Yumurta donasyonu

• Konu Sahibi Konu Sahibi ttk
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

Pardon merak ettiğim için soruyorum eğitiminiz bu konuda mı acaba?
Ben moleküler biyologum, Tüp Bebek ve Preimplantasyon&Genetik tanı eğitimleri aldım ancak tüp bebeğin neden masum olmadığını düşündüğünüzü anlayamadım(Tabii ki tüp bebek embriyo donasyonu ile yapılmadıysa, anne-baba belli olan tüp bebeklerden bahsediyorum). Benim uzmanlık alanım kanser biyolojisi olduğu için yeni bir gelişme oldu da ben mi takip edemedim diye soruyorum.

Bir anne olarak yorum yapayım. İşin dini,parasal vb durumlarını geçtim benden bir parça olan çocuğumun kimlerin elinde,hangi şartlarda büyüdüğünü bilmeden yaşayamazdım.

degisimgerek , bir şeye 'hasta olmanızı' gerektirecek şekilde bir soru sorduğumu düşünmüyorum :) Ciddi manada kaçırdığım bir gelişme olup olmadığını bilmek için sormuştum, düzenli takip etmeye çalışıyorum ancak kaçırdığım noktalar elbette oluyor.
Spermler tüplere boşaltılmıyor, anneden yumurta babadan sperm örneği alınıyor, petri kabı içinde döllenme sağlanıyor, büyütülüyor ve anneye veriliyor. Evet anneye müdahale konusunda hiç normal bir durum değil ancak geri kalan döllenme işlemi doğa ile aynı, yalnızca bu dışarıdan tetikleniyor.

Sizin bahsettiğiniz işin biyoetiksel kısmı ve haklı olduğunuz noktalar var. Dikkat ederseniz, 'normal ve insanlığın tıbben ilerlemesinin büyük bir adımı olarak' gördüğüm hakkında en ufak bir cümlem yok. Aksine, biyoetiksel açıdan tartışmalar yaptığımız bir toplantıya katılıyorum ve tüp bebek sıkça tartışılıyor. Düşüncelerim size yakın, ancak bunu masum veya doğru değil olarak genellemeyi doğru bulmuyorum. Etiketlemeniz oldukça yanlış yani, keşke tepki vermeden önce dinlemeyi seçseydiniz, ben size düzgünce bir soru sormuştum :) Kiminle daha önce tartışmaya girdiniz bilemem, isminizi ilk defa gördüm, yalnızca başkasına olan tepkinizi diğer üyelere yansıtmamanızı tavsiye ederim.

Merhaba,
Ben tup bebek tedavisi goren bir kisi olarak yazdiklarinizi okuyunca biraz sinir bozucu buldum. Tup bebek masum degil cunku dogal degil diyorsunuz ama o zaman tipta ki tum gelismeleri cope atmak lazim.
Kanserli bir hastanin da tedavilerle hayata dondurulmesi de dogal degil ve masumca degil o zaman, bu mantikla hicbirimizin hasta oldugun da ilac kullanmamasi gerekir.
Bunca kisi var bu sitede tup bebek tedavisi goren, lafinizin nereye gittigini iyi secmeniz lazim. Tabi ki ille de ilgili bolumden mezun olmak durumunda degilseniz de en azindan kit olan bilgilerle bu kadar bol keseden fikir beyan etmemek lazim.

Yeniyim buralarda, ilk gören bile olabilirsiniz:) Peki, önyargım için kusura bakmayın. Sadece muhabbetten sıkıldım ve gerdi bu da bir hayli. Başka başlıklara yoğunlaşmak istiyorum :) Tekrardan iyi günler dilerim...

Kanser tedavisiyle tüp bebeği birleştirmek? neyse daha fazla bu başlığa bakamıycam...

Merhaba,
Sanırım bir yanlış anlaşılma olmuş.
Ben tüp bebek masum değil çünkü doğal değil diye bir cümle kurmadım. Hatta mesajınızın bir üstünde 'Evet anneye müdahale konusunda hiç normal bir durum değil ancak geri kalan döllenme işlemi doğa ile aynı, yalnızca bu dışarıdan tetikleniyor.' yazmıştım.
Biyoetiksel açıdan tartışmalar yapılıyor ama o konuyu açmayayım, bırakalım onu işin uzmanı felsefeciler yapsın :) Hassasiyetiniz dolayısıyla yanlış anlamanızı normal karşılıyorum ama strese giriyorsanız sitede okuduklarınızdan, uzak durmanızı tavsiye ederim, stres her şeyin başlıca sebebi :) Umarım istediğinize kavuşursunuz

