- 3 Eylül 2015
- 3.279
- 6.302
- 78
ya evlenmeden yaşarlarsa :)
ya da aile anlattı çocuğa diyelim, işte sen şu yöntemle doğdun diye.
ya çocukta bu travmaya yol açarsa, kimseyle sağlıklı ilişki kuramazsa.
ya da burada aklımıza gelmeyen farklı bir reaksiyon gösterirse çocuk.
ben bu alandaki tıbbi gelişmeleri kaygıyla izliyorum.
sanki doktorlar denek arıyorlarmış gibi geliyor. evet tıp ilerliyor ama ilerlemesine insanlar denek yapılıyor. o çocukların nasıl etkilendikleri izleniyor mu?
bebekken sağlığına bakılıyordur, sonra Allah kerim.
Valla tüp bebe yapanlar düşünsün:)
sadece anne ve babadan alınan hücrelerle tüp bebek yönteminde sorun yaşanacağını düşünmüyorum pek.
en azından normal bir duruma müdahale gibi algılıyorum.
ama bu konuda, hücre başka kadından alınacak, başka bir kadının vücüdunda hayat bulacak.
o kadın emzirecek muhtemelen.
sonra biyolojik olarak başka kardeşleri olma ihtimali doğuyor. ki milyarda bir ihtimal desek de, bu tarz donörlük yapanların birden fazla kez yaptıkları söyleniyor. 10 kez donörlük yamış olsa maddi gerekçelerle, dünyanın bir yerinde bir sürü kardeşiniz olabilir. bence psikolojik olarak çocuk için zor bir durum olabilir kabullenmek açısından, olmaya da bilir.
ben sadece ihtimalleri birleştirip çok cesaret gerektiren bir iş olarak görüyorum.
gözü karartmak gerekiyor, ki bu kadar riskle bence yapılmamalı.
Orası öyle, tıbbın ilerlemesiyle robotik insanlar da meydana gelecek. Genlerle bile oynanıyor şu an, en iyi genler aranıp taranıyor. İlerleyen zamanlarda sakat gen taşıyanlar imha edilirse şaşırmam o kadar ilerliyor insanlık :) Yumurtasını paylaşmak kendisi için risk teşkil ediyor, dediğim gibi kararı kendi verecek ve kendi taşıyacak sorumluluğunu da. Tüp bebek de masum bir şey değil neticede gösterildiği gibi. Çocuğun psikolojisine girmek istemiyorum zaten, evlatlık edinilse de aynı kapı... Zor durumlar...
Tüp bebek neden masum değil? Evlat edinilmesi ile eş değer mi? Gerçekten bilmediğimden soruyorum.Orası öyle, tıbbın ilerlemesiyle robotik insanlar da meydana gelecek. Genlerle bile oynanıyor şu an, en iyi genler aranıp taranıyor. İlerleyen zamanlarda sakat gen taşıyanlar imha edilirse şaşırmam o kadar ilerliyor insanlık :) Yumurtasını paylaşmak kendisi için risk teşkil ediyor, dediğim gibi kararı kendi verecek ve kendi taşıyacak sorumluluğunu da. Tüp bebek de masum bir şey değil neticede gösterildiği gibi. Çocuğun psikolojisine girmek istemiyorum zaten, evlatlık edinilse de aynı kapı... Zor durumlar...
Tüp bebek neden masum değil? Evlat edinilmesi ile eş değer mi? Gerçekten bilmediğimden soruyorum.
Ben öyle düşünmüyorum ama..
düşünün ki evlatlıkta bile düzgün araştırsanız anne babanızı öğrenebiliyorsunuz.
bu yöntemde adı alınmıyormuş donörün, sadece fiziksel özellikleri ile kayıt ediliyormuş.
elbette sorumluluğu alarak karar verecek. bizim yorumlar sadece konu sahibine değil, okuyan diğer kişilere de ayrı bakış açılarını göstermek için.
Anladım..:) Tüp bebek anne-babadan gerekli malzemeleri alarak oluşturulmuyor, bu ortamı sağlamak için bazı ekler yapılıyor ve ortamı hazırlanıyor onu kastediyorum. Evlat edinilmesiyse eş değer görme sebebim de ileride çocuğun geçmişini sorgulaması. Ha yumurtanı bağışlayıp bir çocuk vermişsin, ha sokağa terkedip bakmamışsın başka bir aile besleyip bakmış. Her halükarda çocuğun öz annesi onu gözden çıkarmış oluyor, bunlar net.
