Evet, doğrudur. Söylediğim gibi ben bir kaç kere gittim. Max 1 ay kaldım. Köln’de bir mahalle vardı. Türkler orada senelerce yaşamış. Almanca bile bilmeyenler vardı. Bende bizim Suriyeliler gibi düşündüm. Nasıl ki, bizde Suriyelilerden rahatsızız, bize verilmeyen imkanların onların alması, her türlü suça karışmaları, çok düşük ücretlere çalışıp bizim işsizlik oranımızı yükseltmeleri sebebiyle haz etmiyoruz. Aynısını Almanların Türkler için düşündüğünü sandım. Bir De geçen senelerde Türklerin evlerinin kundaklandığını okudum. Dedim demek ki ırkçılık devam ediyor. Netice itibariyle Hitler sempatizanı olanlar bile vardır. Tabii ki orda yaşayan ve üst kademelerde çalışan birinin gözlemleri daha doğru olur. Yoksa Almanya son derece sistematik bir yer. Tabiatı güzel, yeşil. Enlem olarak biraz yukarda kaldığı için soğuk oluyor ama bir Rusya’da değil. Dediğiniz gibi ayrımcılığın yapılmadığı durumlarda oluyor ise yaşanılacak bir yer.bu tamamen görceli bir durum
ülkede nasıl yaşadığınız, neleri öncelediğiniz, neleri önemsediğiniz ve ne beklediğinizle alakalı
mesela siz işteyken evi silen süpüren bir de tencere yemek yapıp koyup giden bir hatice hanım varsa, çocuğunuz anneniz bakıyor, okula gitse okuldan ablanız alacak vs. ise
kurunuz tarhananız memleketten gelip, siz de yazın 1 ay memlekete gidip yaylaymış, obaymış fadime teyzenin kızının nişanı ali abinin oğlunun asker uğurlamasıymış kopup çoşup geliyorsanız, babanız mangalı yakarken siz söğüş hazırlıyorsanız
ne biliyim aynı mahallede doğdu, büyüdü tüm esnaf tüm mahalleli tanıdık sabah evden çıkıp akşam dönene kadar 29579286 kişiye selam vererek günü geçiriyorsanız
nebahat teyzeler akika kurbanı ya da "araba kuyruğu doğrultma"sı kesip size de kavurup getiriyorsa
görümcenizin kızının gelinlik provasına kayınvalidenizle eltinizle birlikte gidiyorsanız
hacı uğurlamaya, bayram temizliğine, diş buğdayına, mezuniyete, ve daha aklıma gelen gelmeyen her bahaneye bir arada iseniz, bir arada olmasanız ölüyorsanız. ezan sesi duyunca seviniyor, bayram sabahı aile görmeden o bayramı bayram saymıyorsanız
.....
böyle yaşıyorsanız zor. gitmeyin daha iyi.
ama sadece kendi eşiniz-çocuğunuz yaşıyorsanız
daha batılı denecek türdeyseniz. bayramda aile yanına değil otel tatiline gidiyorsanız mesela
çocuğa kendiniz bakıyoranız, evinizi kendiniz idare ediyorsanız
kurbanı memlekette değil büyükşehirde kesiyor, veya kesmiyor bağışlıyor belki görmüyor bile iseniz
AVM'ye gitmeyi aktivite saymıyorsanız
işten çıkıp spora gidip, doğa yürüyüşüne gidip, az tüketip, çok okuyup her işinizi kendiniz yapıyorsanız, 35 yaşında dil öğrenmek ya da yüksek lisansa başlamak gibi şeyler yapmak isteseniz bu yaştan sonra delirdin mi otur ourduğun yerde " değil de "evet insan her yaşta gelişmeli öğrenmeli" kafasında iseniz...(çünkü belli düzeni olan insanlar başka ülkeye gidince en çok b konfor alanından çıkma sorununu yaşıyor, esnek ve gleişmeye çaık olmak önemli)
trafikte harcadığınız zamana üzülüyor
çocuğunuz hele ki kızsa giydiğine yediğine kimse karışmasın istiyorsanız
hayatınızı planla programla geçiriyor mesela son dakika değil 2-3-4 senelik planlar yapıyor ; sonra memlekette her gün bi olay olmasından dolayı sıtkınız sıyrılıyor ise
durduğunuz kabahat.