gerçekten çok zor bir karar aslında
enine boyuna araştırılmalı
dini boyutu ilerleyen zamanlar ne gibi sorunlar olunmasıya da olunmaması
vicdanen rahatsızlık verip vermemesi konusunda
bunları ölçüp bakın bence
vücudunuza o iğnelerin ne kadar zarar vereceği
ne kadar yumurta toplanırsa o kadar zaman regl olmuş sayılıyor ve o kadar erken menopaza giriliyor
yada yumurtalık konusunda sorun olduğunu öğreneceksiniz veremeyeceksiniz
bunların hepsi bir ihtimal 1000 da olsa ihtimal
ben cesaret edip veremezdim ve vicdanen rahatsız olurdum

Ben ileride annelik iç gudusuyle verdiğin yumurta için uzulecegini sanmıyorum. Sonuçta o bebek senin içinde can bulmayacak.senin kaninla sana bağlı olmayacak.çok derin mevzualara girilmiş yok anne baba ayrılır anne sen benim çocuğum değilsin der falan denilmiş. Ben yapar miydim? Yapacak olsam da işin bağış kısmı için yapar parayi kabul etmezdim. Bir de şu açıdan bakmak lazım vücuduna hergün vuracagin hormon iğneleri bütün dengeni alt üst edicek.

Kanser tedavisiyle tüp bebeği birleştirmek? neyse daha fazla bu başlığa bakamıycam...
Hayir size istinaden yazmamistim.
Dogal bir surec olsa boyle bir tedaviye ihtiyac duyulmazdi. Etik olarak tartisilmasi ayri bir konudur. Etik tartismalarinin donor kullanimi konusunda daha fazla oldugunu zannediyorum.
Ama yasadigimiz hayat ta artik dogal degil, hayatimiz katki maddeleri, egzos dumanlari ve bilumum zehir icerisinde geciyor ve infertilite artmis durumda.
Kisaca demek istedigim tipta buna bir cozum bulunmussa tabi ki insanlar bundan yararlanmak isteyecektir. Nasil ki hasta oldugumuzda tipta ki gelismelerden yararlaniliyorsa, bu konuda da yararlanmak kadar dogal bisey yok. Bu mantikla, o kadar dogal bir hayat yasamak istiyorsak hasta oldugumuzda da dogal seleksiyona inanip bisey yapmamak lazim.
Dedigim gibi yazdiklarim size istinaden degildi.
Iyi dilekleriniz icin de cok tesekkur ederim.

ben verirdim yaaa evlat sahibi olmak bambaşka bişey.insanlar çocukları olsun diye neler katlanıyor ama olmuyor.nelerini feda ediyolar ama yinede olmuyor.bence madem kimse bilmiycek tanımıycak kayıt altına bişey alınmıycak verirdim.birde bunun dini boyutu var nekadar sevap.organ bağışı gibi.verin bence burda olsa bende verirdim.

çocuklarınızı onlarla evlenme olasılıgı çok düşük bir ihtimal gibi geliyo size ama şu habere bi bakan belki sizin durumunudan farklı ama belki onların aileleride evlatlık verirken iki kardeşin tanışıpda evleneceğini kestirememişlerdir...

http://www.milliyet.com.tr/oksuz-kari-koca-kardes-cikti-gundem-1922542/

Bir anne babanın başına gelebilecek en kötü şey kaybedilmis/ çalınmış çocuktur. Nerde, nasıl yaşadığını hiçbir zaman bilemez. Her an acabalarla kafası meşguldür. Aldığı hiçbir nefes rahat değildir. Ölüm bile bundan daha az rahatsız edici ve can yakıcidir.
Sen de çocuğunu bilmediğin birine verdiğinde aynen bunları yaşayacaksın.

bole bu olaya sevab dıyemezsınız.gunaha gırersınız.nesıl emnıyetı dıye bırsey var hanfendı..

bole bu olaya sevab dıyemezsınız.gunaha gırersınız.nesıl emnıyetı dıye bırsey var hanfendı..
bu benim düşüncem sen nasıl düşünürsün bilemem? senin çocugun olmayıp sen çocuk aradın mı hasretini çektin mi ? ben çektim ve onların hepsini yaşadım.oyüzden bunları yaşamayn anlayamaz.ayrıca son cümlenizde ne demek istediğinizi anlamadım

Aslinda cok düsük bir ihtimal ama böyle gercek hikayeler var. Kardeslerin birbirine asik olup evlenmesinden bahsediyorum. Arastirin göreceksiniz. Yani sira bebegin topuk iziyle annenin parmak izi ayni oluyormus. Ben bir bebegi biyolojik anneden mahrum kilmak gibi görüyorum. Ama bu benim düsüncem. Konu cok derin.