Valla tüp bebe yapanlar düşünsün:)
İlerde çocuk yaptın diyelim. Ve senin yumurtanda başkası çocuk yaptı. Bu 2 çocukta birbirini bulup evlenmeye karar verdi. Nolcak sonra??
sorulara toptan yanıt vereyim istedim, bu mesele açıkçası benim aklıma gelmedi, mesele geldi beni buldu. bir arkadaşım böyle bir şey yaptığını belki benim de uygun bir aday olabileceğimi söyledi. ileride çocuklarımın onlarla evlenme olasılığı dünya üzerinde bunca insan varken gerçekten çok düşük bir ihtimal gibi geliyor, tutalım ki evlendiler, bu evlilik gerçekten bir kardeş evliliği mi olur? ben bu konuda da tam net değilim açıkçası. bence kardeş olmak aynı evde beraberce büyümek, ya da çocukluktan itibaren bir şeyler paylaşmak demek, sadece biyolojik bağ iki kişiyi kardeş yapmaz. ben kuzenlerimle neredeyse aynı evin içinde büyüdüm, ikisi de kardeşim gibi onlarla evlenmek aklımın ucundan bile geçmez ancak hiç bir sıkıntı hissetmeden kuzeniyle evlenen pek çok insan var. evlenmeleri durumunda en fazla sakat çocukları olma ihtimali artar.
gerçekten kafa karıştırıcı bir konu. ben etik nedenlerle değil ama duygusal nedenerle yaptırmama yönüne daha yakınım, sadece maddi çıkar ve yardımcı olma meselesi sanırım gerçekten konuyu sevimli hale getiriyor.
ben çok ama çok acımazsızca buldum bu yorumunuzu
bir de "bebe" yazıp sonuna gülücük koymuşsunuz
siz sormadan söyleyeyim, hayır tüp bebek yapmadım, o yüzden üstüme alınmadım
bu konuyla tüp bebek aynı şey mi?
veya cevap yazdığınız yorumla?
şu yaptığınız yorum kaç kişinin kalbine dokunur
"k" harfine basmadığım için ne kadar pişman olmalıyım? acımasızlık diye nitelendirdiğiniz cümleyi, tüp bebek yapaların düşünmesi gerekenleri ben düşünmek istemediğim için kurdum.
İnsanlar bu kararları alırken kendileri düşünüp, hesaplarlar. Ben düşünmem diye kestirip attım, gereksiz alınganlık göstermeyin.
Öte yandan tüp bebek de masum değil, doğal mı sanıyorsunuz o aşılama yolunu? Tercih edenlerin kendi seçimi, ama seçimlerini kendileri hesaplarlar onu diyorum. Kalbe dokunacak bir şey de yok, insanların seçimlerini yargılamadığımı diğer mesajlarımda yazdım zaten. Benimle aynı fikirde olmadığınız için ki düşüncenizi bilmiyorum ben kötü veya acımasız olamam, asıl bu fikir acımasız.
Sakinliğinizi korumanızı tavsiye ederim :)
gayet sakinim
eğer "valla onu tüp bebe yapanlar düşünsün :)))" cümlesindeki üslubu bu şekilde açıklayabiliyorsanız,
peki.
Vermezdim.Bu çok kişisel, çok garip bir konu. Kendi başıma karar veremedim. Bir yanım yap diyor bir yanım yapma.
Ben yurt dışında okumakta olan bir öğrenciyim. Burada yumurta donasyonu yapmak yasal. Bu donasyon sonucunda da oldukça yüklü miktarda iki bin euro kadar para veriyorlar. Donasyon yapabilmek için bir sağlık testinden geçmek gerekiyor, sonra bir süre günde bir kere iğne olunuyor ve en son yumurtaları topluyorlar. Toplanan yumurtalar bir tüp bebek merkezinin bankasına gidiyor. Buradan bebeği olmayan insanlar vericiyle eşleşirse vericinin yumurtaları kullanılarak tüp bebek yapılıyor.
Bir yandan yumurtalarımdan hiç tanımayacağım, hiç bilmediğim bir çocuğumun olacağı düşüncesi çok garip geliyor, ileride evleneceğim insan bu olaydan haberdar olursa ne düşünür bilmiyorum ya da ona söylemem gerekir mi acaba? Bir yandan da bu paraya buradaki masraflarım için ihtiyacım var, yurt dışında okumak ucuz bir şey değil. Br yandan çalışıyorum çok şükür aç açıkta değilim ancak Bira fazladan para da beni rahatlatacak. Üstelik bebeği olmayan bir çiftin aile olmasına yardımcı olacak olmak bana çok da kötü bir şey gibi gelmiyor.
Kısacası kafam çok karışık. Siz olsanız ne yapardınız?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?