 vitamini almak önemlidir.

Kimler B12 Eksikliği Riski Altındadır?
Gastrit Atrofik: 50 yaş üstü yetişkinlerin yaklaşık %30’unu (bazı kaynaklarda bu rakam %50’ye kadar çıkmaktadır) etkileyen “gastrit atrofik” gıdalar yoluyla alınan B12 vitamininin vücut tarafından emilmesini engellemektedir. Bu yaşlarda doktorunuza danışarak B12 vitamini takviyesi kullanabilirsiniz.

Pernisiyöz Anemisi Olan Kişiler: Yetişkinlerin yaklaşık %2’sinde görülen “pernisiyöz anemisi” sadece etkin B12 vitamini destekleri ile tedavi edilebilir.

Vejetaryenler: En iyi B12 kaynakları hayvansal gıdalar olduğu için et ve et ürünü tüketmeyenlerde B12 vitamini eksikliği daha sık görülmektedir.

Bazı İlaçlar: Gastrit ve peptik ülser tedavisinde kullanılan ilaçlar, bazı diyabet ilaçları, bazı antibiyotikler gıdalar yoluyla alınan B12’nin vücut tarafından emilimini olumsuz yönde etkileyebilir

Vitamin ve Mineraller Günlük Vitamin ve Mineral İhtiyacı
A Vitamini İhtiyacı Erkek: 1000 mcgKadın: 800 mcg
D Vitamini İhtiyacı 5 – 10 mcg
E Vitamini İhtiyacı Erkek: 10 mgKadın: 8 mg
K Vitamini İhtiyacı Erkek: 70-80 mcgKadın: 60-65 mcg
C Vitamini İhtiyacı Erkek: 90 mgKadın: 75 mg
Kolin İhtiyacı Erkek: 550 mgKadın: 425 mg
Tiamin (B1) İhtiyacı Erkek: 1.2 – 1.5 mgKadın: 1-1.1 mg
Riboflavin (B2) İhtiyacı Erkek: 1.3 mgKadın: 1.1 mg
Niasin (B3) İhtiyacı Erkek: 16 mgKadın: 14 mg
Pantotenik Asit İhtiyacı 5 mg
B6 Vitamini İhtiyacı 1.3 – 1.7 mg
Folik Asit/Folat İhtiyacı 400 mcg
B12 Vitamini İhtiyacı 2.4 mcg
Biyotin İhtiyacı 30 mcg
Kalsiyum İhtiyacı 1000 – 1200 mg
Klorid İhtiyacı 750 mg
Magnezyum İhtiyacı Erkek: 400-420 mgKadın:310-320 mg
Fosfor İhtiyacı 700 mg
Potasyum İhtiyacı 2000 mg
Sodyum İhtiyacı 200 – 500 mg
Sülfür ithiyacı 100 mg
Boron İhtiyacı 2 – 5 mg
Krom İhtiyacı 50 – 200 mcg
Kobalt İhtiyacı (az miktarda mcg)
Bakır İhtiyacı 1.5 – 3.0 mg
Florid İhtiyacı Erkek: 4.0 mgKadın: 3.0 mg
İyot İhtiyacı 150 mcg
Demir İhtiyacı 10 – 15 mg
Manganez İhtiyacı 2.5 – 5.0 mg
Molibden İhtiyacı 75 – 250 mcg
Selenyum İhtiyacı Erkek: 70 mcgKadın: 55 mcg
Çinko İhtiyacı Erkek: 15 mgKadın: 12 mg

no_name_ Canım takılma bunlara sen kendine maşallah çok iyi bakıyorsun. Ben o kadar düzensiz besleniyorumki kendimi bildim bileli öyleyim sabah kahvaltısı yok gün içinde doğru düzgün yemek yemem meyve hic yemem sütü ağzıma almadım şimdiye kadr nefret ederim. Senin masallahin var.herkes yemen lazım böyle olmaz deyip duruyor ama hep böyleydim yani

canım çook saol ama lütfen sen de çok dikkat et beslenmene bak benim bi arkadaşım düzensiz ve sağlıksız beslendiği için doğumdan sonra çok ciddi bi romatizmal hastalık çıktı... bebek sömürüyor resmen anneyi, amaç doğumdan sonra sağlığını korumuş olmak tatlım.bebek her türlü besleniyor ama çıktıktan sonra geride enkaz bırakıyor. lütfen çoook ama çok dikkat et beslenmene

no_name_ biraz evvel konuyu ilk actigin anda yazdıklarını okudum hala aynı azim aynı hırs maşallah sana senin gibi olmayı çok isterdim. Sen çokta iyi bi anne olacaksın inşallah. Benim gebe kalma sürecim uzasaydı ben bunların hiçbirini yapamazdım eminim rabbim biliyor kulunu ona göre imtihan veriyor canim

Biliyorum canım hepsi aklımda ama yiyemiyorum iste yaa

canım yaaa, dayanma gücümden dolayı mı bu kadar yükleniyor bana dersin şaka bir yana Rabbim başka dert vermesin kuzum ne yapalım, bizimde bunları yaşamamız gerekiyor sanırım, Rabbime hamdolsun verdiği ve vermediği her şey için illaki var bildiği, hayırlısıysa versin der ben mücadeleme devam ederim tatlımmm

Aynen öyle canım

Bana 2 doktor rahim kucuklugu var dedi. rahim kucuk olunca tasimak zorlasirmis ama Aret bey ben oyle bisey gormuyorum,belki hsg iyi cekilmemistir veya tup rahmin arkasinda kaldigi icin oyle gorunuyor olabilir dedi. O yuzden istanbulda bir yerde bir daha hsg yi cektirecegim sali gunu. insallah temiz cikar.
Hatta bana bi doktor doguma kadar yatman gerekebilir demisti. Tabiki gezerek bir hamilelik gecirmek ister herkes ama saglik icin yatmaya da razi olurum.

inşallah...artık bir süre dip köşe temizlik sonra da işte sizler varsınız...artık sonrasına sonra bakarız..

Evini yerlestirme sureci baya oyalar seni. kafan dagilir.Yoruldukca dinlenirken bize yazarsin:)

Kendini hazir hissedince de tedaviye baslarsin ama insallah gerek kalmaz baslamana.

Dogru dusunuyosum canim. Prolaktini yuksek olanlar incir kuru yapmamaliymis zaten. Ben de kür yapmadan yiyorum.

Selam canım ben 9.4.2016 da oldum sanırım bat 9.5.2016 listeye. Ekleyebilirsin. Hepinizi ayrı ayrı öpüyorum.

İnşallah amin

Kızlar kaç sayfa olmuş 1 günde, hepsini okudum neyse. Takip edemiyorum gündüz ama akşam olunca bakıyorum. İşe gitmedim gitmedim bi başladım inanılmaz yoğunluk var. Günler nasıl geçiyo anlamıyorum. Akşam 8den önce giremiyorum eve şimdi de. Neyse geçer, sağlık olsun gerisi kolay.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…