Ben yıllarca çocuk hasreti çektim. Sebebi açıklanamayan infertilite vakasıydı benimki. Doktorumun ağlayarak dosyamı kapattığını ve bir daha gelirsem bana bakmayacağını söylediği o günü unutamam. Tabi o zamanlar tıp bu kadar ileri değildi. Daha mikroenjeksiyon yeniydi. Tüp bebek uygulamalarını da yaşadım. Bütün bu olumsuzluklara rağmen aklımın köşesinden bile bu yol geçmedi.
Sonunda 2 evlat sahibi oldum, biri 19 diğeri 13 yaşında. Yani bunun evlat hasretiyle bir ilgisi yok.
Kurcaladığınız zaman arkadaşlarında dediği gibi ileride evliliklere varacak sonuçlar çıkar. Sırf evlat hasretimi dindireceğim yada boşa giden yumurtaları geri dönüşüm yapıp değerlendireceğim ve para kazanacağım yada birini evlat sahibi yapacağım diye, bir insanın geleceğini karartma ihtimalini göze alamam. Bu ihtimal trilyonda bir olsada alamam.
Haaaa veren verir ayrı bir şey. Ama böyle bir platformda akıl isteniyorsa o aklı herkes elinden geldiğince de verir.

Arkadaslar kardeslik konusunda biraz kafa karisikligi yasamis...Amerika tup bebek tedavisi yasadigim icin bu konulara hic yabanci degilim.

1-Amerikada sperm veya yumurta donasyanu ile dunya gelen cocuklar yasal ve biolojik olarak KARDESTIR. yani bazi arkadaslarin dedigi gibi sen buyutmedin, ayni evde yasamadi kardes olmazlar ancak kuru bir avuntu.

2- Biyolojik ve kanunen kardes olduklari icin ileride yasanacak kargasayi onlemek icin, yumurta veya sperm donorunun kimligi aciklanmasa da bu donorlerden dogan cocuklarin kimligi 18 yasindan sonra aciklanmak ZORUNDADIR. Yani bu cocuklar eninde sonunda hikayelerini ogrenecekler, kanunen ogrenmek zorundalar....yine de donorun kimligi verilmeye biliniyor. sadece donorun dosya numarasi " SAT1520" gibi aciklanir. Tr'de malesef bu konu cok daha riskli, bir cok kisi Kibrita tedavi goruyor, ve Turkiyede yasal bosluk oldugu icin bu cocuklar gercek hikayelerini hic bi zaman bilemey bilir.

3- Lutfen yasadiginiz ulkenin kanunlari arastirin. Ona gore cikarim yapin.

4- Yorum yapan arkadaslar lutfen sizde, cok bilgi sahibi olmadiginiz boyle ciddi konularda "bence kardese degildir deyip yanlis yonlendirmeyin... Bu konu Amerika hukukuna gecmis, toplumda ciddi hasarlar acabilecek bi konu oldugu icin, donorden dogan cocuklarin biyolojik olarak kardes kabul ediligi kanunen zaten tartismasizdir.

5- Dini boyutu herkesi ilgilendirmeye bilir, ama yarim dini bilgiyle "sevaptir gunahtir" demek en az bu konuda hic bir bilgisi olmadan kardes degillerdir demek kadar sakincali.. Birakin sevabini gunahini ilahiyatcilar tartisisin.. dini konuda bilmeden ahkam kesilmesin..

Bi de organ bagisi ile kiyaslanmis.

1-Organ bagisinda maddi bi kazanc soz konus degildir. Yani o bir BAGISTIR. Burda ise maddi bir kazanc vardi (bobrek satanlari organ bagisi kapsaminda gormuyorum)

2- Organ bagisi genelde kisi vefat ettikten sonra olur, ve bu bagis basklarinin hayatini kurtarir. Henuz anne olamamis biri olarak soyluyorum. ANNE OLMAMAK DUNYANIN SONU DEGILDIR. Cocuk sahibi olamamak kanser gibi bi hastalik degildir

3-ORgan bagisinda gelecek nesilleri/aile baglarini etkileme ihtimali olan bi sey yoktur. Bu konu ise o kadar basit bi sey degil. Bu yuzden bir cok gelismis ulkede bu zaten hukuki bir konudur.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…