valla cherry8 yıllık göçmen olarak açılın geldim
Tamamiyle size bağlı. Almanya'da hayat gayet huzurlu. Ben alıştığım sosyal hayatı, aileyi, akrabayı, kankayı aramam özlemem çocuğumun gelceği iyi olsun derseniz olur. Dil öğrenir sonra alışırsınız. Maaşlar çok yüksek değil ama hayat da çok pahalı değil rahatça geçinirsiniz. Almanya aile için ideal. Lakin sosyal hayat bayık, hayat genel olarak bayık. Türkiyedeki sosyal hayatı, komşu gezmesini, kankayla gezmeyi muhabbeti özleyecekseniz kalkışmayın mutsuz olursunuz.
İngiltere ailelere önermem. Hayat çok çok pahalı, kiralar çılgınca, özellikle sizin için mühendis maaşları az, geçinmek zor, tek kişi çalışıyorsa birikim yapmak imkansız. Özel okula paranız yetiyorsa en iyi eğitim seçeneği de burası. Hava karanlık ve kapalı ama sosyal hayat telafi ediyorbence burası eğlenmek isteyen bekarlar için ideal ama uzun vadede maddi yönden sürdürülebilir değil. hayat pahalılığına sebep İngiltereden göçen Almanya'ya çok kişi tanıyorum
, biri işyerimden.
Madem aklınıza düştü bence Almanya deneyin. Olmazsa dönersiniz.
Tabii ki orda yaşayan ve üst kademelerde çalışan birinin gözlemleri daha doğru olur. Yoksa Almanya son derece sistematik bir yer.
Kızım 14 yaşında ve 5 senedir ben yurt dışında yaşayacağım diyor.
planları suandan hazır.universiteden sonra gidicem diye yillardir anlatıyor.arastiyor.
eğer benim imkanım şuan olsaydı bir dakika durmazdim.
Almanya'da akrabalarım var.is durumları ev durumları iyi.yardimci olacaklarını söylediler ama guvenemedim.
mesela yengemin dairesi var kiraya size veririm zaten diyor.
dil öğrenirsin sonra iş de ayarlarız diyor.
çocuğum için istiyorum ama birikimim olsun istiyorum önce.
ama gidemezsem kızımın istediği şekilde eğitim ve yaşaması için yurtdışına göndereceğim.
gerçi kızım Amerika,Kore gibi düşünüyor ama kısmet
en yakın zamanda deneyimleyip gorecegim umarımMerhabalar arkadaşlar 3 senedir evliyim eşimle İstanbul da yaşıyoruz bir kızım var burada ikimizinde işi var gelirimiz fena sayılmaz ev araba var fakat Türkiye’de bazen gelecek görmüyoruz hep aklımda yurtdında bir deneyim yaşamak vardı hiç gitmedim ama hayalimde vardı şimdi burda kurulu düzenimiz var ama bazen de çocuklar için gelecek için yurtdısı düşünüyoruz sizce yurtdışında hayat nasıl tamamen gitmek radikal karar mı orda nasıl bir geleceğimiz olur ? Yurtdışı gerçekten daha mı iyi orda kimsemiz olmayacak gidersek zorlanırmıyız Almanya yada İngiltere düşünüyoruz
her şirket taşınma paketi vermiyorNeden herkes birikim var mı demiş anlayamadım. Bizim hiç birikiminiz yoktu, eşim iş buldu, şirket taşınma paketi olarak bize bir bütçe verdi, ve neredeyse cebimizden harcamadan yurtdışına taşındık. Sonra ülke değiştirdik orada da herşeyi yeni şirket karşıladı hatta taşınma yardımından cebimize para bile kaldı. Yurtdışında iş bulup taşınmak çok avantajlı oluyor.
yurtdışımda yaşayabilmek ise çok kişisel. Bunu ne kadar istediğiniz ile alakalı. Geride bıraktıklarınız ile ne kadar bağlı oldugunuz ile alakalı.
