Yurtdışında hayat daha mı iyi?

Bende Amerika çok istiyorum aslında hiç gitmedim ama eşime diyorum Amerika için uğrasalım
Amerika bambaşka bir ülke. Ben 4 kere gittim. Eğlenceli, modern, kimse kimseye karışmıyor yargılamıyor. Herkes kendi dünyasında. New York soğuk ama Los Angeles ve Miami çok güzeldi. Eğitim sisteminden bahsedilmiş. Dünyanın en iyi üniversitelerinin başı Harward, MİT, Berkeley, Stanford.. hep Amerika’da. Benim en yakın arkadaşım inşaat Mühendisi arkadaşım Berkeley’de mba ve doktora yaptı. Şimdi ODTÜ’de öğretim görevlisi. Annesini yalnız bırakmanın vicdanıyla başedemedi. Döndüğü için aşırı mutsuz.

Benim kızım da iki yıldır turist olarak Paris'e gideceğim diyor..düşünüyorum orayı beğenirse daha gelmeyi istemez. Not: yaşı daha 9

3 ülkede de yaşamış biri olarak Hollanda derim. Tabi Hollanda nın neresinde olacağınızlada alakalı. Ben Amsterdam ve Den Haag da yaşadım, ikisininde de çok rahat ettim. Ucuzluk açısından en ucuzu Almanya, en pahalısı İngiltere. Ama İngiltere’yide çok severim. Havası bana hitap ediyor. Aslında Hollanda da öyle. Hollanda nın tek eksisi çok soğuk olması bana göre. İnsani ilişkiler açısından en rahat ettiğim yer.
İnsanlar çok güleryüzlüydü. Orada yaşamak çok huzur vericiydi. Benim açımdan tabiki. Başkası farklı düşünebilir. Bisikletle dolaşmak, parklarda piknik yapmak çok güzel. Bunu Almanya ve İngiltere’ de yapabilirsiniz. Ben Londra’daydım. Orası bir nevi İstanbul. Kalabalık ve pahalı. Ama kültürel aktivite çok fazla. Benim en sevdiğim müzikaller orada:)).
Maaş açısından çok bir farklarıda yoktu. Genelde mühendislerin alacağı para aynı civarda seyrediyor. Almanya da her taraf Türk. Yabancılık çekmezsiniz. Hollanda da aynı sayılır. İngiltere’de Kıbrıs Türkü daha fazla. Ama Ankara anlaşmasıyla çok fazla Türk göçü oldu.
Arkadaş bulmakta hiçbir ülkede zorlanmazsınız. Yukarda birisi yazmıştı sürekli aileyle görüşüyorsanız yapamazsınız diye. Bunu iyi düşünün. Mutlaka birileriyle arkadaş olursunuz ama bir çok şeyi siz yapacaksınız ve bir süre tek olacaksınız.
Bunlara hazırsanız hiç düşünmeyin gidin. Tatillerde gelirsiniz. Birde gittiğiniz ülkenin dilini biliyorsanız bu bir artı. Buna görede seçim yapabilirsiniz,
Mutlu olacağınız seçimi yapmanızı dilerim:)

Benim kızım da iki yıldır turist olarak Paris'e gideceğim diyor..düşünüyorum orayı beğenirse daha gelmeyi istemez. Not: yaşı daha 9
Benim kızımda 9 yaşında başladı halen araştırır düşünüyor isteği kaybolmadi.
Rahat huzurlu mutlu olsun gelmek istemezse ben bişey demem.
Arkadaşımın çocuklari gitti gidenler memnun hala gelmeyi düşünmüyorlar.
En son Avustralya ya gitti bı arkadaşımın kızı.oradan arabasını falan almış yerleşmiş sadece tatile geliyor artık.

Şuan senin düşündüğün ve yasadigin şeyleri yaşıyoruz. 3 senedir evliyiz, 2 yaşında kızımız var. Ikimizde çalışıyoruz. 3 senedir para biriktirdik, düğün takılarımız hepsi duruyor. Bu sene covid var diye erteledik. Seneye ingiltereye yerleşmeyi düşünüyoruz. Bu düşünce tabi bir anda olan birsey degil eşimle ilk tanistigimda bütün planını bana anlattı. Daha önce de ingiltere de staj eğitimi olduğu için yüksek lisans yapmak istiyor ve olursa en az 5-10 yil çalışmak. Bir üniversitede kabul de aldı ama erteleyince hakkını kaybetti. seneye artık tekrar başvuru yapip, covid biterse biter bitmezse kararımizı verip eylul ayinda gidecegiz insallah. Yasam standartlarının daha yüksek olduğunu düşünüyorum. En büyük amacımızda çocuğumuz icin birikik yapip duzgun bir sekilde egitim ve imkanlar sunmak. Tamamen yurtdışında yaşamak gibi bir düşüncemiz yok ama. Turkiyeye geri döneceğiz. Geçen hafta da 2 senelik evli bir arkadaşımız ingiltereye yeslesmek için her şeyi tamamladı. Burada 2 senelik evini eşyasını tamamen satıyor. Karar veridkten sonra hepsi geliyor.

