- 19 Mayıs 2011
- 10.944
- 9.685
- 248
Bu çok kişisel, çok garip bir konu. Kendi başıma karar veremedim. Bir yanım yap diyor bir yanım yapma.
Ben yurt dışında okumakta olan bir öğrenciyim. Burada yumurta donasyonu yapmak yasal. Bu donasyon sonucunda da oldukça yüklü miktarda iki bin euro kadar para veriyorlar. Donasyon yapabilmek için bir sağlık testinden geçmek gerekiyor, sonra bir süre günde bir kere iğne olunuyor ve en son yumurtaları topluyorlar. Toplanan yumurtalar bir tüp bebek merkezinin bankasına gidiyor. Buradan bebeği olmayan insanlar vericiyle eşleşirse vericinin yumurtaları kullanılarak tüp bebek yapılıyor.
Bir yandan yumurtalarımdan hiç tanımayacağım, hiç bilmediğim bir çocuğumun olacağı düşüncesi çok garip geliyor, ileride evleneceğim insan bu olaydan haberdar olursa ne düşünür bilmiyorum ya da ona söylemem gerekir mi acaba? Bir yandan da bu paraya buradaki masraflarım için ihtiyacım var, yurt dışında okumak ucuz bir şey değil. Br yandan çalışıyorum çok şükür aç açıkta değilim ancak Bira fazladan para da beni rahatlatacak. Üstelik bebeği olmayan bir çiftin aile olmasına yardımcı olacak olmak bana çok da kötü bir şey gibi gelmiyor.
Kısacası kafam çok karışık. Siz olsanız ne yapardınız?
şu anda değil ama ilerde bir gün çocuğunuz olursa,geriye dönüp bunları hatırlarsınız..nasıl bir insan acaba,nasıl bir ailede yaşıyor,nerde yaşıyor gibi sorular kemirebilir sizi.bu mesele tıb etiğine aykırı değil, herhangi birine ya da bana sağlık açısından zarar vermiyor, benim için etik nedenler bunlar. dediğim gibi yaptırmama yönüne daha yakınım bunun nedeni de duygusal nedenler, hiç bilmediğim bir yerde, hiç bilmediğim bir çocuğumun olması düşüncesi acaba zamanla bende yaralar açar, beni üzer mi? bir başka konu ileride evleneceğim kişi bu durumu nasıl karşılar? ona bu durumdan bahsetmeli miyim?
ama o bağış hayat kurtarıyor,bununla ilgisi yok ki..evlat edinmekten farkı ne bu işin? yine kendi kanında olmayan bir çocuk oluyor neticede..ben de verirdim
işin dini yönünü bilmiyorum ilgilenmiyorum da.
ama nasıl organ, kan bağışı yapılabiliyorsa bu da yapılabilir.
onu çok sevecek bir ailede doğacağı da yüksek olasılıkta
sonuçta zorluklarla sahip olacaklar o bebeğe.
Bu çok kişisel, çok garip bir konu. Kendi başıma karar veremedim. Bir yanım yap diyor bir yanım yapma.
Ben yurt dışında okumakta olan bir öğrenciyim. Burada yumurta donasyonu yapmak yasal. Bu donasyon sonucunda da oldukça yüklü miktarda iki bin euro kadar para veriyorlar. Donasyon yapabilmek için bir sağlık testinden geçmek gerekiyor, sonra bir süre günde bir kere iğne olunuyor ve en son yumurtaları topluyorlar. Toplanan yumurtalar bir tüp bebek merkezinin bankasına gidiyor. Buradan bebeği olmayan insanlar vericiyle eşleşirse vericinin yumurtaları kullanılarak tüp bebek yapılıyor.
Bir yandan yumurtalarımdan hiç tanımayacağım, hiç bilmediğim bir çocuğumun olacağı düşüncesi çok garip geliyor, ileride evleneceğim insan bu olaydan haberdar olursa ne düşünür bilmiyorum ya da ona söylemem gerekir mi acaba? Bir yandan da bu paraya buradaki masraflarım için ihtiyacım var, yurt dışında okumak ucuz bir şey değil. Br yandan çalışıyorum çok şükür aç açıkta değilim ancak Bira fazladan para da beni rahatlatacak. Üstelik bebeği olmayan bir çiftin aile olmasına yardımcı olacak olmak bana çok da kötü bir şey gibi gelmiyor.
Kısacası kafam çok karışık. Siz olsanız ne yapardınız?