Ama bence kesinlikle denenmeli. Sonrasında pişmanlık yaşamaktansa zamanında fırsat bulup gidilmeli
Olabilir. Benim tanıştığım hiç kimse anlattığınız gibi değildi. Kaç farklı sektörden insanla tanıştıysam herkes taşınma parası alarak gelmişti.her şirket taşınma paketi vermiyor
bazı ülkelerde ev bulmak çok büyük sorun, şirketin misafirhanesi de yoksa bildiğin otele ya da tanıdığa mahkumsun.
1 kişi çalışıp, çocuk olup ev depozito eşya vs. başa çıkmak hemen olamayabiliyor, özellikle belli başlı yerlere gidilirse
tabi sizin durumunuz gibi gidenler de var ama herkes öyle değil
aslında eskiden daha fazla veriliyorduOlabilir. Benim tanıştığım hiç kimse anlattığınız gibi değildi. Kaç farklı sektörden insanla tanıştıysam herkes taşınma parası alarak gelmişti.
Hadi ya, çok üzüldüm buna. Malesef piyasa kırılıyor. Geçen ingilterede normalin yüzde 60 düşük fiyatına çalışabileceğini söyleyen arkadaşıma bunu yapmamasını, onların bu yaklaşımının piyasaya zarar vereceğini söyledim. Hatta avrupa hakettiğinden az isteyen insanı da olumlu değerlendirmezdi bu kişi kendini doğru değerlendiremiyor diye bir yaklaşım olurdu.aslında eskiden daha fazla veriliyordu
şu anda herkes o kadar kaçmaya çalışıyor ki hem daha düşük maaşlar hem de daha az yan hak teklif ediliyor
hatta 3 sene önce aldığı tekliften daha az teklifler aldığı için gitmeyen arkadaşlarım var.
konu sahibi belki alacaktır bilmiyorum.
insanlar tek tek kendileri söz konusu sanıyorlar...halbuki öyle değil gerçekten bir piyasa oldu artık. ve piyasayı düşürüyorlar.Hadi ya, çok üzüldüm buna. Malesef piyasa kırılıyor. Geçen ingilterede normalin yüzde 60 düşük fiyatına çalışabileceğini söyleyen arkadaşıma bunu yapmamasını, onların bu yaklaşımının piyasaya zarar vereceğini söyledim. Hatta avrupa hakettiğinden az isteyen insanı da olumlu değerlendirmezdi bu kişi kendini doğru değerlendiremiyor diye bir yaklaşım olurdu.
Kızım ABD istiyor zaten ama kimle tasinamamiz şuan imkansız.universiteden sonra kızım istiyor zaten onu göndereceğim inşallah.sonra isterse Avrupa'ya gider.Paranız varsa eğitim için ABDyi tek geçerim. Sonra isterse Avrupada yaşar. Ben Avrupadan doktoralıyım, ABDye gitmediğime çok pişmanım. Ordaki eğitimin niteliği çok çok farklı.
belki linç yiyeceğim ama türk her yerde türk. kendini belli ediyor özellikle yurtdışında. insanlar anında anlıyor türk olduğunuo Türklerin kahir ekseriyeti 3 elti aynı evde yaşayıp işsizlik parasıyla tr'de apartman dikip, otobüse trene kaçak binip, kaçak çalışıp (çünkü değilse nasıl işsizlik parası alsın) anneleri 1 kelime almanca konuşamayan kendileri de esrardan olaydan uzak durmayan getto çocukları.