Ayrıca sterlin git gide artiyor gitmek için cok para lazım. Ben biriktirdigim paraya 3+1 ev nakit paraya alabilirim mesela. Ama gitmek için saklıyoruz. Hayirlisi olur inşallah.

Benim İngiltere ve Kanada'ya giden iki arkadaşım vardı sonrasında da kalma imkanları olmasına rağmen geri döndüler. İngiltere'ye giden hava çok kapalı diye şikayet ediyordu sürekli. Kanada'ya giden de hava soğuk diye. Bunlar bahanedir tabii hemen bir yere alışmak herkes için kolay değil. Şehir değiştirdiğimde bile depresyona girmiştim ben.

Benim bahsettiğim insanların anne babası zaten zengindi. Burada da güzel bir hayatları vardı ve evli, çocuklu falan olmadıkları için geleceğini düşünecekleri kimsesi yoktu.

Bana gelirsek üniversite bitince Almanya'ya gitme fırsatım var gibi görünüyor şimdilik. Akrabalarım yardımcı olacaklarını söylüyor ama pek seçenek olarak değerlendirmek istemiyorum Almanya'yı. Bireysel yaşamayı seven bir insan değilim. Oranın yaşam tarzının bana uyacağını pek düşünmüyorum o yüzden. Amerika'ya gitmek isterdim imkanım olsaydı ama oraya gidebilecek nitelikte biri de olamam muhtemelen. Ülkemde kalıp hayata tam anlamıyla atılabilecek yaşa gelene kadar durumların iyileşmesini umacağım mecburen.

hep mi mühendisler gidiyor
hiç sanatçı yok mu aranızda göç eden
biraz da bu konuda bilgi verin

Biraz önce kızımla konuştum, aramızda ki diyalog aynen böyle
Ben: sen hani Paris'e gitmek istiyordun ya ne olarak gidecektin.
Kızım: Hiç öyle görmek için turist olarak yani.
Ben. Hım temelli yaşamak için değil yani.
Kızım: aa hiç aklıma gelmedi şimdi sen düşürdün aklıma.. Oda olabilir (gözleri ışıldadı birden)
Ben:Aa beni bırakacakmısın ( 39 yaşında anne olmuş birinin endişesi )
Kızım : yoo senide götürürüm
Ben: tamam beraber gideriz.
Ne güzel kızınıza destek olmanız, önemli olan sağlıklı ve mutlu olmaları..haklarında hayırlısı olsun hepsinin

Öyledir muhakkak ama ben istemezdim gitmeyi ki istemedim de. Hem amerika hem avrupa da birtakım seçenekler oluştu ama gitmedim.

hep mi mühendisler gidiyor
hiç sanatçı yok mu aranızda göç eden
biraz da bu konuda bilgi verin

Mühendisler için çalışma izni gayet kolay. Talepte olan ve açık bulunan meslekler için çalışma izni sunuluyor diyeyim. Sanat piyasasını açıkçası pek bilmiyorum ama bizim burda freelancer olarak yapılıyor sankim

Amin canım hepimiz hakkında hayırlısı olsun.cocuklarimiz mutlu rahat olsunlar yeter.
Sende kizinla gidersin beraber çok mutlu olursunuz ne olacak

ozellikle almanya market alışverişi icin cok ucuz bir ulke. arkadasinizin maasindan bagimsiz yazdim. okul bedava. toplu tasima insanca. arac ve benzin ulasilabilir. bir de arkadasiniz demek ki trde cok iyi kazaniyormus ama trde o kademede maas alan insana da almanyada oyle dusuk ucret vermelerini garipsemedim degil.

Kızlar, şunu da eklemek isterim
Ben, oraya yüksek lisansa gidip gelmeden önce değerli bir hocam aynen şöyle söylemişti: Yurt dışında kurabileceğin ortalama bir hayat, Türkiye'deki iyi hayattan kat kat daha iyidir.
Ben bu cümlenin ne kadar doğru olduğunu gidince gördüm. Zorlanıyorsunuz, mızmızlanıyorsunuz, yalnız ve uzakta hissediyorsunuz ama belirli bir yıldan sonra kafanız o kadar rahat ki...