şu anda değil ama ilerde bir gün çocuğunuz olursa,geriye dönüp bunları hatırlarsınız..nasıl bir insan acaba,nasıl bir ailede yaşıyor,nerde yaşıyor gibi sorular kemirebilir sizi.
ama o bağış hayat kurtarıyor,bununla ilgisi yok ki..evlat edinmekten farkı ne bu işin? yine kendi kanında olmayan bir çocuk oluyor neticede..
sorulara toptan yanıt vereyim istedim, bu mesele açıkçası benim aklıma gelmedi, mesele geldi beni buldu. bir arkadaşım böyle bir şey yaptığını belki benim de uygun bir aday olabileceğimi söyledi. ileride çocuklarımın onlarla evlenme olasılığı dünya üzerinde bunca insan varken gerçekten çok düşük bir ihtimal gibi geliyor, tutalım ki evlendiler, bu evlilik gerçekten bir kardeş evliliği mi olur? ben bu konuda da tam net değilim açıkçası. bence kardeş olmak aynı evde beraberce büyümek, ya da çocukluktan itibaren bir şeyler paylaşmak demek, sadece biyolojik bağ iki kişiyi kardeş yapmaz. ben kuzenlerimle neredeyse aynı evin içinde büyüdüm, ikisi de kardeşim gibi onlarla evlenmek aklımın ucundan bile geçmez ancak hiç bir sıkıntı hissetmeden kuzeniyle evlenen pek çok insan var. evlenmeleri durumunda en fazla sakat çocukları olma ihtimali artar.
gerçekten kafa karıştırıcı bir konu. ben etik nedenlerle değil ama duygusal nedenerle yaptırmama yönüne daha yakınım, sadece maddi çıkar ve yardımcı olma meselesi sanırım gerçekten konuyu sevimli hale getiriyor.
zaten bu olay başlı başına bencillik diye düşünüyorum..illa böyle olmalı diye ısrar eden kadınlar diyorsunuz ya,bana göre anne olmayı çok isteyen kadın bu yola başvurmak yerine evlat edinirdi.o yüzden yumurta bağışını da çocuğu olmayan kadına yardım gibi algılamıyorum..bence de evlat edinmek en güzeli
ama illa doğurmak isteyen bir kadın varsa bu yola başvuruyor ki böyle merkezler kurulmuş.
benim düşüncem olabileceği yönünde.
sonuçta başka bir erkeğin spermiyle birleşip başka bir kadının rahminde büyüyecek onun sütüyle beslenecek, onların evladı olacak.
Kardeş olmanın sosyal anlamı konusunda haklısınız. Ama biyolojik olarak.. sizin genetiğinizi taşıyacaklar ve kardeş olacaklar. Kardeşlerin birbirini bulup evlenme ihtimali milyarda ya da milyarlarda bir belki de ama var. Bir de insanların genelde kişilik ve görüntü açısından kendilerine benzeyenlere aşık olduğunu söyleyenler var.
Düşünüyorum.. Ben risk alıp yapar mıydım? Evet yapardım. Ama para nedenli değil ya da sadece para nedenli değil : )
Oy maşallah!! Kaç yaşında arkadaşınız? Ne kadar sene bekledi? Bir de mesela daha büyük çocuk için başvursan daha mı kısa sürüyor süreç?Ben yumurta donasyonunun yumurtayı alacak çiftin bir tanıdığından olması gerektiğini düşünüyorum. Yani mesela kadının kız kardeşi yada arkadaşı yada kuzeni gibi arasında bağ olan birinden yumurta alması bana daha doğru geliyor. Hem böylece doğan çocukların kardeşlikleri takip edilebilmiş olur. Hemde çocuğu olmayan bir çiftin çocuğu olmuş olur. Ama bunun içinde çok kuvvetli bir bağ gerekir. Hatta bu şekilde anne baba olmayı düşünen çiftinde evliliğinin çok sağlam olması gerekir. Bir sürü şey var emin olunması gereken. Bıçak sırtı bir konu bu. Ama benim kız kardeşimin çocuğu olmasa ve tek yol yumurta donasyonu ile hamilelik olsa ben düşünmeden veririm. Onun dışında çok riskli bir durum. Birde şu boyut var bir sürü yuva bekleyen bebek var ne diye illa doğurmak gerekir evlat edinmek çok daha güzel bir seçenek bence. Orta okul arkadaşım sıradaydı senelerdir aralığın başında kavuştu bebeğine 5 aylık çok güzel bir kız ne güzel na kadar mutlular.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?