hayır almanlar hiç ırkçı değil hepsi melek filan demiyorum ama senelerce yaşadım almanyada başı belaya giren, dayak mayak sorun yaşayan kaç türk biliyorsam hepsi başta kendisi arızanın önde gideniydi.
cumartesi akşamı 98 tane red bull çakar, diskoya gider alman kız "düşürmeye" (çünkü almanların hepsi o....nasılsa "veriyor") sonra memleketten anası 16 yaşında bi kız bulur getirir aynı evde otururlar. Zinhar o kız türbanlı olmalı çünkü o müslüman...
yani lütfen biliyoruz o arkadaşların ne olduğunu... Almanların suçu onları entegre etmemek eyvallah, ama bizimkiler de az değil. (bunların artık azaldığını yeni neslin ailelerini pek dinlemediğini biliyorum, ama getto olan yerlerde aynı düzen sürüyor maalesef)
mühendis olarak çalışmaya gidenle çorumlu ali dayının 5 oğlunu aynı dükkanda çalıştırıp aynı eve oturttuğu kreuzberg ortamı bir değil.
ayrıca zaten bulgarlar ve suriyeliler geldikten sonra Almanlar artık Türkleri öpüp başına koyar haldeler.
bir de sevgili konu sahibi şu anda Almanya fetö'den kaçanların de aşırı çok gittiği bir yer (daha doğrusu önceden gitmişlerdi, yurtlarda kalıyorlardı, artık yurt süreçleri bitti, iş bulup eve çıkma süreçlerini yapıyorlar), polisi, öğretmeni, mühendisi neredeyse yeni gelip ev tutan her 10 türkün 5'i fetöcü. giderseniz bol bol fetöcü komuşunuz olabilir, bilginize.
Arkadaşım eşi ve çocuğuyla Almanya’ya gidecekti. Eşi mühendis. Görüştüğü firmanın verdiği ücret euroya döküldğünde Türkiye’de lira fiyatıyla aynıydı. Adam burada sosyal imkanlarınız daha fazla olur yoksa ücret aynı demişti. Euro kazanıp euro harcayacak ne avantajı kaldı... konu sahibini bilememaslında eskiden daha fazla veriliyordu
şu anda herkes o kadar kaçmaya çalışıyor ki hem daha düşük maaşlar hem de daha az yan hak teklif ediliyor
hatta 3 sene önce aldığı tekliften daha az teklifler aldığı için gitmeyen arkadaşlarım var.
konu sahibi belki alacaktır bilmiyorum.
Bende Amerika çok istiyorum aslında hiç gitmedim ama eşime diyorum Amerika için uğrasalımEvet, doğrudur. Söylediğim gibi ben bir kaç kere gittim. Max 1 ay kaldım. Köln’de bir mahalle vardı. Türkler orada senelerce yaşamış. Almanca bile bilmeyenler vardı. Bende bizim Suriyeliler gibi düşündüm. Nasıl ki, bizde Suriyelilerden rahatsızız, bize verilmeyen imkanların onların alması, her türlü suça karışmaları, çok düşük ücretlere çalışıp bizim işsizlik oranımızı yükseltmeleri sebebiyle haz etmiyoruz. Aynısını Almanların Türkler için düşündüğünü sandım. Bir De geçen senelerde Türklerin evlerinin kundaklandığını okudum. Dedim demek ki ırkçılık devam ediyor. Netice itibariyle Hitler sempatizanı olanlar bile vardır. Tabii ki orda yaşayan ve üst kademelerde çalışan birinin gözlemleri daha doğru olur. Yoksa Almanya son derece sistematik bir yer. Tabiatı güzel, yeşil. Enlem olarak biraz yukarda kaldığı için soğuk oluyor ama bir Rusya’da değil. Dediğiniz gibi ayrımcılığın yapılmadığı durumlarda oluyor ise yaşanılacak bir yer.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?