İlk sene hiç Japon arkadaşım olmamıştı. Okuldaki kulüplere gidip aktivitelere katılarak arkadaş edindim. Hokkaido'da dağ bisikleti sürdük, beraber gemi yolculuğu yaptık, Tapınak(jinja) ziyaretlerine gittik ve daha neler neler. Alışması zordu ama alışınca bedenen ve ruhen ne kadar mutlu olduğumu fark ettim. Hayatı gerçekten yaşadığımı hissetmiştim. Türkiye'de böyle hissedemiyorum, herkes çok gergin ve toplum çok boğucu.

Hayatı gerçekten yaşadığımı hissetmiştim. Türkiye'de böyle hissedemiyorum, herkes çok gergin ve toplum çok boğucu.
Evet, son derece haklısınız. Benimde genel gözlemim buydu. Gerek Avrupa olsun, gerek Amerika, gerek Japonya toplumlar düzenli, kurallara uyumlu. Bizde herkes patlamaya hazır bomba gibi. İnsanlar mutsuz, evleniyorsun kayınvalidesi, görümcesi, eltisi.. kimse bir başkasının mahremine, sınırlarına saygı duymuyor. Trafikte yol kavgası yüzünden hiç tanımadığın insan tarafından tacize, şiddete maruz kalabiliyorsunuz. Ekonomi zaten rezil. Türkiye çok geri kalmış bir ülke.

Migrenimsi rumuzlu yorumcunun 1. sayfadaki yorumunu tekrar okuyun bence çok güzel özetlemiş.
Yalnız yaşayıp, yalnız iş halletmeye alışıksanız ve yurt dışında düzenli bir işiniz varsa, yenilikler sizi korkutmuyorsa, zorlanmazsınız. Ama kalabalığa ve kalabalığın desteğine alışıksanız durum farklı. Çocuğunuz yeni yerin kültüründen de etkilenecek doğal olarak, bunu da hatırlayın. Benim amcam Almanya’ya gittiğinde, çocuklar büyüdükten sonra akşam çıkıyorlar eve gelmiyorlar diye şikayet ediyordu, ama çocuklar 18 yaşındaydı, yani yasal olarak yetişkindiler. Bu gibi şeyler ayrıntı belki ama bilmek lazım.
Benim şahsi fikrim, böyle bir imkanınız varsa kesinlikle değerlendirmelisiniz.

Beklentiye bağlı aslında. Bence gezmek için bir süre durmak para biriktirmek için iyi ama ömürlük yerleşmek için iyi değil. İnsanın hep bir yanı eksik kalıyor. Ben bitkiye benzetiyorum,alırsın başka bir toprağa ekersin,kurur gider o hesap . Kendi toprağının havası,suyu başka oluyor.

Almanya’da ki akrabalarım da sürekli dert yanıyor Almanya eskisi gibi değil zor şartlar galan diyorum Türkiye’de en iyi otellere tatillere gidiyorsunuz biz orada gidemiyoruz nedir bu almanyadakilerin Almanya’yı kötülemesi

Gidin tabi gidin biz de suriye ve afganlilarla kaliriz burda..Canim ulkem

ben de su mesaji okuyunca acaba ben uzayda mi yasiyorum dedim

saydiginiz okullardan birinde undergrad yaptim birinde de master yapiyorum su an ama o eglenceli, modern, kimse kimseyi yargilamiyor isleri bence biraz abarti. yani tabi sizin turistik geziniz suresince gordukleriniz farkli olabilir ama ben su an gece okuldan tek basima donemiyorum, denedigimde ise surekli tacize ugruyorum. cogu arkadasim da ayni sekilde. bir kez kolumdan tutup goturmeye calisan birine son anda sevgilim yetisti. turkiyedeyken bilkentte gece saat 3te tek basima arabami tepeye cekip icer sonra basar evime giderdim kimse bir sey demezdi.

markette sirada onune gecen birine hey ne yapiyorsun benim siram dediginde cevap verme tenezzulunde bile bulunmuyor, cevap vermek yerine siddet uygulamayi seciyor. yine universitede dunyanin farkli yerlerinden insanlar oldugu icin durum daha duzgun ama daha cahil kesim gercekten korkunc. belki de ben turkiyede cok elit bir kesimde bulundugum icin su an yadirgiyorum ama neredeyse 4 yildir amerikada yasiyorum insanlar cok nezaketsiz, siddete meyilli. dogru durust olanlar da zaten avrupali.

konu sahibine tavsiyem ise ingiltereye gidebiliyorsaniz gidin, yoksa ben turkiyeden ayrilmanin biraz abartildigini dusunuyorum. master bitince kendim turkiyeye kesin donus yapacagim, eger tekrar ayrilirsam da kesinlikle ingiltereye giderim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…